Ahoj nevesty, mate nektera zkusenost s dortem "naked cake" jako svatebnim dortem? Ja o nem docela dost uvazuju. Mam rada jednoduchost, nejsem moc na sladke a kdyz uz, tak predevsim na svezi a cerstve suroviny. Navic naprosto nenavidim marcipan! :-) Premyslela jsem o dortu s cokoladovymi tycinkami, ale tam je jen cena za tycinky 1500 Kc, navic kdyz jsem byla na oslave kamaradky, ktera mela dort s temi tycinkami, tak kazdy snedl ke sve porci jen 2-3 tycinky a spousta jich pak byla k vyhozeni :-/
Nekterym se tento styl dortu (viz foto) asi bude zdat moc jednoduchy, ale budu rada za jakykoliv koment ... Dekuji! :-)
@wyxi28 Ahoj, me ho cukrarka nedoporucila z duvodu toho, ze pokud bude teplo, tak se muze zbortit, jelikoz ho nic nedrzi, vis, jako ze se roztece ten krem. :-)
Na obrázku to vypadá moc hezky, ale vycházej z toho kdy a kde budeš mít svatbu a jak bude dost skladován a jak dlouho bude kde vystaven, aby z toho za chvíli nebyly rozjeté placky :-S
Argumentu, že nemáš ráda sladké a marcipán rozumím, ale dort vybíráš nejen pro sebe, ale i pro hosty a věř, že jako nevěsta ho sníš skoro nejméně =-) přece jen nervy a stažený žaludek..... více si ho užijí hosté
Já ho určitě jako svatební dort chci. Několikrát jsem ho dělala i doma, jednou dokonce 2 patrový a naprosto bez problémů držel a to nejsem žádný cukrář. :-) Dokonce mě překvapuje, že se naked dorty prý rozjíždějí nebo roztéká krém, protože mě se to fakt nikdy nestalo a to byl venku z lednice při oslavě i několik hodin. Takže jestli jsem neroztékající a držící dort zvládla já, tak bych se dortu od cukrářky vůbec nebála a šla bych do něj. Tyhle dorty jsou pro mě ty nejhezčí jak na tom není marcipán ani fondán, takže tě úplně chápu. :-)
My jsme ho měli. Neznám nikoho, kdo by měl marcipán nějak extrémně rád a nám se tenhle dort hrozně líbil. Stejně dort stál na stole jen v čase oběda, pak se dal do ledničky a vytáhl až na krájení.....Navíc měl velký úspěch (hlavně ten rybíz u dvouletého synovce :) )
Já jsem si takový, ale samozřejmě malý, dělala pro rodinku ke kávičce. Byl super, ale druhý den je ten korpus oschlý. Jestli ti jej bude někdo dělat den předem, tak ti ten piškot oschne taky a pak bych nechtěla vidět ty obličeje hostů, že dostali okoralý dort. Myslím, že aspoň omazaný by byl lepší. Jako třeba tady.
Holky, moc dekuji za vase komenty! :-) @roozenka Treba fakt, ze se rozteka me vubec nenapadl! :-) Na druhou stranu ho nepotrebuju mit na stole, staci, kdyz ho prinesou na nakrojeni s zenichem a pak ho rozporcujou cisnici sami :-))) @subsomi Jinak vim, ze spousta lidi ma marcipan rada, ale ja mam tak nejak k marcipanu naprosty odpor, tak i kdyz by si mozna nekteri hoste dali, tak budou mit smulu :-D :-) @limda - to jsem rada, ze nejsem sama :-) Snazim se pripravit jednoduchy vintage styl svatby a tenhle styl dortu se mi jednoduse moc libi :-) No snad to vyjde a uplne se nerozpadne. :-D
@handangervidda jeee, tan je moc krasny! :-) V jednoduchosti je proste krasa! :-)
@filona Dekuji za tip - zkusim zjistit, jestli je moznost, aby mi dort udelali az v den svatby rano :-)
@wyxi28 Díky moc :) Každopádně nám ten dort dělala švagrová den předem(ovoce až na místě) a neoschl vůbec. On ten korpus spíš nasákne vlhkost z toho krému.
@wyxi28 Já myslím, že by se určitě rozpadnout nemusel. Jinak s tím osycháním... mě se právě stalo totéž co píše @handangervidda že korpus naopak "nasáknul" trochu toho krému. Já dokonce radši dorty až druhý nebo třetí den po udělání, protože mám ráda, že se tak proleží, ale to už je asi individuální záležitost a je to na každým :-)
A k jednoduché svatbě to půjde bezvadně. Já bych ráda nějakou zahradní svatbu, tak myslím, že to k tomu půjde taky dobře. :-)
Ahoj, taky ho budu mít, a pokud se bojíš, že se ti rozjede, at ti ho cukrarka zpevní (zapíchne do nej 2-3 vidlice, tyče, a bude držet). jinak ty dorty, co jsou na svatby populárni, se spis potahujou fondanem, nez marcipanem. ale taky do něj jdu, je super! budu ho mít - cokoladovej korpus a rybízový krém, letní, svěží, moc se těším.
@viki83 Od ni budeme mit makronky, ty jsou famozni. Dort budeme mit od cukrarky, ktera neni cukrarka, ale ucitelka anglictiny, ale vydal auz knizku. :-) A ty jeji veci, to je proste epic. :-)
@wyxi28 Já teda marcipán miluju, ale naked cakes mi přijdou fantastické. A pokud budete mít svatbu ve vintage stylu, tak by se potažený dort k tomu tolik nehodil, jako naked cake :) Podle mě rady holek tady jsou super, takže to bych brala v potaz, ale jinak jsem pro každou osobnější věc, ať pak nevypadají svatby jak přes kopírák. My třeba budeme mít tzv. croquembouche (viz foto)...obvykle se dělá ve tvaru pyramidy, my ho budeme mít ve tvaru klasického dortu. Je to něco výtečného a věřím tomu, že čeští svatebčané rádi ochutnají i něco jiného než pořád ty samé svatební dorty ;)
@simone5 ahoj, teda o croquenbouche jsem jeste neslysela, ale vypada moc zajimave! Hned si jdu vygooglit co to je:-) Jinak ja taky doufam, ze lide radi zkusi neco trochu jineho, ale trochu se obavam, ze u nas (Ostravsko) si na zmeny moc nepotrpi a nekteri budou trochu breptat - neni svickova, nejsou kolace, dort je nahaty...:-) Drzim palce at se u vas vse libi:-)
@wyxi28 Já jsem ze smíšené rodiny, takže proto ty vlivy ze zahraničí :) Croquembouche je tradiční francouzský svatební dort, ale teď už se ani ve Francii moc nedělá. Jenže je to taková dobrota, že jsme věděli hned, že to chceme, je to něco vynikajícího! Rodiče snoubence jsou v pohodě, oni to mají taky rádi, stejně tak všichni naši přátelé, ale jsem docela zvědavá na prarodiče přítele :-D I kvůli nim jsme se rozhodli, že to radši dáme do tvaru klasického dortu, protože pyramidu by asi nepochopili a ještě by si mysleli, že to je něco z Egypta :-D No znáte ty řeči prarodičů, že jakmile není svíčková s pěti a máslový dort s kytičkama, hned vás začnou pomlouvat, že si na něco hrajete 8-( Ale na to si člověk prostě musí připravit, takže být tebou, jdu do naked caku a případným reptalům se budu smát 8-) Přeci si nenecháme zkazit svatbu tím, že se někomu nelíbí, že to není to, na co je zvyklý :-p
@h_p Chápu, my jsme taky dlouho nemohli nikoho najít a nakonec jediný, kdo ho dělá, je francouzská cukrárna St Tropez v Praze (www tečka cukrarnatropez tečka cézet). Majitelem je Francouz, stejně jako mistr cukrář, který má fakt ruce ze zlata. Mohli jsme si vymyslet jakýkoli tvar: klasickou pyramidu, ale třeba i dort ve tvaru nevěsty a ženicha nebo cokoli jiného (my chtěli tvar svatebního dortu, tzn. kruhový třípatrový). A pokud máte nějaké téma svatby, zahrne to do toho taky, takže nám třeba udělá z marcipánu kytičky, co budu mít ve svatební kytici :-) Jinak ceny jsou dražší, ale ne úplně nejvíc. My budeme mít dort pro 50 lidí za 5 400 Kč. Klidně tam zajděte, ještě není pozdě ;-) A dej pak vědět, jestli jste se pro něj taky rozhodli! Budu ráda, když nás bude víc ;-)
@1adriana1 Tak samozřejmě. Já si už nějaký pátek dorty peču, i když jen pro sebe a rodinu, takže už vím jaký krém mi s čím a do čeho jde. Ale předpokládám, že kdyby naked cake dělala cukrářka, tak bude vědět taky a neprskne tam něco, co teče. ;-)
U nás byly taky řeči, ale ze strany tchýně, když ji švagrová po nátlaku popsala, jak ten dort bude vypadat. A pak byly řeči na dorty pro rodiče, ale obojí bylo moc dobré a to je asi nejdůležitější :)
@handangervidda moc hezkej :-) taky počítám s komentářem, ale nám se líbí, a jak říkáš, záleží na chuti...ty fondánový a marcipánový mě osobně připadají moc sladké, jsou jen na efekt, ne moc na chuť...zatím jsem ochutnala 4 takové dorty na svatbách, a nic moc....samozřejmě záleží na cukráři, ale sladké jsou všechny příšerně, tomu se ani nejlepší cukrář neubrání.
@roozenka 1x dvoupatrový dort pro cca 40-45 lidí od Zuzky Dvořákové, 400 ks svatebních koláčků - ty jsem původně nechtěla, ale majitel statku nám je dal ochutnat a jsou vynikající, jsou to náplně nastříknutý na kolečko a je to moc dobrý, a pak 2 ks jednopatrových ovocných dortů, kdyby někdo nechtěl vynikající svatební