Holky zdravím vás,
původně jsme měli v plánu nachystat vše sami (viz tato diskuse - http://www.beremese.cz/diskuse/svateb... ), nakonec jsme našli firmu, která nám oběd udělá do 200 Kč, k tomu pak večerní raut za pár peněz - a v ceně je dovoz, odvoz i obsluha... paráda :)
Ale chtěla jsem se zeptat, zda jste se setkaly s tím, že by si firma stanovila minimální částku, kvůli které se jí "vyplatí" nechat si zabrat datum. Uběhla zase nějaká doba a my jsme dospěli k tomu, že mnohé na svatbě nepotřebujeme a plánovaných 50 lidí zkrouhli na 30-35 hostů - takže naše objednávka by byla v hodnotě cca 12 tisíc... Máme se bát, že dá firma přednost větší zakázce?
Moc vám děkuji a přeji pěkný den :-)
@viki83 Já si zase říkám, že na druhou stranu by seriózní firma neměla pokoušet svou pověst tím, že odřeknou několik měsíců předem zamluvený termín...
Dodám, že pán mi přímo psal, že až budeme vědět datum, máme rovnou rezervovat (i když jde až o příští rok) a kalkulaci mi také zaslal takovou, kde už podobná částka byla - to by nasvědčovalo tomu, že to bude ok, ale zkušenosti s tím nemám a tak se chci právě zeptat, zda vy ano :-)
My jsme meli ve smlouve minimalni pocet lidi, ktery nauctuji a cenu za osobu. Finalni cislo hostu chteli vedet den pred svatbou. Bylo to vyhodny pro obe strany - restaurace mela garantovany prijem a my zase jsme se nemuseli zavazovat na nejaky pocet hostu tydny dopredu a jistotu, ze smlouvu nevypovi (a to, ze bysme se dostali pod minimalni pocet fakt nehrozilo)
Jestli smlouvu nemate nebo to tam neni upraveny, dokazu si predstavit ze vam spis zmeni kalkulaci a navysi o neco cenu na osobu. Nektere naklady nejsou primo zavisle na poctu lidi, a proste se jim to ted nemusi vubec vyplatit
@ad.elle Ano, spousta společností si stanovuje min. cenu na raut. Je to totiž jejich vizitka a kdyb někdo řekl, že chce raut 50Kč/os., tak by to byla děs a hrůza. Ono setkávám se s tím, že lidé nekoukají na to, kolik ženich s nevěstou dali za raut, ale co ten catering na raut dal........ a nikoho už nezajímá, že třeba nevěsta z ženichem dali 50Kč/os. :-)
---
Jinak pokud je t solidní firma, tak 100% necouvne. My měli svatbu v prostorách, kde se vleze max. 240 lidí a bylo nás tam 30 lidí. A i když je tam o svatby velký zájem, nikdo nám tu naší kvůli počtu nerušil. Takže tady je to jen a jen o solidnosti dané firmy.
@buldrik Moc děkuji za příspěvek! Zatím jsme se jen ptali na předběžné nacenění jedné porce oběda a jídel, ze kterých by se skládal raut - takže to není ve smyslu "udělali jsme objednávku na 50 lidí a teď to snižujeme skoro na polovinu" :-)
Ta varianta minimálního počtu lidí mě vůbec nenapadla, děkuji za upozornění na tuto možnost - ta "naše" firma má totiž seznam věcí, které na rautu být mohou a sestavuje se to podle toho, co tam klient chce mít.
@jennyexx Děkuji za ujištění :-)
Asi jim tedy napíši, že bychom o jejich služby měli velký zájem, počet hostů by byl 30+ a protože nemají fixní cenu na osobu, ale výběr, rovnou bych dopsala, že podle jejich ceníku nám vychází, že by to mělo být min. 12 tisíc korun. Plus dodám, že až budou stanoveny ceny pro příští rok, můžeme pro klid obou stran sepsat závaznou smlouvu.
Ahoj, delame rauty uz nekolik let, svatby, firemni vecirky atd. a obde do 200,- Kc je mozny ale pokud tam je alespon raut za 350,- Kc. Nevim, co Vam chystaji na stul asi klasika jako oblozene misy, sunka, syr, atd. Pak to vyjde za nic... Na internetu je mnoho firem, ktere dodaji hotove velke misy, kdy je jedna v cene treba 700,- Kc. Ono je jednoduche polozit 5 mis a napichnout kytu ale to podle me a pro ans urcite ne, neni catering. Catering ma byt profesionalni. Prinaset chute, ktere jste dosud neochutnali. Misto sunky a aidamu tvorit veci z parmske sunky. Ono je to ohromny rozdil cihlu klasicke sunky, koupi catering za 200,- Kc a udela Vam z toho nekolik mis ale cihlu takove parmske sunky, koupi catering tak za 2000,- Kc. Zalezi co si prejete hostum nabidnou. Jestli Aidam a sunku, co maji vsichni kazdy den, takze si v hlave reknou hmmm uzasny raut nebo ej chcete trochu prekvapit a pozvas na neco noveho a chutneho, kdy oceni chut a vizualitu a budou nadseni. Myslim, ze lepsi to nez pomluva. Raut s obedem za 12 tisic pro 35 lidi jsou opravdu ty nejlevnejsi potraviny co existuji. Pro nasi firmu nerealne a nemozne. Hlavne je to vizitka te firmy, co na ten stul chteji dat ??? Pozor na menicko, napsane menu muze byt hezke a na stole pak ..... ??? Prosim luxusni bohaty raut se v Cechach dela za 1000,- Kc na osobu. Krasny a chutovy , take bohaty za 600,- Kc na osobu. Hospodsky 400,- Kc na osobu a mene tak to si dejte pozor co objednavate. Ceska republika je porad pozadu, krom velkych firem, ktere davno prisli na to, co je raut. Davno se nedelaji misy, davno ne urcite na plechove taci. Dela se finger food, kanapky, mini salatky, skratka kazdej si veme svuj salatek nez se dloubat v hromade na tacu, coz do toho rejpne jeden a uz je to nechutne. To radeji zhotovit 100 malych salatku v porcelanove misce. No ja bych mohl vypravet ... :))) K zaveru. Zvete sve nejblizsi ke svatebni hostine, pozor co jim pripravite, prinaseji Vam dary, ktere jsou za pozvani na svatebni hostinu. Nezapomente, ze i oni jednou Vas pozvou na Svatebni hostinu, tak at se nemusite stydet, jakou maji oni a co jste meli Vy. Vyjmecny den je svatebni den a lidi spekuluji, jak a co nejlevnejsi, ale pozor na vse. Pacek
Jendíku, díky za příspěvek, ale řekla bych, že to důstojně zvládneme. Oběd chceme jednoduchý (hovězí vývar, grilovaný kuřecí steak s brambory a oblohou - toto menu snědí všichni a to i v horku) a z následného rautu máme vybranou od firmy jen část (teplý raut), ale máme v plánu zapojit i vlastní zdroje. Máme spousty nápadů a chceme je realizovat sami - a ne, nejedná se o okoralé mísy z eidamu. A k tomu, co píšete dále:
Chceme, aby naši blízcí našli pokrmy, které mají rádi a pochutnali si, ale nemáme v úmyslu je velikášsky ohromovat.
Chceme je pohostit kvalitními jídly (a pitím), ovšem před rodiči a nejbližšími přáteli je zbytečné hrát si na něco, co nejsme...
Neberete v potaz, že lidé jsou různí. Malý příklad za všechny: mého nastávajícího by moc potěšilo, kdybych svatební dort upekla sama. Řekla jsem to rodičům, přátelům... reakce? To by bylo super! Jaký upečeš, nechceš pomoci, klidně udělej korpusy a krém zvlášť a dozdobíme to na místě, konečně někdo originální, to je romantika a kdyby ta moje uměla péct, taky by se mi to líbilo... A jestli myslíte, že za věci typu "neměli tam finger food" pomlouvá a lidé se mají stydět, když to uvidí na svatbě jiných, pak Vás u toho nechám.
Každopádně děkuji za Váš čas :-)
adele
nebude nejrozumnější zeptat se rovnou té firmy 8-)
My ti tu můžeme psát co chceme nebo co chceš slyšet, ale pravidla stanovuje ta firma, kterou sis objednala.
Se vsim souhlasim co pises, kazdy je jiny, kazdy pece jinak :) Tak jen doporucim tem, kteri si pripravujete veci sami, sezente si alespon cisniky brigadniky, jelikoz debaras a roznos je toho fakt hodne. 50 lidi cca 4 cisnici, pokud se nechce ubehat nevesta nebo zenich, coz je blbost kdyz maji svatbu, a nekomu z hostu to sverit, tak chudak, zkazi se mu oslava. Verte, neverte pro 50 osob jsme pouzili 140 sklenic na vino, cca 200 sklenic na nealko, 200 sklenic na pivo, 100 sklenic na pripitek (uvitaci sekt a pak pripitek) , 50 sklenic na koktejly, to mate pomalu 700 sklenic, do toho 200 dezertnich talirku ( dort, gril, raut, a 50 taliru obed, 50 taliru polevka. to je celkem 300 taliru. Nemluvim o porcelanu pro salatky, kanapky, pribory atd. Takze inventare mraky, bez cisniku to nejde a bez cateringu vlastne take ne, ptz kde kdo veme takovy inventar na svatbu? Pokud to samozrejme nekdo nechce do plastu. Jo ono se rekne svatebni hostina, malo kdo si uvedomuje, ze je to opravdu kolotoc sklenic a porcelanu. Paaaaaaa