Jak se jmenuje nebo bude jmenovat Vaše dítě? Jste zastánkyně tradičních jmen nebo spíše něco pikantnějšího? A zaobíráte se tím, jaké se ke jménu váže jméno? Je pro Vás důležité, jak se bude na děti volat nebo prostě dáte jméno podle úvažení? Pojďme se poprat :-D
No celá naše rodina je vysazená na ruská ženská jména...takže za mě pro holčičku Tatjana nebo Darja a chlapečka bych pojmenovala po svém tatínkovi Rodan (bohužel mi to asi doma neprojde a bude to něco víc klasického, v tomto případě kopu za Alexandra nebo Alberta)
@samantha_carter Taky mi přijde, že Nikola se jmenujou dneska všichni...jen teda doufám, že neurazím tady nějakou nevěstu jménem Nikola:)
Ty jména, co jsi napsala o příspěvek víš nejsou všechna ruská (ani ruského původu)...
Jak se vám líbí tyto krátká jména na -A? Ada, Alanis, Alena, Alida, Areta, Aria,
Ava - může pocházet z germánských jmen začínající na avi "očukávaná" či zkrácenina židovského jména Avigail. Význam "hlas" a "zvuk" v perštině.
Aida "návštěvnice" [arabština]; "užizek" [svahilsky]
Aimée "milovaná"
Aiša "živá"
Alaia "radostná, šťastná" [baskičtina]; "nádherná" [arabština]
Alexa, Alexis "obránce"
Alice "ušlechtilá bytost"
Alina "vznešená"
Alma "živitelka"
Amaia "konec"
Amala "čistá"
Amata "milovaná"
Amelie, Emilie "soupeřící"
Anita ""milostniplná"
Adina "rozkošná"
Aoife - "krásná" -> v irské pověsti to byla kněžna bojovnice. Ve válce proti ní stála její sestra Scatlach, která porazila v souboji hrdinu Cúchulainna. Nakonec se smířila svojí sestrou a stala se milenkou Cúchullainna
Aranka "zlatá"
Za mě pro holčičku Karolína a pro kluka Alexandr. Alexandra jsem tedy prvně nemohla vydýchat (prosazuje si ho přítel), ale nakonec se mi "ALex" zalíbilo :-) Nebo se mi i líbí Isabella, to je mé druhé jméno.
Neobvyklá chlapecká jména - inspirace:
Alexis, Alexej "obránce"
Andrej, Andreas "odvážný"
Angel "posel boží"
Cyril "pán"
Denis "zasvěcený bohu vína"
Dorian "muž z Dorie"
Eugen "urozený"
Jeronym "muž se svatým jménem"
Juraj "mrštný", "hbitý"
Leon "lev"
Nikodem, Nikola "vítěz nad lidem"
Alfred "moudrý rádce"
Eduard "mocný strážce"
Edmund "mocný ochránce"
Oskar "jelení přítel"
Ctirad "ten, kdo má rád čest"
Ctibor "čestně bojující"
Ludomír, Luděk "jenž lidu přináší mír"
Blahoslav
Bohdan, Bogdan "dar boží"
Bojan "obávaný"
Boleslav "více slavný"
Boris "bojuj o mír"
Bořivoj, Bořek "bojovník"
Branimír "bojovník za mír"
Branislav "slavný bojovník"
Břetislav "salvný bojovým rykem"
Dalibor "vzdaluj boj"
Gorazd "zdatný"
Dušan "ten, kdo má duši"
Jaromil "slavný bujností"
Lubor "láska"
Miloslav "slavící milost"
Přemysl "ten, kdo vše dobře promýšlí"
Radan "rozradovaný"
Radomír "ten, kdo má rád mír"
Rastislav "ten, kdo utužuje slávu"
Slavoj "slovan"
Stanimír "upevňující mír"
Svetoslav "silný bojovník"
Svetomír "ten, kdo mu je svatý mír"
Vladan "vládce"
Vladislav "slavný vládce"
Vlastislav "slavný vlastí"
Vratislav "navratitel slávy"
Zbyšek "ten, komu pozbývá sláva"
Albert "vznešený"
Alvin "urozený přítel"
Robert "skvělá pověst"
Adrian "muž z Hadrie"
Augustin "vznešený"
Aurel "zlatý"
Benedikt "blahoslavený"
Bonifac "muž dobrého osudu"
Emilién "soupeřící"
Felix "šťastný"
Florian "kvetoucí"
Julian "patřící rodu k Juliů"
Julius "božský"
Marcel "malý bojovník"
Marian "muž"
Paul "skromný"
Pax "mír"
Sergej "sloužící"
Alan "soulad
Artur "medvěd"; "vznešený"
Kevin "mužný", "milovaný"
Kiarán "malý, tmavý jedinec"
Adolf "ušlechtilý vlk"
Arnold "silný jako orel"
Arnošt, Ernest ""čestnost"
Bedrich "mírumilovný vládce"
Bernard "silný jako medvěd"
Bruno "brunet"
Ferdinand "k míru se odvažující"
GIl "radost"
Hugo, Hubert "duchaplný člověk"
Oldrich "vládce domu"
Lyric, Bohumír, Bohuslav, Bolemír, Borislav, Ctislav, Czeslav, Dalimil, Drahoslav, Horymír, Květoslav, Mojmír, Radúz, Rodan, Slavomír, Slavomil, Svatopluk, Tomislav, Vlastimír, Čestmír, Saša, Ignat, Killian, Finn, Gilbert
Pokud někdy budeme mít s manželem děti (zatím máme dost času), tak už máme i vybraná jména :-) Pro kluky Ondřej, Jiří, Petr, Jaroslav. Pro holky Alexandra, Martina, Alena, Zuzana. Ne, že bychom tedy chtěli tolik dětí, z nich budeme finální vybírat podle situace :-)
Mě by třeba zajímalo, proč někdo dává ty 2 křestní jména. Kteréhokoli dítěte v naší školce, které má 2 křestní jména, se ptám, jak mu říkají, tak ve 100% případů řeknou to první. Tak proč jim dáváte i to druhé, když je to totálně zbytečné a chudák děcko to akorát potom musí všude na dokumentech vypisovat? Nikdo mu tak NIKDY neřekne.
@kamelie123 většinou se druhé používá při křtu v tom případě, že první není svaté, u biřmování většina přijímá jméno svého kmotra, ale tyto jména se rozhodně nepoužívají v dokumentech