Svatba ve 4, svědčí tchýně a švagrová

Ahoj, všem předem děkuji za čas a názor. Situace je následující. V současné době nemluvím s rodiči, kvůli konfliktu týkající se svatby. Mamka vytvářela neuvěřitelné manipulace a nátlaky na to, kde už jsem mohla být, proč už nejsem vzdaná, proč už nemám děti. Přítel se mě chtěl zastat, že se mu takový styl komunikace nelíbí a že se taky může stát, že na žádnou svatbu nepůjde, pokud se nás bude snažit i nadále rozeštvat. Ona mu řekla že není normální, naštvala se odešla. Největší křivdu vnímá to, že jsem ty její nátlaky řekla příteli (to vím zprostředkovaně).O dva měsíce později jsme se zasnoubili. O zásnubách nikdo neví. Řešíme jak svatbu která je za 2 měsíce nakonec provést. Původní plán byl jen se svědky. Že by nám obřad odsvědčili kamarádi nebo někdo s přítelovy rodiny (vycházíme dobře). Jenže kamárady máme každý spíš svoje a nechceme je vystavovat trapné situaci, kdy se obědvá a vlastně je to celé takové strojené a pro ně nepříjemn2é. Další varianta je tchýně a švagrová, vycházím s oběma dobře, s tchýni si pokecám líp než s vlastníma rodičema. Jenže pořád mám v hlavě někde pochybnosti. Je to fér, aby tam byla přítelova mamka a sestra a jinak nikdo jiný z rodiny, nevrátí se mi to pak a nebudu zbytek života poslouchat, jak jsem strašná? Usmířit se s mými rodiči a pozvat je na obřad a oběd (usmířit, když já jsem nic neprovedla) Já prostě nevím, na jednu stranu by se mi líbil malinký obřad, když si představím jak tam moje máma stojí a tetelí se, nedokážu si představit, že bych byla uvolněná a odpustila jí ty nátlaky. Na druhou stranu v tom cítím jistou neférovost. Takový zážitek je prostě jen jednou za život. Jaký na to máte názor vy? Všem předem moc děkuji, že mi věnují svůj čas :)
Odpovědět
Ahoj, záleží na Vás jak velkou chcete svatbu. Za svědky bych vzala kamarády a pozvala rodiče i ty Vaše. Myslím, že ten problém není tak obrovský, že by se nevyřešil. Občas mají rodiče nějakou představu a neuvědomí si, že to je už váš dospělí život ne ten jejich. Pokud je pozvete uděláte vstřícný krok. Pokud odmítnou přijít nic s tím neuděláte, ale budete vědět, že jste udělala co jste měla bez pozdějších výčitek.
Odpovědět
Ahoj, souhlasím s tím, co tu padlo. Pokud chcete svatbou rodiny spíše sblížit, za svědky bych si vybrala přátele/sourozence a rodiče z obou stran pozvala jako hosty. Důrazně bych ale dala najevo, že je to VAŠE SVATBA, žádné připomínky ke konceptu ani průběhu se nepřipouští a pokud to není někdo ochoten akceptovat, nemusí chodit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zof_ver:

Ahoj, všem předem děkuji za čas a názor. Situace…
@zof_ver tohle je hodně složité, nikdo z nás přesně do vztahu s tvými rodiči nevidí a proto ti nemůžeme (a opravdu nemáme) radit. Musíš si sama uvědomit co je pro tebe víc nepříjemné a stresující, zda to, že si ještě víc pokazíš vztah s rodiči nebo to, že ti rodiče možná pokazí svatbu. Malou nápovědou možná může být i to, jak ses cítila při čtení předchozích rad, zda se ti ulevilo nebo sis naopak řekla, že se pěkně radí, ale ty s matkou asi nezvládneš vydržet. Ona je tu ale jedna věc a to, že si lidé mnohdy říkají co by kdyby. Z tohoto pohledu je trochu lepší rodiče pozvat, protože uvidíš co se stane. Je možné, že se s rodiči nakonec zvládnete usmířit, je ale také možné, že se situace vyhrotí. Nicméně budeš vědět jak na tom s rodiči jste. Bohužel je tu ale riziko zkažené svatby a to je právě důležité zvážit, co je pro tebe snesitelnější. A ještě k tomu, když rodiče nepozvete. Je naprosto nesmyslné si něco vyčítat. Svatba je o vás dvou a o vašem rozhodnutí jakou ji chcete. To že ji uděláte jinak než si přejí rodiče by nijak nemělo dlouhodobě ovlivnit váš vztah. Ano musíte počítat s tím, že to bude pro rodiče šok, když je nepozvete a může je to mrzet, pokud jsou ale vztahy dobré, tak by se rodiče měli s vaším rozhodnutím rychle smířit. To že budou rodiče dělat dlouhodobě scény je jen o nich a o tom, že z jejich strany něco není v pořádku. Sama už jsem viděla páry, které se nechtěli stresovat a tak se tajně vzali jen se svědky i když měli dobré rodinné vztahy a rodina to vždy nakonec přijala a vztahy byly pohodové. Je to prostě jen o tom, nakolik rodina dokáže respektovat vaše přání. Na druhou stranu, pokud rodiče pozvete, tak máte i možnost jim ukázat, jak si vztah s nimi představujet. Prostě je můžete pozvat bez nějakého omlouvání se a přesně jak píše rraadka říct jim, že je to vaše svatba a že vám nemají do ničeho mluvit. I když není špatné řešení je pro jistotu zvát až na poslední chvíli. Je tu i možnost, kterou zvolila jedna moje kamarádka. Ta chtěla svatbu jen se svědky, právě taky z důvodu, že měla problematickou matku. Nakonec si to ale na poslední chvíli rozmyslela a obě rodiny pozvala. Oznámila jim ale jen, že mají svatbu na radnici, pokud chtějí tak ať prijdou, ale že žádná hostina nebude. Na svatbu přišli oba její (rozvedení) rodiče. Nakonec to ale bylo v pohodě a to především zásluhou tchýně a matčina nového manžela, kteří ji dost zaměstnávali, takže neměla čas nic řešit a malou scénu udělala až při focení. Kamarádky zpětně říkala, že taková svatba byla úplně nejlepší řešení. Ono prostě někdy to, z čeho má člověk největší strach, dopadne dobře. No a ještě k tomu, zda pozvat tchýni a švagrovou jako svědky. Pokud se rozhodnete pro svatbu jen se svědky, tak je to dobré řešení. Případně můžete vzít jako svědka švagrovou s tím, že ona si vezme tchýni jako plus jedna a můžete si ještě vybrat kamaráda/kamarádku jako druhého svědka.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?