Tak nějak nevím, čím si nechat potáhnout dortík. Já osobně marcipán jím, ale vím, že někdo vůbec. Nevíte jak chutná tolik zmiňovaný fondán na dortu?
Díky!
Podle tohoto článku http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1217 je fondán jednoduše svařený cukr ve vodě, což pro mě osobně představuje něco naprosto nepoživatelného :-D
Fondán má být taková ta bílá hmota kterou se potahují dorty? ;-) Pokud ano tak co jsem tak slyšela není to prý chuťově žádná hitparáda ;-) my jsme měli dort potažený "domácím" nikoliv kupovaným marcipánem a musím říct že to byl luxus ikdyž si na dorty moc nepotrpím x-)
Já měla na svatebním dortu ten fondán- plastický cukr tomu říkala cukrářka a bylo to jedlé a dobré, mě to chutná. Taky nám říkala, že je úplne bílý, což marcipán není a ještě, že se marcipán " potí ", že se na něm sráží voda. Taky se s tím prý lépe tvaruje. Stejně se raději zeptej u cukráře. Jinak v časopise Nevěsta je teď velký článek o svatebních dortech a rám o tom taky něco bylo.
Jajo, tak trošku se pečením zabývám, je to můj velký koníček, a můžu Ti říct, že nejní fondán jako fondán, většina potahovaných dortů nejní potažená marcipánem, bývá to nejčastěji nějaká z potahovacích hmot (jako je třeba white icing, K2, pasta dama, Smartflex....). Ten potah se jen vžil pod názvem marcipán. Já bych se osobně vůbec nebála fondánu a zeptala se, zda ten "marcipán", kterým by byl dortík potažený, je pravý marcipán (který je až hořký a moc lidí ho nemá rádo) a nebo falešný marcipán, který je o dost sladší než ostatní potahovací hmoty :)
nejlépe uděláš, když si ve vybrané cukrárně necháš udělat zkušební vzorky na ochutnání. My máme svatbu v srpnu a do tý doby je plno oslav, takže budeme zkoušet různé cukrárny a různé druhy . ;-)
Jak psala @terde těch potahovacích hmot je spoustu a pravým marcipánem skoro nikdo nepotahuje (už proto, že marcipán není bílý a navíc je celkem drahý). Navíc marcipán není úplně ideální na potahování, když se totiž dá na delší dobu do lednice, tak ztvrdne. Z marcipánu se obvykle jen modelují figurky, které se na dort dávají až posléze (ale dneska už to taky neplatí, většinou se modluje z těch potahovích hmot).
Ty bílé potahovací hmoty (jak už tu zaznělo K2, pasta dama, white icing) má každá jinou chuť. K2 je čistě bílá používá se hodně a má sladkou a lehce marcipánovou chuť (tipuju, že cukrárny, když potahují marcipánem, tak potahují tou K2). White icing je taky bílý a je takový jen sladký, nemá příchuť marcipánu. Ty ostatní potahovky jsem zatím nechutnala.
Já mám nejraději K2, protože mi marcipán chutná, ta white icing mě nenadchla, ale měli jsme jí na svatební dortu a lidi si to pochvalovali - ona je prostě jen sladká. Když se ten dort potáhne jen tenkou vrstvou, tak to skoro není cítit.
@weka Ono je to ještě trochu jinak.. Dort se potí hlavně v případě, že se ta potahovka nepodmaže máslovým krémem ale nějakým lehčím - třeba tvarohovým. Pak ta vlhkost jde do potahovky, potahovka se potí a rozmáčí. Do dortu lze dát lehčí krémy, s tím problém není, jen s potahovkou nesměj přijít do kontaktu - takže do dortu ano, ale pak celý dort natřít ještě máslovým krémem a až na to potáhnout.
Zkusila bych se zeptat čím konrétně potahují a zda by ti nemohli dát (prodat) pár gramů na ochutnání. Případně koupit na zkoušku malé dorty potažené tou hmotou.
@civet Tak to já se poptám, čím to potahují. No budu žádat hlavně aby to bylo moc hořké jako marcipán. A což, kdyžtak se to sloupne :-D Blbé je, že paní cukrářka ochutnávku dortů nedělá, peče jen jako koníček. Takže maximálně ochutnávka minidortíků a koláčků. Navíc je z jiného města, takže furt tam jezdit nemůžeme... :-|
@jaja.mixi Jak píší holky není fondán jako fondán a upřímně řečeno kdyby byl dortík potahovaný pravým marcipánem byl by pěkne drahý...oni ani ty potahovaný fondánem nejsou nejlevnější...:-P
Jinak já jsem měla svatební dort potažená fondánem K2 a ten je oc dobrý sladký s chutí marcipánu je opravdu fajn, dortík je lrásně hladký ;-)
Děla jsem fondovou hmotu i doma na narozeninový dortík k 1.narozeninám ze sušeného mléka a taky nebyl špatný ale K2 je teda lepší ;-)
Já měla včera dortík od Erhartů opravdu s marcipánem, bylo to jemně nažloutlé, ale bylo to výborné, rozhodně ne hnusně hořké. Měla jsem i dort s tou potahovací hmotou (nevím kterou) a ta mi nejela, bylo to jak hlodat kus cukru... ale možná když člověk vybere tu potahovku dobře, tak to může být dobré :)
@jaja.mixi jj sušené mléko , cukr, bílek, mandlové aroma a trošku oleje...musí se ale přesně vážit... 8-(
a ještě mám jeden kde je sušené mléko, cukr, med, voda a ztužený tuk (ten jsem ale zatím nezkoušela)
Jinak pravý marcipán se dělá z mandlí takže muže být i trochu nahořklý, ale nemusí být záleží jaký jsou mandle...A proto je i drahý protože ty mandle jsou o dost dražší než krabička sušeného mléka ;-) A marcipám je i trochu nažloutlý právě kvuli tem mandlím ta K2 je krásne bílá ;-)
@jaja.mixi ono se s každou potahovkou jinak pracuje a třeba naše cukrářka (taky paní, která to má jen jako koníček) s K2 nepracovala, ale pracovala s white icingem, tak nám dala ten WI, protože nechtěla u svatební dortu tu K2 riskovat:o) pokud paní používá ten domácí marcipán, tak toho se neboj, ten je dobrý - my z toho měli tvarované dýně a tmavé části dortu a to bylo pošušňání:o))
@ifoun jestli byl lehce nažloutlý, tak to asi skutečně byl marcipán. To se moc často nevidí, ale u Erhartovy cukrárny se tomu moc nedivím, ty dělají věci poměrně poctivě:o)
Píšou: Marcipánový dort - dort s pistáciovým a vanilkovým krémem v obalu z pravého mandlového marcipánu zdobený karamelem, je to tenhle http://www.erhartcafe.cz/images/menu/...
Známá jednou na narozeninovou oslavu objednávala obr drahý dorst "s marcipánem", a byla to ta hmota...dort putoval celý do koše, nikdo to nechtěl jíst :(
Tak jsem se včera cukrářky (u které jsme uvažovali nechat udělat dort) ptala, čím, že dorty potahuje. Ona po přemýšlení odpověděla, že jí to vozí v kyblíku a je to asi marcipán, ale že je při krájený vláčný. A já se jí ptala na K2... to mi řekla, že bych si musela hodně připlatit. Tím mi akorát potvrdila, že neví, čím to vlastně potahuje... A ani dorty na ochutnání nedělá... Takže bych vlastně šla do něčeho neozkuošeného. To nechci...
ahoj, tak já musím říct,že když jsme byli objednávat svatební dort, tak jsem z toho byla nešťastná, donesli mi ukázat a ochutnat všechny tři hmoty, marcipán, fondán a falešný marcipán. a ten fondán mi chutnal nejmíň, já bych nejradši ten marcipán,jenže ten je nažloutlý a nikdy nebude krásně bílý jako fondán. paní cukrářka mi říkala,že existují sice nějaké bělící pasty na marcipán,ale stejně to nikdy není tak bílé jako fondán. nakonec jsme to vyřešili tak, že budeme mít fondán s příchutí- existuje vanilka,mandle, višeň, citron , pomeranč. Zvolili jsme mandlový,protože jsem právě chtěla chuť marcipánu. I když citonový je taky výborný :-)
Já peču dorty.A používám smartflex velvet což má různé příchutě.Pomeranč,mandle,vanilka,čokoláda.Je sněhově bílý.Přitom domácí marcipán je máslové barvy.
@jaja.mixi měli jsme na dortu domácí mandlovou hmotu, kterou si vyráběla sama cukrárna, odkud jsme brali dort. Stejně jako pravý marcipán nebyla sněhobílá, ale to nikomu nevadilo, navíc jsme se ženichem měli ivory šaty a košili+kravatu.
Pokud jde o chuť, fondán je hnusný :-) (chutná prostě uměle). Jestli se bojíte, že marcipánový dort nebude hostům chutnat, nechte si radši udělat nepotahovaný (s čokoládovými trubičkami, nahatý apod., inspirace je tu dost).
jedině marcipán, fondán je nepoživatelný hnus. Někdo ty potahovky prostě nejí vůbec (ať to nebo to) a z dortu si to na talířku odloupne. Takže se tím nezabývejte, že někdo něco bude nebo nebude... Buď marcipán jak má být (jen pozor, nelze udělat čistě bílý) nebo nic a vyřešit to jinak...
Mě chutná fondán, marcipán...cokoliv :-D Měli jsme fondán, nikoho to neurazila a na koho to bylo příliš sladké, prostě to nechal na talíři - jednoduché řešení :-) Dort byl luxusní...chtěla jsem čistě bílou tak proto :-)
Já osobně marcipán ráda nemám, ale fondán mi chutná. Sama jsem ho na pár domácích dortů používala a dají se koupit i s lehkou příchutí např. vanilky a citronu atd. Většinou lidi neměli problém s tím že by jim nechutnal, ale je dost sladký a musí ho být poměrně silná vrstva aby se při potahování netrhal a většinou lidi snědli jen část a zbytek nechali... :-)