Kdy se předávají svatební dary či peníze?

Profilova fotka
Ahoj holky, chci se zeptat, kdy a jakým způsobem probíhá na svatbě předání svatebních darů. V našem případě se bude jednat spíš o penízky, to máme již od začátku vyřešené, poprosili jsme o to všechny zúčastněné a máme to i na našich svatebních stránkách. Není mi ale jasné, v jakém momentu a jak přesně má probíhat samotné předání a následné poděkování. Poradíte?
Odpovědět
Profilova fotka
Asi 70% lídí, kterí nám dávali peníze, je strčilo do obálky k přáníčku a předali mi to přímo po obřadu při blahopřání. Obálky jsme rovnou odkládali ke svědkovi a kytice svědkyni. Akorát pár babiček a taťka mi dali pak "nenápadně" obálku později na hostině. A nejlepší byl jeden strejda, který se ke mě hnal, sotva jsem před obřadem vystoupila z auta a cpal mi tisícovku :-D naštěstí byla poblíž babi, tak jsem jí to vrazila do kabelky. No a dary věcné nám předávali až na místě hostiny (bylo to jen asi 5 věcí). Rozbalili jsme si to až potom v klidu doma druhý den, stejně jako ta blahopřání s penězi.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, jj fajn, vtipný s tím strejdou :-). A myslíš, že teda není blbý, když se nebudou veřejně číst ta přáníčka atd., přijde mi to docela trapný a možná i trochu nudný...? Měli jste někde vyhrazené místo - stolek, kam mohli hosté dary odkládat?
Odpovědět
Profilova fotka
No tak ty přáníčka dávali teda přímo nám, po obřadu jsem je pak dali do dárkové tašky a měli jsme je na zemi za stolem. Dary nám vrazili do ruky a my jsme je položili na lavici ke zdi, případně nám jen řekli, že dar máme támhle. Fakt jsem dostali celkem asi pět darů, takže jsme na to neřešili žádné centrální odkladiště, prostě se to tam někde položilo a druhý den při úklidu jsme si to odvezli domů. A přáníčka jsme nečetli, taky mi to připadá nudné, zdlouhavé a trapné, jak by z těch obálek ypadávaly prachy... To raději do soukromí.
Odpovědět
@kristyna2013 Já dostávala po obřadu při gratulacích kytičky a manžel dostával při gratulaci do ruky obálku s přáníčkem, v kterém byli peníze. No a měli jsme i dva dary a na ty byl v restauraci připraven stůl. Takže je hosté dali tam a my si je pak rozbalili. Za nás bylo lepší dát nám přáníčko s penězi hned po obřadu při gratulacích. Nebavilo by mě, kdyby na svatbě v restauraci postupně lidé chodili a předávali (protože jsme chtěli tančit, chtěli se jít projít, atd. Prostě užívat si svatbu a ne postupně během celé svatby přebírat přáníčka). Zároveň přáníčka nikdo veřejně nečetl. Přečetli jsme si je sami.
Odpovědět
Profilova fotka
@kristyna2013 Dobrý den, celý průběh svatby záleží hlavně na tom, jak si to přejete vy. Je ale obvyklé, že první gratulace jsou po obřadu (pokud nepokračují všichni na oběd/raut) a druhé po obědě a před dortem. Pokud Vám ale nejvíce hostů příjde až na večerní oslavu, může být předávání jako zahájení večera. Opravdu je to jen na Vás. je ale dobré rozhodnout si to dopředu, aby nežačali gratulanti živelně předávat obálky například až půjdete na parket k 1.tanci :). Hezké přípravy! Michaela Pokorná Svatba-stylově
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, my jsme to měli tak, že jsme žádný oběd neměli a hned po obřadu následoval raut, kam byli zváni všichni blízcí. Na dary, přáníčka apod. jsme měli vyhrazený stoleček, tam je mohli hosté rovnou po příchodu odložit. Dary a přáníčka od lidí, co nebyli zváni na hostinu, se předávaly rovnou po obřadu, ovšem ne mně, ale sestřence, která mi dělala koordinátorku. To si myslím, že bylo velmi dobře zařízené, protože jsem pak měla volné ruce na focení, na gratulace a objímání. Sestřenka pak tyto dary a přání taktéž přidala na stoleček s dary. Na úvod rautu jsme zakrajovali dort a pak nám svědci dárky podávali a my jsme je rozbalovali. I přáníčka jsme četli, mně to tedy trapné nepřijde a řekla bych, že je to i slušné. U každého daru jsem dotyčnému poděkovala, u lidí, kteří tam nebyli a které nikdo neznal, jsem třeba řekla "to je od vzdálené tety, tak jí moc děkujeme, i když tady s námi dnes není".
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?