Ahojky holky,
ráda bych se zeptala,zda některá z vás náhodou nevíte o cukrářství, popř. někom, kdo by mi na svatbu upekl cukroví podle receptů, které bych si donesla? Ideální by bylo okolí Brna, Břeclavi, popř. Znojma.
V naší rodině totiž není nikdo, kdo má rád tradiční svatební cukroví - řezy, rolády, košíčky, věnečky a další založené na másle. Všichni by si spíš dali něco lehkého. Tak jsem dohromady dala sbírku receptů a teď bych jen potřebovala někoho, kdo by se do toho pustil. Sami doma to nezvládneme, je toho dost a spousta cukráren mi již takový nápad odmítla. Péct podle mých představ prý není v jejich službách. 8-( Dort to jo, ale cukroví... :-|
Díky za každý podnět.
lupinecek: v našem městě je učňovské středisko, obor kuchař-cukrář. Pokud bych to potřebovala, asi by mě napadlo obrátit se tam. Děcka se budou snažit a ty zaplatíš jen suroviny a energii (...si myslím...). Zkus zjistit, jestli ve tvém okolí není taky nějaká taková škola.
Tvoje "lehké" recepty mě zaujaly ;-) My se chystáme na menší raut a taky nechci žádné máslové cukroví. Přípravu snad zvládnem sami. Myslíš, že by bylo hodně troufalé, poprosit tě o nějakou tvou receptovou inspiraci x-) Pokud ti nevadí podělit se o nějaký ten receptík (třeba do mé IP schránky), budu moc ráda :-)
Přeju ti hodně štěstí v zařizování.
Já myslím, že do toho se moc lidí asi nepohrne, protože kdyby se to nějak nepovedlo nebo nedalo by se to jíst, tak chyba bude na straně těch co to pekli.
A co vyzkoušet nějaké ty paní, co pečou doma (třeba na hody apod.)? Ale obávám se, že se asi do nevyzkoušených receptů nikdo nepohrne. Záleží, v jakém jsou duchu - třeba by Ti nabídli něco podobného, co mají vyzkoušené. A taky podle toho, kolik toho budeš chtít.
Zajímal by mě na ukázku nějaký recept na lehčí variantu cukroví. Nehodíš sem něco?
luc1979:
Tak dávam nějaký ten receptík, nezaručuji, že budou chutnat. Já je mám všechny vyzkoušené a vím, že nám chutnají a proto je mám i na svatbu. Ale každý máme jazyk mlsný jinak ;-) Množství surovin na svatbu se samozřejmě musí zvětšit !
Ananasové trubičky se šlehačkou
3dl smetany ke šlehání
150g dužiny z ananasu
140g moučkového cukru
vanilkový lusk
50g másla
30g rostlinného tuku (Hera)
60g hladké mouky
1 lžíce sezamových semínek
Ananas rozmixujeme na hladkou kaši, přidáme mouku, cukr, rozpuštěné máslo a semínka z vanilkového lusku a dobře promícháme. Na pečící papír přes šablonu s kulatými otvory rozetřeme těsto a vytvoříme tak oválky. Posypeme sezamem a pečeme do zlatova cca při 140°C. Upečené oválky pak přendáme z papíru na vál a jakmile schládnou natolik, že je můžeme vzít do ruky, stočíme kolem kovové trubičky a necháme úplně vychladnout. Vychladlé stáhneme a naplníme ušlehanou smetanou.
Plněné jahodové laskonky
3 bílky
½ lžičky citronové šťávy
150 g cukru krupice
Na krém:
200 ml crème fraîche nebo zakysané smetany
200 ml bílého jogurtu
300 g jahod
250 g malin + na ozdobu
menší svazek máty, lístky otrhané a nasekané + lístky na ozdobení
malý kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
5 lžic moučkového cukru + na poprášení
Troubu předehřejte na 90 °C. Bílky a citronovou šťávu dáme do suché a čisté nádoby robotu. Šleháme, dokud hmota nezdvojnásobí objem a nezačne vytvářet špičky. Hotovo budete mít, když našlehané bílky úplně zaplní metlu. Robot nechte zapnutý a po lžičkách přidávejte cukr – každou várku nechte vždy pořádně spojit s bílky. Šleháme, dokud směs není krásně hladká a lesklá.
Plech vyložte pečicím papírem. Ušlehanými bílky naplňte zdobítka a začněte připravovat laskonky, respektive laskonkové košíčky. Nejprve uděláme tečku na pečicí papír a postupně ji obkružujte oválky. Obvod posledního (od středu nejvzdálenějšího) oválku pak dvakrát nebo třikrát obkroužíme i do výšky, abysme vytvořili stěny košíčku. Pečeme (či spíše sušíme) dvě hodiny cca při 120°C záleží na typu trouby, dokud nejsou laskonky krásně křehké. Necháme je úplně vychladnout.
Mezitím připravte náplň: crème fraîche rozmíchejte s jogurtem. NĚKOLIK JAHOD NECHÁME STRANOU NA OZDOBU. Ostatní rozmačkejte ve větší míse s většinou malin, přidejte mátu i zázvor, lehce poprašte cukrem a promíchejte; výsledkem by mělo být vláčné pyré. Opatrně ho spojte s jogurtovou směsí a podle chuti doslaďte cukrem.
Zbylé jahody nakrájejte na plátky. Částí z nich vyložte vnitřek laskonek, naplňte je jahodovo-malinovým krémem, ozdobte zbývajícími jahodami, malinami i mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem.