Ahoj,
sama jsem evangelicka, ale s pritelem budeme mit katolickou svatbu. Moc nevim jak to u nas v CR funguje pri dojednavani svatby v katolickem kostele, tj. zhlediska reci pri uvitani, moznosti slibu ap. Urcite se to vsechno dozvime na schuzce s farari v prosinci, ale radi bychom chteli mit nejakou predstavu a byt pripraveni.
Od znamych jsme tu v NL dostali rozsahly dokument ve wordu, cca 125 stran, kde je vlastne krok za krokem popsan svatebni obrad v kostele prave vcetne ruznych moznosti cteni, modliteb, proslovu, slibu pri tom a onom...clovek se tak muze domluvit opravdu na konkretni podobe a vybrat si, co je mu nejblizsi.
Moc se mi to libi, akorat my to budeme mit v CR, takze to je spise jen jako inspirace, ale fakt mne to nadchlo. A prestoze tak skvele holandstinu neovladam, pekne jsem se do toho zacetla:)
A muj dotaz? Kdyz jste domlouvali svatbu s fararem, nedostali jste nekdo neco takoveho? Jak pak takove domluva na konkretni podobe vypadala, meli jste neco na vybranou nebo to naopak uplne nechali na fararovi?
Dekuji moc a kdyby tu planoval naopak nekdo planoval svatbu v NL, rada dam blizsi info:)
@kapacita Řekla bych, že jsou na výběr jen dvě varianty obŕadu. Obŕad i se mší a obŕad bez mše. Sliby jsou dané, ty měnit nejde. Čtení si vétšinou můžete vybrat , jaké budete chtit , záleží to na tom kterém faráři, stejně tak i hudbu. Někde na internetu najdeš texty svatebního obřadu. :-)
@radkaja dik moc...tak to si mne moc nepotesila, kdyz jsem se ted zbezne podivala na ty moznosti v NL, tak maji dokonce 17 ruznych slibu. To pak nemluvim o vymene prstynku ap. Ne ze bych chtela neco extra, stejne chci takovy ten klasicky slib, ale ja vlastne nechapu, ze v tom muzou byt takove rozdily. Jednou je to katolicka vira v CR, jednou v NL...no a kdyz uz jsem u tech rozdilu, mohu mit dve otazky?
Kdyz se rekne obrad se msi a beze mse...mysli se tim vecere pane, ze jo? Ja jen jaksi objevuji rozdily v nazvech mezi katolickym a evangelickym vyznanim a jsem z toho jaksi zmatena:)
A je soucasti ceskeho svatebniho obradu taky moment, kdy se oba novomanzele odeberou stranou pomodlit se k pane Marii za vsechny zeny? Tak jsem to tu na vsech katolickych svatbach videla a pritel si to bez toho nedokaze predstavit. Stejne tak zapalovani spolecne svice...ale to si myslim je i v CR.
Dekuji moc za radu. :-)
@kapacita Se mší je to včetně proměňování + sv.přijímaní. Pomodlení se k panně Marii není běžné béhem obřadu, také se nerozžíhají svíce , třeba to ale půjde nějak zařadit . Samotný svatební obřad je celkem jednoduchý .
Je to asi hodně jiné, doporučuju si na nějakou svatbu do kostela zajít. Opravdu to má poměrně pevnou strukturu, mění se jen čtení, dále si můžeš zvolit písničky, ale jen církevní a kázání bývá osobní - o vás dvou.
Ahoj, slibu jsou dvě varianty, čteni máš variant asi osm od každého. V rámci jakési pevné kostry se s tím dál trochu hýbat, ale to záleží na konkrétním faráři . Užitečné info je na http://www.manzelstvi.cz/Cteni-pri-sv...
@antoinet
Jo ja bych si nekam na svatbu i zasla, ale bydlime v cizine, takze to moc realne neni. Me dosavadni zkusenosti z katolicke svatby jsou prave vicemene ze zahranicnich svateb...
Jinak jsem zvedava na tu pevnou strukturu a pisne..pritel porad, ze chce hodne pisni a pry musi zaznit Ave Maria a Kyrie Eleison (snad dobre napsane), ze to je standard na holandskych svatbach. Tak jsem zvedava jak s tim pochodime ;-)