POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 tyčinek LEDOVÉ KAŠTANY 120g ztuženého 100% tuku Náplň: 100g mletých ořechů 70g cukr moučka 60g ztuženého 100% tuku 50ml rumu 1 vanilkový cukr 1polévková lžíce mléka Dohotovení: Papírové košíčky Na ozdobu – mandlové lupínky, bílá poleva …
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Čokoládové tyčinky rozpustíme s tukem ve vodní lázni. Polovinu čokolády nalijeme do papírových košíčků a necháme ztuhnout.
2. Mleté ořechy, moučkový cukr, tuk, rum, vanilkový cukr a mléko povaříme ve vodní lázni, až se vše spojí. Pak náplň odstavíme z lázně a vymícháme do studena. Rozdělíme ji do košíčku a povrch přelijeme druhou polovinou rozpuštěných čokoládových tyčinek. Ozdobíme třeba mandlovými lupínky …
Jsou v prodeji ledové kaštany v bílé čokoládě, určitě stojí bych to zkusila i z nich.
Brokolicová polévka
Potřebujeme:
1 velká nahrubo nasekaná cibule
olivový olej
1 velký oloupaný a na kostičky nakrájený brambor
1l zeleninového vývaru
1 hlávka brokolice, asi 300g nasekaná
100g nivy
Postup:
Ve velkém hrnci cibuli restujeme na olivovém oleji do změknutí. Přidejte brambory a vývar,vařte asi 10min. Poté přidejte brokolici a vařte další 3-4min,aby změkla a byla stále jasně zelená. Přidejte polovinu sýru. Nechte vychladnout a rozmixujte. Poté přidejte druhou polovinu sýru.
ZMRZLINOVÝ SENDVIČ V ČOKOLÁDĚ :-p
Suroviny
Na sendvičové plátky
1 kus (8 polévkových lžic) nesoleného másla pokojové teploty
1 hrnek krystalového cukru
2 lžíce kakaa (plus další na vysypání pekáče)
2 vajíčka
1 lžička čistého vanilkového extraktu
3/4 šálku mouky
špetka soli
Na zmrzlinu mezi sendviče
1 l vanilkové zmrzliny
0, 9 kg čokoládových lupínků
čajová lžička oleje
Příprava
1. Troubu předehřejeme na 180°.
2. Plech (namísto položení pečícího papíru) vymažeme máslem a poprášíme jej kakaem.
3. V misce elektrického mixéru spojíme máslo, cukr a 2 lžíce kakaa. Až dospějeme do fáze, kdy je směs vláčná, přidáme postupně (!) vejce po vejci a nakonec i vanilku a čokoládu.
4. Snížíme rychlost a přidáme mouku a sůl.
5. Až se hmota spojí a dobře promíchá, tak ji nalijeme na připravený plech a pečeme dokud se nevytvoří lesklý povrch (10-15 minut)
6. Až je upečená, překrojíme ji napůl. Na jednu polovinu naneseme zmrzlinu, druhou položíme na ni a dáme to na 2-4 hodiny zamrazit.
7. Pak tento velký sendvič rozkrojíme na menší sendviče, vložíme nanuková dřívka a znovu necháme zamrazit
8. Čokoládu s olejem vložíme do mikrovlnné trouby a ve 30vteřinových intervalech ji rozpouštíme, dokud nebude hladká.
9. Každý zmrzlinový sendvič do této čokolády namočíme, odkládáme na pečící papír. Zabalíme a znovu dáme mrazit, tentokrát až do doby, kdy budeme podávat.
VERTIKÁLNÍ HRUŠKOVÝ SALÁT
Suroviny
4 hrušky
2-3 šálky řeřichy
½ šálku pečených pekanových ořechů
¼ šálku rozdroleného modrého sýra
bylinkový dressing
med na pokapání
citronová šťáva
Příprava
1. Každou hrušku vodorovně rozkrojíme na 3-4 dílky (podle toho jak je velká).
2. Zbavíme je jádřinců, ale stopku ponecháme.
3. Plátky pokapeme citronovou šťávou.
4. Mezi plátky hrušky potřené citronem pokládáme řeřichu, ořechy a sýr s dressingem.
5. Hrušku zpět složíme a zakápneme medem.
DOMÁCÍ RAFFAELLO
Suroviny
400 g sušeného mléka
400 g moučkového cukru
250 g margarínu
75 ml mléka
250 g strouhaného kokosu
Příprava
V kuchyňském robotu smícháme margarín, mléko a cukr (nenahrazovat margarín máslem, protože těsto by bylo příliš lepivé a chutnalo by jinak!). Ručně přimícháme 200 g kokosu a dáme na 20 minut vychladit. Poté vytvarujeme kuličky, které obalíme ve zbytku kokosu. Do doby servírování udržujeme v chladnu.
Tip 1 – pokud chcete, vložte do každé kuličky lískový oříšek
Tip 2 – mléko nejlépe polotučné
Tip 3 – mléko lze obměnit kokosovým mlékem
Tip 4 – sušené mléko lze nahradit sójovým sušeným mlékem a mléko sójovým mlékem
DOMÁCÍ FERRERO ROCHER
Suroviny
100 g lískooříškových drcených sušenek (oplatek)
150 g jemně nasekaných lískových ořechů
200 g Nutelly
150 g tmavé čokolády
4 ½ lžíce oleje
Příprava
V misce smícháme drcené sušenky, nasekané lískové ořechy a Nutellu a dáme chladit do lednice asi na 30 minut, poté tvarujeme kuličky, které pak dáme opět ztuhnout do lednice.
Mezitím ve vodní lázni roztopíme čokoládu s olejem. Pomocí párátka ponoříme každou kuličku do rozpuštěné čokolády, odkládáme je na talíř. Skladujeme v lednici.
Tip – zbyde-li nám čokoláda, pak namáčení kuliček po zatuhnutí první vrstvy opakujeme.
@petrajavor Děkuju za tohle téma,miluju vaření a pečení, takže to budu brát i jako inspiraci pro běžný den. Jinak nevím jestli se to vyloženě hodí na svatbu, ale já u nás dělám tenhle Míša řez a všichni se po něm můžou utlouct. Ale třeba i na tu svatbu by to v menších kouscích mohlo projít :-)
TVAROHOVÉ MÍŠA ŘEZY
Těsto: 6 vajec, 6 lžic cukru krupice, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic kakaa, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 6 lžic cukru moučka
Navrch: Nastrouhané čokoládové hoblinky dle potřeby
Postup:
Oddělíme žloutky a utřeme je s cukrem, přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně jej vmícháme do těsta. Plech nebo dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto. Dáme péct do předehřáté trouby. Asi po 10 – 15 minutách vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené. Mezitím utřeme máslo a cukr na náplň, přidáme měkký tvaroh. Na vychlazený korpus rozetřeme tvarohovou náplň a uložíme do chladu. Nakonec ozdobíme čokoládovou polevou nebo čokoládovými hoblinkami.
@mariol 0, 9 kg čokoládových lupínků, já si nevšimla, že jsem začala psát větu, pak odešla a pokračovala jinde :-S promiň... v těch surovinách je to divně napsáno, je tam "Na zmrzlinu mezi sendviče " a pak 3 položky, ale ono je to tak, že jen litr vanilkové zmrzliny je mezi ty upečené sendviče a 0, 9 kg čokoládových lupínků + čajová lžička oleje je ve finální fázi na rozpuštění... a v tom se pak namočí ty sendviče, mezi kterýma zmrzlina už je... už ok?
Ahoj holky, tohle téma je úžasné... :-) a tak sem taky něco přidám, předevčírem jsem ho zkoušela poprvé a nevím jestli mi víc chutnal teplý nebo studený :-D
Sametový čokoládový dort
200 g hořké (hodněprocentní) čokolády, 200 g másla, 200 g zakysané smetany, 200 g moučkového cukru, 75 g hladké mouky, 4 vejce
1. Ve vodní lázni rozpustíme kousky čokolády s máslem a pak vmícháme zakysanou smetanu.
2. Přisypeme cukr i mouku, rozklepneme všechna vejce (celá) a promícháme.
3. Směs nalijeme do koláčové formy a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Nahoru jsem dala lžíci zakysané smetany a čerstvé maliny ;-)
Dort "co klame tělem"
pro všechny co milují čokoládové dorty. Já ho teď pekla drahému a první byl zklamaný že dort není čokoládový a ak jej rozkrojil a byl mile překvapen.
Potřebujeme:
Piškot:
4 vejce
4 lžíce cukru
4 lžíce mléka
5 lžic polohrubé mouky
100g čokolády,aspoň 70% (já dávám vždy celou čokoládu)
1 lžíce másla
2 lžíce ořechů
1 prášek do pečiva
Náplň:
1 sladké salko
Poleva:
1 šlehačka ke šlehání(200ml)
1 ztužovač šlehačky
1 pomazánkové máslo nebo lučinu (200g)
Postup:
Žloutky,cukr a mléko ušleháme,přidáme rozpuštěnou čokoládu a roztopené máslo. Pak mouku,prášek do pečiva,ořechy a sníh z bílků. Nalijeme do vymazané formy a pečeme. Při 180°C asi 25 minut. Salko si předem uvaříme. Asi 2,5h v uzavřené plechovce,ponořenou ve vodě (plechovka musí být neustále pod vodou aby plechovka nevybuchla). Necháme vychladit. Dort rozřežeme a a naplníme karamelem ze salka. Ušleháme šlehačku se ztužovačem,pak přidáme pomazánkové máslo a znovu ušleháme. Vzniklou hmotou použijeme jako polevu dortu.
@mariol není zač, jinak mikrovlnku bych klidně nahradila vodní lázní a čokoládové lupínky jakýmikoliv kousky dobré čokolády, čím víceprocentní, tím lépe
Tvarohová jednoduchost
POUŽITÉ INGREDIENCE
2 vejce
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
2 vanilkové cukry
1 prášek do pečiva
1 měkký tvaroh
1 ztužovač šlehačky
500g jahod
želatinu
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ
Do misky vyklepneme 2 vece,přidáme hrnek cukr, 1x vanilkový cukr a prášek do pečiva,pak šlehačem promícháme. Do misky přidáme mléko,olej a mouku,opět promícháme. Do vymazané dortové formy těsto nalijeme a dáme péct do předehřáté formy asi 20min při 180°. Než dort vychladne utřeme si tvaroh s cukrem a ztužovačem. Tím potřeme celý dort a do něj pak zapichujeme jahody,čím víc jahod tím líp. Pokud chcete dort skladovat víc jak jeden den v lednici je dobré ovoce potřít želatinou. Nejen,že se krásně leskne ale i dlouho vydrží dobré.
RYCHLÉ MARCIPÁNOVÉ KULIČKY S BAILEYS
Množství je na 15-25 kusů v závislosti na velikosti
Složení
200 g marcipánu
¼ šálku Baileys Irish Cream
Tmavá čokoláda na vaření, nebo poleva (na obalení)
Nesquik rozpustná čokoláda v prášku
nástroje
1 malý hrnec
1 miska na rozpuštění čokolády
1 vidlička
zásobník na led
plastové sáčky
Prsty důkladně promíchejte marcipán a Baileys. Baileys je možné přidat podle chuti, ale směs by neměla být příliš mokrá.
Dejte směs na chvíli do ledničky, ideálně rozválenou v plastovém sáčku.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, ze směsi udělejte kuličky a pomocí vidličky je v ní namáčejte. Dejte odkapat mezi hrany zásobníku. Dokud je čokoládá ještě vlhká, obalte v práškovém Nesquicku. Nechte odpočinout a je hotovo. :)
@l_e_k_n_i_n naprosto dokonalé, rozhodně to musím vyzkoušet - jen bych si tuhle sekci neměla číst v sobotu večer u televize, člověk pak neví co by zhltnul
MALINOVÉ MAKRONKY
Co k tomu budete potřebovat
90g bílků (přibližně ze 3 starších vajec)
200g moučkového cukru
25g krupicového cukru
110g celých mandlí
3 lžičky červeného tekutého potravinářského barviva
125g mascarpone
2-3 lžičky kvalitní malinové marmelády bez jadýrek
Postup přípravy
V kuchyňském robotu rozsekáme mandle s moučkovým cukrem. Osvědčilo se mi použít napřed jen polovinu moučkového cukru a až když je směs dostatečně jemná, přidat zbývající část. Vzniklou směs prosejeme přes sítko, abychom se zbavili hrudek.Oddělíme žloutky od bílků a připravíme z nich sníh. Je dobré použít bílky z pár dní odleželých vajec a nejlépe v pokojové teplotě. Do bílků můžete přidat malinkou špetku soli nebo pár kapek citrónu, bílky se pak lépe šlehají. Když má směs kondistenci koupelové pěny, přidáme postupně krupicový cukr. Šleháme dále do konzistence pěny na holení. Těsně před dosažením této konzistence přidáme potřebné množství tekutého potravinářského barviva. Sníh by měl být krásně lesklý a správná konzistence se dá poznat více způsoby. Někteří radí, že pokud misku převrátíte, neměl by sníh sjíždět postranách, jiní zase zkouší správnou tuhost podle toho, zda se špičky na metličkách ohýbají či už ne. Každopádně konzistence sněhu je v tomto případě rozhodující a pokud sníh přešleháte, mohou být makronky suché a praskat.Nyní do obarveného sněhu přidáme směs moučkového cukru s mandlemi a pomalu ji zapracujeme do sněhu. Pomalu hmotu překládáme až do chvíle, kdy je hmota hladká a když přestanete míchat krásně se rozprostře v misce, bez žádných špiček. Tato část přípravy také může rozhodnout o tom, zda vaše makronky budou takové, jaké mají být. Je důležité hmotu rozmíchat dostatečně, ale nepřemíchat, což může být obtížné.Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou rovnou koncovkou a na plech s pečícím papírem nastříkáme kolečka o velikosti dětského piškotu, mezi kterými děláme větší rozestupy. Doporučuji silnější silikonový pečící papír, pokud jej nemáte k dispozici, můžete použít dvě vrstvy klasického tenkého pečícího papíru. Celým plechem můžeme párkrát opatrně klepnout o stůl, čímž se jednak zbavíme vzduchových bublin, které mohou způsobovat praskání, ale také tím srovnáme případné špičky. Makronky necháme na plechu přibližně hodinu odpočívat. Jejich povrch by měl trochu zaschnout, což pomůže správnému tvaru makronek při pečení.Makronky pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě na 140°C. Doba pečení závisí na velikosti makronek a vhodná teplota může být u každé trouby trochu jiná. Doporučuji si na menší kousky pečícího papíru udělat pár testovacích kousků a zkusit najít tu správnou teplotu a čas pečení právě ve vaší troubě.Makronky by po upečení neměly být popraskané a ani duté. Měly by po vychladnutí jít snadno sundat z pečícího papíru a pokud jich část zůstává přilepená na papíře, nejsou správně upečeny. Takzvaná nožka by se měla vytvořit ve spodní části každé makronky a dává jim velmi charakteristický tvar. Pokud se vám správný tvar napoprvé nepovede, nezoufejte příště to určitě vyjde.Z mascarpone a malinové marmelády vyšleháme hladký krém, kterým budeme makronky později plnit. Pokud chcete nabídnout makronky až za pár dní, je lepší je plnit až den předem. V lednici ve vzduchotěsné nádobě vám nenaplněné vydrží až týden. Další možností je nenaplněné makronky zamrazit. Po vyndání z mrazáku jsou za pár hodin jako právě upečené a připravené k plnění.Než makronky začneme plnit, připravíme si je hezky vždy po dvou k sobě, tak aby měli podobnou velikost a dobře k sobě seděly. Naplníme cukrářský sáček vychladlým krémem a makronky naplníme. Necháme je pak nejlépe přes noc v lednici, vnitřek makronek tak krásně zvláční.Každá makronka chutná opravdu jediněčně a skvěle. A pokud se vám hned napoprvé nepovedly vzhledově podle vašich představ, nezoufejte a hlavně se nevzdávejte. Abyste si byli jisti úspěchem, je nutné si přípravu makronek několikrát vyzkoušet a osvojit. Také se mi tyto krásné dobroty povedly až na potřetí, ale ty obdivné pohledy mých strávníků za tu námahu definitivně stály.
Brownie Pie
Ingredience na formu o průměru 20cm:
145g grahamových sušenek
15g sušeného mléka (vynechala jsem)
15g cukru krupice
pořádná špetka soli
40g rozpuštěného másla
40g smetany ke šlehání
---
125g vysokoprocentní čokolády (použila jsem 70% Lindt)
85g másla
2 vejce
150g cukru krupice
40g hladké mouky
25g kakaa (dala jsem normální holanské kakao, autorka kuchařky ale doporučuje Valrhonu)
špetka soli
110g smetany ke šlehání
Postup:
Dno dortové nebo koláčové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozmixujeme ve foodprocessoru nebo rozdrtíme v sáčku válečkem. Drobky promícháme se sušeným mlékem a solí. Přilijeme máslo se smetanou a promícháme. Vznikne nám lepivá hmota, která má dost daleko do obrázku v kuchařce. Nevím, zda to je vynecháním sušeného mléka, nebo tím, že jsem měla ty divné sušenky. Ve výsledku jsem ale žádný problém nezaznamenala. 5/6 sušenkové hmoty namačkáme pomocí obrácené lžíce nebo prstů na dno připravené formy; když to vyjde, tak i na strany. Mně to nevyšlo i přes to, že v receptu používají větší (24cm) formu. Připravený základ dáme chladit do lednice.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Vejce s cukrem šleháme na vysoké otáčky 3-4 minuty, až hmota zesvětlá a trošku nabude a zhoustne. Pokud se tak nestane, šleháme ještě minutu nebo více. Přidáme čokoládovo-máslovou směs a důkladně promícháme. Přisypeme mouku, kakao a sůl a mícháme dohladka. Nakonec vmícháme smetanu a zbylé drobky z grahamových sušenek.
Směs vlijeme do připravené formy se sušenkovým základem a pečeme asi 25 minut na 180°C.
@petrajavor já miluju pečení....hus, kachen, jehněčího a zvěřiny ;-) jo a taky ryby ráda peču a recepty většinou bejvaj improvizace "co dům dá", ale obecně skopový chce česnek a zvěřina kořenovou zeleninu plus "divoký koření" :-) a jakákoliv ryba je nejlepší na másle a na kmíně