Ahoj, chci se zeptat jaké máte zkušenosti se spropitným v restauraci (penzionu) kde jste měli svatbu a starali se o Vás celý den. Je tu někdo takový?
Máme svatbu na jednom místě, takže se o nás budou starat celý den a včetně ubytování. Dává se ze zkušeností 10% z celkové ceny? Pokud to spočítáme celkově z 80.000 jaký máme předpoklad by to byla cena tady 8000 Kč pro lidi, kteří nás budou obíhat až do večera na rautu atd...Je to v pořádku?Díky za zkušenosti
Ahoj, původně jsme chtěli, ne 10 %, ale nějak zaokrouhlit. Ale nakonec jsme spropitné nedávali, protože jsme se několika podstatnými věcmi nebyli spokojeni.
@lenkas29 Ano, určitě jsme tam něco nechali a připadala bych si hloupě, kdyby ne. A byli jsme teda spokojení, takže určitě. Vyúčtování jsme ale dostali až týden po svatbě, takže 10% nešlo, ale mám pocit, že jsme tam nechali 500kč na hlavu (kuchaři+číšníci).
Vzhledem k tomu, že si restaurace napočítala úplně vše a to se nám moc nelíbilo (jako např. ubrusky, záclonu, stolek atd.) tak jsme spropitné nedávali, vzali si ho tímto způsobem sami... Spokojení s jídlem jsme byli, ale v restauraci také neplatím za to, že je na stole ubrus...
Ahoj, já osobně dám těm holčinám co se budou o nás starat peníze do ruky a pak nějaké to dýško nechám i při vyúčtování pro kuchaře. Do ruky jim to chci dát osobně, protože vím, že si to někteří provozní (nebo ten kdo Vás kasíruje) nechávají pro sebe a těm holkám nic nedají......
mě to příjde hrozně moc. Necháváte tam už tak dost peněz. Já bych se na dýško vybodla. Maximálně jestli tam bude nějaká super příjemná číšnice tak dát stovku, dvě jí přímo do ruky. Ale 8 000 navíc za dýško :-DD. To bych se šla oběsit.
My jsme nedali, za a) jsme to platili až pak, na účet, takže dávat dýško majiteli hotelu mi přišlo divné. b) slečny číšnice byly neskutečně pomalé, celé to bylo takové zdlouhavé a otravné. Hranolky byly úplně tvrdé. Jinak bylo jídlo dobré a cena skvělá, pan majitel je moc prima. Ale řekli jsme mu, že má být fialovo-zelená výzdoba a udělali jen fialovou (upřímně nám to bylo fuk, jen byla škoda, že zapoměl, když si to psal). Místo brambor mě přemluvil na hranolky a dopadlo to blbě. Obsluha neskutečně pomalá. Měli nakrajet dort (my měli jen první kus ukrojit), ale byli tak pomalý, že než přišli, aby to udělali tak jsem ho celej nakrájela a roznosila já s mužem. Taky třeba řekl, že pustí svoje písničky, nějaký zamilovaný a nepustil nic. Ale to jsou jako blbosti. Nám to bylo fuk, měli jsme tam jenom oběd a pak jsme jeli pryč.
A teď ještě koukám na ten účet, že nám naúčtovali výzdobu za 800 Korun :-DDD. A to nám řekli, že to je zadarmo. Navíc ta výzdoba byla hrozně chabá. Dali jen ubrusy (takový dost příšerný, malý a špatně vyžehlený) a ubrousky. Zbytek jsem dělala já. Celkem nás to stálo jen něco přes 6 000, takže prd prd nic. Ale naúčtovat si výzdobu :-DDDDDDDDD když jsou to jen ubrousky. tj sranda.
My jsme měli tedy hostinu a raut na dvou odlišných místech, ale spropitné jsme enchávali na obou místech a dávali jsme opravdu cca 10%. Byli jsme spokojení, ejdnání bylo super, obsluha a jídlo byli taky fajn tak proč to nenechat. pokud spokojená z jakéhokoliv důvodu nebudeš tak samozřejmě je blbost jim ěnco dávat, ale pokud kolem Vás budou skákat celý den a noc a bude servis ok tak bych těch 10% nechala.... Ale do ceny, ze kterých těch 10% počítáš bych nezapočítávala ubytování a asi ani pronájem....
Ježišmárja, takové spropitné? To jste teda grandi!!!! My jsme dali spropitné číšnici za velkou obětavost a trpělivost 300,-Kč., jinak si myslím, že jsme nechali dost peněz útratu a ne ještě dávat takové vysoké spropitné. Tolik bych já rozhodně nedala a to i kdybych na to měla! ;-)
Cateringu jsme dávali 2000Kč (tedy 10%) a obě slečny, co nás obsluhovaly, dostaly každá ještě 500Kč mimo ;-) Byli jsme fakt spokojení, takž jsme jim to dali rádi :-)
My jsme meli vc.obradu vse na jednom miste (obrad, obed, raut a i spani pro 35 lidi - celej penzion) a davali jsme 1500 vecer primo servirkam na ruku (myslim ze jich bylo 3-4) a rano pri placeni jsem to zaokrouhlila a to bylo dalsich asi 400-500 Kč. Podle me ok.
Možná jsem divná, ale nechat tam 10% dýško je celkem dost ne? Všichni jsou placeni stejně tak jako my v práci a myslím si, že nechat dýško servírce už jen 500,- je dost. Ale to je můj názor :-)
Naše restaurace měla program all inclusive. Přestože nám 2 hosté nedorazili, byla účtovaná cena stejná (akceptuji, bylo to v souladu se smlouvou), stejně jako se do ní nijak nepromítlo to, že hosté nakonec nepili téměř žádné alko z restaurace, ale námi nad rámec opatřenou whisku.
I tak jsem byla na vážkách, že spropitné dám (běžně v restauraci dávám cca těch 10%), ale když nás pak fakt vyřízené nechali čekat 1,5 hodiny na fakturu (v které nebylo co počítat, když cena byla jasně předem daná), nebyla jsem v daný okamžik schopná jim cokoliv nechat.
Zpětně mě ale mrzí, že jsem nedala servírkám do ruky každé 500 Kč, bohužel mne to ve 2 hodiny v noci nenapadlo a ráno už tam byli jen majitelé.
Ahojky, hostina nás stála přes 60 tis. dýško jsme nechali tak 1500,- což není moc, a pak jsem zpětně uvažovala, zda jsme neměli nechat těch pověstných 10 %. Teď občas chodím pomáhat kamarádce do restaurace a nedávno tam byla svatba a kamarádka mi říká, že nechali dýško 18 Kč a tvrdili, že byli se vším spokojení. Proti tomu se mi zdá být naše dýško ok, ale těžko soudit myslím, že hodně lidem to při placení ani nedojde, že i za svatební hostinu se dýško může dávat. :-)
@aechmea
Tak já nevim, ale třeba zrovna restaurace, kde jsme měli hostinu, si nenacenila ani pronájem ani nebyla cena za svatební menu přestřelená..... Přitom tu část restaurace (polovina míst celé restaurace) na celý den zavřeli (přitom to byl všední den a to tam mívají dost lidí na oběd),vše krásně vyzdobili (my platili jen za květiny) a pak bylo vše naprosto super - jídlo, obsluha, přístup. tak proč to neocenit?
Kdyby si řekli peníze za pronájem, za to, že máme dort odjinud, přirazili si k cenám 10% jak tu často vidím na beremese, tak už jim navíc asi taky nic moc nedám. Takhle mi to ale přišlo fér.
Taky píšu, že záleží na tom, jak budou spokojeni a že bych to dýško počítala z částky za jídlo a pití, nezahrnovala bych do toho ubytování či případný pronájem.
@kristina94210
Myslíš že dýško servírce 500,- když tam je třeba od oběda až do dvou do noci je dost?
@kristina94210 Nemyslím to nijak hádavě, ale servírky většinou právě nejsou placeny "stejně tak jako my v práci". Obvyklé, mají-li kliku, dostanou minimální mzdu a jejich výdělek je extrémně závislý na spropitných. (Což mě samozřejmě nemusí zajímat, platím za službu...)
Když jsem kdysi brigádničila jako servírka, byly svatby největší "opruz" - hosty zpravidla nebylo možno poslat domů s koncem zavírací doby, přičemž spropitné se namísto 50 a více hostů za večer dávalo jednou za souhrnnou částku. Pro majitele boží akce, pro servírky tak max. 1/3 spropitného proti běžnému provozu. Zažila jsem nevěstu, co na účtu kolem 30.000 (malá svatba před 12 lety), nechala spropitné 12 Kč. Tehdy, v půl páté ráno, mi to přišlo hodně komické.
@alca666 :-) světe div se ale myslím si že ano :-) ale jak píšu nahoře to je můj názor (mimo dýška si v zadu v kuchyni berou sladké, jídlo z rautu, pití a dokonce nebuďme naivní ale dělá se to všude připíšou Vám například více piv atd.) Chápu, že tato práce je náročná po všech stránkách a holky to nemají jednoduché, ale nemyslím si že 500,- je málo :-)
@alca666 My jsme taky neměli účtovaný pronájem, výzdobu nám taky nandali (mou vlastní), ale to není vůbec podstatné. Prostě každý dá, co uzná za vhodné a hlavně na co má. Já jen konstatovala svůj názor, nic víc a nic míň. Nebojím se, že by na tom restaurace patričně nevydělala, tak proč jim zbytečně dávat peníze navíc. Rozumím tomu, dát něco obsluze. Jinak za mě takové díško prostě ne. ;-) Mě zadarmo taky nikdo nic nedá....
Super, myslím, že názor dát 500 obsluze na ruku večer za odvedenou práci a ráno pak zaokrouhlit na celé při placení celé částky za raut je fajn :) Díky za pomoc
A z trochu jinýho úhlu pohledu... necháváte takový spropitný i ostatním dodavatelům, který vás budou obletovat celej den (koordinátor, šéf personálu hotelu/restaurace, kameraman, fotograf,...)? Napadlo mě to, když jsem byla na svatbě, kde natáčela moje kamarádka (nutno podotknout, že profi) a měli jí doplácet už nevím kolik přesně, ale ta částka končila nějak 630,- ... zaplatili jí to do koruny (nesla si do auta obálku, kde cinkaly mince), což mě překvapilo a ona se a mě jen udiveně podívala, že je to přece běžný...
Tímto tu nechci rozvádět diskuzi na téma "ceny kameramanů", protože právě od ní moc dobře vím, kolik ve skutečnosti vydělá (a nemít 2. zaměstnání, tak žije pár měsíců v roce o kůrce chleba). Moje otázka tedy zní, proč se jako automatika bere dýško v restauraci, ale ne i u ostatních, resp. proč se tedy dýško v restauraci tak hrotí?
@leninka88 U nás třeba dostal dýško každý dodavatel, kromě květinářství (vyzvedával manžel, zapomněla jsem na to a on taky, to mě fakt mrzí, protože kytka byla dokonalá) a fotografa. A u toho fakt nelituju, peníze chtěl předem, takže jsem nevěděla, jak bude focení probíhat, jaký bude výsledek, jestli budeme spokojení. A ve finále jsou fotky sice krásné, ale obrečela jsem je, takže nelituju. Každý, kdo si to zasloužil, dostal něco navíc :-) A nevidím v tom problém, naopak mi to přijde jako hezké vyjádření toho, že jsme byli opravdu spokojení :-)
@leninka88 Mezi spropitným servírce a fotografovi vidím rozdíl. Servírku platí (zpravidla minimálně) zaměstnavatel, tedy odměňuji přímo ji za dobrý servis. Fotograf, koordinátorka nebo DJ jsou sami podnikatelé (zaměstnávají sami sebe, "nedře je z kůže" jejich zaměstnavatel) a cenu mají nastavenou tak, aby se jim vyplatilo službu poskytovat a je přímo odměňuji již platnou za službu.
@kristina94210 S tímhle "mimo dýška si v zadu v kuchyni berou sladké, jídlo z rautu, pití a dokonce nebuďme naivní ale dělá se to všude připíšou Vám například více piv atd." naprosto nesouhlasím. V restauraci, kde jsem kdysi brigádničila, jsme nikdy nic z toho nedělali, v životě bych si nedovolila jako personál sáhnout třeba na sladké, které mi nepatří. A v dobré restauraci skutečně ani neokrádají hosty připsáním dalšího alkoholu. Samozřejmě, že se to asi někde děje, ale tvrdit, že všude, to je nepravda.
@zorro4 Byla jsem několik let servírka v několika podnicích... v začátcích v hnusný knajpě jsem opravdu žila více méně ze spropitnýho, později v oblíbený restauraci v centru jsem si na plat nestěžovala... a na dýška už vůbec ne, ale netvořily část, která by mě zachraňovala měsíčně od hladu. Ale přikláním se k tomu, že jsme si nikdy nedovolili vzít sladký nebo z rautu potajnu vzadu! A právě od zmíněný kamarádky kameramanky vím, kolik bere a do čeho musí peníze jako osvč vložit... Ptala jsem se jí, proč nezvedne ceny. Kvůli rostoucí "konkurenci", zněla odpověď. Kdekdo má dnes foťák, na kterej může natáčet a je z něj kameraman...ten levnej, samozřejmě. A ti berou kšefty profíkům v hojný míře. Proto si nenastaví cenu tak, aby ji to uživilo. A z kůže ji často dře zákazník, paradoxní, že?
@leninka88
Tak já víceméně neměla nikoho, kdo by kolem mě celý den pobíhal - akorát toho fotografa a tomu jsme dali výslužku plus jsme dali menší dýško - dopláceli jsme až po předání fotek a byli jsme více než spokojení. Květinářka nám prostě připravila květiny na vyzvednutí, takže tam byla cena jasně daná a nevidím důvod dýška (to, že je svatební kytice náročnější na výrobu je již zahrnuté v její ceně). Stejně tak kosmetička mě prostě nalíčila a hotov, kdybych jí tam měla celý den jako třeba kamarádka, tak bych to brala jinak.
Šéf personálu to měl v dýšku za celou restauraci.
@ttm
Můžu se zeptat, jak nastane to, že fotky jsou sice krásné ale nevěsta je obrečí - co je na nich špatně? jen mě to zajímá, protože si to endovedu úplně představit takovou situaci.... BTW mě se Tvé fotky moc líbily, viděla jsem je ještě dokud tu byly vystaveny :)
My jsme servírce dali 500,- na ruku, při placení hostiny jsme zaokrouhlili tak, že to bylo dýško okolo 1.500,-. Vyúčtovávala s námi provozní a prosila jsem ji aby z toho dýška dala 1.000,- kuchařům, ta hned ty co pro nás jídlo připravovali zavolala ať jim to dám sama. Chlapi byli 2, takže také každý po 500,- . Navíc jsme den před svatbou servírce i provozní, která s námi vše okolo hostiny domlouvala dali výslužku s koláčky a cukrovím a každá ještě dostala 0,5 l láhev domácí slivovice.
@leninka88 Do diskuze na téma cena kameramana nebo fotografa bych se tu fakt nepouštěla...
Já tam zkrátka vidím rozdíl v tom, že on si cenu své práce určuje sám, servírka nikoliv. (Ale pochopitelně mohou jít oba dělat cokoliv jiného.)
A jinak všechny servírky, co znám, včetně mě kdysi, mají ve spropitném minimálně třetinu či více platu, takže to považuji za zcela zásadní.
@alca666 Fotograf nemyslel na to, jaké fotky by asi měly být vyfocené (a já si to, v tom shonu, nepohlídala). Nemáme nafocené přípravy ženicha, ač byl ve vedlejším pokoji (a vlastně sám manželovi říkal, že už by se měl jít oblékat! V tu dobu pak seděl u mě a fotil stopadesátou fotku mého česání a já netušila, že se Tonda obléká..), nemáme vyfocené prstýnky, šaty, ..Nemám jedinou (!!) fotku, kde jsem sama nevěsta, prostě svůj svatební portrét, nemáme vyfocený moment, kdy nám kněz svázal ruce (pro mě okamžik, od kdy jsme manželé).. Fotky krásné a jsou to vlastně detaily, ale místo deseti fotek nás dvou z kostela tam mohly být jiné. Jinak super, přála jsem si zachytit hlavně tu atmosféru, to se mu, myslím, povedlo. Prohlížím si je opravdu ráda, ale prvotní zklamání bylo velké ;-)
Jsem ráda, že se ti líbily! :-)
@ttm
Jo, tak to chápu, je fakt, že kdybych neměla jedinou portrétovku, kde jsem sama, tak to by mě taky mrzelo. A chápu, že Ti chybí moment, kdy Vám kněz svázal ruce, to je podobné, jako by nebyl první polibek. Takže díky za osvětlení toho důvodu, já právě nikdy předtím nezažila, že by někdo řekl/napsal, že fotky byly super ale je mu z nich do breku. Vtěšinou byly buď strašné, že se chtělo novomanželům brečet (například kamarádka to měla šíleně zprzněné photoshopovými efekty) anebo super a byli z nich nadšení, proto mě to zarazilo. Takže díky za vysvětlení a chápu.
P.S. Ono se to právě moc pohlídat nedá, co bude a nebude nafoceno. Já byla ráda, že zvládám mít ve svatebníd en alespoň trochu nějaký přehled :)
@zorro4 Já nikdy nenazývala spropitný platem, asi k tomu mám proto jinej postoj. Nebo jsem prostě měla štěstí na podnik a zaměstnavatele. A ano, jak jsem psala výše, nehodlám zde rozvádět diskuzi na téma kolik bere kameraman, protože od toho tu jsou jiný a hodně hustý diskuze.