25 dkg sušeného mléka
25 dkg moučkového cukru - prosít, aby nebyly hrudky
4 dkg 100% tuku - rozpustit, aby byl vlažný
trochu sladké mandlové tresti
přísady smícháme a vytvoříme vláčné, ne moc husté těsto (možné ředit vlažnou vodou, pokud jí dáme moc, že je těsto řídké, zahustíme suš mlékem a cukrem)
těsto zabalíme do mikroten sáčku a vždycky si odloupneme jen kousek, se kterým pracujeme, protože těsto na vzduchu rychle usychá
těsto válíme nejlépe mezi 2 sáčky (protože jinak by se podsypávalo moučk cukrem a ten zase způsobuje rychlé usychání)
tak ať se daří a nezapomeňte se výrobky pochlubit!!!
Marcipán se snad dělá z meletých mandlí, ne? Já to vyřeším na vánoce jako každý rok. Koupím hotové marcipánové těsto v Globusu. 100 g stojí asi 25,-Kč a prodává se buď bílé nebo barvené. A z něho potom dělám ozdůbky na cukroví. A prodávají se i krásné čokoládové lístečky na zdobení - z tmavé nebo bílé čokolády.
Takže krém na dort čokoládový nebo vaniklový s pudinkem: základ je máslo, cukr moučka, jeden žloutek, kakao (nebo nemusí být), balíček vanilkového cukru a uvařit ve 1/4litru mléce vanilkový pudink - ten se dává až nakonec a musí být vychladlý, je nutné ho míchat ve vodní studené lázni, aby neztuhnul!!! Já všechno dělám od oka, takže přesný rozpočet musím najít doma! Záleží také kolik krému chcete! Nejlepší je dělat to v mixéru, aby jste neměli hrudky!
Jinak úžasně tento krém využijete, pokud budete dělat bebe dort: Krémem slepujete sušenky k sobě a tvoříte ze sušenek takový komín, který položíte a pak ho potřete celý krémem, zabalíte do alobalu, nebo ho dáte do igelitu aby v ledničce nenačichl a necháte chladit a tuhnout a vůbec do druhého dne! Pak se krájí napříč a je to moc moc dobrý!!!
Irenko, já to dělám hodně podobně - kostku másla, 200 g moučkového cukru (prosát), 2 žloutky - to všechno utřít. A místo pudingu se dá nastavit kaší, kterou uvařím ze čtvrtlitru mléka a 5 lžic hrubé mouky (taky nechat vychladnout).
Já ty Bebe sušenky dělám ještě trošičku jinak - po potření krémem (tvaroh, vanilkový cukr, mlíko, zakysaná smetana) je poleju čokoládou a dám ztuhnout. Je to pak strašně dobrý, s tím jsem měla u Zdendy úplně neskutečnej úspěch :-)
Len, ten puding mi přijde zajímavější a chutnější než mlíko s moukou... Ale je to o zvyku, že? A nebo se to dá dělat jednou tak a po druhé jinak, aby byla změna! ;-)
len: tu moučnou kaši jsem už taky zkoušela. Chuťově jsou pak ty krémy trošinku jiné, ale těžko říct, který je lepší :-)
Žloutky raději vynechávám, ale místo kakaa můžu doporučit nastrouhanou čokoládu na vaření. Rozdíl je fakt poznat :-)
Honzi: domácí je domácí, ale ten kupovaný je rychlejší ... jen se vytáhne z obalu :-D
Len: jojo, to je podobný, je to moc dobrý s tím pudingem (omlouvám se pudinkem? :-( - polepším se), já totiže nemám ráda máslový krémy, ale trocha másla tam být musí, ono to tomu dodá zase lepší chut a vůni!
tak co, kdo budete dneska vařit? Já přijedu domů pozdě, tak asi ani nebudu zkoušet ten marcipán, ale zítra.... no musím stejně ještě nakoupit ingredience!
Len: kolik nádobí chceš zašpinit? A má to být teplá večeře???
Co třeba toasty? ty já miluju!!! : toustový chléb, plátkový sýr, nebo salám (šunkový X vysočina), nebo obojí, trocha kečupu a nechat zapéct!
Tak to napíšu tady :-) . Potřebujete brambory, tvaroh (možná trošku mlíka), sůl, kmín a česnek. A zašpiníte jeden plecha jednu misku :-D (přibližně ;-) ).
Menší brambory opereme, rozkrájíme na půlky, řeznou plochu omočíme v kmínu a v hrubé soli, brambory dáme na tukem pomazaný plech (myslím, že by to šlo i na pečící papír - a bez tuku ;-) ), potřeme je 2 lžícemi oleje a upečeme v předehřáté troubě (175 - 200 stupňů). Pečeme asi 40 minut, plus mínus, až je to hotový, tak to zaručeně poznáte :-D .
Tvaroh: 250 g tvarohu, 3 lžíce mléka, sůl, já přidávám ještě lisovaný česnek (nemusí tam být, origoš recept je bez česneku).
Dobrou chuť :-) , je to fakt moc dobrý. Praktikujeme to doma jako rychlou večeři :-) .
Len já ráda k večeři tohle: Na zpěněnou cibuli a česnek vyliju konzervu fazolí v tomatě, ochutím bazalkou a provensálským kořením a povařím. Až to trošku ztuhne, tak je hotovo a výborný je k tomu opečený toustový chleba. A když to chceš mít hogo-fogo, tak do toho můžeš dát kuřecí maso a třeba i ananas z kompotu. ;-)
Miky, moc se nesměj, tohle je zas můj rychlý recept :-) Akorát jsem na něj nějak zapomněla... ;-( A když to chci ještě trochu vylepšit, k nivě se dá přidat bazalka s česnekem nebo krájené černé olivy.
Clarco... teda ty brambory... miluju pečený brambory!!!!!!!! Teď jsem v mezifázi, kdy jsem vyhodila remosku a čekám na udělání skříňky na troubu... ale tohle bude jedna z věcí, kterou v nové troubě udělám jako první!!! slibuju ;-)
Mám výborný a jednoduchý recept na oběd.
4 kuřecí řízky, 300 g slaniny, 300 g tvrdého sýru, cibule.
Do zapékací mísy dáme plátky slaniny, na ně plátky prsíček, poklademe nakrájenou cibulí a zasypeme polovinou sýru. Dále zas položíme plátky slaniny, prsíček, cibuli a sýr. Dáme do trouby na 1 hodinu a je z toho skvělá bašta :-) A prsíčka vždycky okořením zeleným pepřem.