Ahoj holky,
plánujeme svatbu v září 2019.. no a mě už to samozřejmě chytá a nejradši bych sem tam něco třeba na dekoraci nakupovala (no, dobře, už jsem dvě věci koupila :D). Každopádně se chci zeptat, jestli někdo taky už začínáte plánovat na příští rok? Asi si spousta z vás řekne, že jsem trhlá a je zbytečně brzo, ale já se na to moc těším a prostě i z finančních důvodů - ať to pak není taková zátěž naráz, protože nejsem zrovna typ, co by s gustem ze dne na den vybílil účet :D - chci věci začít nakupovat postupně.
Takže nevěsty 2019 sem a pojďte plánovat :))))
S.
@bejkamul@butterfly8812
Holky pokud jste z Brna nebo to máte do Brna kousek jako já (100km) :D tak mužu Salon El vážně doporučit jsem z návštěvy nadšená ještě teď. Paní se mi věnovala na 200% a hned jak mě uviděla věděla co by mi sedělo a podle toho nosila :) Taky se mi líbilo, že když to nebylo uplně ono tak dokázala říct svuj názor :) já si nakonec vybrala šaty na které jsem tam jela :) Co mě teda strašně překvapilo jak byly všechny šaty lehučké a příjemné. Jinak salon krásný, čistý, šaty voňavé, bez poškození, bez fleků atd.... taky nabízí při zapujčení šatů veškeré doplňky napujčení zdarma :) plus hromada dalších výhod :) Ještě ted jsem z návštěvy fakt nadšená a taky mi to vyšlo a trefila sem období kdy měli akci a nějaké procenta z ceny dolů, tak mám šaty o pár tisíc levnější a pokud si vyberu jiné tak se mi na ně převádí i sleva :)
@lucie_sev Díky za tip, v brzké době bych chtěla vyrazit obhlídnout šaty, tak to zkusím i tam :-). Asi se tam předem objednává, že? A neměli třeba problém s focením atp.? Kolik kousků jsi vyzkoušela? (Bojím se, abych nebyla za exota :-D )
@majulinkaaa ano je potřeba se na termín objednat, aby se mohla asistenka fakt naplno věnovat :) S focením není problém naopak ho doporučují, protože se člověk jinak vidí v zrcadle a jinak na fotce a prý je třeba se podívat na obojí :) (doporučení přímo od paní v salonu) Ani nevím kolikatery šaty sem vyzkoušela, ale bylo jich hodně :D :D Paní donesla všechny střihy, barvy, styly aby jsem si byli na 100% jistí co sedne nejlíp a jak jsem přisly na styl. Mě nejvíc sedli na ramínka s holýma zádama nebo korzetovky s širokou sukní, v bílé barvě a zdobené bud kamínkam nebo něčím takovým lesklým (prý sem straka :D :D :D) Opravdu se nemužu dočkat až si je obleču :)
@lucie_sev a nevíš, jestli jsou tam i o víkendu? Přes týden to prostě nedám. :-(
Mně doporučovala kamarádka, abych si šla vybrat šaty kolem Valentýna, že v salonech bývají slevy na šaty. ;-) Takže tak nějak se tam taky pak chystám, ale přemýšlím, že už na podzim teda zkusím někam zajet. Jen teda můžu jen o tom víkendu. :-(
@butterfly8812 ano jsou taky sem byla o vikendu dokonce kvuli me dosla pani i driv nez meli otviracku :) taky bych to pres tyden nestihla, nejsem z Brna. Snazi se tam vyjit vstrict :)
@lucie_sev no super... jsem se konečně naladila na svatební vlnu. Já po svatbě úplně netoužila, takže když jsme zjistila, co se musí pak zařídit, udělat, zaplatit, koho pozvat nepozvat, tak mi bylo spíš úzko... Ale tenhle salon se mi konečně líbí. ;)
A my dvě jsme ze stejného kraje. ;)
A byla jsi tam sama nebo s někým?
@butterfly8812 byla sem tam s mamcou a kamaradkou :) dva lidi jako doprovod jsou myslim idealni, vic bych urite nebrala. S pani asistenkou byli na posouzeni 3 a to bylo fajn :)
To je super a uz mate misto?
My se budeme brat na ranci v Kostelanech, uzasne misto. Mame vsechno na jednom miste a taky tam muzu dovezt sve kone a mit je pri obradu a hlavne pak na foceni a taky chceme aby nam nas pes prinesl prstynky 😄
Jinak se nam vse resi samo 😄 vyzdobu bude delat kamaradka ktera je svat.koordinatorka, cesat me bude kamaradka kadernice ktera mi pujde i za druzicku, vizazistka je taky kamaradka, moje spoluzacka z vysoke je profifotografka, vino budeme mit z tetineho vinarstvi, zakusky zas teta pekarka 😄 doufam ze to tak bude pokracovat dal 😄 ale jsem zvedava kolik veci se po....😄
Zatim sem v pohode a chtela bych si to hlavne uzit a neresit prkotiny, ten den je dulezite pro me ze ho muzeme sdilet s temi ktere mame radi a jestli nam nebude presne sedet barva ubrousku nebo co ja vim je mi uplne jedno 😄
No holky a já se nevdám. Muž nechce žádný statek nebo stodolu kde je pronájem většina chce 50 tis a výš . Naši známí mají hospodu ale je to jak za komunistů (přej hlavně že to IDE bez pronájmu a zadarmo) ach jo a můj sen byla vždy stodola. Takže já už asi neplanuju a kašlu na to. Nechám to nějak bejt a buď svatba bude nebo ne. 😔
@lalusheee tak to me mrzi :( je to sila ty najmy :/ ale chapu, ze pokud to nemaji jako restauraci nebo hotel tak musi nejak vydelat. Ale 50tis za jeden vecer je mazec.
Znami meli v takovem tom “komunistickem” neudrzovanem kulturaku hostinu, normalne je ta mistnost behem tydne klasika pajzl hospoda (v te dobe se mohlo kourit jeste uvnitr) takze zaclony a vsechny bylo nasate tim smradem z koure a kuchyn nebyla taky nijak poradne oddelena a vsechen smrad ze smazeni sel do te mistnosti. No byl to fakt hnus smrdeli jsme jak kdybychom se vyvaleli v oleji a popelniku dohromady.
Neni mozne udelat nejaky kompromis? Najit treba nejakou peknou restauraci se zahradou nebo nejaky penzion treba? Nebyl byl takovy najem a snad by vas partner souhlasil.
@lucie_sev to fakt nevím. On mi na to řekne no tak dej 50 někomu za nájem jo jasně a už to obrací proti mě. Že nevydelavame 100 měsíčně že to nejde. Nevím. Nebudu nic zařizovat nic kupovat kašlu na to. Buď prostě svatba bude nebo ne. Chtěla sem ji mít svoji vysněnou jako snad každá nevěsta... Nebudu mít přece svatbu někde kde se budu celý den tvářit jak puchejř že se mi to tam nelibi.
My už misto měli ranč v zakupech ale pan majitel nám oznámil po půl roce zamluvenem termínu že bude zdražovat a z 20 tis za nájem na víkend chce 50.
@lalusheee to je pekne naprd obzvlast pokud jste uz meli dohodu tak je to docela sproste, ale stejne stim udelat nic nemuzete :( a chapu ze 50tis jen za najem je sileny vydaj. Snad se pritel umoudri a najdete nejakou variantu ktera bude vyhovovat oboum. Svatbu v kulturaku bych taky nedala.
@lalusheee myslíte že místo pro svatbu je to nejdůležitější a pokud to není na konkrétním vysněném místě, tak ta svatba bude automaticky šílená a manželství špatné? Věřte, že o tom to není. Neříkám ať se vezmete na nádraží, ale kvůli jednomu "neúspěchu" hodit svatbu absolutně přes palubu je trochu extrém. Takových věcí ještě bude... a nejen při plánování svatby.
Nevím jak jste na tom s financemi, ale je rozumné si nastavit nějaký rozpočet kolik můžete a chcete do svatby dát a toho se držet. Většinou právě pánové v tomto ohledu dohlížejí na své budoucí nevěsty aby se rozpočtu držely a usměrňují volbu vysněného místa, vysněných šatů, vysněného kdovíčeho co je schopné náklady svatby dostat do astronomických částek.
Každý má nějaké možnosti a když jste o své svatbě snila, tak jste asi nepřemýšlela kolik co stojí. To je jako být smutná z toho, že mám vysněné Ferrari a jezdím jenom Fabií...
@lalusheee Ano, 50 tisíc za víkend zní sice trochu draze, ale pokud pak na místě zvládnete ubytovat i všechny svatebčany, tak to naopak zní velmi dobře. My původně taky nechtěli platit "tolik", ale když jsme si pak spočítali, jak složitě bychom ubytovávali všude možně za další peníze svatebčany, pokud bychom měli párty někde v restauraci, vyhrál pronájem statku. Navíc představa víkendové akce je prostě skvělá. Tak to zkus nastávajícímu předestřít takhle. Vezměte seznam hostů, rozpočítejte náklady na jídlo, pití (na pronajatém statku máme oboje ve vlastní režii, tzn. další úspora), ubytování a uvidíte, jak vám to vyjde. Nebo se podívejte na Mlýn Kováry, taky jsem sháněla stodolu/statek/mlýn, takže jsem psala i tam, podle fotek to vypadá hezky a pán mi psal, že na příští rok budou pronajímat stodolu na akci za cca 15.000,-. Ale v místě není ubytování, to byste museli pořešit jinak.
@lucie_sev nad Kostelanami jsme taky uvažovali a ještě uvažujeme. My ještě popravdě nemáme ani dohodnutý, kolik lidí chceme na svatbě. Jestli prostě neuděláme fakt malou svatbu..Takže ještě nic nezamlouváme. ;-)
Můžu osobnější dotaz - těm kamarádkám a tetičkám platíš všechno, s čím ti jak budou pomáhat se svatbou? - pečení, česání apod.
Já totiž zatím nic nezařizuju, teď řeším ty šaty, jestli si je půjčit nebo zkusit známou, co je návrhářka, že by mi je ušila. Ale asi si je nejdřív pojedu vyzkoušet a podle toho uvidím, jestli mi co sedí, ukážu je té známé a podle toho, kolik mi řekne, že by si za ušití vzala, se rozhodnu. A třeba do dubna najdu i šaty, které se mi budou líbit a budou na prodej. ;-)
@butterfly8812 U nás byly Kostelany jasná volba, hlavně kvůli těm našim zvířatům a taky je tam kapacita 100lidí, myslela sem si, že se vejdeme s počtem lidí třeba do 40, ale nakonec jsme na 60-70 a to jsou jen ti nej z rodiny a kamarádů.
Ano i tetičkám i kamarádům chci vše normálně zaplatit, ikdyž si myslím že budou chtít mín nebo vůbec, ale zaplatiti jim to stejně zaplatím.
Taky sem uvažovala koupit si nebo necham ušít, ale když vidím jak se nevěsty snaží prodat svoje šaty, prodávají daleko pod cenou a nedaří se jim tak sem se rozhodla, že si šaty pujčím. Ve výsledku mě to vyjde nejlevněj a nemusím pak řešit co s šatama.
@lucie_sev no, předběžně vím, že mi šaty ušije za 10-15tis, což je tak nějak cena půjčovného, takže pokud bych je pak prodala třeba pod cenou, což bych rozhodně udělala, tak na tom pořád budu líp. Ale jak říkám, proto si chci nejdřív zkusit šaty, které mi sedět budou, pak ukážu kamarádce a podle toho, co mi řekne za cenu, bych se pak rozhodovala jestli půjčit nebo nechat ušít. Kupovat šaty takhle přes internet, když je nějaká nevěsta nabízí, se mi bez zkoušení rozhodně nechce..
Ty jo, já si přijdu taková divná, že mám svatbu ještě před tebou a nemám zajištěného tak nějak nic. :D
Ale je tu problém taky ten, že bych chtěla svatbu venku, v podzámce mám vyhlídnuté jedno místo a termíny na svatby v podzámce, květné atd se vypisují až na podzim. A zase si nechci rezervovat místo a pak na podzim zjistit, že se v podzámce nebudeme moct vzít to datum (leda za dvojnásobnou cenu, což nechci ;) ).
A Kostelany zvažujeme taky kvůli počtům lidí. Jinak bysme to neřešili... ;)
@butterfly8812 půjčovné mi díky slevě vychází na 11tis. což je paráda, děsila sem se že budu platit 16 a víc to bych taky už uvažovala radši o ušití. Jak říkáš určitě bych zajela do salonu vyzkoušela co sedí nejlíp a pak šla za švadlenou kolik by stálo ušití. Necham něco šít nebo kupovat bez vyzkoušení, do toho bych taky nešla.
Matrika v KM bere termíny od listopadu, ale když sem tam volala mimochodem paní matrikářka velice příjemná, bylo mi řečeno ať klidně zařizuje, že určitě s naším termínem nebude problém a místo taky ne protože tam oddávají pořád. Stát se může cokoli i tak že, ale pak jsou další způsoby kdo by nás mohl oddat, takže uvidím až na podzim jak to bude :)
@lucie_sev super, děkuji za doporučení 😊
jinak holky, slyšela jsem, že v určitých obdobích mají salony nějaké slevy na půjčení šatů, nevíte třeba zhruba kdy?
@bejkamul vůbec nevím jeslti to mají nějak salony stejně, já sem byla v salonu koncem května a zrovna měli slevy na pujčení a taky výprodej. Takže bych řekla že to asi salony mají z jara kdy naskladňují nové kolekce :)
Ahoj, přidávám se do skupiny. Původně jsme měli mít svatbu už letos na podzim, ale organizačně jsem to naprosto nezvládla, tak to všechno posunuji až na příští rok.
Svatbu plánujeme malou, jen pro maximálně 18 lidí. Hrozně mě fascinuje, jak strašně strmě šplhají náklady. Dělala jsem si přibližnou kalkulaci a rozpočet mi vychází na cca 70 - 80 000 v podstatě za svatbu zahrnující jen obřad a oběd (raut nebude, nebo jen párty s kamarádama na chatě, co si kdo přinese, to bude). Jsem z toho docela v šoku, hlavně proto, že nemám v plánu nic úplně luxusního a nóbl, leda restauraci, ale ta v konečným součtu dělá asi 1/3.
Taky jste z těch nákladů tak vedle? Já si ze začátku fakt myslela, že mi to spláche jedna výplata a hotovo, no a zatím jenom koukám. Na kolik to vyjde třeba vás? Máte už nějakej rozpočet? A jak to kruci případně děláte, když máte třeba 100 lidí? Já totiž naprosto nemám šajn, jak na tom ušetřit
Je to opravdu darda. My chceme v cele rade polozek kvalitu, navic ubytovani pro vsechny hosty (ca. 70) a koordinaci a planovani cele akce. Zijeme v zahranici a myslela jsem, ze v Cechach nam to usetri spoustu penez, ale ty ceny me fakt dost zaskocily! :-D
Z nákladů jsem šokovaná úplně stejně. Popravdě, když jsem si na začátku plánování jen tak pro zajímavost rozklikla webovky svatebních salonů a zjistila, že standardní půjčovné šatů je 16.000,- Kč, málem jsem omdlela :D a to nemluvím o všem ostatním. Když se na mě začaly hrnout odpovědi s naceněním focení, rautu, pronájmů prostor apod., bylo mi fakt už hodně špatně. To by snad svatba na Maledivách vyšla líp.
@lucie_sev jj, s matrikou by neměl být problém, dneska jsem tam byla kvůli jiné věci a zeptala se, jak to je, tak mi říkali, že probléms termínem u nich asi nebude, ale ta podzámka, tam si mám fakt počkat na vypsání termínů. ;-)
@bejkamul mně říkala kamarádka, že kolem Valentýna jsou v salonech slevy. ;)
@vakovlk jj, já jsem byla taky šokovaná, chtěla jsem malou svatbu, nakonec nás tam bude tak 80 asi. Na hostině bude něco kolem 40 lidí a to je asi největší výdaj, ten raut už pak není tak hrozný, tam už je to lepší, tam jestli pozveme o deset lidí víc nebo míň už není takový rozdíl. Ale samozřejmě fotograf apod... Tím to skáče. :-|
No, my si teď nastavili šetřící režim, že každý měsíc odložíme peníze a budeme mít min na polovinu a zbytek tak nějak máme... Tak já se tím uklidnila, že to zvládneme a našetříme si. :-)
Ceny za vše jsou mazec obzvlášť když v názvu stojí svatební to mi přijde že je přírážka 200% no business jako prase. Doufám, že se při asi 60lidech vejdeme do 100tis. :D jsem zvědavá :D
Ahoj holky!
Mám na vás otázečku, především těch, co už mají za sebou nějaké to zkoušení šatů v salonech. ;-)
Já si plánuju zajít do salonu až v září, kdy bude mít čas jak moje maminka, tak kamarádky a já. ;-)
Ale právě jedna kamarádka se vdává už v srpnu, ale jejich svatba je jen ve 4 a na jejich obřad si koupila bílé šaty normálně v obchodě, aby je pak mohla unosit i na plesech například. Ale má mít rozlučku a moc by si přála si obléci opravdu svatební šaty. Tak nadnesla, že v rámci rozlučky by ráda zašla do salonu.
A teď moje otázečka - předpokládáme, že se v salonech platí za zkoušení šatů, pokud si žádné nezamluvíte. Nevíte tedy kolik se tak platí?
Předem díky za odpovědi... :-)
zdravím 🙂take plánujeme s přítelem svatbu na září 2019, co se týče kytice dortu a tak budeme vyřizovat az na jaře ale co se týče dekorace už si pomalu nakupuji 🙂. Jelikož si budu i sama vyrábět jmenovky tak už si je pomalu chystam. Ano je spoustu času ale chci to mít v klidu 😀😀. Znám lidi co to nechávají na poslední chvilku a byla to tragedie 😀😀😀