Ahojky holky, můžete mi poradit co a jak. S přítelem v současné době čekáme miminko a nějaké 2 měsíce po porodu máme už naplánovanou svatbu. Každý se mně ptá, zda už mám vybrané svatební šaty atd.. Já si však myslím, že je to teď zbytečné řešit. Ale netuším, jak to pak bude po porodu vypadat a hlavně, zda vůbec něco seženu k obrazu svému. Měla jste už některá takový "problém"? Nebo mám zkusit zajít do nějakých svatebních salonů a předběžně si nějaké šaty rezervovat? Díkec za rady a tipy.
Upřímně si myslím, že svatbu 2 měsíce po porodu bych nezvládla zařídit... Budu se vdávat na začátku 6 měsíce, svatbu plánujeme od konce listopadu a bereme se začátkem února, takže svatba se dá, podle mě zařídit za 3 měsíce určitě... V šestinedělí zřejmě nikde moc lítat nebudeš, takže toho moc nezařídíš:-/ Těsně před porodem taky ne... Ani nevíš jak to s mimčem bude a tak... Já bych svatbu posunula buď na dobu před porodem, nebo o nějaký měsíc později po porodu... V červenci je svatební sezona, takže shánět šaty na poslední chvíli by se nemuselo vyplatit...
No já s tím osobně zkušenosti nemám, ale vzdálenější kamarádka porodila v srpnu miminko a svatba byla 3 týdny po porodu. Protože se tolik nestýkáme, tak jsem na svatbě nebyla a tak nevím, jestli to bylo šup šup nebo jestli připravovali a řešili i před porodem. Byla to menší svatba, ale se vším všudy. A zvládla to všechno v naprosté pohodě.
Doporučuji se vdávat až s půlročním miminkem, dva měsíce po svatbě je opravdu brzo.
důvody, proč se nevdávat před nebo těsně po porodu:
1) půl roku po porodu je vysoká šance, že budeš zpět na své normální váze, zatímco po dvou měsících to jisté zdaleka není
2) nebudeš mít ještě splasklé bříško
3) nemusíš se ještě cítit 100% zdravotně
4) sex po šestinedělí ještě nemusí být co býval (může to bolet či být nepříjemné)
5) dokud se miminko nenarodí, můžeš kdykoliv potratit a s takovou psychikou bych Ti vdavky opravdu nepřála...
6) po porodu se nevyspíš a budeš věčně unavená z 24 hodinového kojení, což se u půlročního miminka může značně zlepšit
7) před porodem Ti lékař kdykoliv může nařídit klidový režim, případně jen ležet a to bys měla po svatbě...
Obcházet salony předem je podle mě nesmysl, maximálně bez zkoušení se jen porozhlédnout jaké šaty mají v nabídce a informovat se na nabídku těhotenských, jelikož teď ani nevíš, jak budeš po porodu vypadat a jak se bude v čase Tvá postava měnit. ;-)
@kety86 možná by jste mohli obřad , hostinu , kytky, oznámení, prstýnky... ,zařídit před porodem. Taky by sis mohla dopředu obejít salóny a okouknout šaty, abys pak už věděla kam pro ně jít. Takto by to třeba mohlo klapnout. Asi budeš taky potřebovat hodně pomoci od tvého okolí. :-)
@torpen add: důvod č. 1 - o váze to snad není, důvod č. 2: ani o břichu,
důvod č. 3 je nejdůležitější, je to sotva konec šestinedělí...
důvod č. 4: o sex taky nejde, pokud chtějí dva lidi svatbu, nemusí mít přece o svatební noci sex, pokud ví, že žena ho mít nemůže...
důvod č. 5 je naprostá kravina, vím, že můžu kdykoliv potratit, ale to si snad ani nepřipouštím, takže si užívám i před porodem...
důvod č. 6: kojení se již touto dobou může začít ustalovat...
důvod č. 7: je to možné, ale kdo by si to připustil... chce to jen poradit se s lékařem (i když moje lékařka to ani neví:-))
@maciki wow... já teda moc nevím co od sebe v šestinedělí očekávat... svatbu bych si v této době určitě nenaplánovala:-) ale jak se říká: proti gustu...
Holky, nebojte, termín, místo svatby, dortu i koláče, DJ, kadeřníka, prstýnky, prostory a prostě to nehlavnější už zařízené máme nebo se blížíme k finishi :-) Právě že čekáme mimčo, tak se snažíme to nejdůležitější zařídit před porodem, ať se pak nemusíme štvát a stresovat. Jen právě nevím jak s těmi šaty...
Ahojky, můžu ti říct, že na konci šestinedělí jsem měla pořádnou krizi a to jsem byla do té doby uplně v pohodě:/ Byla jsem celkem dost vyčerpaná a bylo toho jednoduše moc. Z mého pohledu si nedovedu představit, že se vdávám a zařizuju, lítam kolem mrňouska... Ale to je jen můj osobní názor. Pokud bys stihla svatbu před porodem, myslím, že by sis ji víc užila a hlavně nevěsty s bříškem mají kouzlo :)
ja jsem se vdavala kdyz byl malemu rok a 3/4 a bylo to idealni (pro me), kamaradka se vdavala kdyz bylo malemu 6m a i kdyz mela vsechno nachystane, ted rika, ze si mela pockat, porad odbihala kojit, takze rozepinat saty a zapinat dokola saty (o tom, ze se ji malej prokadil pres plinku na saty nemluvim, byl jen v bodycku, bylo velky teplo). Dobu predtim doma odsavala, aby mela v zasobe v mrazaku svoje mliko a jeji mamka ho pak odvezla domu a byla s nim doma, aby si nevesta svatbu trochu uzila.
@kety86 Budu držet palce, aby vše proběhlo jak si přeješ a svatbu jste zvládli. Neuvažovala jsi o švadleně? Možná by to nakonec bylo nejlepší řešení, když by Ti šaty ušila až těsně před svatbou, kdy už budeš vědět, jakou velikost budeš mít. ;-)
Popravdě o švadleně jsem vážně neuvažovala, nebo spíš mně to ani nenapadlo :-) Líbí se mi jednoduché šaty, něco ve stylu antiky. Známé mi poradily, že než se v den svatby neustále oblíkat a svlíkat ze svatebních šatů kvůli kojení, tak jestli nebude lepší si mléko odstříkat, otázkou však je, jestli vůbec nějaké bude. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne, zatím se s přítelem nijak nestresujeme, protože tam bude docela dost dětí a hlavně kromě našeho i další dvě ve věku 7 a 3 měsíců...
@kety86 Antické jsou dobrá volba, pohodlí a pěkná silueta zaručena. ;-) Určitě budeš mít pěkná "těhotenská" prsa, takže můžeš vybírat se zajímavým vrškem. ;-)
Já se tedy budu vdávat v červnu, malé bude už 18 měs., ale když jí byly 3 měsíce, byly jsme na svatbě švagra.
Bylo to v pohodě, spousta příbuzných se vyloženě o malou prala, všichni ji chtěli, vozit, chovat atd. Kojila jsem, dokonce mi na zámku půjčili klíč od jednoho z pokojů, byla jsem tam kojit a přebalovat.
Takže bych se svatby 2 měsíce po porodu určitě nebála a jak tu píšou holky s těmi šaty - určitě by bylo nejlepší najít si švadlenu. Prsa se ti sice zvětší, když budeš kojit, ale o tak moc to zas není, pak drobet slehnou, já kojila a nosila prádlo stejné jako před těhu. ALE TO JE INDIVIDUÁLNÍ.... Každopádně bych se domluvila se švadlenou a s tímto bych počítala.
Ať se rozhodnete jakkoliv, držím pěsti :)
A ještě jsem chtěla dodat, že podud jí nechovali příbuzní (i přábuzní nevěsty, které jsem vlastně neznala :) ) Tak nám spinkala při hostině v kočárku :)
Taky si to vůbec nedokážu představit. Mám dvě děti, druhý porod byl úplně v klidu i rekonvalescence, a stejně si nedokážu představit, že bych se hned po šestinedělí vdávala. Asi by to i šlo, ale rozhodně bych si svatbu náležitě neužila. Kolem prcka je na začátku tolik starostí, i když příjemných. Nicméně přeji hodně štěstí :-)
Jsem mamina už tříleté dcery, tak můžu posoudit z tohohle hlediska a nešla bych do toho ani za nic. Nevíš, jaké miminko se ti narodí, jestli bude spavé nebo uřvané, pokud bys měla dítě, které bude neustále potřebovat kojit, budou ho trápit prdíky, nebude chtít být u nikoho jiného než u tebe, tak tu svatbu můžeš odpískat, to si neužije nikdo a ty už vůbec ne, protože mateřské pudy jsou mateřské pudy a věř mi, že budeš neustále myšlenkami u miminka. Já se nechtěla vdávat vůbec s dítkem do cca 2 let, protože tam jsou různé mamánkovské období, kdy ta mamina nemůže jít ani na záchod jaké má dítko panické stavy a řve jak tur. Dobře si to rozmyslete, protože se opravdu může stát, že celou svatbu strávíš s miminkem, neužiješ si ji tak, jak bys chtěla...Co se týká odstříkání mléka, to nedoporučuju z jednoho prostého důvodu, jestli ho dítku bude dávat někdo z lahve, je víc než pravděpodobné, že dokojíš - tahání z lahve je pro něj mnohem jednodušší než z prsu, navíc dát někomu na hlídání dvouměsíčního prcka? Uff, na můj vkus jen pro otrlé maminy - prvorodičky. :-D Každopádně pokud se ti líbí antický styl šatů, pak bych to moc neřešila, to seženeš určitě, kdyžtak švadlenka, s tím vidím nejmenší problém. :-)
Je blbost se vdavat takle brzo po porodu. Mliko muzes odstrikat,pokud ti to pujde,ale male bejby ti muze odmitat cumel na flasi.Navic,pokud bys treba cele odpoledne nekojila,nalijou se ti prsa a to sakra boli. Muzes mit zanet,horecku,... Navic,ja treba 2 mes.po porodu hodne zhubla,takze jsem mela jeste o 10 kg min,nez pred tehu. Ovsem prsa narostly :) To bylo nadavek v obchodech,ze vsechno sijou na plochodraznice. Narvat 75H do neceho nepruzneho bylo nemozne :D A sedet na zidli??? Nemozne bez nafukovaciho kruhu..... Pul roku po je podle me minimum,nez se telo da doporadku a bejby si zvykne na flasku a zeleninove/ovocne prikrmy ;-) V 7 mesicich mel Kobliha krtiny s velkou rodinnou oslavou az do vecernich hodin a bylo to ok. Driv bych si to nedokazala bredstavit.
@kety86 Krasny den. Vim, ze je tohle strasne stara diskuze, ale zajimalo by me jak dopadla vase svatba kratce po porodu? Ceka me neco podobneho....cca mesic a pul po porodu. Misto na svatbu mame rezervovane, fotografa, vsude poslane zalohy a jsem tehotna. Termin bych nela mut cca 12.6.2022 a svatbu mame 23.7.2022.....je to tedy mohe druhe dite, jiz mame 3 letou holcicku, tak si nyslim ze vim do ceho jdu, ale i tak me zajimaji nazory. V prvnim tehu jsem pribrala 8kg ktere byly hned pryc...bylo mi dobre, dcerka spala ...ale druhe dite neni asi nikdy stejne 🙂 babicek mame dost, same tety, hlidal bude mit kdo ....