Je možnost domluvy při katolickém sňatku v kostele?

Ahoj, sama jsem evangelicka, ale s pritelem budeme mit katolickou svatbu. Moc nevim jak to u nas v CR funguje pri dojednavani svatby v katolickem kostele, tj. zhlediska reci pri uvitani, moznosti slibu ap. Urcite se to vsechno dozvime na schuzce s farari v prosinci, ale radi bychom chteli mit nejakou predstavu a byt pripraveni. Od znamych jsme tu v NL dostali rozsahly dokument ve wordu, cca 125 stran, kde je vlastne krok za krokem popsan svatebni obrad v kostele prave vcetne ruznych moznosti cteni, modliteb, proslovu, slibu pri tom a onom...clovek se tak muze domluvit opravdu na konkretni podobe a vybrat si, co je mu nejblizsi. Moc se mi to libi, akorat my to budeme mit v CR, takze to je spise jen jako inspirace, ale fakt mne to nadchlo. A prestoze tak skvele holandstinu neovladam, pekne jsem se do toho zacetla:) A muj dotaz? Kdyz jste domlouvali svatbu s fararem, nedostali jste nekdo neco takoveho? Jak pak takove domluva na konkretni podobe vypadala, meli jste neco na vybranou nebo to naopak uplne nechali na fararovi? Dekuji moc a kdyby tu planoval naopak nekdo planoval svatbu v NL, rada dam blizsi info:)
Odpovědět
@kapacita Řekla bych, že jsou na výběr jen dvě varianty obŕadu. Obŕad i se mší a obŕad bez mše. Sliby jsou dané, ty měnit nejde. Čtení si vétšinou můžete vybrat , jaké budete chtit , záleží to na tom kterém faráři, stejně tak i hudbu. Někde na internetu najdeš texty svatebního obřadu. :-)
Odpovědět
@radkaja dik moc...tak to si mne moc nepotesila, kdyz jsem se ted zbezne podivala na ty moznosti v NL, tak maji dokonce 17 ruznych slibu. To pak nemluvim o vymene prstynku ap. Ne ze bych chtela neco extra, stejne chci takovy ten klasicky slib, ale ja vlastne nechapu, ze v tom muzou byt takove rozdily. Jednou je to katolicka vira v CR, jednou v NL...no a kdyz uz jsem u tech rozdilu, mohu mit dve otazky? Kdyz se rekne obrad se msi a beze mse...mysli se tim vecere pane, ze jo? Ja jen jaksi objevuji rozdily v nazvech mezi katolickym a evangelickym vyznanim a jsem z toho jaksi zmatena:) A je soucasti ceskeho svatebniho obradu taky moment, kdy se oba novomanzele odeberou stranou pomodlit se k pane Marii za vsechny zeny? Tak jsem to tu na vsech katolickych svatbach videla a pritel si to bez toho nedokaze predstavit. Stejne tak zapalovani spolecne svice...ale to si myslim je i v CR. Dekuji moc za radu. :-)
Odpovědět
Dost informací ke katolické svatbě se dá najít tady: http://www.manzelstvi.cz/Svatba/
Odpovědět
@kapacita Se mší je to včetně proměňování + sv.přijímaní. Pomodlení se k panně Marii není běžné béhem obřadu, také se nerozžíhají svíce , třeba to ale půjde nějak zařadit . Samotný svatební obřad je celkem jednoduchý .
Odpovědět
Profilova fotka
Je to asi hodně jiné, doporučuju si na nějakou svatbu do kostela zajít. Opravdu to má poměrně pevnou strukturu, mění se jen čtení, dále si můžeš zvolit písničky, ale jen církevní a kázání bývá osobní - o vás dvou.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, slibu jsou dvě varianty, čteni máš variant asi osm od každého. V rámci jakési pevné kostry se s tím dál trochu hýbat, ale to záleží na konkrétním faráři . Užitečné info je na http://www.manzelstvi.cz/Cteni-pri-sv...
Odpovědět
@antoinet Jo ja bych si nekam na svatbu i zasla, ale bydlime v cizine, takze to moc realne neni. Me dosavadni zkusenosti z katolicke svatby jsou prave vicemene ze zahranicnich svateb... Jinak jsem zvedava na tu pevnou strukturu a pisne..pritel porad, ze chce hodne pisni a pry musi zaznit Ave Maria a Kyrie Eleison (snad dobre napsane), ze to je standard na holandskych svatbach. Tak jsem zvedava jak s tim pochodime ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kapacita Pokud jste ještě nenarazila, mohla by Vám pomoci tato stránka - http://www.liturgie.cz/svatba/svatba-...
Odpovědět
@manzelstvi_rodina dekuji moc, uz jsem tam nasla dost zajimavych veci a urcite se hodi. Dekuji moc za inspiraci
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?