Dobrý den, mám dotaz. Jedna z největších položek je hostina a pití, budete si někdo vařit doma? Respektive bude někomu pomáhat rodina s přípravou jídla, dortů a pod.? A co pití? Máte někdo možnost sehnat levný alkohol pro hosty, nebo si platí každý sám?
Díky. Chtěla jsem romantickou svatbu na zámku se zámeckou hostinou, ale...
Jak jste na tom?
Díky za případné typy jak se nezruinovat.
jsme na tom podobně, kdyby to bylo tak jak si to člověk představuje tak a ještě bez pomoci a samopráce tak se nedoplatí.... neporadím bohužel, ale chápu :-(
no, my jsme s jídlem, koláčema ani cukrovím nikoho z rodiny neobtěžovali, měli jsme všechno objednané (chtěli jsme to tip-ťop a to si myslím, že by asi nikdo z rodiny nedal). Ale ušetřili jsme na pití (i když to teda nebyl původní cíl :-D). Platili jsme totiž jen Bohemku na přípitky i v průběhu večera, káva, čaj, nealko a z alka pak jen víno (someliér nám vybral 2 druhy bílého a 2 červeného) a pivo (měli jsme pak večer na rautu i gulášek :-)). Zbylý alkohol, pokud někdo něco chtěl, tak si mohl objednat, ale za své. Sami totiž alkohol téměř nepijeme a nechtěli jsme, aby se nám tam lidi opili a případně udělali nějakou scénu. Nikdo si nestěžoval, nikdo si nic navíc neobjednalm všichni se skvěle bavili a nikdo si nestěžoval ;-). A jako příjemný bonus byl potom účet za hosstinu. Ono se to nezdá, ale ten alkohol to dokáže teda fakt šíleně navýšit. takže toť můj typ ;-)
TAk je to pěkný ranec, ale dá se to zvládnou. Rodiče se nabídli, že budou část sponzorovat- hudbu, ubytování, jídlo, pití a cukroví. I tak to nechci drahé a spíše se snažíme šetřit. Jediné co ti můžu doporučit je- nastav si priority a investuj nejvíce do toho, co je pro tebe důležité a na ostatním šetři. Pro mě jsou důležité šaty a ušetřila jsem na prstenech- nechceme zlato, ale stačí ocell a šup 9000 je doma. Pokud chceš ušetřit na jídle, tak buď něco levného na jídlo,nebo seškrkat počet hostů a neplatit alkohol. Dá se také pořídit catering. Tak nebuď zoufalá a třeba na něco přijdeš. Hodně se ti vrátí na darech
Nejjednodušší je udělat hostinu a raut ve vlastní režii...nakoupíš co a za kolik uznáš za vhodné...můžeš si stanovit strop a ten nepřekročit. Prostě jakmile dojde třeba červené víno tak buď se bude pít bílé...nebo se pojede někam jinam....ovšem tam už si bude každý platit sám. My máme v plánu všechno nakoupit v akcích...takže např. teď byl někde Jameson za 240 Kč 500 ml...tj myslím cca 25 panáků...normální cena v hospodě je za panák kolem 50-60 Kč...takže by to vyšlo na 750 Kč za láhev...tedy rozdíl 500 Kč za láhev. A to ani nemluvím o vínu...40 Kč za litr....v hospodě běžně 20 Kč za deci...tedy 200 Kč za litr. A nealko...kapitola sama pro sebe. My budeme mít cca 50 lidí a na raut ..jídlo i pití počítáme 15 tisíc. Známá měla 25 lidí v hospodě a platili 35 tisíc.
My máme oběd v místní restauraci, vynechali jsme předkrm, dáme si jen přípitek, polévku a svíčkovou. Pak se přesuneme k našim na zahradu, tak se dá kávička a dortík. Na stolech bude pár koláčků, řízky (upeče babička), jednohubky a chlebíčky (udělá přítelova mamka s babičkou), já udělám mini dortíčky a štrůdl. Zbytek sponzorují naši, bude nějaké masíčko na opékání, salámové, sýrové a zeleninové mísy, chipsy apod., z pití jen nealko, pivo a víno. Oběd pro 20 lidí, na večer jich bude cca 35. Počítáme cca 10 tis.
Ahoj, hostinu máme za Prahou-na malém městě nebo vesnici je to mnohem levnější.Např. hlavní jídlo kolem 80 kč za porci, jako dezert vlastní svatební dort...Nemáme klasické menu, předkrm+hl. jídlo+malý salát+dezert (náš dort) vychází kolem 150 kč na osobu. Tvrdý alkohol po flaškách za dohodnutou cenu, místo flaštiček nealka rozlévané z dvoulitrovek atd.Místo rautu budeme brát pro 40 lidí grilované prasátko.Předběžně: oběd 6 tis., prasátko 4 tis.,max. 13 tis. pití včetně tvrdého alkoholu, do 2 tis. mísy a jednohubky a slané brambúrky atd.
Pro 40 lidí za 25 tisíc...
Ahoj, my se budeme snažit ušetřit na předkrmu, ten úplně vynecháme, místo něj dáme přípitek a dort bude asi péct budoucí tchyně, takže nás to stát nic nebude.
Budeme se snažit ušetřit i za pití. Máme cca 50 lidí.Do meníčka napíšeme, že k pití je např.pivo, víno a kofola a zbytek si každej platí sám. Na večerní raut nám vypočítali cenu 500/osoba, ale to mi přijde moc, takže si řekneme, že chceme jenom teplou kuchyni, žádné jednohubky nebo kanapky, na tom je nejvíce práce.
Cukroví bude na stolech, to se určitě sní.
Počítáme, že se hodně vrátí s dary:-)
@sarriku taky jsme měli vlastní nápoják - některé pití bylo totiž moc drahé (například vína) a nakonec za nás ušetřila sama obsluha - pomalu roznášela pití, tak se toho moc nevypilo :-D
ahoj, my máme obřad v zámecké zahradě a přespání a hostinu v hotelu, máme cca 42lidí a kalkulace na hostinu je cca 25000, což jde :-) já chtěla, aby si tvrdý alkohol platil každý sám a to se drahému nelíbilo. Jsem zvědavá, jak to bude s dary, přáli jsme si věcné dary, tak nevím, jak to bude s penězi,ale počkáme si :-)
Tak na hostině se nejlíp ušetří, když si člověk navaří sám, že? :-) Jak to měla ta blondýna v 4 svadbách na Markíze. Někde se to ještě dělává, že si najmeš kuchařku, nějaké pomocnice, nejlépe ze vzdálené rodiny a pronajmeš kulturák ve kterém je i kuchyň s várnicemi, nebo jiné prostory, nevím, co je zvykem v ČR. No ale je to makačka a člověk musí mít maminku a tchýni, co jsou zdravé a ochotné pomoct navařit :-)
My to budeme mít přesně jak popisuje @evzeniegrandetova. Máme zamluvený kulturák a jednoho kuchaře, jinak je všechno výpomoc od kamarádů a známých i hlavní dort mi peče kamarádka. Jídlo i pití nakupujeme sami, malé dorty a zákusky si objednáváme u cukrářky, ale jinak se taky spoustu věcí bude dělat doma. Vyplatí se to hodně, navíc mi tenhle styl vyhovuje, kamarádi jsou rádi, že nám mohou pomoct, a prostě každý se na té svatbě nějak podílí a žije tim celá rodina. Ani by mi nesedělo, kdybych všechno jen zajednala v hospodě a no stres :) Samozřejmě to znamená, že nemůžeme očekávat hogo fogo svatbu, nebudou luxusní skleničky na víno ani dokonalá obloha na talíři, ale dobrota to bude stejně :) A jen tímhle způsobem můžeme udělat hostinu pro 170 lidí, které máme pozvané. Jinak bychom to prostě nezvládli...Raději se uskromníme v luxusu, než tam mít jen pár "vyvolených" :-) Doufám, že to tak budou chápat i ostatní a budou trpěliví...
My teda budeme šetřit na tom, že budeme mít vlastní víno (výborné, od dědy) a nebudeme mít otevřený bar (hosté budou moci pít neomezeně pivo, víno a veškeré nealko, ale tvrdé jen na naše pozvání nebo za své).
Hostinu máme v restauraci, abychom se svatbou nemuseli nikdo zbytečně stresovat. Pravda, je to dražší než to, jak to bude mít @duliska, ale svatbu plánuju u rodičů a bydlím 250 km daleko, těžko budu týden před svatbou řešit vaření apod. a tahat to přes celou republiku. Navíc i rodinu máme rozlezlou po celé ČR a Slovensku a asi by se jim nelíbilo jet na svatbu 400 km, aby mi tam pak vařili a pomáhali obsluhovat... Jinak raut máme za 350 Kč/osoba (hromada jídla) a oběd za 225 Kč/osoba (přípitek, předkrm, polévka, hlavní jídlo).
mejte kontrolory, kteri vam budou kontrolovat veskere zkonzumovane a objednane piti a jidlo od zacatku do konce. To pak pouzijte jako srovnani s konecnym uctem. Pak se nezruinujete. ;-) Bohuzel maji nektere cateringove sluzby ve zvyku nauctovat vice, nez bylo zkonzumovano. Aneb duveruj, ale proveruj. ;-) Kontrolori Vam usetri tisice a u vetsich svateb desititisice. ;-)
@k2katka Ahoj, já se vdávala už před téměř čtyřmi lety, ale měli jsme obřad i hostinu na zámku (Boskovice). Přála jsem si to tak a vyplnilo se. Navíc to všechno vyšlo podle našich představ. Doporučuji ujasnit si priority, ujasnit si, jakou svatbu si přejete, co jsi ochotna oželit apod. Nic proti hostinám na chatě, v kulturáku apod., jen jestli si přeješ mít to vše na zámku, i tak se dá ušetřit. Nepolevovala bych ze svých nároků a požadavků na úkor toho, aby mě to finančně nezruinovalo, protože je to jedenkrát za život a ten pocit pak stojí za to! :-) Na druhou stranu i my jsme se snažili šetřit, to samozřejmě - tvrdý alkohol jsme téměř neplatili, on se v tom horku co jsme měli ani nedal pít, vzhledem k horku a venkovní hostině jsme i předem vzdali cukroví na stolech, na čemž se také ušetřilo, celkově na jídlo nebyla moc chuť ačkoliv bylo výborné, ale vypilo se hodně obyč vody s ledem a citronem. Neměli jsme klasickou hostinu až do rána, ale jen zhruba do 22h (90% z našich asi 30ti hostů byla jen rodina) a vnoci jsme vyrazili s asi 10ti přáteli stylem každý za svý. Nikdo nic nenamítal a všm se to moc líbilo. :-) Ale dost o mě. Moje rada zní - ujasnit si priority, ujasnit si finance a pak se s tím dá pracovat mnohem líp. :-)
@k2katka no ja bych byla se setrenim velmi opatrna, aby to nebylo na ukor kvality.
dodam jeden pribeh o jedne neveste, ktera byla takova skrtka, ze omezili naprosto veskere napoje na hostine - platili jen 1x nealko a naprosto vsechno ostatni slo na ucet hostu, stejne tak i velmi okrajeli i jidlo atd. kdyz zjistila, ze prumerne pujceni satu stoji cca 10tis, tak chvilku vahala, protoze kdyz uz zaplatila tolik penez, tak chtela, aby ji videlo co nejvice lidi (!!!) ale byla skrt je pozvat.
myslim, ze toto vam neprospeje, naopak, budete lidem pro smich.
a vlastni vareni jidla? no pokud je to skautska/trampska svatba, kde se vari gulas a pecou parky tak ano, jinak je to fiasko ..
kdyz nemate na svatbu tolik penez, tak proste nedelejte takovou hostinu, pozvete jen par lidi a poskytnete jim adekvatni pohosteni, nezvete kdekoho a nedelejte velkou svatbu.
@espiqa bohuzel ne, platili jen prvni nealko napoj a ostatni museli platit hoste.. no sileny..
proto bych byla opatrna se setrenim. nechci, aby to vyznelo, jako ze je potreba utratit co nejvic, ale taky to vypovida o vas, jako hostitelech.. proste organizovat tak, abych to mohla pohodlne zaplatit a nedelala ze sebe blba.
@bolekat Tak nevím, ale podle mě vždy ,,vlastní" vaření jídla nemusí být na úkor kvality. My budeme mít svatbu v jednom prostoru, kde je součástí i dobře vybavená kuchyně. Vařit bude kamarád, který je profesionální kuchař(kdo nemá kamaráda, jistě nějakého profesionála s dobrými referencemi najde). Vařil předtím vnějakých hotelech a restauracích v Praze, takže se svatbama má zkušenosti(kolik čeho pro takové množství lidí atd.) Normálně v hospodě bychom asi třeba telecí neobjednávali, ale když to sjedem koupit do Makra, tak to maso ani tolik nevýjde a věřím, že si všichni pochutnají. Ale při tomto modelu to opravdu chce mít ochotné známé či kamarády(např. ze vzdálenější rodiny), kteří jsou ochotni přijít tzv. na práci, třeba obsluhování, mytí talířů. My naštěstí takových máme dost, takže si myslím, že vše klapne, jak má:-)
@ayenkas no ja myslela spis jako kdyz vari teta jarmila atd :-) kdyz je to profik, tak neberu nic, ale treba ta organizace kolem, najimani lidi, kteri budou obsluhovat (ja bych treba takove hosty nenasla- resp. nechtela), ve finale to nemusi byt takovy rozdil oproti restauraci..
@espiqa je to fakt sileny. a este resila, kolik penez dostanou na darech, manzel jim na popichnuti rekl, ze planuje nasi svatbu ve finale ziskovou :-) a ona nakonec chodila a byla spokojena, ze vybrali tolik penez.
@k2katka Tak my to vyřešili tak, že jsme si pronajmuli sál a zde je i kuchyňka a nádobí, takže teta se strejdou a jednou známou nám budou vařit, takže koupíme maso a tak podobně co bude potřeba, tak hodně ušetříme a co se týká alkoholu, tak si vše nakoupíme sami a budeme se snažit využívat různých akcí na alkohol :-)
@angelh ahojky , můžu se zeptat kde za Pahou máte hostinu?? My totiž sháníme taky nějakou levnou restauraci někde za Prahou. A to vážně jde dolmluvit na nižší cenu, když pití přímo rozlévají z láhví?? O tom jsem neslyšela, jen vím, že to takhle dělají v hospodách, ale to jsou většinou takové šílené hospody, zakouřené, kde bych svatební hostinu mít nechtěla :-(
@bolekat No my máme dost velkou rodinu a takovéhle akce se u nás dělají často:-) Někteří se i sami nabízejí, že příjdou na pomoc... A my zas třeba jindy na jejich velkou akci. Máme pozvanou jen v podstatě nejbližší rodinu a je to přes 60 lidí. Na pomoc příjde např. dcera od tchýniné sestřenice(její manžel zajišťuje hudbu). Rozhodně bych do toho nikoho nenutila, to bych radši třeba zaplatila nějakým učňům z číšnického učiliště... Podle mě v restauraci výjde hodně draho chlast, hlavně tvrdý. A ten my už pomalu nakupujeme jak je třeba někde v akci. Třeba sestra má svatbu v restauraci, ale můžou si alkohol donést svůj(od nich berou jen čep. pivo, čep. kofolu a přípitek), ale slyšela jsem, že to se dělá jen tady u nás ve Slezsku, jinde chtějí restaurace veškerý odběr od nich...