Ahoj všem,
Sháním momentálně catering na naši hostinu, která by byla v kempu. Začínala by až tak v 15:30, protože obřad bude ve 14:00 a ještě se budeme přesouvat (z Karlštejna), V kempu to chceme, aby tam mohli hosté přespat a taky je tam dětské hřiště a Berounka na případné koupání. Prostě uvolněná atmosféra.
Ale rádi bychom, aby naši hosti se dobře najedli a napili. Když si koupíme sami pití, tak asi dost ušetříme, ale trochu se toho bojím. Ale jídlo bych nerada dělala sama, na to nemám kapacitu. Když sháním catering, všude mi řeknou, že rozpočet 200 na osobu je dost málo. Ale opravdu to nejde?
Chceme nějaké chlebíčky, rolky, sýrovou mísu, ovoce, zeleninu. A večer grilovačka. Což by mohlo být takové hlavní jídlo.
Opravdu tedy catering bude stát 500 na osobu? Nemáte tipy na nějakého dodavatele, co by měl i levnější rozpočet?
Měli jste někdo podobné zkušenosti?
Díky moc, trochu z toho tady šílim :-D
My třeba jen za jídlo budeme mít rozpočet cca tisícovku na osobu. A k tomu pití, cca čtyři stovky. A to zdaleka neni nejdražší, co jsem měla v nabídce - včetně nabídky v jedné restauraci, kde to vycházelo přes 2000 za člověka (vč. pití).
Je otázka, co v tom campu je, co musí přivézt catering.. nemluvě o tom, že je to i o lidech, někdo vás tam bude obsluhovat, to jídlo chystat, uklízet... Prostě to není jen o tom materiálu toho jídla, ale i o spoustě věcech kolem. A navíc v campu - do kolika se to protáhne? Do dvou, do tří? To máte deset hodin...
já jsem z těch cen taky šílená. A úplně nejvíc jsem šílená, když tu čtu, že holky nakrmily sto lidí za deset tisíc, čemuž totálně nerozumím :D Bohužel myslím, že v tom hraje roli i lokalita. Karlštejn sice možná není Praha, ale zas tak daleko to taky ještě není :D
500 na osobu je celkem rozumný na profi catering řekl bych...
Jinak ale byl jsem i na svatbě kde každý host přinesl nějaké naložené maso, u hájenky v lese bylo několik grilů a prostě si hosté sami grilovali... a všechny to dost bavilo. Takže možnosti určitě jsou, jen to pak není třeba tak bez práce ;) (mám tu svatbu na webu na hlavní stránce hne na prvním místě, třeba tam najdete nějakou inspiraci).
Na pití svépomocí se ale dá ušetřit brutálně a tím bych asi začal. Někdy to je tak že pití v restauraci vyjde na podobnou částku jako jídlo a to je teprve síla, takže pokud máte možnost mít vlastní naražené pivo, nakoupit si nealko, připravit čistou vodu do karaf a k tomu třeba stáčené víno, tak to je najednou velká úspora :)
Na pití ušetříte hodně, jsou velkoobchody, kde se dá nenačatý tvrdý alkohol a sudy s pivem a limonádou vrátit, takže nevznikají zbytky. Popř. pokud akci chystáte delší dobu, vychytáte různé slevy a akce. Dobré jsou také domácí limonády, pokud vyrábíte - cena minimální a jsou teď v módě :-). U jídla jde samozřejmě udělat, že si to nakoupíte sami a za nějakou tu tisícovku poprosíte známé/kamarády, co nejsou hosté, aby vám připravili mísy, pinglovali a grilovali. Pokud si nevymyslíte nic složitého, udělat mísy se salátem a ovocem a naložit maso na gril zvládne každý... Akorát je to více organizačně náročné. Osobně mi i ta cena 500os. připadá fajn.
Ahoj. Tak my dáme čistě za odpolední raut 550,- na hlavu. Se svatebním menu cca 800,- bez nápojů, pripitku, Slaného, sladkého a ovoce. to řešíme zvlášť s jinými dodavateli. A to jsme z moravskoslezského kraje, což je cenově do Středočeského dost daleko... 😂 takže si myslím, že 500,- na hlavu je úplně v pohodě :-)
@niky555 kamarady co nejsou hoste aby vas a pozvane "lepsi" kamarady obskakovali?? :/ sakra co to je za chovani :( jak by se asi citili? Fakt mi zustava rozum stat nad tim, na cem lide jsou schopni usetrit, na tom co je dulezite, ale hlavne ze prstynky za 40tis...
@peggynka45 No jestli takto uvažujete, tak je mi vás líto. Vy nemáte žádné známé, kteří nebyli na svatbu pozvaní? Kteří by byli ochotní udělat si brigádu a rozhodně by to nebrali jako urážku svého majestátu, že jste si je dovolila nepozvat, protože s tím ani nepočítají, ale prachy se jim hodí? Já teda mám, nijak by mě neurazilo, kdyby mě o to požádali vzdálení známí, brala bych to prostě jako brigádu s milou možností pomoci někomu blízkému. Pravidelně to takto mezi známými funguje na rozvozy hostů, nevím, proč by nemohlo i na catering.
A nevím, z čeho vyvozujete že máme prstýnky za 40tis. zatímco na cateringu chceme ušetřit. Koniklecka má profil prázdný, u nás byl catering byl nejdražší položkou, prstýnky stály 2500kč. Možná, že podle sebe soudíte druhé?
@niky555 no preci nereknu sirsim kolegum z prace se kterymi denne prohodim par slov aby nam sli hakovat na svatbu, nebo spoluzakum ci karamaradum co jsem nevidela nekolik let... jeste kdyz nejsou z obroru a nemaji zkusenosti,jinak vsichni nasi kamaradi i vzdalenejsi rodina na svatbe byli jako hoste nikoliv jako personal.. na hostech jsme opravdu nesetrili, meli od rana do rana nami hrazeny uplne vse, prstynky nas vysly za 4500, radeji bych si zaplatila profi obsluhu nez otravovat zname... ale ved kazdeho.
@peggynka45 tak já teda catering řeším už min měsíc ceny vysloveně cateringovych firem jsou dost natěžené pro 60 lidí 150000bez pití je fakt extrem i 75000 bez pití mi přijde dost. Já nakonec sehnala řezníka hrozně jsem chtela na svatbě selátko nebo aspoň kýtu což mi nikdo nenabídl a ejhle řezník umí grilování kýtu a uni i věci okolo jako obložené mísy saláty ovoce a podobně a umí to pro cca 60 lidí za cenu kolem 40000 tj cca 800 na jednoho i s pohoštěním před obradem
@wanessa1 tak to jsem za vas rada😊bohuzel ale kazdym rokem pribyva miste kde je vlastni catering nemyslitelny a uctuji si kdo vi co... koukala jsem na letosni katalog mista kde jsme meli vloni svatbu my a uz si uctuji i poplatek za vlastni dort a zakusky..
@peggynka45 No tak neřeknete. Ale nemusíte se hned navážet do někoho kdo s tím problém nemá. My máme široký okruh známých a kamarádů, na svatbě jsme měli 100 lidí a zajištěné měli to samé co píšete i vy. Vzhledem k dlouholeté práci za barem mám spoustu známých a přátel z tohoto oboru, kteří neměli problém si udělat brigádu, naopak je to potěšilo, protože brigádničit na svatbě je oddechovka se spoustou dobrého jídla a pití. Kromě cateringu jsem tak řešila i rozvozy a DJ. Všichni dostali zaplaceno, tak nevím, jaképak otravování. Ostatně každý z nich mohl odmítnout. Slečne Koniklecka se ptala jaké jsou možnosti ušetřit, napsala jsem jí tedy tuto. Protože ceny za vše svatební jsou přemrštěné a přes kamarády a známé prostě dostane lepší cenu.
@koniklecka Tak my máme catering za 890 na osobu. Je v tom čistě jen jídlo. Sladké a pití bude ještě zvlášť. A ještě budeme platit cateringovce za pronájem nádobí, stolů, ubrusů, párty stanů, obsluhu atd. 20. tis. A to máme na Vysočině, v malé vesničce. Takže 500 bychom brali všema deseti :-D
My máme catering 3 chodový oběd na osobu za 220,- večerní raut na osobu 300,- + vlastní pití + servis + inventář.. a to jsme z Beskyd a máme ten nejlevnější catering (ALE KVALITNI!) :D Nevím absolutně kolik ještě budeme dávat za obsluhu, jelikož nás na oběd bude 60 a večer cca 70-80. Nevíte, kolik je potřeba lidí k obsluze??
@peggynka45 V mém okruhu přátel to tedy funguje naprosto běžně a bez problému - ty pomůžeš mě, já tobě. Kamarádky (družičky) zajišťovaly perfektně celý den jídlo i pití, bratránek s kamarádem za barem, jen gril byl s profi obsluhou. Nikdo si nepřipadal méněcenně, nikoho neobskakovaly a věřím, že mimo hlavní nápor u jídla po obřadu si i měly možnost svatbu trochu užít. "Výplata" byla ve formě výslužek. Přesně čísla nemám, ale nejspíš jsme se vešli do 400 Kč/osoba (pití+jídlo), ale pár věcí napekli a dovezli příbuzní, kteří za to nic nechtěli. Každopádně, pojali jsme to jako zahradní slavnost, takže jsme neservírovali žádné fajnovky (žádné tataráky, rolky, chlebíčky..). Pokud tedy chcete najmout profesionály, opravdu si nejsem jistá, že se vůbec můžete do 200 vlézt. Samozřejmě je to ale taky vždycky o tom, co všechno po nich chcete.
@veronikattt Záleží na tom, co všechno by měla obsluha dělat. Jestli jen rozlít přípitek, nanosit jídlo a odnést špinavé talíře + 1 člověk na baru, stačí na to celkem 4 lidi. Pokud mají servírovat jídlo jednotlivě a po jídle ještě mýt nádobí, počítejte s dalšími 3 lidmi.
My jsme měli 75 lidí na celý den. Catering vše přivezl, naservíroval jídlo, odvezl špinavé nádobí, odjel. Na obsluhu po obědě jsme měli až do večera 3 lidi a v pohodě to stačilo. Menší nádobí umyli ve dřezu, větší množství nahoře v myčce. Čepovali pivo a kofolu, doplňovali koláčky, zákusky, raut, vodu do džbánů, rozlévali kořalku, postarali se o dort.
@iveete my máme svatbu ve stodole a nádobí tam kde mýt nemají, ale už tam několik krát catering dělali, takže is myslím, že nádobí po obědě budou odvážet a potom během dne z rautu to budou uschovávat ve druhé stodole, kde budou mít zázemí. Schůzku ohledně toho máme až v pátek, tak jsem docela zvědavá, jak to tam funguje.
Děkuji za příspěvky. Teď jsem to tedy přehodnotila a mám nabídku 400 Kč/osoba raut s polévkou na začátku. Zítra se tam jedeme podívat. Jde o to, že přítel na mě tlačí, aby byl rozpočet 50 000 Kč pro 50 lidí. A to s 20 000 Kč za jídlo prostě nevykouzlim.
Vím, že už se to tu řešilo. Ale kolik počítáte za pití? Mně všichni ty cateringy a ty restaurace říkají, že to počítají jako komisi nebo jako zrcadlo...se v tom nevyznám :-D ale, že je to pak levný...ale i tak počítám 15 -18 000 Kč. Není to málo? :D
@koniklecka Mno... Tak budu za nevyžádaného mudrce, ale já počítala s rozpočtem 100 k pro padesát lidí na začátku plánovaní. Velmi rychle jsem pochopila, že to je v praze absolutně nereálné a že těch sto padne jen za žrádlo a pití, pokud chci, aby to za něco stálo. A padne, i když nemáme žádné hogo fogo a ještě to máme napůl přes známého, takže nebudu platit stoly, ubrusy, příbory a tyhle serepetičky. Strašně mě rozčilovaly holky tady na foru, které se mi na mou představu rozpočtu vysmály, že nemám šanci. Bohužel měly pravdu.
neříkám, že to za pade nejde. Možná i jde, ale třeba - kamarádka měla hodně, hodně maličkou svatbu, kolem 20 kusů lidí. Obřad na radnici (tedy zdarma), zaplacený profi fotograf jen na základní fotky po obřadu, dort od známé, stejně jako cukroví. Společný oběd pro těch 20 kusů v malé restauraci (jen svíčková nebo nějaké kuře s bramborem). Šaty půjčené za pět tisíc (měla štěstí, padly jí fakt krásné, na kterých ta cena nebyla vidět, ale já si třeba v tomhle salonu fakt nevybrala). Prstýnky titanové (tedy levnější materiál). A byli v tom za těch padesát. A to je pět let zpátky.
Asi bych si doma s přítelem sedla a pořeštila rozpočet a jeho reálnost. Samozřejmě strašně záleží na tom, jak to chcete pojmout, ono moje představa svatby a vaše může být diametrálně rozdílná a třeba se to kolem těch 50 k bude dát, ale popravdě si to vážně nemyslím. Asi si dovedu představit kytku natrhanou na louce ráno před svatbou, jednoduché bílé šaty z HM atp, stříbrné prstýnky, fotograf kamarád, jídlo v kampu, kde se budou dát půjčit erární příbory a talíře, žádné ubrusy a podobné hadry... Dá se ušetřit na spoustě položek, ale je to o celkovém pojetí a o možnostech. Já třeba známého fotografa, který by nám fotil den jen za jídlo, nemám :) Koukala jsem do tvého fora, jako jo, v hodně jednoduchém pojetí se bude dát na hodně věcech ušetřit, ale padesát mi přijde na hraně reálnosti :D
@barbora2019 My jsme hledali místo v Praze a podle mých představ to prostě nešlo... nebo šlo, ale za velký prachy a to jsme to raději přesunuli do Brna a to bych pořád za těch 25k za jídlo a pití na celej den byla ráda. :D Taky jsem měla kdysi mylnou představu, že se vlezem do 100k... :-N :-x
@barbora2019 jako já mám zadaný rozpočet v plánovači a 50 to nikdy nebude. Teď jsem na 80 tisících a to budu mít šaty jen za 2 tisíce, pokud mi sednou :D a prstýnky budou za 7. Fotografa , tam jsem slevila a bude jen na kratší dobu za 5 tisíc. Většina na celý den chce 10 a víc. A zas chci mít fakt hezký fotky. Výzdoba bude z bazaru a co seženeme po kamarádech. Nejvíc chci aby se lidi dobře najedli a napili a pobavili, takže šetřit na tom nechci. Ale zase musíme mít nějaké reálné hranice, protože ty penízky fakt nejsou, jako 100k nemáme :-D ale když ty výdaje půjdou postupně, tak to snad nějak vyjde. A snad se i něco vrátí. Teď hlavně silim z výběru místa.. :-x pak se uvidí zbytek... 8-)
Pro 60 lidí nás to vyšlo na cca 100 000 celé, přičemž catering byl za nějakých 40 000 i s pivem, akorát sladký, dort, víno, cider a ovoce jsme si zajišťovali sami. Měli jsme k obědu guláš, peklo se 40 kg prase, nějaké kuřecí maso, grilovaná zelenina, kukuřice a brambory s rozmarýnem, hermelíny a obložený mísy... Taky nám půjčovali nádobí. Měli jsme to ze selejede.cz, který můžu rozhodně doporučit, byli hrozně milí, profi a naprosto nic od nás nepotřebovali :)
Jinak catering si svoje věci obsluhoval sám a na dort, pití, ovoce a podobně jsme měli najatou ségru mojí svědkyně a jejího přítele. Byli tam celý den, pomáhali s výzdobou, vozili lidi, obsluhovali a prostě tam byli jako takový holky pro všechno, což pro mě bylo fakt super, protože jsem se nemusela o nic starat.
@koniklecka Dá se to, ale je to strašná makačka na plánování a využití kontaktů a známých, jak už mi tu zdrbla Pegynka. My měli 100 lidí, vč. dětí a personálu a svatba nás stála do 100 tis. Z toho catering (jídlo+vybavení+ personál) stáli 55tis. A rozhodně to nebyl žádný humus, 4kila tataráku, lososový tatarák, panenka samý dobrý věci, ale dělal nám to kámoš, takže s minimální přirážkou. A byl to celodenní raut, nechtěli jsme oběd. Ale opravdu jsem věnovala rok výrobě věcí, napujčovala přes známé/tábory/hasiče/obec co šlo, takže to hodně záleží na tom, jestli si to zaplatíte, nebo tomu věnujete čas... Jako u všeho :-). Přeji ať se svatba podaří!
@koniklecka 400 na osobu je dobrá cena a kolik je celková gramáž na osobu jídla bez polévky? Mě to totiž přijde že co sem viděla nabídky od cateringu kde je cca 450g - 550g jídla pro osobu strašně málo, vždyť by to mělo být jídlo na celý večer.... :) jaký ste nakonec vybrala catering jestli se můžu zeptat?
@chihiro takže je to takto...je to 400 na osobu, ale jen obědový raut. Takže na večer ještě něco přidají a bude to stát víc. Tu finální nabídku teda ještě nemám. Mně hrabne. Dneska se musím rozhodnout, kde to uděláme. Máme 3 místa a každé má své výhody a nevýhody. :-S
@koniklecka Proč 200,- kč na osobou - to chcete mít vy? V nadpisu je catering pro 50 osob za 25 000,- Kč..to je celkem už hodně..já měla pro 50 osob raut a půjčené nádobí a platit bychom měli mezi 19 - 20 tis. Kč. Předběžně nás informovali, ať počítáme s cenou rautu 350 - 500,- Kč na osobu, záleží, co tam bude za jídla. My měli spíš obyč věci, žádný speciality, takže cena je reálná..My počítali prostě na osobu 1 000,- Kč za jídlo a za pití, nakonec to vyšlo asi o dost levnějc, ale zbyla nám hromada nealka a tvrdýho, i vína, ale to nevadí, to vypijem sami.)