Holky prosím,kdyby tady byl někdo,kdo tomu rozumí a nebo měl svatbu v teplých měsících.chtěla bych dort nějaký lehký nejlépe třeba z mascarpone nebo tvaroh s ovocem,ale dnes jsem se dozvěděla,že takové dorty podléhají rychle zkáze a nejsou vhodné do teplích měsíců:-(Takže si nevím rady:-(
@elis1982
Já si právě myslím, že spíš ty máslové a fondánové v teple jdou rychle pryč. Když to ovoce bude kvalitní a bude den předem hotový tak by neměl být problém. Já v létě dělám jen takovéhle lehké zákusky s ovocem, když chci třeba pohostit návštěvu a i je beru autem sebou. Radši teplé jahody než žluklé máslo :-D :-D
Nebála bych se toho, kdy jindy ovocný než v létě :-)
Prý "teplé jahody", to mě pobavilo :-D:-D Zatím teda zkušenost nemám, ale my budeme mít právě takový - piškotové těsto, krém z mascarpone a smetany a uvnitř ovoce. Budeme ho převážet na "místo činu" den předem, bude to na konci srpna a povezeme ho autem skoro hodinu. Taky jsem měla obavy, aby tento převoz v teplém počasí přežil, ale paní cukrářka mě řekla, že zatím nikdy nebyl problém s tím, že by dort nevydržel. Tak nám nezbývá než doufat, že to bude ok! :-)
my máme svatbu v červnu a už jsme byli domlouvat dort, bude to piškot a šlehačkový krém s ovocem a paní s tím neměla žádný problém, je tedy pravda, že nám ho přiveze těsně před hostinou a bude nachlazený a vozí to v nějaké krabici s polystyrenem, takže myslím, že to vydrží a na hostině bude max. hodinu a pak se zase může šoupnout do lednice a pak nakrájet až bude večer raut. Ale myslím, že je jedno jestli se zkazí šlehačka nebo máslo.
Co se surovin tyka je to podle mne uplne jedno, v teple nic nevydrzi dlouho.. ale lehky tvarohovy bude ve vedru urcite chutnat vic nez tezky maslovy s vrstvou fondanu..
spis je potreba se horku prizpusobit logisticky, dort vzit z lednice az na krajeni a zadne vystavovani celou hostinu na stole, radsi zvolit jednopatrovy (nebo jich mit vic) nez vicepatrovy, u ktereho by mohlo hrozit zriceni pri povolovani spojovacich materialu.. a samozrejme zelatina je dobry fixator a konzervator, s tim se daji pak taky delat zazraky
@elis1982 my měli malinové kostky, byly jenom z piškotu a tvarohový náplně a nahoře byly maliny v želatině nebo co to bylo... svatbu jsme měli v sprnu a bylo to v pohodě... hlavně všichni ocenili že to nebyl těžkej krémovej dort ale lehký zákusek... měli jsem ho na stole přes oběd pak se odnesl a dal se zase zpátky až na krájení...
ahoj, já budu mít piškot s malinovým pyré a krémem guanija (něco jako nutela) potažený belgickým fondánem. Vyzvedneme ho v pátek a v sobotu je svatba a prý to bude naprosto v pohodě. Nechávám ho dělat u Zuzky Dvořákové a říkala, že s tím nebude naprosto problém - jedině, kdyby v krému byly kusy ovoce, což mít nebudeme. Povezeme ho hoďku v autě a svatba je v srpnu. Klimatizace prý naprosto stačí a pak půjde do lednice.
@elis1982 já bych se toho vůbec nebála, také to tak plánujeme, protože já bych nebyla schopná ani ochutnat, pokud by to byl máslový krém... :-) Každopádně třeba nejsem zastáncem vystavování dortu na stole přes oběd, přijde mi to trošku nesmyslné a mnohdy to na fotkách vypadá strašně vtipně - čtyřpatrový dort vedle dvě kytice a za tím maličká nevěsta s ženichem...takže pokud bys nechala v lednici až do krájení, tak vůbec není co řešit, navíc je to mnohem chutnější...:-)
Měla jsem svatbu v červnu a bylo fakt teplo, tchýně si objednala pár košíčků s máslovým krémem a čerstvými jahodami, sice úplně nevím, jak s nimi zacházela a jestli někde delší dobu nestály mimo lednici, ale bohužel když je kamarádka chtěla připravit odpoledne na stoly, tak zjistila, že jsou nepoužitelné, byla na nich nějaká plíseň nebo co... Všechny ostatní zákusky byly v pohodě, takže to přičítám těm jahodám. Čili dala bych si na to pozor, aby byl dort dobře chlazený a moc dlouho bych ho asi nevystavovala :-)
Já dorty peču a svatby jsou hlavně přes léto. Vloni v těch největších parnech jsem měla hodně dortů a to dělám právě ty lehounké, šlehačkové, mascarpone a jogurt, tvaroh...dorty ve dvojité krabici obložené pet lahvemi se zmraženou vodou cestovaly i přes poledne 300 km daleko a vše bylo v pohodě. Všem moc chutnalo, vydrželo čerstvé, nekazilo se...jen je potřeba použít kvalitní suroviny včetně fixátorů, které zaručí, že ani šlehačka se nehne a nepoteče....Takže toho se neboj, jen si vyber cukrářku, která ví co a jak, včetně výztuže dortů, aby se nikde nic nebortilo......
@klarkak :-) někdy je hezké, když se dort sladí i s nevěstou, s její kyticí a dort pak je krásným doplňkem slavnostní tabule, ale za mne, líp mu je v lednici, to je pravda. Já ale zažila restauraci, kde lednici neměli a dort pak musel být na stole a asi jsem z toho měla největší nervíky já ;-) dort byl v pohodě, do večera se snědl, chutnal a to je to hlavní
@elis1982 To se řešit musí, určitě neche nikdo, aby něco neklaplo, nedivím se Ti. Ale šlehačkových dortů se bát opravdu nemusíš, jen to chce mantinely, obmazání a výztuž, aby se Ti nic nebortilo. Je s tím práce, ale já si s tím raději stokrát vyhraji, než aby byl problém.