cabalkova: Ahoj, co vim, tak klidne Te muze oddat farar z kostela, kde neni asignovan, alespon v Olomouci to je bezna praxe :-) Jinak se taky hlasim jako obdivovatelka Halikovych myslenek :-) V Olomouci byl letos na studentske msi a byl jako vzdy velmi zivy, vtipny a rizny :-)
Jinak co se tyce husitskych knezi v katolickych kostelech - zalezi vzdycky na koho narazis, byla jsem na spouste msi, ktere byly takto slouzene - zalezi asi hlavne na tom, jaky je pan farar z kostela, kde to chcete mit. Jinak v tomhle ohledu obdivuju Svycary - katolici a evangelici spolu velmi zive spolupracuji a ted se snazi navazat kontakty i s muslimy a ostatnimi naboenstvimi, je to velmi pekne videt to ;-)
rosi... taky mam zvenku zkusenost, ze vsechno jde a je to o osobnim nasazeni a otevrenosti srdce... jen mam pocit, ze u nas jsme v tomto smeru jeste nejak pozadu... uvidim, uvidim.... ted pres svatky musim dodelat nejakou praci a pak se tomu budu venovat... doufam, ze to probehne v poradku, protoze prece o nejake skorpeni a malichernosti nejde... a kdo jiny by to mel vedet, nez panove "od fochu"...
Jity, já bych doporučovala jít na šaty sama. Než jsem začla vybírat, tak mi to vždycky připadalo jako blbost, ale nakonec jsem zjistila, že je to fakt nejlepší. Jinak mi budeme mít malou hostinu 10-15 lidí, ale na večer nějaký kamarády. Církevní obřad je určitě hezčí, před rokem se tak ženil švagr a bylo to fakt super, hlavně ten slib. Ale ani jeden do kostela normálně nechodíme, já ani nejsem křtěná a mně by to přišlo jako lhaní, nechat se pokřít jen kvůli svatbě. Tak máme civilní. On jde hezký proslov udělat i u civilní svatby, když si dobře vybereš místo a oddávajícího.
cabalkova: Tak at dobre poridis! Asi jsme trochu pozadu :-) I kdyz temm Svycarum ani nic jinho nezbejva, protoze tu zije tolik ruznych lidi ruznych ras i vyznani, ze by se jinak asi museli pomlatit :-)
margitule: S tou civilni svatbou to je presne tak, vsak se da zajit s oddavajicim "na pokec" a probrat s nim, jaky mate styl a co vam sedne, kamaradka to tak udelala a bylo to super... aby se nestalo, ze k jine me kamaradce, ktera je se svym partnerem absolutne antisportovne zalozena, vybrali oddavajiciho s ucesem a la Jagr, kterej celou dobu recnil o tom, ze manzelstvi je jako hokejove utkani :-))) Ale co - pak jsme se tomu s nevestou aspon poradne nasmaly :-) Jinak cirkevni snatky bych dala fakt jen pro ty, u kterych je aspon jeden partner verici, protoze predtim treba projit nekolika mesicni pripravou - sice to jde osulit jako vsechno- ale rekla bych, ze do budoucna to neprinese nic moc dobreho (jako vetsina podfuku)
Cabu, tak jo se máš, že ti bude radit přímo odborník :-) . Abych vylezla s pravdou ven.... já jsem taky minimalista... ale šedá je na mě až moc šedá , když už tak se raději přikloním k hnědým odstínům :-) . U nás to vidím, na nějakou fotečku s jednoduchým textem a jestli tam plácneme nějaké motto fakt nevím.... moje oblíbená knížka je Malý princ, kde jsou krásné texty a já bych si tam 100% něco vybrala, ale příteli, který čte tak max. noviny a možná ještě sport na internetu, to vůbec nic neříká.... tak nevím :-|
Taktéž budeme rozesílat mailem, u jen pro to, že máme velkou rodinu a to po celé republice a ceny poštovného stoupají do závratných výšek, no a těm nejbližším ho doručíme osobně. ( někde přece ušetřit nějakou tu kačku musíme)
Margi a už máš ty šaty vybrané, nebo se ještě rozhoduješ.??
My kamarády na svatbu nezveme, uděláme pro ně asi nějaký menší mejdan týden dopředu, kde posedíme a pokecáme a tááák... Na svatbě by jsme je chtěli, ale to už by nás bylo opravdu moc, už tak nám bude hafu a nebudeme mít na všechny ty lidičky čas si s nimi ani pořádně popovídat.
Přítel je sice křtěný, ale do kostele nechodí, svatbu ale v kostele chtěl, tak jsem byla ráda, že ho nemusím do toho nijak násilím tlačit, protože já bych mít jen civilní obřad nesla asi jen velice těžce.
A už máte vybráno místo, kdy budete oddáni??? :-)
Holky my to s tou rodinou versus kamarádi máme tak, že stejně nejdražší položka je ten oběd a první večeřeDě - to bude jen pro family a svědky a pak cca od pěti večer až do půlnoci tam zveme všechny možné kamarády a uděláme pro ně raut - to už se tak neprodraží, protože jsme domluvení s majitelem hospody, že si spoustu jídla i pití můžeme donést ze svých zdrojů.
Já už mám šaty vybrané. Koupila jsem je ve výprodeji, takže jsou už nošené, ale to jsou prakticky všechny v půjčovnách. Ještě si na nich něco pozměnim, např. šněrovačku a poutko na vlečku, ale už mám i spodničku (tu jsem kupovala přes net, kupodivu jsem i docela trefila velikost). Ještě máme doma prstýnky a zamluvený obřad, ale jinak nemáme ani restauračku (nějak se k tomu nemůžem dostat :-) ), ženich nemá vůbec nic, dneska jsme zkoušeli ňáké obleky a nic mu nepadne, takže to bude ještě sranda :-D .
Fakt ve výprodeji??? Já mám taky jedny zamluvené v salonu na zkoušku, že bych si je mohla odkoupit, za rozumnou cenu. Jen si ale říkám, aby nebyly nějak moc poškozené. Ale kdyby to všechno klaplo tak jak bych si přála, sedly mě , tak bych byla mooooooc rada.
No, on to byl už starší model (jako ne letošní), tak je vyprodávaly. Ale z toho poškození jsem taky měla strach,tak jsem tam zašla ještě jednou a vzala jsem s sebou mamču, ona má na tyhle věci oči (a taky ženicha, on chtěl a já jsem k těm svatebním pověrám dost kritická).
Ahoj holky! Můžu se přidat? Jak to tak vyapadá, asi se taky budu vdávat letos v říjnu... Ale přípravy ještě ani nezačaly. Včera jsme v podstatě +- domluvili datu, shodli se na místě, které by se nám líbilo a to ja v podstatě vše...
Ahoj Stanio, možná ve Vojtěšce v arelu Břevnovckýho kláštera - ale ještě není nic zařízeno a taky se to možná ještě šoupne na 17.10. A kde to budete mít vy?
stania: Jo, Libeňskej zámeček je pěknej. Akorát tam oddávají zastupitelé a tuším, že úroveň jejich projevů bude kolísavá... Nám se oběma moc nelíbí, jak je ta civilní svatba rychle odbitá a často neosobní, takže chceme oslovit nějakého duchovního od Unitářů, což je taková hodně svobodomyslná církev, nemusíš být vůbec věřící, natož pokřtěná a udělají ti obřad podle Tvých představ, učitý na míru těm dvěma...
Jojo, ty civilní projevy jsou sázka do loterie :-))) Byla jsem ale i na pěkných, ale obecně platí, že čím míň mluví, tím líp. Tyjo, unitáři - kdo to je? To slyším poprvý =-)
Unitare najdes normalne v internetu pod Cesti unitari, taky jsem slysela chvalu, ona to vlastne neni tak docela krestanska cirkev, ale svatby delaji moc hezke, doporucuju!!!!
Nějak jsem se tu přes ty velikonoce nedostala. Tak my jsi v sobotu oficiálně vyplnili na faře žádost a uzavření manželství a od 4. dubna naklušeme i na přípravu snoubenců.
A co velikonoce............jak jste se měly???????????? ;-) ;-)
rosina: unitáři jsou taková velmi svobodomyslná církev - nemají žádná dogamata, a tak... muzes se mrknout na www.unitarie.cz . Já jsem informace o nich našla tady a reakce byly pouze pozotovní, tak mě napadlo, že by to mohlo být řešení pro nás..
Koukám, že je vás tu asi většina, co budete mít církevní obřad - to je zajímavé...
Ahojky holky....tak se zase hlásím po velikonocích:-)
Koukám, že jste tu nezahálely:-))).........doufám že jste si všechny užily krásně volno a velikonoce....
Na Slovensku bylo veselo...skoro manžílek mě oblil ještě v posteli.......ale aspoň to nebyla ledová voda...:-)
Jinak proběho oznamování budou tchýni..takže nejdřv veliké překvapení..nevěřícnost..ale nakonec vše super...:-)
Ve čtvrtek se jdu konečně podívat do salónu na šatky......tak jsem zvědavá.....:-)
A jak jsem se tu teď dočetla, tak jsem asi jedna z mála říjnových, co nebude mít církevní svatbu:-)
Ahoj, ahoj, ja mam pocit, jako by zadne velikonoce ani nebyly... konecne mi ted, ted pred chvilkou odpadla od ruky posledni prace na prekladu, co jsem delala uz od podzimu, tak budu mit konecne volneji a muzu se pustit do radost napr. se zarizovanim svatby... chtela jsem v pondeli za panem fararem a domluvit se a nakonec jsem se tam samozrejme nedostal.... o vikendu to taky nepujde, protoze to jedeme ke skortchanum kamsi do pohranici (oficialne zatim nic nevi, chceme jim to rict az tak nekdy v cervnu), tak snad pristi vikedn, pokud se teda zvladnu utrhnout z oslav narozenin sveho skoromuze.... To ani nevite, jaka je to uleva mit po tak dlouhy dobe hotovou praci. Huraaaa!!!!!!
Všecko možné - z nj do čj a občas i naopak, dělala jsem kunsthistorické texty, technické návody, právnický text, teď dělám na jedné knížce pro děti, ale je to nejistý, jestli najdu nakladatele :-( taky se teď soustředím na dodělání školy, takže překlady jsem na chvíli odložila. Ty děláš v čom??
ahojte holky, no nestačím se divit. 5 dní tady nejsem a další stránka je tady :-D to je jen dobře.
Dneska jsme byli na úřadě a u faráře, ale ten nás poslal do kostela v místě bydliště, aby mě uvolnil ke svatbě. No hrůza. ale snad už by to mělo být v poho. V květnu máme schůzku s farářem a začnem chodit na sezení :-D budoucí manžílek je sice nervozní, ale snad to zmákne.
Někdo se mě ptal na voničky. Tak mám schůzku s jednou paní, co je dělá. Vypadají hlavně jednoduše, což je super.
tak se zetím mějte hezoučky a brzy na viděnou.