Ahoj holky, chystáme s drahým na svadobných hostí takú malú šarapatu. Chceli by sme na spoločne z večernými švédskymi stolmi dať na stoly aj klasické syrové fondue. Máte s tým niektorá skúsenosti, alebo čo si o tom myslíte???
No, ja si tiež myslím, že je naprosto úžasné, doviezli sme si ho z Francie.. Len neviem, či sa to hodí na svadobnú hostinu. Už sme aj zistili, že nám to vedia zabezpečiť- požičať, takže v tom by problém nebol.
bebula, kolik vas bude?
A nechapu, ze pises, se ho mate i si ho budete pujcovat? Privezli jste si pristroj nebo tu hmotu?
Fondue pristroj je tak pro 4-6 lidi. Nechat to na svatbe nekde na stole nemuzes. Musi to nekdo hlidat, aby se to nepripalilo. Nejdriv tu hmotu musi nekdo pripravit v hrnci na plotne, pak se to da nad plamen. Pak se to ma hned pomalu jist.
Dat treba pro 50 lidi jednu nadobku se syrovym fondue mi prijde docela malo.
To spis to nejak vtipne zakomponovat v ramci nejake zabavy, souteze.
fondue delame radi. Kupujeme ho v baleni pro 2 osoby (to syrove) Z cehoz se naji 3-4 osoby, a jen tak na chut by to vystacilo podle me i pro vic (6?)...
Jenze - jak tady padlo - pro tolik hostu jako je na svatbe by bylo potreba nekolik kotliku, jinak se o to poperou a budou spis mrzuti, ze se k tomu ani nedostanou. Max. tak do skupinek po osmi si myslim ... Jinak by se u fondue vytvoril chumel mlsounu a ostatni by se k tomu ani nedostali, nebo by stali frontu - to mi prijde hloupy.
takze z tohodle duvodu bych radila, abyste to jeste zvazili. Popr. sehnali vice kotliku. Pozor- je to fakt nutne hlidat, preci jen, je tam ohen a zvlast pri zabave clovek nikdy nevi.
(typ: pod syrove fondue staci dat jen nekoli svicek, nemusi se davat ten gel co hori, nebo olej, nebo n co vam to hori...)
holky maji pravdu, na druhou pro hostinu pro deset dvanact lidi je to prijemny zpestreni, vsichni na to budou radi vzpominat, chutove naprosto vyhovuje ceskym jazyckum:-)
Mam to pokazde jine :)
Ale zakladem jsou fr. / svyc. syry - gruyere, emental, at jsou tvrde. Holandske jsou tucne. A vzdy do toho koupim nejaky smradlavy jeste, celkem tak 40-50 deka dohromady. A bile vino a pak to pozoruji a zkousim :) Takovy experiment vzdy. Ale mnamka!
hmmm. Tak to zkusime. Supr. Diky x-) . Ja jsem si ovsem myslela, ze to maji byt prave hodne tucne syry .Aha =-) ... gruyere vubec neznam :-N Neexistuje nejaky podobny, dostupnejsi?
No, Gruyére se moc nahradit nedá... Ostatně kouzlo Fondue je právě v chuti z těch sýrů. Ale ty směsi do fondue co se tu v ČR prodávaj nejsou zas tak špatný, a vyjdou mnohem levnějc než kupovat sýry zvlášť. A hlavně, i pro naprostýho laika začátečníka není těžký pracovat se směsí z pytlíků, pravé Fondue je vcelklu věda. Vymazání česnekem, rozpouštění sýrů na určitou teplotu, přidání vína a muškátu...
Tak, máme zajednané požičanie kotlíkov. Plánujeme tak na 6 ľudí jeden kotlík. Má to byť tak pre chuť. Chceli by sme si zmes pripraviť sami- ale to ešte zvážime. Ono to stačí pred tým chvílku povariť na ohni. Nebude to tak zložité. A stačí ľuďom povedať, že si to majú občas premiešať, myslím, že nie sú hlupi (dúfam, heh)..
Jo a hostí má byť tak cca 35...
To, že sme si ho doviezli som myslela, že sme mu úplne prepadli a chceli by sme to ukázať aj rodine, že je niečo fajn a hlavne to bude také iné. Spestrenie:-))
bebula: no ono se to moc vařit nemá.... ta teplota má být taková aby se sýry roztavily a pak jí udržovat. promíchávat se to musí často a důkladně ode dna, protože se směs snadno připaluje. Pokud plánujete mít fondue jen tak někde na stole s hostinou, nemá to význam. ;-)
holky bacha...my vcera poprve spolu meli fondue.... koupila sem syr na fondue v kauflandu (driv jsem mela z hypernovy nebo dovezeny ze zahranici) a prislo mi podle chuti pred ohratim ze to neni uplne ono, ale tak rozputili sme, pridali excelentni vino od osvedceneho ceskeho vinare, cesnek..papkali k tomu dopecene bagetky z trouby...slo to, dobry to celkem bylo, ale po chvili nas oba rozbolelo bricho tak sme lezeli a hekali na posteli.... takze pokud muzu doporucit tak syr z kauflandu radsi ne.... mohlo tomu byt cokoliv, mohlo nam byt cokoliv ale pisu to pro jistotu... hekajici hosty na svatbe radeji ne :-)
selmi: ten česnek jste dali jako do směsi?! Ten tam rozhodně nepatří, možná Vás bolelo břicho i z toho - byl vlastně syrovej:-) Tím se jen vytře ta nádoba, pak se vymaže olivovým olejem, dál se přidají sýry a víno a trošku muškátového oříšku. Nic víc.
no my sme tim vytreli tu nadobu a dali jsme kousicek masla a ne olivovej olej. ale ja jsem zvykla to tak jist... uz jsem mela fondue tolikrat..... muskatovy orisek nedavame, me smrdi :-)
selmice: ja si myslím, že ste si to pripravili správne. Ale možno vám to nesadlo.. Bolo to ťažké. Tiež záleží od toho, kedy to jete. Ja osobne, keď jem niečo ťažšie neskoro večer, tiež ma potom bolí brucho. Ale to, že vás bolelo oboch je také podozrivé.
My zmes kupujeme v glóbuse...
hm, tak to bylo fakt tou směsí. My jsme tam zase jednou dali nějaký silný víno asi, protože jsme to jedli celý večer a pořád přidávali sýry i víno až jsme se dost se opili:-D A to nejsem zrovna abstinent :-D
Bebula, udelej si to samozrejme, jak ty chces.
Jen mysli na to, ze to znamena, ze nekdo musi tech sest kotliku pripravit, i predpripravenou smes musis zahrat nejdriv na sporaku a pak prednat do kotliku. To by mel delat personal. Take by mel poznat, ze je to spravna smes. Ty jako nevesta prece nebudes behat kolem syru. Nekdo musi tech sest kotliku nekam umistit tak, aby se k nim pohodlne mohlo a nehrozilo, ze to na sebe hodi dite.
Jakmile to das do kotliku, tak by se to melo jist a nekdo to kontrolovat. Znamena to, ze by vlastne vsichni meli v tu samou dobu jit a sednout si k fondue. Fondue ma probihat tak, ze vsichni sedi, povidaji, popijeji a namaceji. Coz je super, kdyz pozves domu par pratel, ale vecer na svatbe uz treba lide nebudou chtit si vsichni sednout k fondue. Zastavis tim zabavu a protoze se to "musi" snist najednou a je to syte, tak se tim asi docela lidi preji, kor kdyz budou uz predtim ruzne ozobavat.
Takove fondue bych udelala na male svatbe do 12 lidi. Ale na vetsi mi prijde lepsi cokoladova fotnana, kdy se to jen pusti a lidi si sami chodi, kdy chteji a berou kolik chteji.
Ja syrove fondue miluju, teda vsecha fondue, masove, syrove, cokoladove, takze me by tim kazdy uctil.
Snazim se te spis odradit proto, abys nebyla ve vysledku zklamana. Prave proto, ze to je narocne na pripravu a tak.
Pokud je to pro tebe hodne dulezite, tak bych to dala po obede misto syru. Udelat menu lehke a misto syru na zaver dat do ctverice jeden kotlik. Kazdy na to pohodlne dosahne a ochutna. Na pozdeji posunout krajeni a podavani dortu. Je pte prece jen syte.
je uplne se mi sbihaji sliny, ja vzdy delala jen masovy, na syrovy fondue jsem nejak nemela odvahu, ale kdyz to tady ctu. muzu se zeptat, ty smesi se daji koupit kde? a jak to vypada?