děvčata, já mám skvělou zkušenost se svatebníma koláčkama... peču je normálně na každou větší oslavu, jsou kvalitní, velice chutné... a netrvrdnou, ba naopak, pokud jsou uzavřené v nějaké krabici, např. plechové, tak spíš měknou....
recpet je trošku náročnější, ale ta práce s tím se rozhodně vyplatí....
recept je tady:
Droždové těsto:
450g hladké mouky
50g hrubé mouky
60g másla
5 žloutků, 3 lžíce cukru
40g droždí
asi 1/4l mléka
vanilínový cukr, sůl
Máslové těsto:
300g másla
100g hladké mouky
hladká mouka na vyválení
tuk na vymazání plechů
2 žloutky na potření
Tvarohová nádivka:
250g měkkého tvarohu
2 žloutky
50g moučkového cukru
30 g strouhaných piškotů
2lžíce rumu, 1 lžíce rozinek
Nejprve připravíme máslové těsto: na vál prosijeme mouku, přidáme drobně nakrájené máslo, promneme je, potom prohněteme a utvoříme čtverec vysoký asi jeden centimetr. Položíme jej na pomoučený talíř a necháme v chladničce ztuhout.
Mezitím připravíme drožďové těsto: Droždí promícháme se lžící cukru, zředíme čtyřmi lžícemi vlažného mléka, vmícháme dvě lžíce mouky, poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme se solí do mísy, přidáme cukr, vanilínový cukr, žloutky, rozehřátý tuk, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláváme vláčné těsto. Dobře je propracujeme, poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě. Nakynuté těsto postavíme na chvilku do studena, aby se při převalování máslové těsto příliš neohřálvalo. Vykynuté těsto prohněteme, rozválíme je do tvaru čtverce tak, aby bylo po obvodu v tenčí vrstvě. Máslové těsto rozválíme ve čtverec o polovinu menší, než je drožďové těsto, a položíme je nakoso na drožďové těsto. Cípy drožďového těsta přeložíme přes máslové těsto a spojíme je. Vše lehce vyválíme na čtverec, jehož horní třetinu přeložíme přes střed čtverce, pak přeložíme spodní třetinu, pak pravou třetinu vzniklého obdélníku přeložíme přes střed, pak přeložíme levou třetinu. Těsto necháme v chladnu odležet půl hodiny, pak je vyválíme a přeložíme stejně jako u prvního převalování a po půlhodinovém intervalu převalování opakujeme. Pak 'těsto necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na půlky, z každé vyválíme tenký plát a koláčky tvarujeme: plát těsta nakrájíme na čtverečky, pokladame je nádivkou, zabalíme ji do těsta a přeložíme na vymazané plechy. Koláčky roztlačíme prsty do šířky, necháme nakynout, pak potřeme žloutky rozšlehanými se lžící mléka a posypeme drobenkou.
Drobenka:
100g másla
100g moučkového cukru
130g polohrubé mouky
špetka mleté skořice
Příprava tvarohové nádivky:
Tvaroh rozetřeme s cukrem a se žloutky, přidáme rum a piškoty a nakonec přebrané propláchnuté a odkapané rozinky a zamícháme.
Nakynuté koláčky pečeme ve středně teplé troubě (200 C), před podáváním je pocukrujeme.