Ahoj holky, zajímalo by mě Vaše zkušenosti a názor na téma placení svatby. Generace mých rodičů měla vše do puntíku zaplacené od svých rodičů a tak to bylo až daleko do historie. V dnešní době se mi zdá, že se od toho upouští.. Například naší svatbu si hradíme sami, s tím, že jako svatební dary chceme peníze. Od žádného z rodičů nám nebyla nabídnuta finanční pomoc. O tom, kde na to všechno vezmeme se neptají. Vědí, že to zvládneme. Je to tím, že nastala jiná doba? Že se mladí rychle osamostatní a začnou se sami o sebe starat? A na závěr je nejlepší, jak moje máma mi to vše organizuje a co tam musí být, nemá a toho je málo a tvrdýho musí být hodně, nikdo by si to platit neměl, ale upozornila nás, že nám na to nepřispěje, pže nemá peníze...jak jednoduché..
A neodpustím si ještě jednu poznámku.
Spousta bevěst si myslí, že svatba je nejdůležitější a nejkrásnější den v jejím životě.
Není to tak, nejkrásnější den je narození dětí :-)
Už jsem psala dříve, že naši mi přispěli na bydlení, což je podle mě důležitější než svatba (svatba je jen jeden den, bydlení je na delší dobu) a taky, když jsem řekla, že čekámě dvojčata, tak okamžitě navrhli, že zaplatí kočárek, nemuseli, máme na to sami, ale prostě pro první vnoučata to chtěli udělat, přítelovi rodiče dětem založili stavebka a pravidelně tam něco málo spoří. Protože v této podpoře vidí smysl.
Ale platit svatbu.... když se partneři chtějí vzít, tak ať si ji zaplatí sami......
Když bych byla hnusná, tak bych se zeptala co v případě rozvodu po pár letech ? To nevěsta vrátí rodičům peníze za svatbu ? Budou rodiče platit i druhou a třetí svatbu ?
Nikomu rozvod nepřeju, ale jaké jsou statistiky rozvodovosti, snad víme všechny =-)
No, mně připadá naprosto normální, že někdo na velkou svatbu má a někdo ne. S tím vzděláním a pracovní pozicí je to prostě fakt, nevidím na tom nic povrchního. Ale myslím si, že většina lidí je schopná si nějaké peníze na svatbu našetřit, třeba ne hned, ale je. Ale někdo šetřit (nebo třeba vydělávat více) nechce a jen čeká, jak se k tomu postaví okolí s tím, že oni přece mají nárok.
Ale opakuji, mluvím o tom, když někdo považuje placení svatby rodiči a jejich pomoc za povinnost a samozřejmost. Pokud rodiče přispějí a pomůžou dobrovolně, je to jen dobře. Jen to nelze vnímat jako samozřejmost...
@subsomi Neodpustím si otázku na vás - Jestli se rodiče nabídnou (a nemusí), že část svatby, nebo celou, zaplatí (jistě je to pro každý pár příjemná zpráva), mají to snoubenci odmítnout se slovy, hele my nic nechceme, za pár let se stejně asi rozvedeme, dyť víte, jaká je rozvodovost a co potom s penězi, ještě bychom vám je museli vracet .. ?!?! To snad ne!
Tak my jsme plánovali také svatbu platit samy. Od nikoho jsme nic nechtěli, ale rodiče se nedali odbýt a jsme domluvení že každý zaplatíme něco. Však jsme jejich děti, pokud jim to situace dovolí dají a pomůžou přeci se vším. Moje maminka naopak svatbu prožívá daleko víc než já, nejraději by byla kdyby zvonily zvony a všude létaly holubice (na to já nejsem totiž) :D Ale vyloženě nikdo nic nevnucuje :)
@dashii
Pokud se rodiče sami nabídnou, tak je to něco jiného.
Tady se řešilo to, že rodiče přece MUSÍ přispět, nebo když jsou snoubenci mladí a bez příjmů, takže je přece jasné, že to zaplatí rodiče.
Já jsem taky psala na co nám přispěli (kočárek, bydlení) v tu chvíli jsem jim řekla, děkuju, to nemusíte, my to zvládneme sami a oni, že to zaplatit chtějí, tak jsem přijala a poděkovala.
@subsomi Promiňte, nečetla jsem celou diskusi, jen mě "rozzuřil" Váš závěr příspěvku, protože si nedokážu představit, že jako nevěsta řeším otázku, co kdybych se rozvedla, to je prostě absurdita. K čemu by se tedy vůbec snoubenci brali, když znají statistiky.
@dashii
však jsem taky tu větu začala slovy "když byla hnusná......" jasně, že žádná něvěsta neplánuje rozvod, jen jsme chtěla zmínit o co může jít v extrémním případě
@keepinka Tak záleží taky na věku nevěsty :-) Mně kdyby nebylo 23 a těsně končím vysokou, ale třeba 30, což bych už pět let pracovala, tak bych měla určitě něco našetřeno žejo, tak by mi taky bylo hloupý, chtít něco po našich...
@xvitko13 no, my treba taky nemeli nic moc nasetreno. Pritel je rok a pul po skole. Ale proste planujeme to tak, abychom si to mohli dovolit. A kdybychom nahodou potrebovali financni pomoc od rodicu tak spis jako pujcku. Taky asi urcite zalezi i na situaci rodicu. My treba vime, ze nasi maji sami spoustu vydaju a nechcem jim pritezovat.
Ahoj, tak my to měli tak, že na svatbu penízky našetřené máme, ale rodiče z obou stran nám sami nabídli, že zaplatí hostinu a cukroví na půl, o nic jsme se nikoho neprosili, přišli s tím sami, že to máme brát jako svatební dar.. přijde mi to od nich pěkné
My jsme taky od rodičů nic nečekali. Moji rodiče nám zaplatí hostinu a cukroví (s čím jsme původně nepočítali ani neočekávali ale potěšilo to každopádně). Zbytek si platíme sami. A s tím kecáním do příprav, z mojí strany to byly jen naštěstí dobré rady, ale od mojeho ze začátku tchýně do všeho kecala, že by si to představovala tak a tak, tak si s ní můj udělal pořádek (když nic neplatí tak ať nám do toho aspoň nekecá) tak už je klid, tak doufám že jí to už do svatby vydrží :-)
Jak už jsem psala dříve - oboji rodiče se chtějí na svatbě finančně podílet...ALE! naši řekli, že nám dají, cokoli si řekneme, hlavně abychom si nechali udělat svatbu v restauraci, měli ji na nějakém pěkném zámku a já nevim, co ještě...jenže tím, že si chceme dělat svatbu svépomocí a prostě tak, aby to bylo na pohodu a ne o ukázce toho, co mi může tatínek zaplatit, tak si jí chceme hradit sami (ačkoli se tím značně snižuje rozpočet) a ať nám pak rodiče dají třeba ve formě daru, kolik uznají za vhodné...:)
Nám svatbu zaplatí prakticky celou tchyně s tchánem. A přes moje protesty oponují tím, že dceři (moji budoucí švagrové) ji zaplatili taky. Tak se snažím přispět aspoň tím, že nějaké věci hradím ze svého, ale oni mi to stejně proplatí jak je znám :-D . Jsou prostě zlatí. Na druhou stranu si ale nevymýšlíme nějaké vymoženosti a kdoví co. Obřad sice bude na zámku, pak jdeme s rodinou na oběd a večer máme párty v místní vesnické hospodě, kde budeme mít vlastní pití i občerstvení. I tak na to padne dost peněz, ale hodně se i ušetří.
@nemuzusedockat je ti 25. Jsi ve věku mé dcery :-) Když rodiče neplatí, podle mne sice mohou pomoci - ele musí snést odmítnutí. Protože kdo platí - a to jste Vy, tak ten i rozhoduje. Ale není pravda, že generace Tvých rodiču (mimochodem to je i moje generace :-) měla od rodičů vše zaplacené. Naopak znám spoustu holek, kterým rodiče neplatili nic. Daleko do historie - jak jsi ve svém příspěvku psala - to rodiče platili. Vybrali nevěstu domluvili věno a svatbu a vše zařídili... nevěstě bylo mnohdy 15... nebo jen o kousek starší... Vzepřít se domluvené svatbě... to nedokázala ani Maryša, i když ta pak Vávru otrávila...
Takže - ten kdo neplatí a´t neřeší :-) Užij si přípravy na svatbu i svatbu - však už se to víckrát nemusí opakovat :-)))
U nás je to stejné já státnicuji letos a přítel je už rok zaměstnaný, za tu dobu jsme si vybudovali bydlení a ted šetříme na svatbu. Platíme si všechno ohledně příprav a rodiče nás obou platí hostinu a moji rodiče ještě moje šaty. Dohodli se tak a chtějí aby jsme měli svatbu jakou jsme si vždycky přáli. Mít tam lidi které máme rádi. Takže by jsme se bez našich rodičů neobešli. Rodiče nás obou jsou velmi zlatí nekecají nám do stylu ani přání a máme to tak jak chceme my.
Ani by mě nenapadlo, chtít po rodičích, aby nám svatbu platili oni, když spolu žijeme a oba si vyděláváme. Jelikož máme príma rodiče, víme, že nám chtějí nějaké penízky přidat (jako svatební dar), ale snad by mi bylo i trapný, aby nám ji platili oni.....DNES UŽ JE OPRAVDU JINÁ DOBA A S NÍ SE MĚNÍ I ZVYKY A TRADICE.(můj názor)
*osobně ale znám slečny, které si vydělávají i víc peněz než rodiče ale to, že to celé zatáhnou rodiče jim přijde jako samozřejmost*
Tak mi rodiče šetřili a ted ty penízky použiju na svatbu. Něčím chtějí přispět i rodiče snoubence, něco si zaplatíme sami. Každopádně moje rodina jako jediné dceři chce dopřát svatbu kde bude všeho dost a kam si budeme moct všechyn pozvat. Na svatbě trvá hlavně moje rodina a sami by jsme na to neměli, to bysme se museli vzít sami se svědkama a to by byla škoda. Proto jsem ráda, že nám z větší části rodiče finanče pomůžou...
@bartvebartve mám to podobne - jsme sice 4 děti, ale rodiče nam od dětství spořili na "svatební dar" s tím, ze si ho ale mužů vybrat uz před svatbou a částečně ji z toho zaplatit. Kdyby naši tyto peníze ale neměli, nikdy bych se za nima nevypravila s tím, at platí svatbu!! Snoubencovi rodiče nam prý také daji dar dopředu, pokud budeme chtít... A tak to vyšlo tak, ze nam ji oboje rodiče vpodstatě zaplatí a ještě zbyde malinko na svatební cestu. Uvědomuji si, ze mám skvěle a organizované rodiče ;-) a plánuji spořit i svým dětem.
Nám rodiče nabídli finanční výpomoc se svatbou. Našim přáním bylo, aby nám peníze dali ve formě svatebního daru. Pro nás to bude po svatbě vítaná "injekce" a zároveň budeme mít dobrý pocit z toho, že jsme schopní svatbu zaplatit sami. Věci, které nám přišli zbytečné, ale oni na nich trvají (koláčky a výslužky pro známé), platí sami.
Dnes je jiná doba - a to v mnoha směrech, které tu už byly zmíněny. Pokud se rodiče rozhodnou přispět, je to jejich velkorysost a laskavost, nikoliv povinnost (a to ani morální). Dřív byla svatba více obchodem, lidé se brali v mladším věku a doma od časného mládí často tězce pracovali...dnes je to svobodné rozhodnutí dvou lidí, věkový průměr snoubenců lehce pod 30, navíc rodiče děti dost často živí do vysokého věku (VŠ). Svatbu je zrátka třeba naplánovat podle finanční situace snoubenců. Samozřejmě by do toho rodiče v takovém případě neměli zasahovat.
Tata mi uz asi od 15 rika ze ma pro me nasetreno na svatbu. ..kdybych vedela ze na to nemaj nebo by se pak museli nejak omezovat tak by me v živote nenapadlo si penize vzit...takhle budeme mit od mych rodicu zaplaceno zhruba 50% z rozpoctu...zbytek mi sami...uvidim jestli neco prijde ze strany budouci tchyne a tchana....kdyz ano budem radi, kdyz ne tak se nic nestane :)
tak v mém okolí je běžné, že svatbu platí rodiče. Zaplatili ji mým sestřenicím a když se mě někdo ptá na svatbu, tak je to "a kdy bude mamka dělat svatbu?"
Každopádně já nedsotanu ani korunu a ani ji nebudu žádat. Pokládám svatbu za dospělý krok a je to také trochu o mé hrdosti, abych si ji zafinancovala sama. Ale je pravda, že je mi trochu smutno, když porovnávám, jak rodiče mých známých a bratranců své děti podporují na studiích a v bydlení.
Podle me proste zalezi na postoji rodicu a na vztazich obecne. Ja jsem byla presvedcena platit si svatbu sama, ale tatky se to hrozne dotklo a temer mi vynadal, ze jako sve jedine dceri a nejstarsimu diteti to proste zaplati, je ro pro nej takova pocta a taky na to setrili, protoze to tak proste chteli. Mam v planu jim to oplatit nejakou krasnou dovolenou. Jako samozrejmost bych to nikdy nebrala....