Já se hlavně bojím, že na někoho s tím propitným zapomenem. Taťka, že musíme dát všem, že by to bylo blbé a mám tím pověřit nějakou osobu, ale ne aby jsme to platili my nebo rodiče. Tak to asi předtím naobálkuji a někoho pověřím, ale taky nevím kolik komu. To máte 7 řidičů, 2 z toho hlavní, restaurace, p. farář, zpěvačky v kostele, varhanice, komu ještě?
@sarriku Já právě vůbec nevím, protože už tak se jim dávají celkem pálky! Kněz 1 - 2000,-, varhaník 500, zpěvačky dle počtu - třeba 500 kdyby jich bylo do 5ti. Restaurace nějak to zaokrouhlit + 1000,-. Řidiči 500,-, hlavní řidiči 500 - 1000,- (zase budou mít jídlo na celý den jako my, večer budou moct pít a budou mít zaplacené ubytování). Fakt nevím, nechci dávat málo, ale ono to naskáče. Toto už jsem skoro na 10ti jen na spropitných... + výslužky. Já bych až tak nedávala, že jo všem se platí za jejich služby (krom kostela), ale taťka mě nahlodal, no spíš mi řekl že je to nutnost :-D .
@framboise Já si myslím, že je to zbytečné. Ještě tak v té restauraci ano, ale dávat spropitné i řidičům, zpěvačkám... To mi přijde zbytečné. Určitě si tu službu dostatečně nacenili, takže bych jim jako poděkování dala max ty výslužky a hotovo. Je to jejich práce a ty jim za to platíš. Nedělají to z dobré vůle ;-)
@xvink Tak řidičům je to jakoby platba. Říkala jsem si, že zas tolik času jim to nezabere - a jsou to naši kamarádi a ti důležití budou celý den s námi, budou mít zaplacené jídlo a ubytování jako ostatní svatebčané. Ale právě taťka, že pro nás taky vykonávají určitou službu, že se to nehodí... Nejsou to profi řidiči které by jsme si platili. Zpěvačky by v kostele také zpívaly i tak, jsou to prostě místní ženy, které umí zpívat a při takovýchto příležitostech zpívávají v kostele. Takže když už tam kvůli nám půjdou také by se jim mělo něco dát. Takže vcelku - ano zrovna tito jmenovaní to dělají ze své dobré vůle.
@framboise Tak to je opravdu trochu něco jiného. Já myslela, že je platíte. V tom případě chápu tvůj problém :-) Taky bych nevěděla, kolik komu. Ale myslím, že ty tvoje návrhy jsou tak akorát.
@xvink díky, to jsem právě nevěděla ty částky. Fotografovi (ten tam bude mít k platu i jídlo že :-) ), kdeřnici, vizážistce, floristce, zlatnictví apod. už dávat nebudu - to né :-D, myslím že ví jak mají naceněné své služby a nečekají to ;-) . Měla jsem to asi lépe napsat.
@xvink To jsme na tom podobně. Také jsem o víkendu dávala dohromady harmonogram a docela mě to vynervovalo. Pak jsem ještě koukla tady na ten seznam úkolů. co bych měla mít zařízené a to mě totálně složilo. Zjistila jsem, že nemáme dort, nemám líčení, nevíme pořád přesně, co budeme jíst a milión dalších věcí... A to jsem si říkala, že to budu mít měsíc před svatbou hotové a budu si už jen užívat těch ostatních svateb, na které před tou naší jdu.
@framboise No já ho právě pořád dolaďuju, jak vyplývají další a další drobnosti. Ale ve středu bych ho měla předat koordinátorce, tak se snažím to opravdu dotáhnout. Už jsem ho poslala i družičkám a svědkyni, aby věděli, co je čeká a nemine :-) Více méně je už všechno zařízené, ale stejně jsem nervózní.
@xvink Já si nejsme jistá těmi časy -př. na focení máme hodinu, radši bych ale dala i dýl, pokud se budeme např přemisťovat i když jen kousek a nějak se zdržíme ubyde času. Ale zase nechci hosty nechávat dlouho samotné. Dál bude obřad, gratulace, oběd, společné focení, po tom naše focení, krájení dortu, tanec, raut. Nevím jestli nedát krájení dortu po obědě, ale to zase budou asi všichni nacpaní. A jestli nedát tanec později. Asi řeším už blbosti :-D
@eliska_z@framboise tak já jsem harmonogram vyřešila následovně: ještě teda nevím v kolik budu vstávat, ale u kadeřnice mám být na půl osmou. Jinak když začnu svatebním obřadem, tak ten je v 11:00 hodin, 11:30 hodin gratulace a focení, 13:00 hodin oběd, 14:00 hodin krájení dortu, 15:00 první novomamnželský tanec, 16:00 zábava, 16:30 překvapení, 17:00 svatební tombola, 18:00 svatební hry a soutěže, 19:00 vyhlášení tomboly, 20:00 tanec, hudba, zábava a 24:00 konec :-)
@spygy
10:30-11:45 obřad
11:45-12:30 gratulace
12:30-13:00 příjezd na místo hostiny
13:00-14:00 oběd, přípitek
14:00-14:30 společné focení
14:30-15:30 focení novomanželů, hosté káva a zákusky
15:30-16:00 krájení dortu, první manželský tanec
16:00 raut, volná zábava
Ale stále nevím :-S . Fotografa budeme mít asi od 9 do 17 hod.
@spygy přemýšlím, že dát focení třeba od 15:30 do 16:30 hod, čím pozdější slunce tím lepší na fotky. Fakt nevím :-D . A to jsem ten harmonogram udělala, nějakou dobu vůbec neřešila a dneska...!
@spygy@framboise
My to oproti vám máme posunuté. Kadeřnice je domluvená na 9h, až skončí, tak mě rovnou namaluje kosmetička, mezitím ženich/svědci/rodiče/sourozenci/kamarádi dochystání sálu, jídla a pití, pak doma malý oběd a postupné shromažďování hostů. 14h seřazení aut a odjezd na obřad, 15h obřad, gratulace, focení. Nejpozději 17h odjezd z místa obřadu na místo odpolední grilovačky a zábavy. Tam slavnostní ukrojení z jehňátka a zároveň z dortu, večeře pro všechny hladové a kávička z dortem pro ostatní :-) Po troše odpočinku první tanec a dál už jen volná zábava. :-)
Asi to uděláme takto: ještě se teda zeptám fotografa co on na ty časy focení
-zdobení aut, kadeřnice, vizážistka, oblékání
10:15 shromáždění se před kostelem
10:29 příjezd nevěsty :-D
10:30-11:45 obřad
11:45-12:30 gratulace
12:30-13:00 příjezd na místo hostiny
13:00-14:00 oběd, přípitek
14:00-14:30 společné focení
14:30-16:00 focení novomanželů, hosté káva a zákusky
16:00-16:30 krájení dortu, první manželský tanec
16:30 raut, volná zábava
@stastnanevesta A jéje, tak od 18 hodin to máme stejné, rozdíl je v tom, že my máme obřad až v půl páté =-) Podle matrikářky je to na půl hodiny, pak sfoukneme gratulace a focení, naštěstí do hotelu autem 5 minut. To focení se možná maličko protáhne, ale hosté už budou v hotelu a dají si skleničku, tak snad nějakou tu čtvrthodinku prominou....ale i tak ...jestli se někde nestala chyba :D Trochu jsi mě vyděsila :-|
@radkaja kolem poledne tam občerstvení bude a tak myslím,že to vydrží
@zuziiik12 vyděsila a čím?nám se focení asi protáhne taky.proč obřad tak pozdě?my matriku nemáme
@stastnanevesta Vyděsila tím, že to my budeme muset stihnout za poloviční dobu :D Ale je fakt, že my máme civilní obřad a ten není tak dlouhý :-) Obřad tak pozdě, protože tak pozdě, důvodů je k tomu víc a jsem ráda, že ten termín vůbec máme :-(
@stastnanevesta Já nevím, možná to zní divně, ale já už ten obřad chci mít za sebou :-D Jako těším se, pak mi bude líto, že to uteklo, ale mám prostě strach, že se něco pokazí. Bude se mi chtít čůrat nebo sebou někde říznu :-D Prostě už aby to bylo :-D
@stastnanevesta Tak to sis správně vybrala církevní, protože civilní by takhle dlouhý asi nikdo nechtěl dělat :-| My nejsme věřící, tak nebylo co rozmýšlet :-) Hlavně, ať se vše vydaří ;-)