Už brzo nám to zase začne...Co si tady popovídat, vyměnit dobré i špatné zkušenosti a nápady, týkajácí se tého profese, nebo si jen ulevit dušičce? Co si budem povídat, ono to učitelování a vychovávání není vždycky medík...
Allie: Ty máš studium v kuse Mgr. na 5 let? Nebo Bc. a pak Mgr.? Jak už musíš mít název a osnovu diplomky, tak to pak děsně uteče, tak si to hezky užívej ;-) A nám se s holkama taky po té škole svým způsobem stýská. Teď sice máme to rigo, ale to už není takové. Sice spolu dál vše prožíváme, ale ten kontakt už není tak častý. A taky spolu teď prožíváme svatby, těhotenství a děti :-D Koukám, že je to všude hodně podobné ;-)
Mně se dneska zdálo, že jsem rodila..doma a sama..to jsou sny..
Každopádně mě čeká veselý rok.. :-( a asi pak budu dál pokračovat na Ujaku, tak ještě další dva..
holky já mám těžké rozhodování... asi mi neporadíte, budu si to muset stejně rozhodnout sama :-) ale...takže, chtěla jsem do Brna kvůli logopedii, ale nevím, jestli ji v rámci CŽV můžu studovat, doc.Klenková se mi ještě neozvala, a zítra mám poslední možnost zaplatit UJAK a pokračovat tak dál tam. Jenže mě trochu víc láká to Brno, ale jsem z Kladna, jezdit každý týden do Brna - sice jen pátek nebo sobota, ale každý týden, když navíc nevím jak logopedie..ale zas MU má jméno, kamkoliv jsem se hlásila na práci tak když viděli UJAK, tak se ani neozvali, a nejsem bohužel jediná kdo má tuto zkušenost. Ale UJAK je dobrá škola.
Já vím že mi neporadíte, že si to musím rozhodnout sama, jenže já jsem váha a tak váhám už celé prázdniny...tudíž nevím, jestli mám tuto situaci lámat přes koleno anebo být v klidu. Ještě je tu jeden problém, a to zdravotní-gynekologický...
Tak to je těžké rozhodování..ale já bych šla tam, kde mě to láká, ale... pokud to máš blíže do Prahy, už kv. tomu problému, asi bych volila Ujak..já jsem s ním relativně spokojená a asi tam budu i pokračovat na Mgr..
markitko děkuji za tak rychlou odpověď, já to řeším celé prázdniny. Do Prahy to mám blíž, to určitě, právě ten gyn.problém souvisí se studiem hodně-doktorka mi řekla, ať s mimčem nečekám až mi bude 30, že v mém případě čím dřív, tím líp, ale jistě to nemyslela hned, říkala jsem že mám ještě 2roky studií, tak možná že mám ty 2roky čas...jsem totiž rozhodnuta v případě že doktoři řeknou ať s dítětem nečekám, že už není čas, tak jej míti... tu šanci prošvihnu jen jednou...
vždycky jsem si říkala že nebudu kariéristka že je pro mě rodina a děti přednější a teď jak to tak řeším tak to vypadá že bych radši snad měla kariéru než děti :-(
navíc některé kamarádky jsou v očekávání či už šťastně porodily anebo mají též gynekologický problém, jakoby se s těmi problémy roztrhl pytel
hubertka: Logopedie v rámci CŽV studovat jde, tedy aspoň před 3 lety šla :-N a jezdilo se tam 1x za 14 dní - 3 týdny. Každý týden určitě ne. Ale třeba se to za tu dobu změnilo. A rozhodování je to těžké, to věřím. Já se rozhodovala mezi UJAK a MU na to rigorózní a vyhrálo MU. Až kdyby mi to tam nevyšlo, tak bych zkusila UJAK, ale u mě hrály hlavní roli peníze :-|
Marki: Budu držet palce, ať ten rok dobře zvládneš ;-)
nunu: děkuji,. studovala bych v Brně nejen logo, ale i NMgr.v rámci CŽV, a jak jsme viděla rozvrh, je to opravdu každý týden, buď pátek nebo sobota.
Volám stále doc.Klenkové, ale zatím nic.
Hodně úspěchů v rígu!
a děkuju za názor!
hubertka: Tak to je mazec, že to je každý týden :-| To bych asi zvolila UJAK než jezdit každý týden do Brna. Finančně by to vyšlo na stejno :-| Klenková je určitě teď u státnic, tak to bude těžké ji dohnat. V období státnic je nadlidský výkon někoho chytit na telefonu |-|
Ahoooj, Nuni, já dělám v kuse Mgr. na 5. let, teď jsem zahájila 4. ročník ;-) Mám tak trochu v hlavě nápad, o čem bych chtěla diplomku psát. Buď prvouka 3. třída nebo vlastivěda 4. třída - historické památky v Moravské Třebové,poznávací vycházky atd. Musímto pořádně domyslet a promyslet. Do ČJ ani M se pouštět neodvažuju a HV a VV mi tak znechutili, že do toho taky nejdu. Na Vošce jsem psala výtvarnický téma, zaměřený na dětský domov,něco na způsob artefiletiky...tak se nechci opakovat ajít do něčeho novýho. Už se vidím s dětma jak "objevujeme" krásy našeho města ;-)
Allie: Takže už jen 2 roky, to je fajn ;-) To je zajímavé téma na diplomku :-) Já bych asi vůbec nevěděla, co tam vše o tomto tématu psát na těch 100 stran :-N :-D Do praktické části bych možná něco vymyslela, ale nevim, co bych dala do teoretické. Až budeš mít nějakou osnovu, tak jestli mi ji ukážeš, budu ráda ;-)
nunu: zůstala jsem na ujaku, klenkovou jsem opravdu nesehnala, a kdyz jsem si spocitala, kolik by me to stalo, tak urcite vic nez ujak.
a jsem vskutku rada ze jsem zustala na ujakuu, uz se tam tesim :-)
to jo, ale všude je něco ;-)
například ten výmysl se studentskými kartami, můj ročník měl jen index, a teď nějaká průkazka..ale jak říkám, nebo spíše píšu, všude je něco
hubertka: Tak to je dobře, že jsi se rozhodla a jsi s rozhodnutím spokojená ;-) Myslim, že jsi udělala na jednu stranu dobře, protožemoje známá, která absolvovala Bc. na MU a Mgr. pak na UJAKU, tak říkala, že to je nebe a dudy v přístupu k lidem, v jednání s lidmi a v dostupnosti materiálů a v požadavcích ke státnicím. Druhá známá má ty samé zkušenosti, jen Bc. dělala v Liberci a na na MU. Takže věřím, že budeš nejspíš spokojená jako obě dvě ty mé známé ;-) Ale je to samozřejmě o jednotlivých lidech, někomu přijde určitá škola lehká, někomu zas těžká. Nedá se to zobecňovat. A souhlasím, že všude je něco. A co se týče indexů a studentských karet, tak já na začátku Bc. měla ještě index, ale koncem Bc. už ho zrušili a byla jenom karta a na Mgr. taky pak jen karta.
nunu: já měla celé tři roky index, bylo to super, ale tu kartu nechápu, zase další karta do peněženky :-)
Také mám známou co dělala v Brně Bc.a pak přešla na UJAK na Mgr., byla hodně zklamaná.
Nevíte některá bližší informace o skupinách v klasické specce? ne v učitelství, slyšela jsem, že se to snad nějak dělí, ale nevím jestli až ve druháku anebo už je to rozdělené, jak jsem byla pozdě na zápisu,tak mě asi do nějaké skupiny už rozřadili...
hubertka: V čem byla zklamaná ta známá? A co vím od kolegyň, tak jedna tam byla na specce poradenství a druhá na specce učitelství, jedna končila před rokem a druhá letos. A rozdělovaly se už v prváku Mgr., prostě od začátku.
Ahoj tak jak trávíte dva dny volna? Já sama doma s hafanem, většinou v kuchyni nebo u pc, nebo s kamarádkou x-) Zrovna se probírám starýma fotkama, jak jsme pomalu stavěli a dostavovali. Holky, to je mazec, dívat se na 3 roky starý fotky a na současnost. Něco jsem hodila na MS. Pomalu dokončujeme zateplování domku, už zbývá jen nátěr tím šedým lepidlem a pak můžem objednávat parapety. Už se strašně těším, i když nejsem žádnej zahradník, až budu mít v oknech kvítka. Chtěla bych i na schodek před hlavní dveře něco většího podzimního. Nemáte nějakej tip? A co vy? Už ladíte do podzimu??
Koukám, že řešíte VŠ: Já budu muset sehnat nějakého toho vedoucího, ach jo. První předníášku máme až koncem října a pak to uteče jak voda a diplomka bude muset být načnutá...To bych si nemyslela, že se k ní jednou dokopu :-D A je to tu! Pokud to půjde, napasuju to téma na "svoje" třeťáky, takže do prvouky, abych to s nima mohla dělat i v praxi.
Byla zklamaná ohledně požadavků, přístupu - nevím který přístup myslela za lepší, a tak celkově. Studovala Bc.logo, končila na UJAKu učitelství určitě před 2lety.
Já jsem právě na poradenství, učitelství mě nelákalo.
allie: jeje diplomka, taky mě to čeká, nemám zdání o čem psát, bakalářka byla skvělá, ale diplomka...
jeeee prvouka, to je krásné téma! Můžu se zeptat co konkrétně budeš popisovat a co a jak praktikovat? :-)
asi hloupý dotaz jen netuším, zda-li si mám představit komplet prvouku pro třetí třídu anebo něco konkrétnějšího, proto se tak tupě ptám :-D
Hubertko, nevíš, jaké je to učitelství..slyšela jsem, že tam je hodně těžká matika..Já tam budu po bc. pokračovat, ale nevím zda učitelství nebo specku..
Ahoj Allie, zatím do podzimu neladím, netěší mě, že to je zas tu.. :-| Jinak volno trávím pracovně doma, včera jsem byla na chvíli v práci - nepovinně..Dodělávala jsem tématické plány..
Do práce jdu jen st a čt, v pá mám volno, protože odjíždíme na svatbu až k Mělníku..
marki: bohužel netuším, jaká je matika, kvůli ní jsem nešla na učitelství. Můžu Ti zjistit a časem poslat nějaké informace, nebo jestli jsi na spolužácích tak můžeš na diskusi školy vznést dotaz jaké je učitelství a jistě Ti někdo odpoví ;-)
Ještě dodatek k matice - Mgr.Petrlíková nám jednou říkala, jak se právě budoucí učitelé bojí státnic z matiky a proto počítají a počítají - jelikož u státnic musíš něco spočítat, takže počítali úlohu o počtu slepic-či něčeho takového, nikdo na to nemohl přijít, ani nějaký matikář z UJAKu (nebo někdo kdo matiku hodně chápe), počítali to asi 2hodiny, onen matikář řekl že to nejde spočítat a výsledek byl následující - stačilo si pouze namalovat počet slepic a bylo to :-D
my to s kolegyněmi též řešily a když jsme viděly jak lehce se dalo dopracovat k výsledku, věř, že to bylo velice humorné :-D
Allie: Já byla 2 dny na horách na školení Sexuální výchova lidí s mentálním postižením. Pak jsme měli rodinnou oslavu a pak zbytek volna jsme odpočívali doma a léčíme si drobné nachlazení. Do podzimu doma nic neladím. Zatim jsem nějak "vývojově" nedospěla do stádia truhlíků na oknech, květináčů podle ročního odbobí, apod :-N :-D Jinak na podzim ven na schody dávají lidi hodně listopádky v květináči ;-)
hubertka: Mně se líp psala diplomka než bakalářka :-N
Marki: Kolegyně, co byla na UJAKU na učitelství, tak si na matiku nestěžovala, ale ona měla Bc. na zemědělce a tam byla matika dost ostrá, takže to je těžké porovnávat, jak moc ta matika na UJAKU je těžká nebo není. My měli na Mgr. taky matiku, ale nic těžkého, rozsah byl učivo základky. Učivo matiky ze střední školy už nebylo, protože speckaři na SŠ učí jiné předměty, a ne matiku, tak nám dali jen základku ;-)
no holky, tak se mi doc.Klenková ozvala už minulý týden že si surdo můžu dodělat, v lednu bych měla státnice.. jsem myslela že bych si to dodělala aniž bych byla studentem MU, jenže to nejde...
takže mě to trochu zamrzelo, ale každý víkend cestovat takto daleko...
kéž bych si mohla na UJAku dodělat státnici ze surdo :-)
marki: matika je prý opravdu šílená, říkaly to kolegyně, dnes ji měly, a hrůza, začal jim tam vysvětlovat že když je A tak může být i B ale i C a teď zase opačně, pak jim tam něco maloval a prý to bylo jak z fyziky...
to jsem ráda, že jsem na oborové specce :-)
marki: možná jsem to popsala velmi barvitě až hrůzostrašně, mám vskutku nechuť k matematice. Co jsem zase slyšela od jiné kolegyně z praxe - tak prý jí vyučující pomáhal a říkal že to přece nějak napíší aby jí mohl zapsat známku, a prý to docela šlo.
S tím A,B,C šlo pravděpodobně o Pythagorovu větu.
Omlouvám se pokud jsem Tě nějakým způsobem vystrašila,to bych velmi nerada.
Ono to asi nebude tak zlé, stačí do tajů matematiky trochu proniknout, začít zase počítat jako na zš a sš a půjde to ;-)
hubertka: No na každé škole, když si doplňuješ nějaké vzdělání, tak musíš být studentem té školy, ne? A na UJAKU surdo nejde?
marki: Neboj, zvládli matiku jiní, zvládneš ji taky ;-)
Ahoj holky,
měla jsem hektický víkend, takže jsem se sem dostala až teď..
No, já jsem na matiku fakt blbá a nedokážu si představit, jaká tam bude..ale nejdřív musím udělat bc a pak můžu přemýšlet co dál.. ;-)