Ahoj, tento týden nám došly prstýnky, které jsme si objednali na svatebním veletrhu. Vybrali jsme si přesnou velikost, u přítele jsme měli dokonce strach, aby mu nebyl po čase malý. Jenže......doma si ho nasadil a z prstu mu sjíždí. Já jsem si vybrala celkem těsný a taky ho mám volnější. Chápu, že člověk může mít oteklé prsty, ale asi ne takto. Musím zajít do zlatnictví, ale prosím o radu. Nechal si někdo zmenšovat prstýnek a za jakou cenu? Nebo jsem slyšela, že existují nějaké kroužky, které zmenší obvod prstenu. Ale to zase musí jít vidět ne?
Mně když napuchne prst, tak je to opravdu třeba o 2 velikosti. Taky mi dorazil velký snubní prsten, ale z chirurgické oceli, takže nelze zmenšit. Byla jsem z toho tak nervozní, že jsem ho raději vyměnila za menší i za cenu toho, že mi v létě nebo po námaze může být trochu těsnější. Jinak zmenšení zásnubního mě u zlatníka stálo cca 200,-, už nevím přesně. Přeji, ať to hezky vyřešíte :)
Já si pamatuju, že když jsme si kupovali snubní prstýnky, tak nám zlatník říkal, že jednodušší je prstýnek zvětšit než zmenšit. Při zvětšování se jen roztáhne, při zmenšování se musí rozseknout a znovu spojit. Možná tomu odpovídá i cena, ale zkušenost nemám žádnou.
dobrý večer
a) hodně záleží na prodejci a typu prstenů, ale většina slušných obchodníků a výrobců by měla umět prsten zmenšit či vyměnit.
b) i prsten z oceli je možné změnšit, ale záleží na tvaru
c) měření je velmi ošemetná otázka a záleží na mnoha faktorech. Velký vliv má třeba i šířka měrek... např zkoušíte na širších měrkách a objednáte tenké prsteny a pak je možné, že je údaj zkreslený. Další parametr je třeba vnitřní zaoblení prstenu.
d) u drahých a komplikovaných prstenů doporučuj vyrobit zkušební měrku pro ověření velikosti
Nechala jsem si zmenšovat zásnubní prsten. Úprava byla u prodejce zdarma. Po úpravě nejde nic poznat a sedí dobře. V reálu je to tak , že u širších prstenů je třeba větší velikost než u těch užších. Proto může mít stejná osoby různou velikost prstenu. Záleží také určitě na kloubu prstu apod.
Většinou, pokud si uděláš v nějakém zlatnictví prsten a pak Ti nesedí, tak jej bezplatně zmenší někdy jde i o číslo zvětšit (záleží na kamíncích apod). Teda aspoň u toho našeho pana zlatníka to tak jde. Takže nejspíš tam zavolat a zjistit jaké mají služby. Ale myslím, že by byli schopní ti to udělat i jinde než jsou vyrobené a za zmenšení se moc platit nebude, když se tam nic nepřidává.