Ahoj holky,
rozhodla jsem se založit takové obsáhlejší téma o jídle a vůbec o všem kolem jídla. Všimla jsem si, že tu je úzce specializovaná diskuze „Vaříte zdravě?“ a pak několik zapadlých vláken, na kterých se řešilo jen vaření a recepty. Já bych ale uvítala diskuzi, kam se vleze všechno, co se jídla týká – recepty, vaše názory na stravování, vaše fígle a rady při vaření, tipy a názory na restaurace, tipy na časopisy a foodblogy, diskuze o televizních pořadech a mnoho jiného. Tak jsem se rozhodla ji založit ;-)
Já jídlo miluju, ráda zkouším nové recepty a nové suroviny. Pravým nadšencem jsem zatím jen asi čtyři roky, tak je pořád co objevovat, zároveň si myslím, že vaření začínám pomalinku rozumět a nejedu už jen slepě podle receptů. Patřím k lidem, kteří milují nakupování čerstvých surovin, čtou foodblogy, užívají si návštěvu dobré restaurace (a trpí v té špatné ]-( ) a vždy když je nějaká akce, tak musí přinést něco dobrého a prázdný talíř a dožadování se přidání / receptu je pro ně doslova rajskou hudbou x-) Mám pocit, že dobré jídlo dokáže ocenit stále více Čechů, o čemž svědčí mnohé – média sledují, kdo dostane Michelina, v tisku se množí sloupky „foodkritiků“, lidé kupují stále více bio produktů (až se na této vlně bohužel mnozí jen vezou a lidé stádně kupují i "biooblečení" 8-( ) apod.
Doufám, že podobně postižených se nás najde víc, a budeme si mít, o čem pokecat. Co třeba říkáte na Babicu na Nově? A co na nový pořad „Ano, šéfe“ na Primě? (ten mě vlastně nastartoval, abych založila tuhle diskuzi) Čtete foodblogy? Co chystáte uvařit nebo upéct na víkend? Co vás napadne ;-)
karkul, cuketa je nejlepšíí ;-) To byl asi první foodblogger, na kterýho jsem narazila. Má úžasnej smysl pro jazyk, musela jsem si na jehy styl nejprve zvyknout, ale teď ho doslova žeru :-D Myslím, že vážně rozumí jídlu, umí i vařit a hlavně pořád něco vymejšlí. Třeba teď s tím projektem "Vesničan" :-) S trochou nadsázky se dá říct, že kvůli němu jsme loni jeli do Budapeště - cukrárna Ruszwurm byla jedním z našich hlavních cílů :-N :-D (mimochodem - já mám i ten cuketkův odznáček :-N )
Z jíných foodblogů sleduju Florentýnu, Chillijulie z Brna a matesolu (ale ten už nepíše). A pak jen, když dá někdo odkaz na něco zajímavýho
já nemám sice cuketkův odznáček, ale zase cuketka jel kvůli mně do brd na houby :-D
ale přiznám se, že jsem ho teď nějakou dobu nečetla, páč pro mě je to trošku masochistický číst si o jídle, když má člověk hlad. a k tomu ty jeho obrázky.
:-D páni, jsi mu dala tip, kde rostou, jo?
já si ho ráda počtu a dostanu na něco chuť. Si pak uvařim :-D (já si vařim i sama pro sebe, když mám hlad. A třeba v deset večer. Já vim, není to úplně ideální :-N) On teď dělá už asi dva týdny takový projekt, kdy se snaží jíst jen jídla sezónní, nesupermarketová. Prostě si jezdí pro všechno k místním pěstitelům, chovatelům apod. A není to žádná sranda, podle toho co píše. Odvážlivec :-) Ona ani malá pekárna na rohu nepeče vlastní pečivo. Peče si snad tedy i vlastní chleba... Ale Cuketka má tu výhodu, že si pak "pracovně" dojde zkritizovat nějaký podnik a může se pořádně a bez výčitek najíst :-D
aby to nevypadalo, že si nějak vyvařuju - pro sebe si dělám těstoviny nebo něco podobně rychlýho a jednoduchýho. Že bych se vyvařovala s gulášem nebo si pekla to zase ne :-D
jsem teď zvědavá na přítele. On teď jede do Brna sám, mně odpadla většina přednášek, tak jsem se rozhodla využít čas jinak. Je tam plná lednice jídla, tak to snad spotřebuje a uvaří si. Bojím se, že bude o párkách a pizze, možná dojde kamarádce na oběd :-N :-D
Ahoj holky, tohle téma vám musím pochválit :-) ...i když nejsem žádný odborník. Ale jsem zvyklá uvařit si vše, na co mám chuť, a pořád a ráda jím 8-) :-D
ance, díky za pochvalu :-) tohle není téma pro odborníky, ale pro nás, amatéry-nadšence. Kde jste všichni? =-) :-N
Holky, jestli máte rádi trošku starší, takový mírně babičkovský styl, tak teď mají výprodej smaltovaného nádobí v Intersparu. Je to přesně tohle http://www.vondruskova.cz/bily-smalt (karkul, není to reklama, viď? :-N :-D ) Dneska jsem tam náhodou byla a musela jsem si pár kousků koupit (konkrétně cedník, naběračku a pěnovačku). A doma jsem zjistila, že to mají o polovinu levnější, než tady a na jiných internetových obchodech. Takže tam zítra ještě jedu pro ten krásný džbánek a asi ještě nějaký hrnek ukořistím :-D Mimochodem - nemám ještě ani vlastní kuchyni :-N Ale tomu se nedalo odolat x-)
A ještě jedna inspirace. Před pár dny jsme měli v rodině sedmdesátiny. Sladký dort byl už zabranej, tak jsem se vhrhla na slaný.
http://picasaweb.google.cz/manloth22/...http://picasaweb.google.cz/manloth22/...http://picasaweb.google.cz/manloth22/...
Není to vůbec těžký, ani času to nespolklo tolik, co jsem myslela. A hlavně to je efektivní a budí to ten správny slavnostní dojem ;-) a A všichni se vás budou ptát, kde jste to objednali :-D
ja ctu Cuketku, Julii a jeste me bavi Gurmánka, ta ženská bezvadně vaří. Jídlo miluju, akorát mám fakt mlsnáho muže, kterýmu jen tak něco nechutná, což bývá občas velkej problém.
a dívaly jste se ve čt na ten nový pořad na Primě?? to bylo fakt husty
Ahoj Fab, tohle je super téma, přesně pro mě :-D Sice patřím k těm, co se snaží vařit zdravě, ale občas na něčem ulítáváme, jako třeba dnes...
Já vařím de facto od mala, cokoliv a kdykoliv. Podle receptů moc nevařím, spíš v nich jen sbírám inspiraci a recept si vždycky upravím podle svého. Hodně ráda experimentuju, ať už v surovinách nebo třeba v koření, to si vždycky vozím z dovolených.
Co se týče televizních pořadů:
1. Babicu naprosto nesnáším, podle mě absolutně neumí vařit - nejenom, že občas říká opravdu blafy, tak často ani není schopný něco nakrájet nebo udělat, vážně děs. Nechápu, jak takový člověk může mít pořad o vaření.
2. Ano, šéfe se mi naopak hrozně líbilo - Zdenda měl totiž ve všem pravdu a je profík se vším všudy.
Jinak pan Cuketka je fajn, občas u něj hledám inspiraci. Co se týče časopisů, tak máme už dlouho předplatné na Žena a kuchyně (každé číslo je věnované nějakému tématu) a k Vánocům jsem ještě dostala předplatné Gurmána, ale ten jak kdy. Občas kupuju Apetit, ale ten povětšinou ukradnu sestře :-D
Slaný dort je super věc, už jsem ho taky kolikrát dělala - ať už z koupeného chleba, nebo jsem i kvůli tomu pekla vlastní kulatý ;-)
Jsem se nějak rozepsala =-) :-D
tak já taky hrozně ráda vařím a hlavně peču x-) a ještě radši to s manželem konzumujeme :-D
jinak pana Cuketku taky znám, moc se mi líbí jeho styl :-)
jinak co se týče receptů, tak mám předplacený Apetit a taky nedám dopustit na kuchařku Vaříme chutně, zdravě a hospodárně x-) učila se podle ní vařit i moje mamka, má ji i babička, akorát máme každá jiné vydání, a je tam spousta dobrých informací hlavně pro začínající kuchařinky :-) jo a líbí se mi kuchařky od Požárové, brousím si na ně zuby :-)
kristi, ta Gurmánka vypadá dobře. Asi se večer začtu :-N
ten pořad "Ano, šéfe" jsem docela horlivě očekávala. Znám ten jeho předobraz, anglický pořad Kitchen Nightmares s Gordonem Ramseym, takže jsem věděla, že sprostá slova nebudou chybět :-D Mně se to teda hoodně líbilo, Pohlreich je v té roli celkem přirozený. Ale v radikální změnu českých restaurací nevěřím. Ale třeba to je ten první krůček...
z casaku kupuju ten svazanej Apetit, normalni casaky bych poztracela. A dneksa jsem si koupila Gurman, ten me bavi docela hodne.
ja bych hrozne rada verila tomu, ze se restauraterstvi nebude venovat kazdej druhej magor, co si chce akorat vydelat atd. Mam opravdu hodne adeptu, podobnych jako ten Hradek..
a rikam uz hodne dlouho, ze proste v nekterych typech hospod si dam max. smazaka nebo ceskou klasiku, protoze vim, ze kdybch si dala neco narocnejsiho dostanu tak mozna Johancino tajemstvi....
Kristi, naprosto s tebou souhlasím! Hrádek byl opravdu příklad špatného managementu/majitele, on prostě za vším viděl peníze, ale aby pro to něco udělal, to opravdu ne... Dost jsem u toho pořadu kvůli tomu trpěla :-D
Já jsem navíc částečně z oboru, tak o to to pro mě bylo hrozivější ]-(
Holky trpí některá z Vás "profesionální deformací"? :-D My když jdeme někam na jídlo, tak hled kontroluju, jak mají prostřený stůl, jestli jsou příbory vyleštěné, jaké na co používají skleničky, jaké má číšník boty :-p :-D A občas se nestačím divit 8-(
jéé, to jsem ráda, že se to tady tak rozjelo :-)
z časopisů kupuju jen Apetit, nejdřív jsem kupovala ten vázaný, je to levnější a i praktičtější, ale vždycky mě lákalo aktuální číslo na stáncích, tak už teď kupuju každý měsíc :-) Z ostatních znám F.O.O.D., ale ten mě moc neoslovil, četla jsem asi dvě čísla. Zbytek jde nějak mimo mě. Pro další inspiraci mi stačí internet :-)
K tomu Ano, šéfe - já bydlím asi dvacet kilometrů od Litoměřic, takže diskotéku Hrádek znám a je mi jasné, že si pan majitel otevřel restauraci jen jako "vedlejšák". A jeho "o to by se měl starat personál" mě docela vytočil ]-( Tihle lidi nemají pracovní morálku a potřebují tam managera. Restaurace s jídelákem o dvaceti a více stránkách taky nemusím :-p Sama jsem nakoukla do zákulisí přesně takového podniku a viděla jsem, jaký rozdíl je mezi těmi jídly, co nabízejí. Jednou tam daj pórek, podruhý zase papriku. A takovým způsobem poskládají nabídku sta i více jídel. Každopádně ty instantní základy jsou ve všem :-p
xpila, tohle taky sleduju a dokáže mě to docela odradit. Nemám ráda třeba ty reklamní ubrusy Gambrinus apod. :-p V těch levnějších bych ale zatím uvítala jenom jednu změnu - dobré a poctivé jídlo. To by mi zatím stačilo. To, že mi přinesou nápoj v jiné skleničce, než je to podle etikety, mi je celkem jedno a nijak mě to nepohorší.
no, reklamni ubrusy to je des, to radsi zadny...priznam se, ze jsem snad jeste nebyla v klasicky "ubrusovy" restauraci, proste ted jede vse bez ubrusu, tak si pockam....my teda moc podniky nestridame.
a neco o tom vareni taky: zrovna se mi dela luxusni hovezi vyvar, a zitra bude pomalu pecene kure s bramburkama
Najít restauraci, kde dělají poctivé jídlo je někdy opravdu problém. Poměrně často jezdíme na hory (v ČR) a občas je to teda něco :-| Minulý týden jsme byli na Lipně, je tam taková klasická samoobslužná restaurace a naštěstí to relativně šlo.
Když mluvíš o tom jídeláku z Hrádku, tak ten přesně pravý opak toho, jak má jídelák vypadat :-D V diplomce jsem o tom měla jednu kapitolu o tohle by se tam vážně hodilo jako příklad.
v dražších restauracích to jde, ale když člověk nechce moc utratit nebo na maloměstě, to je vážně bojovka něco najít :-(
a taky jsem alergická na rádobyvtipné názvy jídel 8-( Pár příkladů z hospody blízko nás, kam chodíme převážně jen na pivo (to mají dobré) a když už, tak dáme něco typicky hospodského: Co už ani supi nechtěli, Píp - Šou, Rybička, co jí pokouše i babička a tak dále. Zkopírováno z jejich webovek.