Svatební dort: 10 informací, které o něm potřebujete vědět
Výběr svatebního dortu může být složitá, ale i zcela chutná záležitost. Předtím, než si půjdete vybrat ten pravý svatební dort, přečtěte si, co všechno byste o něm měli vědět, dokud mu řeknete své ano.
1. Cena
Kolik bude stát vaše sladká nádhera, závisí v první řadě na její hmotnosti, použitých surovinách a náročnosti zdobení. Obecně se na českém cukrářském trhu pohybuje 1 kg dortu za přibližně 280 Kč. Tuto cenu berte jako orientační s přihlédnutím ke kraji, ve kterém bydlíte. Je důležité, abyste měla hned na začátku představu, kolik si za něj odběratel řekne. Vyhnete se tak zbytečným nepříjemnostem a překvapením. Nestyďte se s cukráři otevřeně komunikovat o ceně, možnostech a svém finančním stropu, který máte vyhrazený na dort.
2. Příchuť
Nejlépe si dort vyberete, pokud máte možnost ochutnávky. V případě, že není možné dort ochutnat, trvejte alespoň na ochutnání krému. Nedejte se odbýt slovy „ten je výborný, vybírá si ho mnoho párů“. Každému chutná něco jiného, a to, že konkrétní dort chutná 9 párům z 10 není zárukou, že bude chutnat i vám. Pokud máte obavy ze zkažení dortu, vyhýbejte se v letním období krémům s jogurtem či tvarohem. Volte klasičtější nádivky s čokoládou, vanilkou a ovocem.
Někteří cukráři dodají krému výraznější a šťavnatější chuť díky džemu. Natřou ho na těsto a až potom následuje krém. Tuto šikovnou fintu určitě používáte i vy, pokud máte pocit, že je nádivka ve vašem koláči nevýrazná nebo je těsto příliš suché. Zeptejte se dodavatele i na tuto možnost, ne všude je džem samozřejmostí. Možná si řeknete, že je to jen detail, ale vzpomeňte si, jak ten detail pokaždé dodá šmrnc vašemu koláči.
3. Tvar a velikost
Informujte vašeho dodavatele o počtu svatebních hostů i o tom, zda se chystáte dort přibalit i k výslužce. Díky tomu vám nejlépe poradí, kolikakilogramový dort potřebujete. Dohodněte se i na tvaru dortu a na tom, zda a kolikapatrová bude vaše svatební dobrota, protože, pokud se neumíte rozhodnout, který krém a těsto si vyberete, tak právě ona bude ideálním řešením. Můžete si ji doslova chuťově vyskládat tak, že každé její patro bude chutnat jinak.
4. Barva
Nevěsty si nejčastěji volí barvu svatebního dortu tak, aby ladil s barvou výzdoby. Velmi vkusně působí barevný detail na dortu shodný s barvou výzdoby (mašle, květ, nápis…). Vynikne více, než kdybyste zvolila celý dort v daném odstínu.
Pokud je barva vaší svatební výzdoby specifičtější, poproste dodavatele o vzorek, abyste věděla, zda dokáže natónovat ten správný odstín. Nebojte se však vsadit ani na bílou nebo smetanovou klasiku. Těmi nikdy nic nezkazíte a navíc, co se týče modernosti, tyto barvy jsou nesmrtelné.
5. Zdobení
Ideální je, pokud si před objednáním dortu pečlivě prohlédnete fotografie tvorby odběratelů. Podle toho usoudíte, zda naplní vaše očekávání zejména tehdy, pokud se vám líbí složitější dekor na dortu. Vybraným cukrářům ukažte fotografie s vašimi představami a inspiracemi. Pokud mají splnit vaše očekávání, potřebují vidět vaše konkrétní požadavky.
6. Co je trendy
Trendy je v zásadě vše, co se vám líbí. Je to vaše svatba a máte právo rozhodnout, na jakém dortu si pochutnají vaši hosté. A když patříte mezi nevěsty, které jsou rády trendy, doporučujeme tzv. nahý dort. Mezi nevěstami se těší oblibě pro svou jednoduchost a výjimečnost zároveň.
Stylově ji dozdobí zejména živé květiny, kousky čokolády a moučkový cukr. Oblíbenou formou zdobení je zapíchnutá šablona s příjmením novomanželů, nápis Láska, Pán a paní. Velmi moderní je dort z muffinů nebo jiných drobných koláčků naskládaných do tvaru patrového dortu. A v našich končinách jsou absolutním hitem pozlacené, mramorové i sněhově bílé dorty, které můžete dozdobit květinou, lístečky nebo polevou. Méně trendy jsou postavičky novomanželů, hrdličky, labutě a napodobeniny prstýnků na dortu.
7. Ingredience
Pokud si zakládáte na zdravých a poctivých surovinách, určitě vás bude zajímat i jejich kvalita. Vajíčka z volného chovu a domácí džem či máslo jsou v poslední době velkým trendem i při výběru surovin na svatební dort. Chuť tradiční přírody a domácí kuchyně je zkrátka nenahraditelná.
8. Alergeny
Pokud jste vy nebo někdo z vašich hostů alergický na nějakou surovinu nebo látku, raději se předem zeptejte, zda bude součástí vašeho dortu. Alergická reakce na vlastní svatbě by byla nepříjemným vyvrcholením svatebního dne.
9. Přeprava
Před objednáním se ujistěte, jaké možnosti doručení a přepravy nabízí váš odběratel, a zda vůbec. Mohlo by totiž dojít k nedorozumění, ne každý cukrář zajistí i dopravu. Nezapomeňte, že objednat si u někoho dort automaticky neznamená, že máte v objednávce zahrnut i dovoz.
10. Skladování
Zeptejte se svého cukráře, v jakém prostředí je nejlépe skladovat dort, který jste si vybrali. Nejideálnějším místem pro čerstvě připravené dorty a koláče je chladnička, a ne balkon či spíž. Na komoru, i když chladnou, zapomeňte zejména v létě a na jaře. Pokud vám možnosti neumožňují skladovat jej v ledničce, mějte na paměti, že vlhkost narušuje strukturu směsi a dort rychle měkne.
Přidej příspěvek