Platba předem za celou svatbu

Ahoj nevěsty, nevím si s tímto moc rady, tak se ptám tady, jestli se s tím taky někdo z vás nesetkal. Měli jsme zamluvené místo svatby včetně ubytování pro hosty. Původně nám bylo řečeno, že budeme platit zálohu - cenu ubytování a že nám přijde po novém roce faktura. Pak proběhla komunikace mailem, kalkulace ceny atd., vždy uvedeno jako záloha cena ubytování (nejedná se o zanedbatelnou částku). Ale pak najednou nám poslali zálohovou fakturu na celou předběžnou cenu za komplet svatbu a navíc žádná smlouva, nic. Nezdá se nám to. Vím, že se platí záloha, ale 100%? Kolik bývá záloha a platil jste někdo předem vše? Děkuju
Odpovědět
Profilova fotka
Neplatili jsme vše předem a přijde mi to zvláštní. Pracuju ve službách a se 100% platbou předem jsem se ještě asi nesetkala. Dávají se zálohy a po provedení služby zbytek. Zkus se ještě poptat, zda se omylem nepřepsali v částce na faktuře (třeba to jen někdo popletl). Pokud by ale chtěli 100 %, trvala bych na smlouvě, kde by bylo jasně definováno, že pokud to nebude "tak a tak", nebo že pokud oni tu svatbu zruší z jakéhokoliv důvodu, musí vrátit všechny peníze, nebo alespoň odpovídající část (kdyby třeba poskytli místo 20 pokojů jen 10 atd.). Bez smlouvy bych do toho nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
@mandarinka22 Pronájem včetně ubytování jsme platili celý předem (poslední splátka byla 3 měsíce před svatbou). Měli jsme teda podepsanou smlouvu, ale ta smlouva byla taková zvláštní, krátká, v podstatě cár papíru, podle mého laického názoru. Šlo ale o zavedené a prověřené svatební místo, tak jsem to neřešila a nakonec bylo všechno naprosto v pořádku.
Odpovědět
Profilova fotka
@mandarinka22 Také mi to připadá zvláštní, obzvlášť jestli domluva byla jiná. Udělala bych to jak píše @rezavaliska. Jinak si myslím, že je to u každého dodavatele jinak, není nějaká určená výše zálohy, záleží na domluvě. Ale pokud byla domluva nějaká, tak by se takhle měnit rozhodně neměla.
Odpovědět
Není to férové. Nemůžete platit něco předem když ani nemáte smlouvu. Normální podnik by si tohle nikdy k zákazníkovi nedovolil. To je jako by si vás nevážili a báli se že jim nezaplatíte. 😞 Jenže ani vy nevíte jestli třeba teď nemají finanční potíže a jestli do Vaší svatby nakonec ještě nezkrachují. Začněte tím, že budete trvat na smlouvě a pak jim nabídněte polovinu jako zálohu. Bude to férové pro obě strany. A připomeňte jim jaká byla dohoda před tím.
Odpovědět
Férové - neférové, je to tom, co si jako zákazník necháš líbit. Na něčem jste se dohodli, takže to má být zakotveno ve smlouvě, kterou po vzájemné dohodě podepíšete, a to včetně platebních podmínek.
Odpovědět
Profilova fotka
Za stodolu 100% a nikdo se me neptal... Ale zase bez smlouvy bych to neposlala, ale emailovou komunikaci se da ohanet s právníkama, když by na to přišlo, pokud to bylo jen telefonicky tak to nikomu nedokazete
Odpovědět
Děkuju moc za příspěvky. Snažila jsem se s nimi o tom komunikovat: že bylo řečeno něco jiného (viz. i předchozí kalkulace) atd., že jsme ochotni uhradit jako zálohu celé ubytování + třeba 20% z předpokládané ceny ostatního, ale chtěli bychom tedy alespoň něco, kde budou stanoveny podmínky, a ne jenom zálohovou fakturu, která by nám pak byla samozřejmě k ničemu. Bylo to dost nepříjemné. Prostě chtěli, abychom zaplatili dlouho dopředu vše a o smlouvě ani slovo. Poptávala jsem se i známých, co měli svatbu a nikdo neplatil komplet vše včetně jídla předem. Nakonec jsme se rozhodli na to nepřistoupit. Jedná se o docela zavedené místo, tak jsem takové jednání nečekala. Moc mě to mrzelo, ale už bych se tam především ani necítila dobře.😞 Celkově to působilo dost divně a je klidně možné to, co píše @jmn76. I kdyby byla ale pravda, že třeba jsou teď v težké situaci, nemusí jednat takto.
Odpovědět
Profilova fotka
Dopředu bych rozhodně neplatila vše. Váhala bych i se zálohou v téhle době. Záleželo by na storno podmínkách..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?