Prosím o radu. Budeme mít společnou polévku (krmení novomanželů - toto chci dodržet ;-) ), ale oběd chceme formou rautu. Co společný předkrm? Má to vůbec význam nebo předkrm uplně zrušit? díky a pokud zde toto téma už je, omlouvám se, ale nenašla jsem.
ahoj! ja jsem to mela mit uplne stejne, protoze si beru cizince, tak abychom se vyhnuli nejakym...nechutnalo, nemeli na vyber apod. Nicmene polevku jsem si protlacila a predkrm jsem si u toho nechala take...vypada to i hezky na stole (nekdy uz byva predem pripraveny...a pak i ten raut nemusi byt ooobrooovsky...). Nicmene, nakonec me premluvili, ze preci jen se hoste usadi a pak hned vstavat k rautu...takze budou na stolech misy s vyberem zeleniny, priloh a mas...kazdy si nalozi a pak odpoledne raut...no, budiz, nekdy si rikam, ci ta svatba vlastne je :D ale predkrm v tvem pripade bych nechala...
Dala bych předrkm a polévku a poté raut - jak máš naplánováno ;-) Rozhodně bych ale mezi polévkou a rautem nenechávala tak dlouhou prodlevu, jak navrhuje @buldok - mě jako svatebčana by asi nebavilo čekat tak dlouho na hlavní jídlo. Myslím, že hostům nebude vadit, když se po polévce zvednou a půjdou si vybrat hlavních chod podle své chuti. Přijde mi to praktičtější než varianta nevěsty @gangalova - mě osobně se v sedě jakékoliv jídlo nandává špatně, je to nepohodlné... to se raději projdu k rautovému stolu ;-) Nehledě na to, jak budou hned po obědě vypadat ubrusy, když každému nešikovnému svatebčanovi spadne kus jídla na stůl? :-D
my budeme mít pouze polévku a přípitek, poté bude následovat krájení dortu. Taky záleží na tom, v kolik ta "hostina" začne. Já počítám, že u nás bude polévka začínat okolo půl čtvrté. Pak si novomanželé pojedeme udělat pár fotek a necháme ostatním volnou zábavu, kdy budou moct chodit k rautu, který už ale nebude plný teplého jídla...
Ahojky. Chtěla jsem to úplně stejně jako "jank", ale rodina mi pořád vysvětluje, že je to nepraktické a že je lepší, když lidi dostanou naservírováno jídlo na talíři. Tak nevím. Už mě nebaví, jak mi každý vyvrací moje nápady a představy a jsem unavená z vysvětlování proč to chci právě takhle a ne jinak. Zajímalo by mě, jestli je raut po polévce opravdu tak nepraktický. Mi osobně se to zdá supr, protože si každý naloží co chce a kolik toho chce a lidi nesedí jak zařezaní na svém místě, ale naopak se musí zvednout a družit se ;)
mne sa slávnostnejšie javí normálny chod, nie raut. raut sa hodí na II.chod, kedy už nie všetci chcú jesť, nie veľa a rôzne. niektorí popritom tancujú a tak. ja by som medzi polievkou a rautom nenechávala pauzu. konkrétne môj snúbenec by bol veľmi hladný. teraz, čo som bola na svadbe nás polievka ani predkrm nezasýtili, čakali sme nedočkavo na hlavné jedlo.
pokiaľ však chcete raut, podľa mňa predkrm nemusí byť. naozaj, ako písali baby, dať do rautu šaláty a každý si dá čo chce. ľudia majú stolovať spolu. kvôli polievke- jasné, ale kvôli predjedlu? dať si spolu polievku a potom sa ide na raut. si to predstavím, že sedím na hostine. je polievka, potom predkrm, potom raut. no čo ja viem..
veľa zdaru :)
Já myslím, že lehký předkrm je fajn, ukojí hlad a příjemně uvolní, polévka stejně chviličku trvá, než se naservíruje, kdežto předkrm je rovnou založený na stolech (nebo bývá). Tím spíš, když by pak byl hlavní chod formou rautu, takže by se každý mohl dojíst jak uzná za vhodné...myslím, že je to lepší, než když člověk dostane po předkrmu a polévce svíčkovou se šesti a už předem tuší, že to bude boj :-D
Také by šel předkrm možná vyřešit malými obloženými talířy připravenými na stole, třeba jeden talíř pro čtyři lidi, takové jakože studené předkrmové rautové ostrůvky, pečivo na dezertním talířku by mohlo naznačovat, že jde o předkrm, a tím by se opět hostům umožnila volba...ale to mě jen teď napadlo...
my to plánujeme tak, že bude přípitek, polívka a pak hned na to raut...je mi jedno kdo co íká, líbí se mi to tak víc a nenecham si dot toho mluvit. Navíc klasické tříchodové menu a následně večerní raut je jen ,,blbý" zvyk v Čechách, nikde v cizině to tak nemají, nám začne hostina ve čtyři a myslim že i to je dost brzo...zábava tak jako tak začne až k večeru :) My osobně předkrm tedy mít nebudeme, ale to taky proto, že svatebčané budou čekat v hospůdce třeba hodinu než se dofotíme a dorazíme za nimi, tam bude už malé občerstvení, takže to asi záleží taky na tom, jestli třeba máte občerstvení na obřadu a doma...my ho máme jen na obřadu a pak tedy před zahájením hostiny...ale pokud to máte před tím třeba úplně bez pohoštění, tak bych ho asi dala...aspon jídlo na rautových stole vydrží trochu dýl a bude co zobat :)
Ahoj, také to budu mít formou velkého rautu, který proběhne hned po obřadu, který máme až na 14.00 a bude udělán tak, aby vystačil po celé odpoledne, kdy bude i jídlo dodaváno postupně. Vynechávám úplně jak předkrm , tak polévku. Nemusím mít společné krmení , hostina začne přípitkem , proslovem a poté se hosté zvednou a vyberou si dle chuti. Před obřadem budou mít hosté k dospozici jídlo v domě mých rodičů, takže nejen studené mísy , ale také guláš, a po celou dobu, jak u rodičů, tak na stolech , budou k mání koláčky ,cukroví a mini zákusky.
@kamiia Nikde v cizine nemaji trichodove menu? ano to mas pravdu, protoze ve svete je standard mit menu alespon o 4 chodech, servirovane menu je vsude ve svete povazovano za mnohem slavnostnejsi nez raut, to tady v Cechach se raut povazuje za neco svetoveho ackoliv ve vetsine pripadu se tim maskuje jen snaha usetrit..
Nemam nic proti rautu (naopak sama preferuji uzobavani vice druhu nez jedno velke jidlo) misto obeda, pokud se to vice hodi napr. kvuli pozdnimu obradu, ale kdybych volila tuto variantu, tak bych asi zrusila polevku, prijde mi divne nechat hosty cekat u rautu treba behem foceni, pak jim soupnout polevku a zase zpatky k rautu, ja osobne bych asi uz na polevku chut nemela.