Ahoj holky,
je hloupé, aby se na svatbě nečetlo svatební blahopřání? Sestře se totiž stalo, že svatební hosté dali ke svatebnímu blahopřání finanční dar a chudáci svědci, kteří blahopřání četli, nevěděli kam s fin.obnosem. Jaké máte zkušenosti? Nebo nějak svatebčanům dopředu říci, aby finanční hotovosti dávali do speciální obálky?
Děkuji :-)
ahojky, já na své svatbě čtení balhopřání nechci mít, myslím si, že je to takové osobní (nikdy dopředu nevíš, co ti tam kdo napíše že :-D) a je to přece určené novomanželům, ne pro pobavení hostů...tak to cítím já...chtěla bych si to číst až například druhý den po svatbě s manželem :-) Navíc co jsem byla v posledních 3 letech asi tak na 5 svatbách, tak se nikdy nečetlo, přijde mi, že se to tak dělalo dřív... Jinak pokud bys to čtení fakt chtěla mít, tak ano lepší jsou obálky, aby tam ty tisícovky tak jako nelítaly :-D ale zas by mi přišlo blbý hostům dopředu říkat, do čeho mi mají dat prachy :-D asi bych se dost styděla...
ahoj taky nejsem zastánce už jen z toho důvodu, že když je hodně blahopřání a jako že jich bývá :-D tak je to dlouhé a většina svatebčanů to ani neposlouchá to je má zkušenost ze svateb
svatbu budu mít a určitě to číst nehodláme :-) je to přece blahopřání pro nás dva :-)
V dnešní době dávají všichni penízky právě do přáníčka. My čtení mít rozhodně nebudeme - většinou se to opakuje a zábavy bude hodně. Stačilo když jsem sledovala navždy svoji a jak to četli tak ty peníze nevěsta rvala do takové truhličky a každý viděl kdo kolik dal. Tohle je lepší nechat do soukromí, když ti nekdo dá mín at se necítí špatně v ten moment. ;-)
My čtení přáníček neměli - oslavu jsme měli formou rautu na zahradě, bylo 70 hostů roztroušených po celý zahradě, takže to čtení by ani nebylo tak úplně proveditelný :-) . Nikomu to nevadilo, nikdo si nestěžoval. Do svatebních novin jsme napsali, že děkujeme za všechna přáníčka a dary a to samý jsme s manželem řekli i na uvítanou na párty do mikrofonu.
ja cteni mela, cetla jsem sama. bylo to celkem divne otevrit obalku odlozit korunky tak aby nikomu nebylo trapne, ze nekdo dal vice a jiny mene.... a co teprve kdyz jsem otevrela obalku od lidi, od kterych jsem to moc necekala a hlavne jsem dostala takovou sumu, ze mi bylo az hamba ji prijmout. takze za me si cteni nechte do soukromi.
My cist taky nebudeme. Je to zdlouhavy a po chvili to stejne vetsina hostu neposloucha (tedy co jsem videla na svatbach). Je to prani pro nas a ne pro ostatni, tak proc jim to cist...
podle etikety se prý údajně nemají rozbalovat dárky a ani číst přání protože se tam dávají peníze a to kvůli tomu aby hosti nekoukali kolik kdo přispěl co dal a podobně :)
my je nečetli a nemyslím, že by to někomu chybělo. Přečetli sme si je v klidu a soukromí. Já si myslím, že svatební přání, hlavně ta, psaná od srdce a ne jen podepsaná předtištěná jsou svým způsobem intimní věc určená novomanželům. Nedokážu si představit, že jedno z nejkrásnějších přání, co jsme dostali, napsané prostě o nás, bychom měli číst před lidma. I doma nás to s mužem dojalo a myslím, že bych ani nechtěla třeba právě toto číst veřejnosti.
My jsme je taky nečetli veřejně, ale až pak v klidu v soukromí. Někdy tam byly opravdu osobní vzkazy, takže určitě nepatřily širšímu okolí. Nikdo se nad tím nepozastavoval...
nečetli jsme, protože by jsme doola opakovaly básničky z vnitřku a jelikož jsme si přáli penízky, tak aby jsme rozbalovali předevšema přáníčka, četli je a bylo vidět kdo kolik dal, mi přišlo nevhodné a hlavně pro hosty velice nudné, takže jsme sbalili dary na pokoj a místo toho se bavili jinak :-)
Taky si myslím, že je naopak spíš hloupé to číst. Blahopřeje se novomanželům, ne hostům, je to čistě osobní soukromá věc mezi novomanželi a tím, kdo blahopřání dal. Nikomu nic není do toho, jaké kdo blahopřání napsal, zda román či se jen podepsal k předtištěnému, či zda a kolik peněz daroval. Kdyby se to dělalo veřejně, jen by se hosté i novomanželé navzájem dostali zbytečně do rozpaků a vznikaly by trapné chvíle, od toho svatba přece není.
My jsme je nečetli.. Na svatbách, kde to četli, tak mi přijde, že se ostatní nudili, do toho jim z toho vypadávali peníze.. My si přání přečetli druhý den po probuzení v posteli.
Ze zkušenosti vím, že se hosté během čtení gratulací nudí, baví se mezi sebou, jelikož je to moc nezajímá ( přeci jen jsou blahopřání určena novomanželům a hosté pisatele často ani neznají) či dokonce na dobu čtení odchází ze sálu. Při dekorování místa hostiny proto připravuji ( po dohodě ) místo určené k umístění svat. gratulací - nejčastěji stuhu s kolíčky- kde si může každý host počíst dle libosti.
taky nečteme, je to nuda, a navíc, je trapná a myslím i nevhodné, vytahovat z přání peníze, a vyvolávat tak diskuze typu "on dal jenom 1000/oni nedali nic?/kolik tisícovek tam bylo?...." navíc přání většinou nejsou originální, jsou to předtištěné věty, které se pořád opakují...nuda. ten den je tak krátký, že nechci strávit hodinu ze svatby čtením. pak si to s manželem přečteme v klidu druhý den v posteli.
@monunkaaa my naprosto stejně..přání beru jako osobní vzkaz pro novomanžele,ne pro "veřejnost".Druhý den jsme se těšili,až si v klidu doma všechna přečteme :-) a dlouho jsem na žádné svatbě tento zvyk neviděla,myslím,že už se od něj upustilo..
Jestli budeš řešit co je hloupé a co ne, tak si svatbu neužiješ ;). Svatba je o lidech který máš ráda, o zábavě, jídle a pití. Tohle je opravdu nepodstatná záležitost, udělej to tak, jak ti je příjemný :-). Spíš bych se zaměřila na podstatnější části dne, tam by případné chyby a nedostatky byly vidět mnohem víc.
My jsme přání nečetli a rozhodně toho nelitujeme, ani z hostů si nikdo nestěžoval :-) Přijde mi to zbytečná ztráta času, kterého ten den opravdu je málo