Ahoj holky, potřebovala bych radu ohledně svatebního dortu. Chtěla bych nějaký moderní, pěkný na pohled, ale hlavně dobrý na chuť. Nemáte nějaká z Vás nějaké zkušenosti s cukrárnami v Praze?
@lena00 Ahoj, ja jsem si taky objednala v cukrarne Aknel a pani moc ochotna, dorty a kolace vyborne. Ceny ma taky normalni. Ale musite si aspon 2 mesice pred svatbou objednat, protoze pry toho ma hodne.
Já doporučuji cukrárnu Anna Magdalena (v Praze Modřanech). Měli jsme od nich několik dortů včetně svatebního a byli jsme vždy velmi spokojeni. Vše podle našich představ, čokoládová patra byla opravdu čokoládová, ovocná s čerstvými malinami... Je to malá zřejmě rodinná firma a dávají si fakt záležet. A minidezerty také luxusní!!
Doporucuju Annu Magdalenu, jeji dorty jsou bezkonkurencni, uzasne chutnaji, vybrali jsme se si atypicky tripatrovy ruzne zkoseny dort a byla nejlevnejsi ze vsech nabidek - tedy z tech cukraren, o kterych jsem si myslela, ze maji dobre dorty a jsou schopne ho vyrobit, protoze to u takovych dortu neni legrace (a doprava po Praze 100Kc, to bylo za hubicku ;-) )
@gabrieladolezalova krásné dortíky na facebooku!! suprově vypadá ten s pejskem a kočičkou, máme je na oznámení :D ale na svatební takhle ulítnutý jsme si netroufli, máme jednoduchý bílý s kytičkama, objednaný v Havířově.... ale docela jsme bojovali s tím, že jsem nechtěla klasický máslový krém a suchý piškot, některé cukrárny se s tím nedokáží poprat ;-) dělala jsi někdy více patrový dort třeba s tvarohem, mascarpone a tak? u nás to nakonec vypadá na horní patro (pro mě), zbytek bude klasický, respektive nejspodnější a největší patro sachr, který dělají vážně boží :D
@zoooza ahoj, za sebe můžu říct, že i vícepatrový jde udělat s tvarohem (mascarpone, šlehačkou apod) ale musí se hlavně dobře vychladit a vyztužit - v poslední době už skoro ani nedělám dorty s klasickým máslovým krémem, ten používám hlavně pod marcipán :-) :-) :-)
@ranixia no my jsme u čtyřpatrového došli do fáze, že vychlazený byl v pohodě, ale po delším stání na stole (a že teda na svatební tabuli nejspíš docela dlouho stát bude), začal povolovat...a to mnohem víc než máslový :( ale pokud máš nějaký tip, ráda se přiučím a půjdu pak za svou cukrářkou s novým tipem na technologii :D :D
@ranixia no my jsme chtěli také patra s mascarpone, na způsob tiramisu, a řekli mi, že to jde jen do vrchních pater, do spodních ne...a to máme dort vyztužený etažérem...máme dorty od erharta, kde se celkem vyznají, tak jim tohle věřím....ale zase je fakt, že tvarohový věci máme i ve spodním patru :-)
@zoooza do spodního patra k tvarohu přidat máslo, ale tvarohový by neměl být na stole dýl jak hodinu, pak ani chlazení ani kvalitní výztuž nepomůže :-)
@barbora_b klasické tiramisu určitě nee, ale dají se ty vrstvy prostřídat, nabo naspod dát třený korpus, který je tužší než klasické piškotové těsto, pokud jsi koukala na prima love na báječné dorty, tak hned v prvním díle dělali svatební 4patrový topsy turvy cake plněný celý pařížskou šlehačkou, všechna 4 patra :-D :-D :-D
@barbora_b jestli budeš mít na dortu potahovou hmotu (jakoukoliv - marcipán, mléčnýmarcipán, smartflex apod) stejně budeš mít máslový pod potahovkou a bude tam tzv mantinel, samotná šlehajda by potah naleptala a dort by začal téct
Nejen za sebe, ale všechny svatebčany doporučuji PragueCityCake, designově unikátní (dle stylu, barev a všech různých výmyslů vytvoří dokonalý celek na který dostaneš i náčrtek ), chuťově delikátní..
@ranixia ty jo...no náplně jsou spíš odlehčené, různé lehké krémy ze šlehačky a smetany...spíš mi jde o to, zda bych se vešla do 15 kilo.....a právě průměry těch kruhů spíš menší, ne do šíře.
U klasického kulatého, který běžně dělám (26 cm) mívám váhu 2,5 - 3 kg - uvnitř odlehčená náplň, ovoce, lehké piškotové těsto. U 4 patra to vidím cca takto: spodní patro z třeného těsta (musí být pevnější, protože nese váhu ostatních) průměr 30 cm 5 kg, nad tím 26 cm 3 kg, 22 cm 2 kg, nahoře 18 cm 1kg + počítej se zdobením, podle too co bys chtěla cca 1 kg navíc
Na osobu se počítá asi 100 - 150 g dortu
když mrkneš na mé stránky, mám tam poslední růžový dortík 26 cm zhruba těch 15 cm vysoký a ten měl 3,1 kg
Máme dort z Vlašimi na doporučení známých. Taky jsem chtěla něco odlehčeného, protože vím, jak vždycky ty klasické svatební dorty nešly vůbec jíst, tím spíš když stály venku a ohřály se. Nakonec po ochutnávkách místních dortů máme piškotový a máslový krém s lesním ovocem. Dorty dělají opravdu poctivě, piškoty jako peříčko a máslový krém je opravdu z másla, ne žádných sraček umělých, které právě tak nikomu nechutnají. Přinesli mi i ochutnat na talířek krém, co do svatebních dortů dávají a moc dobré, i když normálně to nejím. Vím, že slečna se ptala po Praze, ale tohle jsem nemohla nedoporučit:-)