Ahoj, měli jste někdo živý šeřík na svatebním dortu? Na svatbě budeme mít všude šeřík. Představuju si ho proto i na dortu, aby to ladilo. Jen lehce malé množství na ozdobu. Chceme čistě bílý minimalistický dort a trošku šeříku třeba úplně nahoru a kousíček položit třeba dolů. Paní, co peče dorty, mi ale řekla, že je šeřík jedovatý a nedoporučuje to. Já jsem na internetu našla, že se normálně šeříkové květy dají jíst, tak teď nevím. Šeřík ani jíst na dortu nebudeme, bude tam jen položený jako dekorace, prostě třeba dvě mini větvičky a z dortu se pak dá pryč před servírováním. Jsou květy jedovaté? Nebo třeba lístky či větvičky? Asi tam chci květy a pár lístků. Nemyslím si, že by to byl problém, ale jistota je jistota. Furt se to bude dotýkat krému, tak na tom může zůstat nějaká jedovatost 😀 Ale myslím, že to je blbost. Šeřík budeme mít vlastní ze zahrady, takže bez postřiků, před nandáním na dort bych ho samozřejmě promyla ještě. Koupila jsem nějaký umělý šeřík, že bychom kdyžtak dali na dort ten, ale i když jsem koupila různé dva, ani jeden se mi nelíbí tolik a není to prostě to, co živý šeřík.
Stačí zadat do googlu. Hned jako první:
Plod, kůra, listy a kořeny šeříku obsahují látku syringin, která při styku s lidskou pokožkou může působit dráždivě a vyvolat alergickou reakci. Syringin dráždí také sliznici.
Takže teoreticky se nic stát nemusí, ale někdo z hostů může být silný alergik a je to. 🙂
@mala_adel To jsem si samozřejmě našla, ale právě, může se stát a nemusí, tak sbírám spíš osobní zkušenosti. 🙂 Já osobně si myslím, že když bude malá větvička s květy položena dole na tácu u dortu a jedna nahoře na dortu a před krájením se to sundá, že to půjde a na krému zůstane úplně stopové množství, jíst šeřík přímo nikdo nebudeme. Ale tak pro jistotu zjišťuju, jestli to tak někdo měl. 🙂