Finance

Zobraz úvodní příspěvek
Tak me napada, jak ste po svatbe poresili otazku financi? Kazdy svuj ucet, nebo jeden spolecny? Diky
Odpovědět
1
2
@stastnevdana Finanční soukromí? Tak to teda opravdu nepotřebujeme. Ani jeden nemáme potřebu kontrolovat kolik co stálo, v životě by mne nenapadlo řešit, jestli dávám dárek za tolik a dostanu za jinou částku a když si chci něco koupit, tak prostě jdu a koupím, však stejně si muž všimne, že mám nové šaty a ví že zadarmo nebyly, tak k čemu bych hrotila aby jsem na takové výdaje měla svůj účet? A až jednou budou děti, které neustále něco potřebují, tak si je budeme přehazovat jak horký brambor? Nee, ja ti platila minule, jdi za tatínkem? :-D A kdyby jsme se rozešli, to co je na účtě se dá napůl a vyřešeno.
Odpovědět
Profilova fotka
po zkušenostech, kdy kamarádce náhle zemřel manžel a ona se do konce vyřízení dědického řízení nemohla dostat k penězům a málem skončila na ulici, bych nikdy na společný účet nepřistoupila.
Odpovědět
Jak už tu bylo řečeno mnohokrát, máme každý svůj plus společný, kam posíláme měsíčně oba dva část výplaty. Z toho platíme společné výdaje, jídlo atd. Kromě toho máme každý svůj (kde máme lepší úroky, takže tam spoříme). Po svatbě plánujeme víc a víc věcí přesouvat na ten společný...
Odpovědět
Profilova fotka
@shigella Mame to podobne. Kazdy svuj ucet a jeden spolecny. Ale tam posila penize jen pritel. Ja jsem na materske a z materske kupuji ruzne veci pro malou a pro sebe. A drobnejsi nakupy jidla. Kdyz nevyjdu, nakupuji ze spolecne karty. Nechtela bych jeden spolecny. Aby pak pritel videl kolik treba stal darek pro nej atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@teate ja teda darky kupuju vetsinou na netu. S pritelem si verime a mame spoustu veci tak, jak by jini nemeli, protoze by se bali jak by to dopadlo po rozchodu atd... Nejde o smirovani co kdo na ucte platil a kde. Ale mame tam celkem dost penez, protoze tam mame i rezervu na hypoteku, kdyby nahodou pritel prisel o praci, onemocnel nebo cokoliv... A tak kdyz se tam prihlasi, kontroluje, jestli je vse ok a zda odesly vsechny prikazy ci nam ucet nekdo nenapadl. Zrovna nedavno jedne jeho kolegyni odesly tri platby ktere neudelala a uz to resi policie... Je to sice o tom, jak ma kdo zabezpeceny ucet, ale jak rikam, mame tam docela velkou rezervu a tak si ucet hlidame a pravidelne kontrolujem.
Odpovědět
Profilova fotka
@evulson Tak to me pobavilo. My mame kazdy svuj a verim, ze mame perfektni vztah a lepsi nez nekzeri, co maji jeden spolecny.
Odpovědět
Myslím si, že to jak jsou rozdělené účty úplně neovlivňuje to,jestli ten vztah funguje nebo ne :D ...každopádně my máme jeden společný účet. Přítel pracuje, já studuji a mám brigádu,takže těch peněz moc nemám :D. Peníze z brigády mi chodí na jeho účet. Přítel platí všechno a já když potřebuji peníze (na jízdenku, na nákup atd.) tak mi je prostě dá :) Neradi platíme v obchodech kartou,protože pak máme sklony víc utrácet :D
Odpovědět
@evulson Nejsem si teď úplně jistá, jestli to nějaká banka nabízí nebo ne, ale podle mých zkušeností (pár let zpátky) téměř nikde společný účet jako takový nenabízeli. Vždycky je jeden z manželů majitelem a jeden pouze disponentem účtu. A nepřijde mi moudré, aby veškeré moje peníze byly na účtu, který patří někomu jinému. Samozřejmě, existuje SJM a v případě rozvodu se bude dělit. Ale může nastat spousta situací, na které většina zamilovaných novomanželek ani nepomyslí a nepřipustí si, že by mohly nastat i v jejich životě. Například manžel je majitelem účtu, ale vztah přestane fungovat, žena chce odejít, a muž ji začne dělat naschvály, zablokuje přístup k účtu a je vymalováno. A to nemluvím o situacích, kdy třeba dojde k nějaké formě domácího násilí. Samozřejmě, že každá žena ví, koho si bere a moc dobře ho zná. Nicméně statisticky se tady každá druhá z nás rozvede. A lidé se při rozchodu velice často chovají úplně jinak, než jak se projevovali celou dobu vztahu, a "trestání" opouštějícího partnera finančním způsobem je běžnější, než by člověk čekal. Jako právnička bych se svého vlastního účtu nevzdala. Ideální variantou se mi zdá, když má každý svůj účet, plus jeden společný na placení chodu domácnosti, potřeb dětí a podobně.
Odpovědět
@stastnevdana To je další důvod, proč chci abychom měli každý svůj účet...když tenhle názor někde řeknu, tak mi každý zazlívá, proč se vdávám, když svýmu partnerovi nevěřím...ale není to tak, nicméně nikdo nevíme, jestli spolu za 20 let ještě budeme...život nám může přinést cokoliv, i když teď si slíbíme, že spolu budeme navždy...navíc bych nechtěla mít celý naše jmění pouze u jedné banky...i z tohoto důvodu chceme mít účty u různých bank...jedna má lepší podmínky na hypotéku, druhá lepší spořící účet, další lepší výběry v zahraničí atd. ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana @petussska Plně souhlasim. Lip to napsat ani neslo. Je to tak.
Odpovědět
Je to na každém, jak se rozhodne, já ač vdaná potřebuji mít své soukromí a hlavně beru víc než manžel a nechci aby z toho měl depky - mužská ješitnost. I když on se tím chlubí, že je vydržovaný manžel. Nekoukáme se jeden druhému do e-mailu, neprojíždíme s mobily ani facebooky. S mým manželem se cítím naprosto svobodná :-) Jinak jeden účet je dost v háji, když se něco stane. Když taťka zemřel, zablokovali jim společný účet a mamka byla ze dne na den bez prostředků. Dědické řízení díky tomu, že segra je ještě nezletilá trvalo skoro rok. A jelikož jsem magor, co rád cestuje a ničeho se nebojí, nechci aby můj manžel zůstal hlady až mě jednou někde sestřelí. Ale neodsuzuji žádnou variantu, je to na každém.
Odpovědět
My máme společný účet, ale pokud by se mi něco stalo, tak určitě nemůže nastat situace, že by budoucí manžel zůstal bez peněz - ano, sice jsem majitel účtu já, ale přítel je disponent, tzn. má kartu i přístup k internetovému bankovnictví s vlastním heslem, takže toho, co psala slečna nademnou se vůbec nebojím. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@simona_michael Ale v případě tvého úmrtí účet zablokují, to mu vlastní karta nepomůže
Odpovědět
@harley23 mame to podobne, nezname vzajemne sva hesla na emaily, na fb, na internetove bankovnictvi, nelezem si do telefonu. Ja vlastne ani presne nevim, kolik ten muj bere. Jako radove bych to odhadla, ale tak plus minus 500 euro :-D :-D No a ja mam kazdy mesic jinou vyplatu, takze ani on vlastne nevi uplne presne, kolik ktery mesic prinesu. Na vetsi, spolecne ci povinne vydaje se skladame na spolecny ucet a co si kdo koupi/uspori ze zbytku vyplaty je tomu druhemu jedno. Sporici ucty mame kazdy zvlast svuj.
Odpovědět
Profilova fotka
My tedy máme jeden společný od té doby co spolu bydlíme (už od doby co jsme žili v Anglii) a když chceme koupit nějaký dárek, tak si na to šetříme postupně několik měsíců dopředu podle určité částky co chceme :-)
Odpovědět
@lulu_84 tak já vím, kolik přibližně manžel má, dost se to liší, podle toho zda jde o víkendu nebo v noci a on také přibližně ví, kolik dostávám, nelžeme si, nemlžíme, ale není to pro nás podstatné. Před současným manželem jsem žila s mužem, který chtěl společný účet a naprostou kontrolu. Dokonce to tak měli i jeho rodiče a jeho matka dostávala "kapesné" a zbytek se šetřilo. Humus. Mě tohle vadí, i když jsme manželé, neznamená to, že jsme spojeni pupeční šňůrou a nemůžeme si nic bez dovolení koupit, manžel byl teď o víkendu na festivalu a je mi jedno, kolik tam utratil a co tam dělal :-D Já zase vyjedu v září se sestřenkou do Paříže na nákupy a památky. A samozřejmě pojedeme i někam spolu. Ale je to na každým, jak to chce a jak to má.
Odpovědět
@simona_michael Pracovala jsem roky v bance a to, co píšeš, je blbost. Jakmile zemřeš, tak oni dostanou do pár hodin zprávu a jeho kartu i účet okamžitě blokují. Dokud se nevyřeší dědictví, tak se k tomu nedostane, což je minimálně půl roku...Zažila jsem to u několika lidí a nikomu nepřeju....
Odpovědět
Tak to jsem holky žila v mylné představě, celou dobu jsem si myslela, že kdyby se mi něco stalo, tak budoucí manžel může s penězi dále nakládat - jelikož je disponent. Od čeho to potom jako je?
Odpovědět
@simona_michael bohužel to tak není, opravdu to zablokují a máš smůlu. Povolí to až po ukončení dědického řízení a pokud jsou v tom nezletilé děti, trvá to i rok, protože musí zasedat soud a řešit práva dětí. Mamce naštěstí povolili to, že to na den odblokovali a mohla si vybrat částku, má tam známé a notářce, která pozůstalost řešila, poslali doklad o tom jaká tam byla částka v den úmrtí - takže daň se platila i z částky, kterou mamka vybrala. Resp. neplatila, protože mamka je první linie, ale zohledňovala se. Je to smutné, ale v tomto směru je to opravdu nevýhodné.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Kamaradka me od toho zasadne odpuzovala ze kdyby se neco stalo stylu exekuxe tak jeden ucet je na prd ale my mame s manzel jeden a je to super dve karty ale nekdy teda mame hadky ze jsme se domluvily ze nebudem kupovat zbytecnosti :-N ale kdyz vim ze je strhnuto hodne z uctu tak ho predem na to pripravim a je klid :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?