Svatební cesta. Jaké formality je nutné zařizovat?

Profilova fotka
Ahoj nevěsty, manželky, den po svatbě bychom chtěli jet na svatební cestu do Tater. Bohužel nevíme, jak to bude fungovat s pojištěním, na jaké jméno si ho budu zařizovat. Když si ho budu zařizovat, budu se jmenovat jinak, než když tam pojedu. Myslíte, že s tím nikde nebudou problémy, přeci jen, nemohu vědět, co se kde může stát a jistota je jistota. Kdy tedy dochází k oficiální změně jména??
Odpovědět
Profilova fotka
maky, klidně jeďte! Dokud nedostaneš oddací list a nezařídíš si novou OP, tak se nic nemění.-)
Odpovědět
Ahoj Maky, k tomuto tématu se přidávám taky, protože jsem na tom stejně jak ty, chceme vycestovat do zahraničí a taky nevím, jak to s tím je, snad nám nějaká už vdaná poradí. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
my odlétali na svatebku 3 dny po svatbě a ve Frankfurtu jim bylo úplně jedno, jak se momentálně jmenuju, hlavně, že jsem se prokázala stejný jménem, který tam bylo nahlášený ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Uff, tak to jsem teda fakt ráda! Takže když se se mnou utrhne lanovka, tak mi bude pojištění normálně platit?? Co mi vůbec zůstane po svatbě?? Ustřižená občanka? Nebo nějakej doklad, jako že jsem se vdala, a oddací list se vyřizuje??
Odpovědět
s pasem je to tak, že si ho musíš vyřídit do 3 měsíců po svatbě, takže není problém jet na starý pas. když si zařizuješ dovču v ck, tam jim dáš číslo starého pasu, na stejné jméno si vyřídíš i pojištění. na letenky musíš taky nahlásit jméno, které máš v pasu. u nás věděli že jedeme na svatebku a nebyl v ničemm problém, já jsem jela na starý pas ještě 5 měsíců po svatbě, jelikož mě paní na vyřizování pasu, řekla, že je to jedno, kdy si to vyřídím hlavně že platí a to není pravda, je to do 3 měsíců od svatby. když jsem si pak byla vyřizovat nový pas, tak mi paní řekla, že dokud tam nedám žádost o vyřízení pasu, tak stejně nezjistí, že už jsi vdaná a že máš nové jméno.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, takže když máme na smlouvě zájezdu napsaný starý jména, znamená to, že bychom měli vycestovat s ustřihlou občankou? Pas nemáme a neplánujeme si ho udělat.
Odpovědět
Profilova fotka
Na Slovensko přeci už pas nepotřebuju? Nebo mi občanku úplně vemou, myslela jsem, že mi zůstane ustřižená?
Odpovědět
Já cestování s ustřiženou občankou riskovat nebudu - vezmu si s sebou pas, i když se budeme pohybovat po území EU (ale letadlem, takže doklad potřebuju). Letenky, pojištění, ubytování, pronájmy aut - všechno budu zařizovat na staré jméno.
Odpovědět
Profilova fotka
s ustřiženou občankou bych to neriskovala :-| my letěli mimo EU, takže jsem letěla na pas, který byl na jméno za svobodna
Odpovědět
Profilova fotka
Mě to přijde taky divný, se starou a ustřihlou občankou...Na svatební cestu jedeme za tři týdny po svatbě a to už budeme mít nové občanky, jen nevím, jak nám to projde při ubytování :-S
Odpovědět
Profilova fotka
já bych radši moc cestování na ustřiženou občanku moc neriskovala, možná to slovensko, ale pak vysvětlovat někde jinde na letišti, že předkládám znehodnocený doklad :-S, já si kvůli svatební cestě dělala nový pas a letos zase nový, protože jedem do švýcarska a tam to na občanku nejde, ale co hlavně že pak nejsou nikde zmatky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
cestování s ustřiženou občankou nedoporučuje ani ministerstvo vnitra, tam jsem to našla, my jdeme taky 3 dny po svatbě a nahlásila jsem na oba pas, maximálně zkuste uprosit oddávající/ho ať vám nestříhá rohy, že nemáte pasy a potřebujete vycestovat.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Ahoj, no ja se nastesti domluvila s matrikarkou, ze mi obcanku neprestrihne a udela to az se vratime ze svatebni cesty. Pas mi totiz prestal platit v červnu a me prislo jako blbost vyrizovat si novej. A ted jsem byla minulej vikend na svatbe a zjistila jsem ze se strihaji obcanky. No malem me mrsklo, protoze i ten rychlopas trva tyden (tchyne dela na pasech). Takze zaridit se to da.
Odpovědět
holky určitě nejezděte na přestřiženou občanku to je blbost, je to vlastně neplatné a nikho nezajímá proč je neplatná, nikdo nebude zjišťovat jestli je to kvůli změně jména, stavu.... buď opravdu překecat matrikářku a nebo si na rychlo udělat pas :-) My oba pasy máme, takže není problém! Doma necháme přestřiženou občanku a vezmem si pasy a letíme ještě na staré jména. Taky jsme se kvůli toho v cestovce museli informovat, protože vylítáme na svatební cestu 3 dny po svatbě.. :-) Takže když vše zařídíte na staré jméno, není nikde problém a ty pasy opravdu až 3 měsíce po svatbě stačí vyměnit :-)
Odpovědět
Kámoš cestoval na ustřiženou občanku (měnil trvalé bydliště) a v Německu na hranicích musel platit pokutu. Ale pustili ho dál. :-D
Odpovědět
Holky, s ustřiženou občankou "nesmíte" nikam jet, a už vůbec né letecky!! Mně po svatbě málem nepustili ani do Freeportu na nákupy a to je pár metrů za hranicema....ťeď už ty kontroly nejsou, ale třeba do takového Chorvatska se vám to může stát taky...tam nás minulej rok hodně kontrolovali. Takže jednoznačně doporučuji pasy, jedete-li takto krátce po svatbě!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Ahoj holky! Ráda bych se zeptala, zda máte některá zkušenosti s cestováním po Evropě (my letíme konkrétně do Španělska) pouze na občanský průkaz? Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jed na pas, ne na obcanku. Stejne to na hranicich neukazujes, takze jen pro jistotu...
Odpovědět
Profilova fotka
@sedivka No, jenže je problém ten, že v občance mám nové příjmení a v pase staré. V cestovce mi říkali, že se dá cestovat na občanku, tak teď teda nevím (jen jsem se tu chtěla zeptat na zkušenosti s občankou...).
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jestli uz mas obcanku na nove jmeno, let s ni. Byla jsem pred par mesici v barcelone a pas nevyzadovali. Na letisti staci i obcanka. Zalezi na jake jmeno mas letenku, pokud letis
Odpovědět
Profilova fotka
Já si byla před 14 dny měnit občanku a jelikož žijeme v zahraničí, automaticky mě zajímalo, jak to bude s pasem. Paní mě varovala, že pas je platný ještě do 3 měsíců po svatbě, což bylo i dřív, ale nyní ho po třech měsících automaticky zrušej. Je to prý z toho důvodu, že si pak nevěsty nové pasy nedělaly a ještě X měsíců...některé i let jezdily na starý pas. Takže pokus se chystáte na dovolenou se starým pasem, pozor, aby vám během svatební cesty nepropadl a vy jste se neměly pak jak vrátit...... Jinak já si tedy s občankou rovnou vyřídila i pas s tím, že mi pas zatím nechali a odevzdám ho při vyzvednutí. A při vyzvednutí musím rovnou zařídit i řidičák, protože na ten jsem nějak pozapomněla :-/
Odpovědět
ahojte, chcem sa opytat, po svadbe si meno nemenim, iba pridavam manzelove. obcianku si budem menit, lebo mi konci dva dni po svadbe, ale pas mam nedavno robeny, nemozem ho pouzivat? mi ho zrusia? nemenim meno, iba pridavam dalsie..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?