Holky prosím o radu, existuje bílý marcipán? Kamarádka říkala že ne, ale my chcem dort potažený bílým marcipánem. To je jako co na všech bílých dortech?
To co je na dortech je bílá potahovací hmota. Pravý marcipán z mandlí je nažloutlý a hůře se s ním pracuje. Ochutnala jsem ten i dalších asi šest potahovacích hmot. Rozdíly chuťové jsou, ale chutnali mi skoro všechny a vybrali jsme sněhobílý, který krásně drží na dortu. Sestra mi ho bude péci. Peče dorty známým a ted už i jejich známým. Takže ne všechny potažené dorty jsou potažené marcipánem, jen tomu tak všichni řikají.
Bílé dorty jsou většinou potaženy fondánem (cukrová hmota). Hmota není tak výrazné chuti jako marcipán, ale chutná dobře. Někdy může být i marcipán bělejší - to když se do něj přidá potravinová barva běloba.
Pravý marcipán není bílý, ale krémový. Svatební dorty se potahují různými druhy bílých hmot - jak zmínila @kucirlib . Ty hmoty se jmenují různě - K2, pasta dama dekor, white icing, bílý čokoflex, domácí varianty. Každá má trochu jinou chuť a konkrétně ta K2 mi chutná nejvíc - má lehce mandlovou chuť jako pravý marcipán.
Novinkou mezi potahovýma hmotama je SmartFlex - konkrétně ten madlový je asi nejlepší ze všech hmot. Na mléčný marcipán to sice pořád nemá, ale jestli chceš bílý dort, je to nejlepší volba.
Fondán je podle mě hrůza bez chuti a zápachu, to už je lepší, nějaká potahová hmota ze sušeného mléka a s mandlovou trestí. A dá se to obarvit bělobou, pak bude také sněhově bílá..
Ono každému chutná něco jiného a ve své podstatě platí pravidlo, že pokud to je sněho bílé, tak to není marcipán. :-)
Ten smartlex je docela dobrý a dobře se s ním pracuje a má řadu příchutí. Klidně třešnový :-) ikdyž to zrovna není moje parketa.
Mě chutná montana, přijde mi z těch potahovacích hmot chutově nejlepší.
Ahoj, marcipán lze vybělit speciální bělobou určenou na marcipán - ručně - je to ale pracné. Jak píší holky - na trhu je mnoho fondánových modelovacích hmot. Ne všechny jsou však chutné... Chce to vyzkoušet, příchutí je mnoho...
Marcipan neni bily a ja bych ho ani nebarvila.Po vybeleni uz by nebyl dobry a toho belidla bych musela dat vice a to je nanic.Potahovaci hmoty maji ruzne prichute,jako mandle,cokolada,pomeranc...Nektere jsou dobre.
a co marcipan potahnout velice tenkou bilou hmotou ,Marcipan je marcipan a udelat kompromis ,sikovna cukrarka si s tim poradi.Ten danskej marcpan bude beztak belenej ,mandle jsou vsude natloutle ;-)
Dnes už se bílý marcipán prodává. Třeba tady http://dortisimo.cz/eshop/2532-marcip.... Další možností jak na dortu mít marcipán je ten, že se pak přes marcipán dort potáhne třeba Smartflexem.
myslím, že pravý marcipán je opravdu jen ve smetanové barvě a ty ostatní barvy jsou pouze náhražky a hmoty - myslím, že ale amatér (necukrář) rozdíl nenajde.... my jsme šli do parcipánu :-)
ano bílý marcipán existuje, ale moje cukrářka ho třeba nedoporučuje, protože má horší chuť než krémový nebo barevný. Takže i když mám bílo-růžovou svatbu, dort bude krémovo-růžový :-)