Holky, potřebuji poradit. Domlouvám s restaurací raut pro cca 50lidí. Chtějí pro mě nějaký finanční limit, do kterého se mají vejít. Já vůbec nemám tušení jak to spočítat. 😐😐 Prosím o radu. Jak jste to měly vy? Případně jak to řešit? 😛
Záleží co tam všechno bude, jestli oběd i večeře, jak s pitím a tak... Za sebe bych jim dala strop 500/os se vším všudy (bez tvrdého). Ale je to jen odhad, my patláme raut z několika zdrojů a jsem zvědavá, jaká pak bude výsledná částka...
Ten finanční limit je tvoje představa, kolik chceš za hostinu utratit. Většina nevěst to má tak, že má finanční limit na celou svatbu, od této částky odečte šaty, vlasy, kosmetičku, prstýnky, oznámení, náklady na obřad a podobně a výsledná částka je na hostinu. Nebo na to můžeš jít z druhé strany, když nejsi tolik svázaná financemi, a stanovit si, jaká částka pro útratu ti připadá rozumná. Tam je dobré vycházet z cenové hladiny dané restaurace. Většina se ti dokáže přizpůsobit, když dáš nižší limit, dají do rautu levnější věci, když vyšší, budete mít lepší věci a bude jich víc. Ale chce to vycházet z toho, že v hospodě, kde hlavní jídlo stojí 69 korun, se vám třeba 2000 na osobu nikdy nepodaří projíst, naopak v podniku, kde předkrm stojí 150, vám za 300 na osobu raut neudělají.
Pokud si opravdu nevíš rady, požádej restauraci o vzorové menu, vždycky mívají 2-3 varianty s cenovou nabídkou, od toho se pak můžeš odpíchnout.
Záleží odkud jsi a kde svatbu pořádáš, to dělá taky v rozpočtu hodně. My měli svatbu v restauraci u Pardubic, kde měli pevně danou sazbu 360Kč/os. u rautu, a můžu říct, že všichni lidi byli spokojený, jelikož v rautu bylo jídla požehnaně od studeného bufetu (uzený sumec, kuřecí stripsy, roastbeef, špenátové řervé, miniřízečky, sýry......cca 220g/os) teplý bufet (guláš, krkovice, líčka, mandolína, čerstvé těstoviny ... 230g/os), zeleninové saláty 100g/os.... ač zní blbě ta gramáž, tak můžu říct, že jídla zbylo ještě na druhý den, kdy nám to restaurace dala domů (prý standart) , a nám odpadla starost na pohoštění pro lidi, kteří přijdou na návštěvu :) jinak potom se celkově počítá, jak je již výše zmíněno za vše 1000kč / os. za celý den a všechno pohoštění. Co můžu poradit, je super se domluvit s personálem dát kyblík s ledem a třeba 5 flašek různého alkoholu, k tomu panáčky a at si lidi sami nálévají, zároveň nevěsta/ženich + rodiče výjimky na ostatní alkohol, jinak se ti může stát, že "kamarádi" začnou v určitém stupni opojení testovat 20 leté whisky, které si běžně nekupují a ani nepijí ;) :D (zkušenost druchých
@jurasova84 To korkovné od hlavy je strašný český zvyk. :-) Kvůli tomu jsem se rozhodla udělat svatbu v Polsku - cca 200m za českou hranicí se už za vlastní tvrdý alkohol neplatí, za víno jednorázový poplatek 650Kč bez ohledu na počet lahví a nelako nemezeně v menu. Kdybych měla platit korovné od osoby, tak se nám ten rozpočet nehezky nafoukne. :)