Prosim kdo z vas ma a nosi matovane prstynky - slysela jsem ze sednou a osupuji se, pak se musi chodit na prepiskovani. Nebo styl zhrubseni brouskem - to si myslim ze je trvanlivejsi, ale nevim o nikom kdo by je mel... :(
měla jsem mat na zásnubáku (resp. měla jsem kombinaci mat a lesk) - na matu byly rychleji vidět rýhy a škrábance a za půl roku se ošoupal, že nebyl příliš vidět rozdíl mezi tou lesklou a matnou částí. Takže mat je sice nezký, ale vydrží tak 6 měsíců.
já měla matované bílé zlato a za méně než půl roku bylo z matu lesk a ten je ted polomatný, protože se lesk poškrábal. Pokud bude nějaký další stav našich snubáků, dám vědět. Ale nezešedlo.
Můžu taky potvrdit, že se mat ošoupe. Měla jsem prstýnek v kombinaci matu a lesku a teď je z matu lesk a skoro není poznat rozdíl. Takže sice se mi líbí více mat, ale prstýnky budou nejspíše v lesku... :-|
My máme hladké lesklé a taky jsou už zmatnělé a poškrábané. Ale hezký vzhled prstýnků ti v dobrém zlatnictví obnoví cca za 100 Kč, nevím tedy, jak je to s tím matem, ale lesklé vyleští v pohodě. Nechala jsem si takhle před svatbou obnovit zásnubák, aby nevypadal vedle snubního jako chudáček :-)
My máme vybrané matové,protože se nám nejvíc líbí.Jsme mířeni s tím ,že se to ošoupe,ale paní v klenotnictví říkala,že není problém to znovu přepískovat a nebo nechat vyleštit.Kamarádka má lesklé a taky to po nějaké době není ono a dává je na přeleštění.
ahojky , nošením se poškrábe všechno, lesk i mat. Proto jsem volila i rytinu mezi tuto kombinace a díky tomu rýhy nebudou tak patrné. Je také rozdíl mezi pískováním a matem.Mat vydrží déle a dá se obnovit tak jako lesk. Příjde mi to pěkné mít kombinaci lesku a matu, je to zajimavější a časem se obnoví a je jako nový. člověk by nemohl nosit potom nic, ono se vše běžným nošením opotřebuje i když si dáváte pozor a při sportovních činnostech atd jej nenosíte.