Dlouholetý vztah - krize

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Zdravím vás a hned na začátku musím vysvětlit, proč zakládám diskusi :-) Očekávám, že bych si díky vašim příspěvkům (názorům či zkušenostem) mohla urovnat myšlenky v hlavě... Je to 13 let co jsem se seznámila s mým mužem (nejsme svoji, ale po těch letech mi nepřijde trefné ho nazývat přítelem). Cca půl roku po seznámení začal rozjíždět firmu od úplné nuly a já mu byla společníkem ve firmě a plýživě čím dál méně partnerkou. První krize přišla tak někdy kolem 7 roku a druhou přožívám nyní. Záměrně píšu jen za sebe, protože můj muž nemá pocit, že je něco v nepořádku :-( Když jsem se mu to snažila vysvětlit s čím mám problém, byl naštvaný a říkal že moc přemýšlím... Je pravda že od doby, kdy jsem před 3/4 rokem měla vážnou dopravní nehodu přemýšlím hodně. Vzhledem k tomu že jsem se dostala do blízskosti smrti změnilo to můj pohled na svět. Bohužel v době, kdy jsem se z nehody začala dostávat mi zemřela náhle z plného zdraví babička a milovaný dědeček odešel za babičkou i přes veškerou naši lásku k němu o tři měsíce později. V tu chvíli se mi zbortil domeček z karet a já se musela odrazit ode dna. Kvůli autonehodě jsem přišla i o práci a musela si hledat jinou. Za celou tu dobu od nehody jsem byla jen jednou obejmuta a o pochopení také nemůže být moc řeč. Našla jsem si psycholožku a sezení s ní mi celkem pomáhá vidět věci z jiných úhlů, ale za hodinu sezení se toho moc neprobere a hlavně těch věcí k řešení je spousta. Vyhledala jsem jí původně kvůli vyrovnání se s autonehodou a osobní věci s ní řeším jen okrajově. Začala jsem pracovat na sobě, zhubla jsem a začala jsem se více starat o to jak vypadám. Pořídila nové oblečení, zařadila do diáře kadeřníka a asi dojde i na kosmetiku :-D Ale moje citová vyprahlost jak bych tento můj stav definovala mi nedává spát! V nové práci jsem se dala do řeči s jedním kolegou z jiné pobočky a ukázalo se že si celkem rozumíme. On je ženatý a já zadaná. Problém je v tom, že mám pocit, že náš přátelský vztah začíná přerůstat v mimopracovní a jiskření mezi námi pociťuji asi nejen já, ALE! Za sebe si kladu otázku co vlastně chci. A jak toho docílit... Samozřejmě nechci zahazovat za hlavu 13letý vztah a zahořet láskou k někomu koho vlastně ani neznám. Ale zase na druhou stranu, dá se rozdmýchat oheň ve vztahu po 13 letech? Mám pocit že v našem případě těžko, protože můj muž má klapky na očích a mě už dochází síla s tím něco dělat. Ale chtěla bych aby se můj muž stal pozorným, aby mu na mě záleželo, abych měla zase motýlky v břiše když uvidím jeho jméno na display mobilu, ale zatím mám tento stav jen s tím druhým :-/ A bohužel s mým mužem mám pocit, že kdybych mu řekla, že jsem si našla někoho jiného, že by mu to nevadilo. To jsem mu ostatně i řekla, ale neodpověděl mi na to :-( Co si o tom co jsem napsala myslíte vy? Máte podobnou zkušenost? Osobní či ze svého okolí? Co mi poradíte?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Chce to zřejmě radikální krok...někteří chlapi raději nechají vztah vyhnít a čekají až to utne partnerka než by to udělali sami. Podle mě se po 13 letech asi horko těžko bude něco lepšit. Zvlášť, když se snažíš jen ty... Vztah se má někam posouvat, vyvíjet se. Vy stojíte na mrtvém bodě. Já osobně nevidím vůbec žádný smysl v tom pokračovat, není ti žádnou oporou. Jedno obejmutí po autonehodě?? :-x Asi bys měla být spíš nějaký čas sama (určitě do ničeho nespadnout s ženáčem!)...udělat si v hlavě pořádek, ujasnit si co dál... Život nabízí i hezké věci, ty se zatím plácáš v těch ošklivějších :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@dafneee Ahoj, musím reagovat na to že se bojíš v tvém věku jestli najdeš ještě někoho kdo Tě bude milovat ? Já Ho našla když mi bylo 34. Je sice rozvedený a se dvěma dětmi,ale je to pan Božský a vyplatilo se mi na něj počkat. Takže také radím,dát si pauzu a uvidíš,zváště když neuvažuje o dětech. Žádný chlap by Ti neměl odepírat to být matkou. Takže si nejsem jistá jeho láskou vůči Tobě. Spíš miluje hlavně sám sebe, když ho nezajímá co chceš, nebo co cítíš.
Odpovědět
Otázkou je zda to je opravdu krize,a nebo jen stereotyp,který po čase přijde v každém vztahu. Je krásné být zamilovaná,a mít motýlky v břiše,ale to není na pořád. Znám to z vlastní zkušenosti. Je důležitější aby se partneři měli rádi,aby spolu komunikovali,rozumněli si...a chtít motýlky po letech vztahu,to je pohádka pro děti...
Odpovědět
Milá @dafneee, já Vás obdivuji, že jste sem vůbec napsala. Myslím, že jste si toho prožila opravdu hodně a myslím, že je nejdůležitější, abyste byla OPRAVDU ŠŤASTNÁ. Z toho co píšete to popravdě moc nečiší ... Já osobně bych zapracovala na svém sebepojetí tak abyste měla pocit a hlavně ho skutečně nabila, že si lásku opravdu zasloužíte. Dle toho, co píšete, Váš současný partner Vám ji moc neprojevuje a necítíte v něm oporu a, když o tom chcete mluvit, on nereaguje nebo dělá, že ten problém není. Dle mého ale musíte postupovat fér: pokud nejste spokojená ve vztahu a máte pocit, že už se s tím nedá nic dělat a veškeré možnosti jste vyčerpala, tak od vztahu upusťte, pže přecházet z jednoho do druhého vztahu s tím, že ani jeden není ukončený, není dle mého správné a hlavně to není fér ani k jednomu z mužů. Jak jsem již psala, obdivuji Vás, že jste se takto svěřila. Je to známka toho, že chcete najít řešení. Moc Vám držím palce! Přeji hodně sil a posílám inspirativní video: https://www.youtube.com/watch?v=sb2YO.... Anna
Odpovědět
Ano, clovek po letech vztahu uz motylky v brise nema, ale presto by mel mit pocit, ze sdili s partnerem sny a plany do budoucna, ze ve vztahu citi oporu a komunikaci ze strany toho druheho, ze, kdyz si predstavite sami sebe za 5, 10 nebo 40 let, vidite se po boku tohohle partnera a vite, ze s nim chcete zestarnout, ze, kdyz si predstavite svoje deti, predstavujete si, ze to jsou zaroven jeho deti. Pokud si necim z tohohle neni clovek jisty, tak to znamena, ze jeho dotycny partner neni partner pro zivot. Jiste, clovek uz neni zamilovany, vidi na tom druhem vsechny chyby a ruzove bryle uz davno nema, ale mel by ve svem priteli mit ''nejlepsiho kamarada'', dle meho nazoru. Jina vec je ta, pokud uz clovek ma s tim druhym deti a akorat jste se odcizili.. pak je na cem pracovat a je hlavne duvod na tom pracovat (kvuli detem), ale pokud nemate ani zavazky, nevidim duvod v takovem vztahu zustavat... at je clovek v jakemkoli veku, zamilovat se znova je mozne vzdycky.
Odpovědět
Profilova fotka
@balaluku S motýlky v břiše máš pravdu, asi to patří "jen" k začátku vztahu, kdy je v tom část tajemna. Jak píšeš s těmi posuny... To bude zjevně problém i u mě. Náš vztah se nijak nevyvýjí, poslední roky ustal a ani do budoucna nejsou vyhlídky. Kdyby přišlo to zasnoubení v pravém slova smyslu a nebo jsme plánovali miminko, byl by to směr, ale ten chybí. Samozřejmě si uvědomuju, že ten kolega z práce o kterém jsem psala mi dělá ty pocity co mám právě pro to že mi dává najevo zájem a to je pro mě už skoro zapomenuté. Já si to moc dobře uvedomuju. Mám samozřejmě v práci i jiné kolegy, pěkné chlapy, ale ty se drží v pracovní rovině a se mnou to nic nedělá. Moc děkuji za tvá moudrá slova. Hezky jsi to napsala ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anjelita Díky, už mě na to holky navedly, do teď jsem neznala!
Odpovědět
Profilova fotka
@fallingstars Ano, i já si myslím že procházím krizí nebo spíše proměnou tak nějak od základu. Nedavno jsem slišela o jakési židličce, kde jedny noha představuje rodinu, druhá práci a třetí zdraví. A když některá ta nožička není stabilní, ohrožuje to ty zbylé dvě. Něco pravdy na tom jistě bude.
Odpovědět
Profilova fotka
@barcci85 I z tvého psaní si beru něco k srdci a děkuju i za popsání tvé situace. Právě proto jsem diskusi začala, abych si v hlavě srovnala myšlenky a uvědomila si co si myslím že chci a co opravdu chci ;-)
Odpovědět
@dafneee které ženě nedělá dobře když se stále chlapům líbí a projevují o ni zájem ...i já to mám ráda ;-) ....ale možná je u vás problém v tom, že ten tvůj ti to najevo nedává....neřekne ti, že ti to sluší, že jsi krásná...takové drobné lichotky, které jsou ale strašně důležité :) Jinak pokud máš ten pocit, že ten vztah nemá budoucnost asi by si v něm neměla zůstávat ... nefungující vztah svatbou nebo miminkem nezalepíš .) a třeba tě čeká někdo lepší ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dafneee Milá Dafneee , předem mého psaní tě chci ujistit , že asi nebudu schopná Ti jakkoli pomoci či poradit , ale ráda bych alespoň trochu byla ta , která ti ukáže pohled někoho dalšího ...někoho , kdo má nad věcí jistý objektivní názor. Každá žena i každý muž , mají různé povahové vlastnosti ...někdo je neprůbojný, někdo dosti energický a každý máme různé pohledy na dané věci. Jistě jsi si s autonehodou uvědomila jednu věc - jak je všechno pomíjivé ....dnes tu jsme a zítra ? Kdo ví .... a i když pevně myslíme na budoucnost, i když nezanedbáváme své povinnosti a řešíme vše dopředu zodpovědně .............zítra může být všechno jinak. Nikdo neví , co je v jeho knize osudu předem napsané . To co tu popisuješ je opravdu vážné , jelikož rychlým okem chápu jediné - že ztrácíš čas - svůj vlastní čas....Kolik vlastně stojí tvůj čas?? a máš opravdu v úmyslu stagnovat v pozici kdy nejsi doceněná ? Pro mne jako pro člověka jenž se též setkal se smrtí, vím že můj čas je hodně drahý ....a i kdyby se nenašel nikdo v mém okolí kdo ocení kým jsem nebo jen to že jsem , jsem ochotna táhnout světem sama a dělat to co mne baví , to co má nějaký užitek - smysl -význam a co mi pomůže být na sebe pyšná. Raději spálím všechny mosty dřív , než očekávat ublížení ....snažím se pomoct ale pokud nevidím snahu z druhé strany , ztrácím zájem pomáhat. Jelikož já absolutně nevidím co se mezi vámi děje - čtu jen hrubé myšlenky ...je těžké soudit. 13 let je poměrně dlouhá doba kde vzniká jakási určitá závislost a když se podíváš co můžeš mít ještě před sebou .... kde jsou děti ? Chceš mít ve svém životě rodinu ? Být maminkou, mít manžela jakožto zákonitého ? Jaké máš ambice a cíle ? Máš nějaké sny ? Pokud ti tvůj nynější chlap NENÍ oporou.... pokud ti není přítelem .... pokud si ho nevážíš, pokud v něj němáš důvěru , pokud pochybuješ .... udělej to .... to si myslíš že by se ti líbilo. Buď svá ... buď šťastná ...i kdyby to mělo trvat pouhý den ... ten jediný den totiž teď ve svém životě marně hledáš .... a pokud skončí ? Najdeš další ....a jiný ...a třeba lepší den ... Hodně štěstí.
Odpovědět
Profilova fotka
@dafneee .... Mila Dafneee, vztahy jsou skutecna skola zivota, zkousky, ktere nam obcas pripravi do zivota se zdaji byt neprekonatelne.... a ten skok do neznama je naprosto nemyslitelny.... je moc tezke Ti radit, ale kdyz jsem tak cetla Tvuj prispevek.... tak me napadla takova veticka - mas strach, ze bys zahodila 13 let zivota, ktere uz probehly, jsou minulosti... a jak moc velky strach mas z toho, ze muzes promarnit dalsich 13 let, ktere mas teprve pred sebou? Zkus to resit radikalne, vim jak moc to musi byt tezke, ale jen Ty sama muzes v sobe najit odvahu, urcite si silna zenska a dokazes to - a pak uvidis, jestli prijde reakce od Tveho nynejsiho partnera, mozna bude bojovat, mozna ne... ale aspon dostanes odpoved a budes vedet, ze si neco udelala pro sebe. Je moc tezke radit... pisi jen za sebe a z vlastni zkusenosti. Preji Ti, at Ti vsechno vyjde a at mas po svem boku partnera, ktery Te miluje, vazi si Te a umi skutecne naslouchat. Zaslouzis si to!!! A s zenatym kolegou... delej jak myslis, mozna se spalis a spalis se hodne, ale mozna je duvod, proc si ho potkala... mozna prave on Ti doda tu odvahu neco udelat.... kazdopadne zkus jednat jen kvuli sobe a nevaz se na nej moc... Preji hodne stesti a odvahy a sebelasky :D:D:D
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj dafneee, mám obecně pocit, že chlapi mají rádi, když jsme nějakým způsobem zábavné. jeden na druhém máme rádi nějaké pro nás příjemné překvapení. Asi znáš pohádku o Chytré horákyni, horákyně byla hravá a zároveň vtipná, u nich také ochladl vztah, ale její láska a vtip ho vrátili na začátek, manžel jí opět obdivoval a ne pouze pro její moudrost ale pro její: vtip, moudrost, hravost, roztomilost apod.. Co se týče "motýlků" vidím souvislost v tom, že aby byli motýlci (u obou) objekt touhy musí být trochu nedostupný a tím lákat k lovu...
Odpovědět
Profilova fotka
@annadynkova Díky za vyjádřenou podporu!!!!! Video mě dojalo. Naštěstí jsem na základě hesla "co tě nezabije, to tě posílí" tak posilněná že mě to jen dojalo, ale nesypu se ;-) Díky za to žes napsala ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@michaelapfeiferova Díky!!! Víc netřeba dodávat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lienaj I tobě velké díky! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnanevesta @galikon @bamm @lienaj @michaelapfeiferova @balaluku @karlajasmine @annadynkova @88renca88 @andokai @sassanca @barcci85 @anjelita @fallingstars @delayces @peitra01 @martaveg @sarkoc Byla jsem připravená na různé reakce na můj původní příspěvek do diskuse, ale musím se přiznat že tolik pochopení a podpory jsem nečekala. MOC vám všem děkuju!!! Jsem ráda, že jste napsaly a i já Vám všem přeji ať jste v životě spokojené :-)
Odpovědět
@dafneee tobe taky hodne stesti :* a hlavne laaaaaaasky !!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@dafneee hoooooodně štěstí a spokojenosti!!!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?