Ahoj nevěstinky, chtěla bych se zeptat, jak je to s květinami. Samozřejmě květiny pro maminky a babičky. Dává se květina i svedkyni??? Děkuji za názory
@nigitta Já mám družičku jednu a kytku jsem jí nechala udělat.. a k původní otázce i svědkyně ji bude mít.. Nemáme ani jeden maminku, takže jsme se nad kytkou pro družičku a svědkyni ani nepozastavili, ale brali jsme to jako normální..
Pro svědkyni určitě kytičku mít budeme. Nedávno svědčila na jiné svatbě a kytku jí nedali, takže prý nevěděla, co s rukama :-) Ale je to asi individuální - možná je nejlepší se jí zeptat, třeba by někomu více vyhovoval květinový náramek, pro někoho je to praktičtější, jak už tady bylo řečeno. A družičku budu mít jednu malou, ta bude mít klasicky košíček a rozhazovat okvětní lístky, takže je to vlastně spíš flowergirl. No já nevím - tyhle výrazy - nebyla to dřív prostě taky družička? Já amerikanismy nemusím - není pro to nějaký lidský český výraz? :-D
Ahojky, my jsme měli dvě svědkyně a každá kytičku dostala. Maminky a babičky měly krátkou kytičku z bílých růží vázanou dokulata (podobná té mé) a svědkyně ji měly dlouhou, každá jednu růži s palmovým listem.. Paní z květinářství říkala, že svědkyně mívají dlouhé.
Tak já nevím, komu teda nechat udělat kytku. Maminky jsou jasné, ale babičkám asi ne. Už proto, že jedna babička bude mít určitě hůlku a celkově to pro ni bude malinko náročnější, takže myslím, že kytka by byla spíš na obtíž. Svědkyně taky bude mít, svědek asi jen něco do klopy?? No a družičky nevím - budeme mít 2 asi 8-9 roků. Poraďte...
@pet23 My jsme nechali udělat kromě kytky pro mě, kytku pro obě maminky a pro svědkyni. Potom pro ženicha do klopy a pro tatínky a pro svědka taky do klopy - nebudou mít klasicky myrtu a mašličku - budou tam mít stejné druhy kytek jako já v kytici. A pak mám 3letou družičku a ta bude mít v ruce košíček s kytičkama.
Já jsem rozhodně pro a taky jsem to tak udělala, bylo to krásné, měla menší tu co jsem měla já, bylo to hezké a hlavně jsem nechtěla aby měla volné ruce a nevěděla co s nima:-)
@jane_s souhlasím :-) . Když jsem byla předloni kamarádce za svědkyni, tak jsem za tu kytku v ruce byla opravdu ráda, jinak bych byla nervózní a nevěděla bych co s rukama dělat - musela bych si je dát v bok :-D
@gejbinka No já nevím, já myslím, že už je to zbytečné. Ne že bych ji jim nechtěla dát, o tom to není, ale.... Navíc taky záleží, jak jsou na tom babičky zdravotně. Některé jsou už tak rádi, že to vše zvládnou a je to pro ně náročné. A pokud mají třeba hůlku, bylo by to pro ně možná i obtížné.
Ja jsem pro delat kyticku i babickam. Mozna si nekdo rekne, ze uz to je moc... ale kdyz to vezmu z pohledu babicky, ktera si cely den uzivala, jelikoz se ji vdavala prvni vnucka, tak by mi bylo lito, ji kyticku nedat. Ma ji ususenou a vystavenou u nasi svatebni fotky, spolecne s oznamenim a ususenou myrtou... Ale je to vec nazoru a samozrejme zalezi jakou mate babicku.
tak teĎ holky nevím, jedna babička hůlku má a hůř se jí chodí, ale zas je to první svatba v rodině, tak aby měla památku, tak to si asi budu muset hodit korunou :-))
Manželova babička taky hůř chodí, ale i tak si kytičku hrdě držela po celou dobu obřadu a když jí při cestě překážela, tak se vždycky našel někdo, kdo ji kytičku přenesl. Ale podle mě si babičky zakládaj na tom, že maj vždy rády schované něco na památku. Tedy alespoň tak to je u nás...
@lostakova děkuji, já přemýšlela, že bych je udělala stejné barevně, ale menší než mají maminky, protože svědkyně bude mít náramek na ruku, pořád váhám :-)
@gejbinka Já jsem taky chtěla pro svědkyni a družičku náramek na ruku, je to na mě ale drahé. Zrovna dnes jsem kytky objednávala. Vzala jsem tedy pro svědkyni i družičku jednu růži s listy okolo a úplně stejné pro babičky. Původně jsem pro babičky nechtěla, ale když mi to květinářka nabídla, hned jsem si představila, jak tím babičky potěším a neváhala jsem. Maminky budou mít zmenšenou verzi mojí kytice. A všechny květiny i květinová výzdoba bude laděna ve stejném stylu - kombinace zelená/bílá a růže+orchidee. Chtěla jsem i kaly, ale to už by bylo zbytečně drahé.
@lostakova máš vybrané krásné kytičky :-) já myslela pro maminky bílé gerbery, jak to mám v albu a pro babičky to samé jen v menším. tak je asi objednám, ať mají babičky radost. jsem si nebyla jistá, ale asi je to tak správně :-)
My budeme mít pro svědkyni náramek, je to přece jen člověk, který bude na svatbě důležitý, bude organizovat, ohlašovat, myslím, že ji to potěší. Kytička by mohla překážet.