Ahoj, chci se zeptat jaký plánujete dort?? Přítel trvá na marcipánovém dortu, já bych ale chtěla nějaký lehčí, ovocný....tak jsem si říkala co udělat kompromis povrch bude z marcipánu a vnitřek světlé těsto a tvarohový krém, příp. pudinkový ( nebo nějaký lehký) a ovoce??? Bude se to dát jíst???
My budeme mít taky kombinaci ;-) potahovaný marcipánem, naše cukrářka říkala, že ty potahové hmoty jsou jinak vcelku ošklivé a hosté to vesměs různě loupou apod. Náplně budou nejspíš 3 - všechny krémové - aby dort držel v těch patrech, ale bude plněný ovocem - citron, meruňka, jahody. A těsto bude oboje - svělé i tmavé.
No mělo by to být hlavně něco, co budou jíst všichni, ne jen ženich.
Na vrch musíš stejně něco dát, bud se dává potahová hmota, marcipán nebo čokoláda. Takže se běžně dělají dorty z marcipánu s jakoukoliv náplní a určitě se to jíst dá :-)) Je pravda, že potahová hmota není tak dobrá jako marcipán či čokoláda, ale hladký bílý dort se jinak udělat nedá
My budeme mít ovocný s trubičkama z bílé čokolády okolo a vevnitř bude tvarohová náplň s jahodama a malinama.Nemáme moc rádi marcipán a myslím že tímhle dortem se v létě nic nezkazí :-)
Třípatrový dort se dá vyztužit ,takže jednotlivé patra leží na v dortě zapíchnutých tyčkách ,tím pádem je dort stabilní a může mít klidně i pět pater a i z ovocnou náplní. To vyztužení některé cukrářky nedělají nebo dokonce neznají,je třeba to s nimi domluvit. ;-)
My budeme mít třípatrový potažený marcipánem, náplň bude mramorované těsto (vypadá to úžasně) a mezi to vždy marmeláda aby to nebylo suché a krém z tvarohu a citronové kúry, je to lehké, svěží. O víkendu jsme nechváli u stejné paní dělat narozeninový dort, abychom ochutnali a všichni byli spokojení (dost jich bude na té svatbě).
My budeme mit 3-4 patrovy a kazde patro bude mit jinou napln. Jedno bude mekky cokoladovy korpus s penou, pak hutny cokoladovy s ovocem vevnitr, a pak svetly s vanilkovym kremem a ovocem. Proste at si kazdy da, na co ma chut :)
My meli presne co pises - lehke piskotove testo (spodni patro bylo tmave a dalsi tri svetle), uvnitr lehouny vanilkovy krem, prokladany jahodama a to cele pod marcipanovym potahem. byl vynikajici, lehky a vsichni ho chvalili, nekteri si dokonce pridavali... v cukrarne nam navic davali vybrat (a take ochutnat vzorcky) z ruznych test (cokoladove, piskotove,...) i kremu vcetne pudinkovych a tvarohovych.
Určitě.Máslové krémy jsou spíš těžší.Ale tvaroh,ovoce,šlehačka to jsou výborné krémy.Akorát mezi potah a takový krém musí přijít mantinel bud z pudinkovo-máslového krému,nebo másla s nutelou.Každý to dává jinak.Je to jenom tenká vrstvička.