25lidí- 30 000kč?

Zobraz úvodní příspěvek
Ahoj, chci znát váš názor na moji ideu svatebního rozpočtu. Na svatbě by mělo být 25 lidí včetně nás. Menu zadáme s určitou cenovou hranicí, mělo by to být i s přípitkem + jedním pitím za 320kč/osoba (neměl by to být problém, majitel restaurace je příbuzný). Na oslavu se pak domluvíme že nealko dovezeme vlastní, alko nakoupíme víno+pivo a další alkohol si každý platí sám na baru, obložené mísy a chlebíčky vytvoří rodiče, také od nich budeme mít cukroví, na hlad se udělá kopa těstovinového salátu. Bohužel máme dost velkou rodinu (teda, já mám- od přítele jdou na svatbu tři lidi plus čtyři kamarádi), takže počet hostů těžko snížím- ledaže bych na svatbě neměla ani vlastní sourozence, kterých je jen tak pro představu pět, pozvaní budou čtyři- a každý má partnera. A rozpočet zase těžko zvýším, ještě studuji a svatbu platí přítel- nicméně z jednoho platu se nešetří uplně snadno. Tady je tedy náš rozpočet: Šaty + bolerko+závoj 7000 Boty+doplňky 1000 (boty budu mít bílé obyč balerínky, nemám ráda podpatky) Prstýnky 2000 (z oceli, u zlatých se bojím trvanlivosti) Oběd 8000 Hotel 1500 Kytky 1500 Vlasy, make-up, nehty 1500 Dort 1500 Občerstvení odpoledne 3000 (pivo, víno, nealko, chipsy, slané tyčky atd) Oznámení 1000 Krabičky na výslužku 500 Výzdoba aut a stolu 1500 Jsou to reálné ceny? Hudbu pustíme z notebooku, fotografy budeme mít dva- oba poloprofesiální známí- zdarma. Výzdobu stolu a aut si budu dělat sama, nakoupím pouze materiál. Co myslíte, půjde to?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
My tedy měli mnohonásobně vyšší rozpočet a více lidí, ale 320,- přípitek + jídlo se mi zdá celkem hodně, když to máte u příbuzných ;-) - měli jsme v krásné restauraci u "cizích" a předkrm + polévka + svíčková + šáňo nás vyšlo 160,- na osobu a bylo to fakt výborné - jsem fotografka a každý týden jím na jiných svatbách, takže porovnání mám :-D Pak krabičky na výslužky 500,-? Jedna ta malá krabička stojí v papírnictví 6,-/ks takže to máš pro 25 lidí 150,- pokud tedy nedáváte ještě celé vesnici :-D jinak si myslím, že občerstvení na odpoledne/večer stačí - také jsme měli hromady chlebíčků, jednohubek, mísy, brambůrky... a ani se všechno nesnědlo, hosté byli přecpaní z oběda až do večera jaké to byly porce :-D Takže nikdo hlady netrpěl :-) Myslím, že ušetřit se dá a dá se udělat opravdu levná svatba, je jen otázka, jestli tě to v budoucnu nebude mrzet, že byla taková ošizená :-) nicméně každý má jiné představy a přednosti, takže je to na každém, jak si to udělá. Přeji Vám, ať se Vám Váš den D vydaří jak si přeješ x-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my mely pred 4 roky cca i s satami 15 tis.Mely jsme to tedy na zahrade,ale bylo to fajn.Na pristi rok chystame obnoveni slibu v kostele a oslavu s rautem v restauraci,hudbu take z pc a fotograf mistni "skolkovy" :)Rozpocet mame zatim pro 25 lidi 30tis.Snad se vejdeme.Alkohol budeme kupovat svuj ve velkoskladu.Vyzdobu do restaurace a auta vyrobime a nakoupime v Ikea.Kdybys mela nejake tipy jak usetrit tak pisni.Jinak verim,ze zvladnout se to i za takove korunky da. :)
Odpovědět
dobře, díky za radu ohledně košile. My nakonec budeme muset zase navýšit počty lidí. Řekla jsem, že děti v restauraci nechci. Sestra to tak taky měla a nebyl problém. Na obřad ať si je vezmou, pokud potřebujou nutně vidět tetu v šatech a tak, ale potom během focení bude dost času je odvézt domů/k babičce (ségry mají jinou babičku než já, na svatbě nebude). Mám tři neteře od dvou sester a bratra, je jim 6, 7 a 8 a jakmile jsou pohromadě, jsou na zabití- řvou, honěj se, neposlouchaj, rozbíjej věci, a ve finále to skončí brekem kvůli zakopnutí a podobně, ale nedaj si říct a nedaj. Hlavně ta nejmenší je strašně neposlušná a představa, že v restauraci ještě něco rozbijou nebo tak, mě děsí. Mamka to řekla ségře, té, co má tu nejmladší, a ta řekla, že pokud nebude moct na svatbu jejich malá, tak na svatbu nepůjdou ani oni. Jenže ono to neni jen o o jejich malý, ale o dalších x dětech od dalších lidí- a nemůžu říct že jen ona- můžu říct maximálně že všichni nebo nikdo. No, tak už se fakt nemůžu dočkat, až celou hostinu budou kolem lítat a shazovat věci ze stolu a podobně ty tři... achjo, jsem se zase vytočila.
Odpovědět
@bailee94 upřímně - nesnáším těstovinový salát. To radši bramborový a kuřecí řízek. Jak odpolední občerstvení formou rautu svépomocí ti navrhuji řízečky kuřecí i vepřové, guláš a nějaké mísy - zeleninové, ovocné a je to v klidu.
Odpovědět
@bailee94 upřímně - na svatbu se zvou rodiny, rodina sester je tvá nejbližší a omezovat je, že si nesmí vzít dítě, a to se nejdná o mimina, také bych nešla
Odpovědět
Profilova fotka
Asi tak, mě říct sestra, že na svatbu nemám jít s dcerkou, tak bych snad ani nešla, dost by se mě to dotklo, když je to blízká rodina :-)
Odpovědět
Jenže ony to nejsou tak uplně sestry když jsme u toho, ale nevlastní sestry. Přítelovo rodiče jsou už starší a budou akorát nervní a možná odejdou, když tam budou ty děti lítat a řvát.. a navíc nejde o jedno dítě, ani o dvě, ale o pět dětí. Věřte mi, že se mi nerozhoduje uplně dobře mezi tím, jestli mít zle u sebe v rodině, nebo u přítele. Ať udělám co udělám, bude to špatně. Navíc prostě jde o to, že ta nejmladší je šíleně nevychovaná, hyperaktivní, neposlechne ani vlastní rodiče a já se akorát děsím, co rozfláká, jak rozfláká zase sebe a podobně- a její rodiče to nevidí. Na focení jsme si chtěli vzít naše psy- to zase nepůjde, jelikož jedna ze sester je má za ty strašný bojový plemena a její děti se s nima nesmí vídat. Takže ve finále budu měnit celou svatbu kvůli tomu, aby si tam sestry mohly vzít děti a diktovat podmínky za jakejch půjdou a za jakejch ne, a přítelovo rodiče se po hodině zvednou a odejdou a budu u nich v rodině za ještě horší, než jsem teď, pokud to teda vůbec ještě jde... To je to, o co tady jde.
Odpovědět
Občas mám chuť se na to celý vykašlat, vzít se za ruce, zajít jen se svědky do obřadky a hotovo. Sice to absolutně není moje představa, ale možná bych aspoň jednou nebyla za špatnou... ono je to těžký zkombinovat mojí obrovskou rodinu ze všech koutů čr, přítelovo maličkou rodinu co mě nesnáší a hledaj každou chybu, a do toho svatbu v prosinci, kdy děti nebudou moct být někde venku... Mimochodem, díky skrytý úsporám se nám povedlo navýšit rozpočet, takže se snad nebudeme muset tolik omezovat... měli bysme mít nějakých 40-50 tisíc.
Odpovědět
no my jsme měli 35 lidí :) raut ... svatba nás vyšla na necelých 100 tisíc....:) největší položka byly prstýnky :) do těch jsme investovali :)
Odpovědět
@majanax @sylvik0000 Svatba je akce především pro dospělé. Účast dětí je na posouzení snoubenců. Stále nechápu, proč je to tak kontroverzní téma. Mít v rodině tak malé (pod deset) děti, tak je na svatbu rozhodně nezvu, protože jsem dělala akci pro dospělé a ne odpolední party pro děti. Bohužel, děti dokážou na svatbě ledacos pokazit, aˇˇt už proto, že jsou na to moc malé nebo že jsou nevychované. A bohužel jen minimum rodičů je ochotno toto přijmou a s ječícím dítětem odejít. Rodiče totiž často s přehledem pokazí akci ostatním, ale sebe omezovat tím, že by děti odvedly, nebudou. Samozřejmě, každá matka má možnost odmítnout, pokud bez dítěte jít nechce, ale každou chvíli se tu řeší, jak je odmítnutí účasti neslušné. V tomto názoru mě jen utvrdilo slavnostní vyřazení ze školy, kdy celou hodinu proječely tři děti, které to nebavilo. Celá akce se kvůli nim několikrát přerušila, ale dotyční stejně děti neutišili ani neodešli. Takže zkazili celou věc lidem, která se jich týkala.
Odpovědět
@kacenkakaca no u nás je prostě svatba rodinná oslava - tedy i s dětmi a záleží na každých rodičích jak to s nima vyřeší jestli je vezmou nebo je vezmou na část dne a dají je někomu hlídát nebo na večer prostě s nima odejdou když hlídačku nemají nevím jak to tam mají v té rodině s těma vlastníma a nevlastníma, s nesnášením nevěsty už teď před svatbou (to bych je rovnou vzala když už by mě nesnášeli) no a ten termín před štědrým dnem asi taky není ideální, ale ať si to nevěsta ještě dobře promyslí jak to udělá :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca na štěstí každý je jiný a každý má jiné priority, jsem ráda, že mám rodinku ve které všichni navzájem chápou, že děti jsou taky členové rodiny a kolikrát se na tu svatbu těší víc jak dospělí :-) ale chápu, že tu budou rozdílné názory, já jen napsala, jak bych se zachovala já ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@bailee94 Nedá mi to a musím zareagovat. Jsem ve velmi podobné situaci jako ty. Má nevlastní sestra má dva kluky (6 a 9 let), dalo by se říct že věkově to jsou dva velcí rozumní kluci. Bohužel tomu tak není. Pokud jsou každý zvlášť (např. hlídáme jednoho z nich) jsou vcelku hodní a dají si říct. Pokud jsou ovšem spolu a s rodiči zlobí, perou se a ječí, že člověk neslyší vlastního slova. Chápu, že jsou to děti, ale nedokáží je zklidnit ani jejich rodiče. Jejich tatínek si nechá vyloženě lézt po hlavě a maminka (moje sestra) je zklidnit také nedokáže, i když se o to snaží. Proto jsem sestru požádala, zda by mladšího nechala hlídat babičce (má 2 babičky na hlídání, které nebudou na svatbě) a ev. pokud bude chtít, ať ho přivede na odpoledne, kdy bude volná zábava. Ona to odmítla, že když nemohou jít všichni, tak nepůjdou. Beru její rozhodnutí, mrzí mě to možná víc než jí, ale neustoupím. Myslím, že jsem se snažila o kompromis, přemlouvat ji nebudu, myslím, že musí být soudní i rodiče, když si nedokáží srovnat své děti. Jinak vím, že mě spousta lidí odsoudí, ale já mám její kluky i jiné děti ráda, ovšem musí se umět také chovat. Možná je chyba v dnešní výchově, nevím. Takže za mě neustupovat, i když v tomto se těžko radí. Omlouvám se za dlouhý příspěvek.
Odpovědět
@bailee94 taky si někdy říkám, že než absolvovat to martirium s 60-ti lidmi, 120 tis. a vším okolo, zejména chováním pozvaných hostů, šla bych radši na radnici a pak někde udělala party, ale je to moje svatba a ne ničí okolo. Udělej si to tak, aby se to líbilo hlavně tobě a na ostatní se vykašli.
Odpovědět
@majanax naše rodinné vztahy jsou fakt složité- táta i máma jsou dvakrát rozvedení, z každého manželství nějaké děti... prostě jak říkám, složité :D Ale právě proto, že nás je tolik, by se každý přeci měl snažit o kompromis. Holt je někdy nutné se něčeho vzdát, protože nejde aby měl každý všechno, co chce- natož na cizí svatbě. Přítelova rodina mě nemá ráda proto, že podle nich nejsem pro jejich syna dost dobrá a podobně. Respektive jeho mamka je celkem v pohodě, pokud není v dosahu táta- ten je problém. O to hůř že máme psy, on z nich má panickou hrůzu. Už to zkoušeli stylem ,,dáme vám byt, pokud prodáte psy", no neuspěli, a od té doby jsou vztahy snad jenom horší a já jen doufám, že jeho táta nám nebude na svatbě dělat hysterický scény (on je toho schopnej) a maximálně odejde- ale samozřejmě bych byla ráda, aby tam byli co nejdýl (a v pohodě). Já nechci aby to znělo jakože děti nemám ráda nebo tak. Mám ráda děti, ale vychované. A přesně jak píše helca21- jak je jedno dítě, je to v klidu. Jak jsou dvě, je to horší... a jak jich je pět, bude to pohroma... věřím tomu, že někteří rodiče z těch, co budeme mít na svatbě, to uvidí- ale pochybuju, že všichni.
Odpovědět
@bailee94 snad to dopadne dobře :-)
Odpovědět
@bailee94 Taky mám komplikovanou rodinu, má ji i přítel. V takovém případě je nejlepší, když pozveš osoby podle toho, jak to cítíte vy se snoubencem. Chcete vynechat něčí děti? Vynechte je. Chcete pozvat jen část rodiny? Udělejte to tak. Dotyční s tím samozřejmě můžou nesouhlasit, ale pokud budou vydírat, nedejte se. Pokud uvážíš, že něčí slušně sdělené argumenty na vás zapůsobili, klidně mu ustupte, ale nenechte se manipulovat. Je to vaše svatba, tak k ní tak přistupujte a bude to fajn, i když někteří určitě budou mít námitky.
Odpovědět
s těma dětma s tebou souhlasim... asi se dost rodičů urazí, ale pokud ty děti znáš, a víš, že jsou nezvládnutý, a že nemaj soudný rodiče, není odmítnutí jejich přítomnosti na tvojí svatbě uráženíhodný... dělám velkej rozdíl mezi tím, jestli zvát nějaký malý děti, nebo zvát fakt fracky, o kterejch vim, že fracci jsou, a jejich rodiče jim lezou po hlavě. takže to zkus případně ještě vykomunikovat, ale neustupuj. každej rodič by MĚL mít děcka zvládnutý. pokud nemá, je to jeho byznys, i za cenu toho, že ho někdo nebude chtět na svatbě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
@bailee94 mozna jsem to preskocila ale hostinu mate take na statku,? Pergola nebo uvnitr ? Zimni zahrada??
Odpovědět
A proč vlastně děláte svatbu v zimě? Jinak někdo tady psal, udělejte si to podle vás a na ostatní kašli.. Tak tenhle přístup nechápu. To se teda vezmu na radnici jen se svědkama. Kdybych měla svatbu která se bude libit jen mě a ženichovi asi bych ráda nebyla. Naopak jsem šťastná, že jsem viděla, jak jsou všichni spokojení a baví se. Dětí jsme tam měly sedm a šlo o velmi neposlušné děti, na druhou stranu nejsme s přítelem z cukru a nevadí nám, když někdo zakřičí nebo něco rozbije, takže jsme to neřešili. A k našemu milému překvapení byly strašně hodní a vůbec jsme o nich nevěděli. Že bych kvůli dítěti přišla o to mít na svatbě sestru...to mi přijde docela síla. To bych tam měla radši deset dětí. A poslední, měli jsme na svatbě spoustu starších lidí, a nikomu nevadil řev, hudba, smích.. To na svatbě takhle je. Takže pokud přítelovi rodiče chtěj na nějakou svatbu o tichu, tak to je přece jejich problém.
Odpovědět
Profilova fotka
A když ti to nevyjde tak co budes dělat?? Umyvat nádobí?? Nebylo by lepší svatbu odložit, našetřit si něco a udělat si hezkou svatbicku na kterou budes vzpomínat? Navic nevím proč šaty atd. Za 7000 kč když šetřis na jídle. Nezlob se nemyslím to zle ale svatba je událost nemělo by se na ní tolik šetřit. A 30 000 kč pro dvacet lidí a vším okolo svatby mi přijde málo. Mám svatbu také pro 25 lidí a vychází mě to ba 100 000 Kč. Ještě se zeptám jak se hosté dostanou ba svatbu a že svatby??? Nebudou pít alkohol nebo pojedou mhd??
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?