@petrajavor No uvidím co se u nás nakonec bude péct. Tenhle Šlechtický dort vypadá úžasně...pak se mi ještě líbí ta tvoje "tvarohová jednoduchost", protože hrozně zbožňujeme tvaroh a jahody, ale jestli to bude něco odtud, tak pak podám hlášení jak to dopadlo :-)
Ahoj zkusila bych obnovit toto téma. Sladké (kromě hlavního svatebního dortu) budeme péct sami, lépe řečeno babička a já ji budu pomáhat. Chtěla bych mít určitě makronky a cupcakes. Máte prosím nějaké osvědčené recepty, co jste použily doma? Jaké doporučujete příchutě? Chtěla bych od každého asi tři druhy. A v barvě korálové (v trochu světlejším tónu), broskovové, starorůžové (hlavně ty makronky, cupcakes třeba ve smetanové a další viz fotky, třeba champagne, cream..).. Také nevím, kde třeba sehnat takové barvivo (nejlépe v Brně). Děkuji moc, musím dát dnes do večera babičce recepty, přijedou na návštěvu, tak aby si to stihla zkusit.
@zuzkka88 S makronkama nemam zkusennosti, ani to pect nehodlam, takze v tomto smeru neporadim. Muffiny budu delat cokoladove, chtela bych sehnat recept na karamelove a urcite nake s ovocem a mozna zkusim obycejne piskotove s cepici kremu, co bude vypadat jako ovecka. Staci zadat do vyhledavace, nebo kouknout do nekolika cisel Apetitu ( na netu byvaji recepty overene, stejne je treba to proste zkusit). A barvim praskovym barvivem Kovandovi- nejdriv se to muze rozetrit ve vodce, aby se rozpustil prasek a pak se to zapracuje
Šéfcukrář známé pražské Brasserie La Gare Pavel Juraška a jeho makronky
Suroviny (na 40 kousků):
Na těsto -
250 g mandlové moučky nebo velmi jemně umletých loupaných mandlí
250 g moučkového cukru
200 g bílků
225 g krupicového cukru
75 ml vody
špetka soli
Na náplň -
marmeláda
čokoládová ganage (vyšlehaná směs bílé nebo tmavé čokolády a šlehačky)
mascarpone s ovocem
máslový krém
Postup:
Mandlovou moučku smícháme s moučkovým cukrem, bílky rozdělíme na polovinu a jednu půlku vyšleháme se špetkou soli do husté pěny. V kastrůlku připravíme na mírném ohni cukrový rozvar z krupicového cukru a vody, až dosáhne teploty 118 °C (pokud nemáme teploměr na vaření, zkusíme rozvar fouknout přes drátěné očko, až se začnou dělat bublinky, je hotov).
Rozvar vlijeme na třikrát do připraveného sněhu a vyšleháme. Druhou polovinu bílků smícháme s mandlovou moučkou a moučkovým cukrem na hustou kaši. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše.
Směsí naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem nastříkáme dál od sebe kolečka o průměru zhruba 3 cm.
Kolečka necháme 45 odpočinout a pak je pečeme 9 minut při teplotě 180 °C (délku pečení je třeba vyzkoušet, makronky mají zůstat uvnitř měkké).
Cukroví necháme na plechu vychladnout, pak ho opatrně sundáme a naplníme podle vlastní chuti.
Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao nebo mleté pistácie podle toho, pro jaký druh makronek máme právě chuť.
Šikovné rady
• Neplněné makronky můžete skladovat několik týdnů v uzavřené dóze na suchém místě, případně je zmrazit.
• Pokud budete plnit makronky například mascarpone, udělejte to až těsně před podáváním, aby se cukroví nerozteklo.
• Před pečením můžete makronky posypat mletou skořicí, kakaem nebo drcenými pistáciemi.
Holky, nemela byste nektera, prosim, recept na cokoladovy dort - takovy ten co je vlacny a ne suchy? Daval mi to nekdo nekde ochutnat a naprosot me to uchvatilo. Suchy korpus me moc nebere, ale tohle bylo takove nadychane a penove cele...
Byla bych mooooc vdecna:-)
@rozzaarka Tenhle je naprosto luxusní - http://www.apetitonline.cz/recepty/11...
Dělám ho pravidelně a vždy jsou všichni spokojeni. Ještě ho polévám polevou Ganache (nasekanou čokoládu zaleju horkou šlehačkou/smetanou - dávám hořkou čokoládu, ale to záleží na chuti, někdo má raději mléčnou).
@rozzaarka Aby byl vláčný, tak tam musí být klasická čokoláda (ne kakako), dost vajec a málo mouky, takže něco jako brownies. A povětšinou se těsto ještě "zvlhčí" právě jogurtem, podmáslím apod. Případně si najdi čokoládovou smrt :-D
JOOOJ dievcata tuto diskusiu som ja veru nemala najst :D slintam tu za PC ...ale dakujem za ten podrobny receptik na macaroons , tie si planujem napiect sama na svatbu , takze budem nacvicovat pred tym nech su peknucke :)
@rozzaarka Jo, je uvnitř vláčný, není vůbec suchý. A nejlepší je tak druhý, třetí den. Používám do něj hořkou čokoládu a část cukru nahrazuji třtinovým cukrem. Občas ho rozříznu a namažu višňovou marmeládou a to je teprve dobrota. Když jsem ho dělala sestře k narozeninám, tak jsem ho polila právě extra čoko polevou (ganache) a vykrájela srdíčka různých velikostí z červeného marcipánů, které jsem nepravidelně na dort pokládala. Dort pak vypadal fakt nádherně.
CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY
Suroviny:
1 středně velká červená řepa
palice česneku
lžíce hrubozrnné soli
lžíce olivového oleje
lžíce balzamikového octa
barevný pepř čerstvě mletý z mlýnku
snítka tymiánu ( nemusí být )
100 gr sýru feta nebo balkánského sýru – LZE PŘIDAT I HOBLINKY PARMEZÁNU + PRAŽENÉ PINIOVÉ OŘÍŠKY
hrst rukolových lístků
Na zálivku:
2 lžíce tekutého medu
šťáva z půlky limetky
2 lžíce olivového nebo citronového oleje
sůl, čerstvě mletý pepř
A ještě silnostěnný alobal
Postup:
Nejdříve si připravíme řepu:
Pod tekoucí vodou ji řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme.
Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl překrájeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alobal hermeticky uzavřeme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. ( horkovzdušná trouba ) a pečeme cca hodinu. Ihned propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme zcela vychladnout.
Teď si připravíme zálivku: vyšleháme všechny suroviny, které jsou do ní určeny.
A můžeme servírovat: řepu si nakrájíme na tenké plátky, naskládáme na talíř, pohážeme rukolou, fetou ( balkánem ), popřípadě slané sýry můžeme vyměnit za parmezán a posypat praženými piniovými oříšky.
Celé to přelijeme zálivkou, můžeme dosolit, event. opepřit barevným, čerstvě drceným pepřem.
Dobrou chuť! Je to mňamka! :-)
@petrajavor O vikendu budu tvorit jak ledove kastany tak zkusim i ty makaronky, nevis jen jestli to jde udelat i z neceho jineho ?? ta malina tomu asi da chut, ale ja nebudu mit ruzovou svatbu :(
Recept na makronky vypadá jednoduše, ale dvakrát jsem to zkoušela a výsledek byl katastrofa :-D Jednou byly moc nafouklé, podruhé zase splaskly, takže další pokusy už nebudou, škoda materiálu 8-) A na svatbu bych si nepekla nic, na to nebyl čas.