Ahoj, chci znát váš názor na moji ideu svatebního rozpočtu. Na svatbě by mělo být 25 lidí včetně nás. Menu zadáme s určitou cenovou hranicí, mělo by to být i s přípitkem + jedním pitím za 320kč/osoba (neměl by to být problém, majitel restaurace je příbuzný). Na oslavu se pak domluvíme že nealko dovezeme vlastní, alko nakoupíme víno+pivo a další alkohol si každý platí sám na baru, obložené mísy a chlebíčky vytvoří rodiče, také od nich budeme mít cukroví, na hlad se udělá kopa těstovinového salátu. Bohužel máme dost velkou rodinu (teda, já mám- od přítele jdou na svatbu tři lidi plus čtyři kamarádi), takže počet hostů těžko snížím- ledaže bych na svatbě neměla ani vlastní sourozence, kterých je jen tak pro představu pět, pozvaní budou čtyři- a každý má partnera. A rozpočet zase těžko zvýším, ještě studuji a svatbu platí přítel- nicméně z jednoho platu se nešetří uplně snadno. Tady je tedy náš rozpočet:
Šaty + bolerko+závoj 7000
Boty+doplňky 1000 (boty budu mít bílé obyč balerínky, nemám ráda podpatky)
Prstýnky 2000 (z oceli, u zlatých se bojím trvanlivosti)
Oběd 8000
Hotel 1500
Kytky 1500
Vlasy, make-up, nehty 1500
Dort 1500
Občerstvení odpoledne 3000 (pivo, víno, nealko, chipsy, slané tyčky atd)
Oznámení 1000
Krabičky na výslužku 500
Výzdoba aut a stolu 1500
Jsou to reálné ceny? Hudbu pustíme z notebooku, fotografy budeme mít dva- oba poloprofesiální známí- zdarma. Výzdobu stolu a aut si budu dělat sama, nakoupím pouze materiál. Co myslíte, půjde to?
@bailee94 ahoj, ceny jsou asi realne, samozřejmě záleží na konkrétním vyberu - třeba u květin muže byt dost velký rozdíl, pokud jich budeš chtít více než jen pro sebe... Ještě mě napadá, ze tam nemáš oblek a doplňky ženicha. V tom pití se moc neorientuju, kolik to muže vyjít, ale z vlastních zdrojů je to snad taky realne...
@bailee94 jen si tedy nejsem jista jestli se s polozkou vlasy/nehty/make-up realne vlezes do 1500,-.... nemas tam oblek+boty pro zenicha, nebo uz to ma?? Rozhodujici bude jestli se vlezete do te ceny za osobu na jidlo...ono je lepsi vzdycky pocitat s nejakou rezervou ;-) ale realne to asi je ;)
já si myslím, že moc ne.. svatbu mám za sebou a stálo nás to nakonec hodně. přijde mi částka na oběd nízká.. ale záleží samozřejmě na menu, kvalitě atp.
@bailee94 Já si myslím, že pokud budete chtít, do rozpočtu se vejdete... Podle mě by bylo lepší, svatbu neuspěchat a radši si něco našetřit, aby to bylo se vším všudy a nemusely jste se v něčem omezovat proto, že na to nejsou peníze :( jen teda na odpolední občerstvení mi 3tis přijdou děsně málo... když si vezmeš, že třeba sud piva stojí 1500,- + 1000,- záloha, tak na ostatní zůstane 500,-? Na jídle ani pití odpoledne bych určitě nešetřila, je fakt že budete mít oběd, ale když se chlastá, jsou i větší chutě :D
mě přijde teda dost málo občerstvení na odpoledne... ale pokud koupíte basu piva a ne sud, tak fajn :-D jinak, sice máš krabičku na výslužky ale co do nich dáš ? To v rozpočtu napsaný nemáš ..
@bailee94 vykašli se na výslužky pokud na to nemáte a chcete se vejít do rozpočtu. My je taky nemáme. Myslíme, že je to blbost a další starost navíc. Radši nakup víc piva a např. buřty na oheň:-)
To bych chtěla vidět matriku,kde nechtějí poplatky. My dávali jen matrice 1500 kc. A na to odpolední jídlo se mi zdá malý rozpočet. Ale když se musí šetřit,tak to chápu.
@88renca88 Pokud je to v úředně stanovený čas a v úředně stanovené místnosti, tak je to bez poplatku.
@viki83 Takto to je dost zvláštní, protože na bydlišti vůbec nezáleží. Pokud to máte ve stanovený čas a na stanoveném místě...
@bailee94
Šaty + bolerko+závoj 7000 - podle mě zcela reálné, záleží na tom, jakou máš představu. Určitě se dá sehnat i levněji.
Boty+doplňky 1000 (boty budu mít bílé obyč balerínky, nemám ráda podpatky) - opět záleží na představě. Boty můžeš mít doma, stejně tak ostatní doplňky.
Prstýnky 2000 (z oceli, u zlatých se bojím trvanlivosti) - toto je za mě jediná rozumná investice, na těch bych určitě nešetřila.
Oběd 8000 - určitě reálné, záleží na tom, co si představujete a hlavně kde to budete mít.
Hotel 1500 - je to nutné? Pro koho je?
Kytky 1500 - opět záleží na představě. Doporučuji neříkat, že se jedná o svatební nebo si koupit hotovou.
Vlasy, make-up, nehty 1500 - bude to bez zkoušky? Jsou nehty nutné? Stačí hezky nalakovat, rozhodně nemusí být umělé.
Dort 1500 - ok.
Občerstvení odpoledne 3000 (pivo, víno, nealko, chipsy, slané tyčky atd) - radši než chipsy a slané tyčinky něco "normálního". Člověk se z toho nenají a jak je to slané, tak má o to větší žízeň. Ty obložené mísy, chlebíčky a cukroví teda platí rodiče? Nebo jsou v téhle částce?
Oznámení 1000 - za mě zbytečné, papírové budeme mít max. 10 kusů a jinak elektronické.
Krabičky na výslužku 500 - výslužky bych určitě nedělala. Nejedná se jen o cenu krabiček, ale co do nich dáte?
Výzdoba aut a stolu 1500 - za mě opět zbytečné. Pokud musí být, tak stačí pár stuh.
Co boty a oblek pro ženicha? Počítáš alespoň s jídlem a pitím pro fotografy, když už budou zadarmo?
No, my měli pro 30 lidí cca 100 tis. a bylo to tak akorát, žádný luxus, jak by se mohlo stát, spíš takový standard.
Šaty + bolerko+závoj 7000 - určitě reálné, sice budeš trošku omezená ve výběru, ale nic proti ničemu. Pokud nemáte svatbu v zimě, rovnou bych vyškrtla bolerko, ale to jen za mě - zkazí to snad každé šaty.
Boty+doplňky 1000 (boty budu mít bílé obyč balerínky, nemám ráda podpatky) - taky pohodová částka, pokud si vezmeš prádlo, co už máš a vybereš jako šperky bižuterii, do vlasů, pokud budeš chtít, něco jednoduchého
Prstýnky 2000 (z oceli, u zlatých se bojím trvanlivosti) - Opatrně se změnou velikosti a s kvalitou za tuhle cenu. Mockrát jsem tu četla, jak jsou i ocelové prsteny orvané.
Oběd 8000 - určitě ok - my platili cca 9 tis a to jsme měli tříchodové menu s vepřovou panenkou
Hotel 1500 - Nevím, jestli je to pro jeden pár nebo více. Vzhledem k rozpočtu svatby bych našla skromnější ubytování, pokud je to jen pro jednu až dvě osoby.
Kytky 1500 - Budeš mít jen základní kytice ze sezónních kytek.
Vlasy, make-up, nehty 1500 - Najdou se i osoby, co dělají tyto služby za pár stovek, ale už to chce velkou opatrnost ve výběru.
Dort 1500 - Nejspíš ok, nenáročný, nepříliš zdobený.
Občerstvení odpoledne 3000 (pivo, víno, nealko, chipsy, slané tyčky atd) - Určitě málo. 3 tis. utratíš s přehledem jen za pití a možná to ještě nebude dost. A co k jídlu? Hosté budou mít odpoledne a večer hlad, brambůrků se moc nenají.
Oznámení 1000 - Zbytečně drahé vzhledem k ostatním položkám. Určitě stačí jednoduchá kartička, takže ušetříš většinu částky.
Krabičky na výslužku 500 - A co do nich dáš? Jinak krabičky se dají koupit v papírnictví a je to korunová položka.
Výzdoba aut a stolu 1500 - Naprosto zbytečné vzhledem k tomu, jakou částku dáváš do občerstvení.
Dál mi chybí položky jako obřad (my měli zdarma, takže určitě nemusí být), oblek a obuv pro ženicha. Určitě bych na odpoledne zajistila jídlo, tohle je fakt málo. Přece když jdeš na návštěvu, tak taky očekáváš alespoň malé pohoštění, ne? Jinak vzhledem k napjatosti toho rozpočtu bych čekala i nižší částku minimálně u šatů. Ty budeš za princeznu, ale mezi čím? Mezi pivníma tyčinkama.
@xpila Je pravda že za jiný oddávající den než je úřadem daný se platí ta tisícovka,ale těch 5 stovek jsme platili ani nevím za co,to je prostě pro matriku. Tak se mi nezdá že by to jinde nebylo.
@88renca88 My platili jen 390,- Kč za hudbu při obřadu - varhaníkovi. Obřad jako takový je skutečně zdarma (minimálně, pokud je alespoň jeden z města, kde se svatba koná), platí se jen za jiná místa, jiné dny a jiné časy, případně za služby navíc.
Za obřad platíme 1000kč městu, to do toho nepočítám- je to poplatek za svatbu mimo obřadní síň a mimo určený datum. do krabiček na výslužku předpokládám že dáme cukroví, koláčky a další- to napeče mamka, suroviny propltit chtít nebude.
Hotel je pro nás, abychom měli soukromí o svatební noci. Byt přenecháme známým na přespání.
Šaty bohužel dolu nesrazím, levnější prostě v KV nepůjčují :( bolerko je nutnost, svatbu máme v prosinci, odpoledne v restauraci ho klidně sundám. A na občerstvení teda vymezíme víc, nedá se nic dělat :)
Jinak na hlad jsem myslela že bude kopa těstovinového salátu s kuřecím, to by taky udělala mamina, možná něco menšího i z restaurace- to se ještě domluvíme až tam půjdeme přímo mluvit o cenách.
Jinak buřty na oheň by byly fajn, kdyby to bylo jindy, než v prosinci :D
Ony ty peníze i jsou, pár tisíc směrem nahoru se ještě snese- jde o to, že za svatbu nechceme utratit až tolik. V nedávné době jsme dali nějakých padesát tisíc do výbavy bytu, tak prostě nechci rozfofrovat desetitisíce jen tak.
Máme to v dobré restauraci, ale budeme mít dobré i ceny- restaurace patří bratranci, takže kvalita bude dobrá i za nižší cenu. Za tu cenu by to mělo být s přípitkem, předkrmem, polívkou, hlavním chodem a jedním pitím na osobu cca :)
@bailee94 Ten těstovinový salát bych určitě aspoň částečně něčím nahradila, ne každý ho jí. Udělala bych třeba řízečky, ty jí každý, pokud není vegetarián :-) A cenově taky vyjdou dobře. Nebo i pečené kuřecí paličky, ty se dají jíst také teplé i studené a k tomu pečivo.
Naopak třeba chlebíčky vypadají po pár hodinách dost hrozně a hlavně je s nimi zbytečná práce. To už je lepší třeba upéct maso vcelku a nakrájet na plátky, k tomu pečivo, okurky, beraní rohy apod. Dá se připravit předem a pak už to je bez práce.
@bailee94 Košili si půjčte ve svatebním salonu, můžete i s kravatou :-) U nás stála i s kravatou asi 280,- :-D Většinou, když máš všechno z jednoho salonu, dávají slevu ;-)