v předchozí diskuzi někdo zmínil, že ten tatarák je z lososa škoda dělat, ošidit se tak o možnou tepelnou úpravu;
to musím nesouhlasit, syrové maso v tomhle podání je neporovnatelně lepší a hodnotnější lahůdka, to se z gurmánského pohledu nedá vůbec srovnávat
na dnešní obědě jsem probíral s kamarádem kuchařem různé další možnosti, tu polévku jsme vyřešili naprosto myslím excelentně a chytře ;-) tedy já ne, to byl jeho nápad ;-) svatební polévka bude jako druhý nebo třetí chod, novomanželé dostanou polévku o 5-10 minut dříve než ostatní!!! to znamená, že se budou moct všichni věnovat této "tradici" a užívat si naše "trápení s krmením navzájem" a přitom nebudou o nic ošizeni ;-) po několika lžících dostanou i své vlastní porce ;-)
a pokud jde o polévku, zavrhnul jsem nějakou hutnější verzi ála poctivá slepičí včetně kousků zeleniny, masa a tak... bude to klasické silné čisté hovězí Consommé a v něm na jemno na másle opražená zelenina, tzv. Julien úprava a pak pár malých knedlíčků, naprosto lahodné spojení a špičkové provedení, zážitek sám o sobě a přitom lehké a nikoho to nevyřídí jako kdyby šlo o tu klasickou staročeskou poctivou verzi ;-)
rosina: mám holčičky, kluk by tam nemohl být :-( bydlí dohromady, tak jsou nejšťastnější :) mám dvě crestedky a dvě rozety; Fifinka, Vrtulka, Jůlinka a Myšinka ;-)
huraaa, mame zase co sledovat:-P (a zrovna ted, kdyz jsem se chystala jit ucit:-( ) honzo, me tak jeste napadlo, ze se preci navzajem nemusite krmit jen polevkou, ne? treba necim, co se musi krajet - jednou rukou, muze byt prca taky... ale uz jste to vyresili, tak dobryyy...
ja mam otazku jeste na toho lososa - tatarak jsem z nej nikdy nejedla, i kdyz nekdy bych to zkusit mohla, nevidim to jako "skodu". ale ja mam na lososa posledni dobou hroznou chut, muzes mi poradit nejaky jednoduchy recept? s tepelnou upravou:-) ja si teda ale bohuzel cerstveho ted nekoupim - na to nejsou penizky:-P
jo a vubec, jak to teda vzali jany rodice? ;-)
zab: čerstvého si klidně koupíš, vždyť ti odkrojí klidně jednu porci a to je třeba za 60 korun a věř mi, stojí to za to... ty rozdíly jsou pak v chutích naprosto zásadní... pak toho lososa můžeš dělat i třeba jen medium... potřít olivovým olejem, osolit, limetková šťáva (citr.), čerstvý pepř a třeba nějakou bylinku (i petrželka klidně), to vše nechat odležet aspoň hodinu a pak na másle napůl s olivovým olejem a máš naprosto luxusní lahůdku... k tomu vyšlehat teplou holandskou omáčku třeba se lžící sektu a zámecké brambůrky prohozené na pánvi s troškou voňavého másla a nasekanou petrželkou a pažitkou či jarní cibulkou (nať) a chlapi ti leží u nohou ;-)
jojo, chlapi, ty ja ted nepotrebuju, kdyz tu nemam toho sveho:-) ale sama na to mam chut, mnam! toho lososa teda zkusiiim, vypada to mnamozne! a asi se tady stavim do nejakeho "rybashopu" (jsem v UK) pro jednu cerstvou porci... mas pravdu, zas tak hrozne drahe to nebude. jen s tou omackou se tu delat teda nebudu, to si encham do zasoby, az budu toho sveho chlapa potrebovat leziciho u nohou;-)
a co vubec prostory, ty se nakonec podarilo zajistit, nebo se na tom jeste dela? (nebo mi neco uniklo)
dneska dělám kuřecí křidýlka, marináda: sojová omáčka, čerstvý mletý pepř, med, nastrouhaný zázvor, limetková šťáva (citr.) a olivový olej; křidýlka pořádně omatlat a nechat odležet, klidně už v tom pekáčku v kterém je pak budete na 200-220 stupňů péct, odkryté, ani alobal, nic
křidýlka vždy pořádně připravte, ten poslední "třetí" koneček odseknout a vyhodit a též "paličky" oddělit od "perutí", nepečte je nikdy spojené
prostory jsou, jen o tom moc nepíšu, bude to obrovské překvapení a šok pro všechny svatebčany včetně nevěsty, atd... budou čekat něco naprosto odlišného než jak se to bude na první pohled zdát ;-)
ahoj honza, neda mi nezapojiť sa a nespytat sa ťa: Prečo o tom neinformuješ aj nevestu? ostatnych nemusíš, nech je to pre nich prekvapko, ale aspon nevestu...
před chvílí jsem Janičce řekl o tomhle serveru a poprosil jsem jí, aby kolem svatby koukala na cokoliv chce, ale nekoukal do svatebních diskuzí, slíbila mi to a tím to je vyřešené, koukat sem nebude
a Janičku o detailech hostiny a "výzdobě" informovat nechci, budou tam věci jež jí vždycky kdekoliv uchvátily, resp. když to někde bylo; já si tyhle věci pamatuji a teď se to vše snažím zařídit
princezna: nedají se rovnoměrně rozprostřít jako když jsou zvlášť, tím se takhle lépe a rovnoměrněji propečou (i rychleji), vejde se jich takhle na pekáč i více a dají se pak i lépe aranžovat a též následná konzumace je snadnější, rychlejší, méně pracná a méně "špinavá"
aha, no když jsi šikovnej, tak se vejdou i nerozkrájené ;-)
já teda nemám problém ani s poskádáním ani s propečením, tak jsem nechápala ten tvůj absolutní zákaz =-)
princezna: já to píšu jak je to nejlepší, to že to jde i jinak samozřejmě vím... snažím se jen popsat "ideální" a dle znalostí a zkušeností nejlepší postup
Ahoj Honzo, již několik dnů sleduji Tvoji diskuzi. Dnes jsem se odvážila zde napsat. Chci Ti říct, že chlap jako Ty máš u mě velký obdiv. Je to určité riziko vše toto zařídit, ale jak píšeš, jistě jste dva mladí inteligentní, chytří lidé, kteří se velice milují a udělali by pro sebe cokoliv. Takových lidí je v dnešní - tolik zkažené společnosti velmi málo.
Ze srdce Ti přeji mnoho krásných dnů s Tvoji přítelkyní a budoucí ženou a ať je Váš den co nejkrásnější.
Při přípravě tatarského bifteku podle mne nemůžeme mluvit o znehodnocení kvalitního masa. Právě při syrovém stavu lze naplno vychutnat vůni, chuť a barvu...........po tepelné úpravě už chutná jinak. Díky za tip, Honzi, ukázala jsem recept Mazlovi a ten je také nadšený (o víkendu rozhodně vyzkoušíme).
podla mne je tatrasky biftek z lososa este lepsi ked sa spravi z udeneho lososa, vtedy dostane dalsi ulne novy a skvely rozmer...k tomu je dobra specialna svedska horcica s koprom, neviem presne ako sa to vola presne =-)
u tataráku je to opravdu o surovinách, tady to platí o to více! víte proč se klasický tatarák u nás začal dělat a "prznit" přísadami a ve větším množství jako kmín, paprika, hořčice a tak? protože v minulosti nešlo sehnat kvalitní maso, resp. skoro žádné pořádné maso!!! o svíčkové jste neslyšeli ani z doslechu a zadní hovězí z mladého kusu jste viděli možná v seriálu Žena za pultem :-D
klasický tatarák je opět o chuti, vůni, kvalitě a čerstvosti masa! já používám pouze masné plemeno Angus, mladé býky kolem 30 měsíců staré; dneska není problém si takové maso nechat přivézt až domů a za cenu normálního masa!!! pouze musíte vzít třeba 10kg najednou, což s klasickým mrazákem není žádný problém!!! v Makru máte klasickou svíčkovou třeba za 480 Kč a za tuhle cenu máte přestárlou a vysloužilou dojnici ve věku tak 160 měsíců!!! to myslím vážně! a když si necháte dovézt 30ti měsíčního býčka plemene Angus tak máte svíčkovou třeba za 490 Kč, tak to prostě je a přitom třeba v tom Makru máte tuhle kvalitu masa min. za 650-700 Kč...
anaxamon: ano, z uzeného lososa tatarák resp. tartar je též velice povedená věc, i když s tím klasickým to už nemá moc společného; já osobně miluji právě tu chuť toho čerstvého syrového masa
když uzený tak klidně jen pokapat limetkou a k tomu jemně opečený toust na olivovém oleji, hmmm ;-)
no ja mam najradsej udeneho lososa na tzv. bagel z cotagge syrom a na vrch ten udeny losos, tenky platocek...na udeneho lososa mi citron ci limetka nejdu.. |-|
btw. to sushi co je v popredi to je obavolavne kaviarom, vsakze? teda ked budem presna ura-maki :-p
sushi to ja mam taky rada,ale jen dva typy - loso uvnitr, ryze obalena rasou a nebo smes tunaka, jarani cibulky a orestovany s vajickem a jen ryze. a jinak ta kachnicka..............tak u ty mi zaclo krucet v zaludku :-D
esterlita ja mam rada vsetko sushi ale nemam rada sashimi..bez ryze mi to nechuti .... a najradsej mam temaki:-)))mnaaam
honzik, tak ako to bude, bude aj sushi na hostine?
ja by som na svadbe sushi brala ale problem by bol s vyrobou.. :-S
teda holky, vy jedete s tema nazvama! honzik nekde psal, ze sushi by byt melo, jako chutovcicky. ja jsem si sve prvni susi koupila ted v tescu (v UK), k memu zklamani bylo zeleninove a moc me neoslovilo. nazvy po mne chtit ale nemuzete:-P (a stejne budete oponovat, urco spravne, ze sushi z tesca neni poradny sushi)
a estrell, jaka kachnicka?! mi zas neco uteklo.. ja mam chut na masoooo!