Povinnosti svědků

Přeji hezký den, dnes se mi dostalo té cti, že mě kamarádka ze střední požádala o svědectví na svatbě. Ani jedna z nás ale neví co vše je nutné zařídit, na co si dát pozor a podobně. A hlavně jaké jsou mé povinnosti. Vím, že ji musím být oporou a se vším pomáhat, ale co dál... Budu ráda za jakékoliv odpovědi
Odpovědět
@tijan Ahoj jsem na tom podobně, dlouholetý kamarád mě požádal o totéž a nemohl mi udělat větší radost. Moc si toho vážím a řeším totéž co ty. Ale je z toho jediná cesta. Sedni si s nevěstou a zeptej se jí co potřebuje. Když se spolu domluvíte, bude to nejlepší způsob jak jí pomoci. Jinak jsem tady zaznamenala že svédkovévé většinou pomáhají se zábavou trochu s organizací (no potěš koště :D) a sem tam když jsou kreativní tak připraví i nějaké to překvapení, tzv na míru novomanželům.
Odpovědět
@tijan Jinak jedinou povinností svědka je odsvědčit novomanželům:D Ostatní je na domluvě:)
Odpovědět
Profilova fotka
@tijan Tvou "povinností" je dostavit se k obřadu s platnou občankou a podepsat se do matriční knihy, vše ostatní je na domluvě ;-)
Odpovědět
@hitchhiker S budoucí nevěstou se mám sejít již v úterý, na všechny přípravy máme ještě spoustu času, ale jsem člověk který má rád vše včas a řádně připraveno. Takže bych nejraději věděla něco víc ještě než se sejdeme. Na internetu se dá samozřejmě najít spousta spousta a spousta informací, ale i tak osobní názory a možnost se poradit se zkušenějšíma a v mém případě i většinou staršíma je k nezaplacení. Někde totiž píšou, že svědci by měli obstarat vše, od snídaně novomanželů až po rozvoz hostů, jinde že mají být hlavně podporou. Atd atd, prostě jasný názor na to asi nikdo nemá.
Odpovědět
Myslím že do úterý to už vydržíš, každá svatba i nevěsta je jiná.Někdo vyžaduje vše co píšeš a někdo si vše zařizuje sám. Já se sejdu se snoubenci v sobotu a taky fo nějak už vydržím :D
Odpovědět
@poinsettia Právě mě požádala i o pomoc s celkovou organizací. Její přítel je často v práci a na takovéhle věci on prostě není, jeho svědek je také spíše formální, tudíž je vše na nás. Vůbec nevím kde začít. Snad mezi mým studiem a její starostí o malou vše zvládneme. :-)
Odpovědět
@hitchhiker no jo, asi moc stresuju. Dost mě to zaskočilo. Ani jsme se nikdy o takové variantě nebavily, vždy jsem myslela, že to bude někdo z jejich hodně blízkých a teď tohle. :o Uvidíme co se dozvím v úterý a kdyžtak budu své dotazy rozšiřovat :-D i tak moc dík a tobě taky přeju pevné nervy
Odpovědět
@tijan Tak dokud se nesejdeš s nevěstou, tak nemá moc cenu se na něco připravovat. První čím musíš začít, je vyslechnout si její představy a co od tebe konkrétně očekává. Povím ti něco z mé zkušenosti. Já byla za svědka své sestře a ta pořádně nevěděla co chce. Takže jsem hledala inspiraci a vytvářela různé kombinace obrázků, aby viděla vše pěkně pohromadě. Vybírala jsem s ní svatební šaty, boty, účes, květiny, dort, doplňky, šaty malým i velkým družičkám a mně coby svědkovi (aby to bylo podle jejích představ). Vše jsem jí nejprve skládala z obrázků několik variant, aby si řekla co se jí líbí a viděla jak to jde pěkně k sobě. Šperky jsem jí i všem družičkám sama vyráběla. Snažila jsem se vymýšlet vše, aby to nestálo majlant a přesto to vypadalo krásně. Přípravy nakonec nebyly takový problém. Problémy začaly až v den svatby. A aby se nemusela nervovat nevěsta, řeší to svědek... První problém byl ráno u kadeřnice, když nebyla schopná nasadit ozdobu do vlasů, aby držela a společně s fotografem začali ségru přesvědčovat, ať si ji nebere. Snažila jsem se vysvětlit, jak ji nasadit (doma jsme to několikrát zkoušely a šlo to úplně v poho), ale nenechala si kadeřnice poradit a pořád to tam rvala úplně nesmyslně... Tak co s tím? No nevěsta se začínala hroutit, tak říkám "zvedni telefon a zavolej švagrovi, co zrovna vyzvedává květiny, ať přikoupí frézie, dáme ti do vlasů živé květy." Uff...nebezpečí zažehnáno. Další problém byl, když se na mě pověsil fotograf, že mojí povinností svědkyně je ho s každým seznámit, aby věděl kdo je kdo a lépe se začlenil do davu. No sakra, tady je 50 lidí, který z většiny ani neznám a ani nemám na to čas, musím se taky obléct a namalovat a pomoct připravit se nevěstě a malým družičkám atd. Takže rychle sehnat někoho kompetentního, kdo se toho ujme - hurá, vidím ženichovu sestru, která je neskutečně akční, už připravená na odjezd a s tímhle si levou zadní poradí, hned je musím seznámit! Příjezd k obřadní síni - kdo sakra dal podržet snubní prstýnky zrovna malýmu synovci?!? Okamžitě mířím k němu, ruce mu sleduju jako orel svou kořist a co se nestane - no samozřejmě se mu krabička otevře a prstýnky letí k zemi (synovec jako na potvoru stojí zrovna nad kanálem s velkými otvory). Zběsile vystřelím ruce...uff, chytla jsem je! Víš co drahý synovče? Teď už je ponesu raději já. A takových zážitků mám z této svatby spoustu. Takže na co si dát pozor? Úplně na vše! :-D Když se daří, tak se daří a jelikož ne každá nevěsta je schopná se nad problémy povznést nebo ihned vymyslet náhradní řešení, je to na svědkyni, aby ubránil její duševní klid.
Odpovědět
Profilova fotka
@mary_luca tohle je moje noční můra :-D a ono je to možné i v reálu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mary_luca Tak to jsi tedy zvládla s přehledem :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem si vzala za svědka sestru, která společně s nejlepší kamarádkou uspořádala rozlučku se svobodou (já jen dodala seznam hostů), vybíraly jsme společně šaty a zbytek jsem poladila s manželem. Ve svatební den se hlavního vedení ujal manželův svěděk, který nám dělal rychlou spojku (každý se chystal v jiný části budovy). Postaral se aby byly kytky v lednici, dort na místě, aby někdo vítal hosty, u oběda měl proslov a to bylo asi vše. A moje svědkyně česala svědka, ženicha a rozmístila mi nějaký blbosti a jmenovky po stole.
Odpovědět
@poinsettia No s přehledem to nevim. Když začaly padat ty prstýnky, tak jsem myslela, že mě odvezou nohama napřed :-D A taky jsem tak úplně nezvládla zabránit únosu. Věděla jsem, že nevěsta je vyloženě proti, ovšem pánové měli utkvělou představu a když nemohli unést ji, unesli alespoň ženicha. S tím jsem fakt nepočítala...
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Ja si za svedka vybrala kolegyni z prace, se kterou si velmi rozumim. Obe cekame ted miminko, ja v zari a ona v listopadu a komplikuje nam to i vzdalenost. Ja bydlim v Prostejove ona v Brne. Byla rada, ze sem si ji vybrala, ale pry ze nikdy nesvedcila a nevi co ma delat :D Takze rovnou sem ji rekla, ze vzhledem k nasi situaci mi staci, kdyz se podepise :) a saty asi pojedu vybirat do Brna, tak to pujde se mnou. Jinak se ji spis budu ptat na rady nebo nazory, kdyz budu s necim nerozhodna. Rozlucku se svobodou nechci, takze se jen sejdeme v patek pred svatbou s holkama u nas doma a posedime u sklenky vina.
Odpovědět
Profilova fotka
A spis ji reknu, co nechci aby se an svatbe praktikovalo. Jako je vybirani penez do strevicku nevesty, nejake hry jako je poznani manzela po slepu atd...
Odpovědět
Profilova fotka
Se svojí svědkyní jsem byla ve 2 salonech na zkoušení šatů. Tam jsem byly spíš jen tak pro zábavu, šaty jsem nakonec koupila v konfekci. Víc už po ní nechci právě z důvodu, že bydlí 100 km daleko a má 2 malé děti. Organizací pověřím sestry a většinu věcí si dělám sama. Svědkyně se pouze dostaví ve svatební den na obřad a podepíše se. Máme malou svatbu, tak ani není potřeba, aby se nějak zapojovala.
Odpovědět
Profilova fotka
I my budeme mít menší svatbu. Představu o výzdobě hostiny mám, nechci nic přestrojeného, takže si to den před udělám sama. A těším se na to. Jen přítel s majitelem penzionu, který je zároveň jeho kamarád, poskládají stoly. A budou k dispozici, kdybych náhodou něco potřebovala :-) Na hostinu máme cateringovou firmu, takže se nemusím o nic víc starat. Oni vše zařídí i nádobí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?