prosím poraďte, mají svědek a svědkyně taky vývazky nebo má mít svědek korsáž podobnou ženichovi a svědkyně jen kytičku? A dávají se rodičům vývazky nebo jen taťkům, když mamky maj kytky.
nikar : Nejsem teď doma, ale odhaduju to, že ty normální budou určitě tak 7 cm a ty pro svědky & spol. jsou ještě větší. Takže se neboj, aspoň to budou pěkné výrazné vývazky :-)
Tak myrta má spíš symbolický efekt...a převážně dříve byla používána za magickou rostlinu, které přinesla novomanželům štěstí, lásku a plodnost. Někde také uvádějí, že je to symbol krásy a mladosti....mě nějak ta myrta ke svatbě patří, tak bude myrta a na ní dám vývazek.....ona ta zelená, to přeci jen příjemně oživý. Jinak buxus budu používat na výzdobu stolů a když se mi ho sejde hodně, tak i na výzdobu aut, vypadá pěkně, ale k vývazkům mi nesedí..
vývazek neboli někde i vonička se připiná (do klopy, popř. na šaty) svat. hostům, je to nejčastěji jednobarevná nebo vícebarevná jednoduchá nebo dvojitá mašlička často doplněná korálkem nebo látkovou kytičkou. Většinou je spojena s nějakou zelenou větvičkou např. myrta,buxus apod.
Korsáž je pro ženicha popř. pro staršího mládence nebo někoho jinak významného hosta, tvoří ji většinou nějaká květina a další ozdoby a často je ve stejném stylu jako kytka nevěsty
barus.8: děkuju za vysvětlení :-) Takže nevěsta by měla mít kytici, ženich korsáž a zbytek svatebčanů vývazky. Jo a matky snoubenců, svědkyně a družičky by k těm vývazkům měly mít také nějaké menší kytice?
aknelka1 přesně tak, ale ono je jen na tobě jak si to uděláš, on i ženich může mít místo korsáže vývazek...to samé u kytic, komu je dáte, ten je bude mít....vše je jen na vás.
my máme pro všechny vyvazky stejné, ženich a starší mládenec budou mít korsáž, kytku budu mít jen já a starší družička, maminky ne, moc o to nestojí, stejni drží jen při obřadě a to sedí na čestných místech a každý ví, že kdo to
Ahoj, prosím poučte mě trošku. Nevzynám se příliš v tom, co je to korsáž, co vývazky nebo myrty....Je to tak, že korsáž má jenom ženich, jinak všichni ostatní, i svědci, mají jenom myrty?...nebo vývazky....co je co ? Díky :-)
potřebuju se zeptat - když se dělaji vývazky s tím ze se sepnou uprostřed špendlíkem , jak se k tomu pridělá ta myrta.včera jsem to zkoušela a musely by se holky ( jak budou špendlit na hosty) hodně snažit a přišpendlovat shora ty masličky k té mirtě a myslím , že na to v ten den nebude zas až tak času.Prosím o radu zda to nejde nejak jednodušej..
my je děláme tak, že mašličku nesešpendlujeme, ale zdrátkujeme tenkým drátkem, tím se potom připevní na tu větvičku, klidně i několik dní předem, když to dáš potom do lednice nebo nějaké chladné místnosti, tak to vydrží čerstvé. Jestli Ti vadí, že je drátek trošku vidět na mašličce, můžeš přes něj přilepit jinou mašličku nebo textilní květinku, popř. korálek
Fotky mám v albu, kdybys chtěla podrobnější postup, tak se ozvi
dá se objedant švude možně, některé holky tu nabízeli, že vyrobí a když zkusíš ruzné www stránky se svat. zbožím, tak to mají skoro všude. Mě je nabízeli i ve svat. salonu
Ahoj holky....jen se chci zeptat, předpokládám že ty vývazky se dávají jen blízké rodině? Nebo je nebudu přeci připichovat na všechny, kdo na svatbu přijdou? To je blbost,ne? Děkuji za info
@eliskauhlikova No, to zalezi. Ten, kdo je pozvan na svatbu, nemyslim pouze na obrad, mel by dostat vyvazek. My budeme mit vse na jednom miste, takze vyvazky mit nebudeme vubec, pouze zenich, svedkove, druzicka naramek a maminky kytku
No my máme vše na jednom místě, ale po obřadu pojedou přátelé a ostatní, co se jen přišli podívat na obřad domů, my s rodinou půjdeme na oběd a v 6 se sejdeme znovu s přáteli opět na stejném místě, bude raut a budeme tam už všichni i s rodinou. Tak nevím, tak dáme ty vývazky asi jen rodině, až přijedou před obřadem k nám
Mě máma buxus zakázala :D Že prej patří na pohřeb a radši mi sama koupí myrtu. Vůbec jsem to nevěděla, na kamarádky svatbě jsem ani nevěděla, že nám dávali buxus (měla jsem za to, že je to myrta :D ) ale když teď vím, že to patří na pohřeb tak chci jedině myrtu :) Ale je to věc názoru ;) Někomu to nevadí, někdo to neřeší a pak jsou lidi jako já, který nechtěj mít na svatbě něco co souvisí s pohřbem :(
@majanax: a u nas je kraspanek aji na svatbem, ze jo? my meli kruspanek - myrtu, ale kamaradi od Nymburka, Ostravy a Chomutova netusili, co jim to chceme pripnout :-D