Ahoj, budeme dělat jen malou rodinnou svatbu, nic velkolepého. Jen obřad, focení, oběd a nějaké další posezení. Za družičku nám půjde (skoro)neteř, které v té době bude 2,5 roku. Je to takové velmi živé a neposedné dítě, teď má období neustálého vstekání se, tak doufám, že jí to do září přejde. (Pokud ne, tak doufá, že budou její rodiče jednat duchaplně a k situaci se zodpovědně postaví)
Napadlo mě, jak to udělat na svatební hostině, aby se zabavila a nebyla protivná celé odpoledne. Napadlo mě jedině, aby v restauraci byl dětský koutek (ale je problém, že ona si moc neumí hrát sama, nikdo jí k tomu nevede, ona u ničeho nevydrží, běhá od jedné věci k druhé a všechno vytahuje, hází atd.) Takže nevím, co teď. Původně tam měli být ještě dvě o něco málo starší děti, takže by se vzájemně zabavili, ale asi to nevyjde, tak trochu nevím, jak eliminovat možné katastrofy :-D
@elineckaaa Osobně si myslím, že ty to nijak vyeliminovat nemůžeš, pakliže nechceš na celý den najímat chůvu speciálně pro ni. Jinak to bude asi spíš o rozhovoru s rodiči, jak si to představují, co bude v případě, že bude extrémně protivná a uplakaná a jak to řešit... a dát jim najevo, že tím, že tam bude jediné dítko je starost na nich... Jako máma dítěte bych s tím počítala a nečekala, že mi nevěsta bude muset něco zajistit. Nás čeká svatba v červenci, malá má rok a půl, ale dítě nebude jediné. I přesto je to moje starost, zařídit si, aby kamarádům tu svatbu nezkazila a ani nečekám, že nevěsta si to vezme na bedra. Buď si zařídím hlídání na celý den a nebo se starám. Otázka je, jestli rodiče té holčičky jsou komunikativní a chápaví:-) Tak držím palce, já bych zkusila nezávaznou konverzaci na toto téma (jak si to představují oni) a řešila to až podle výsledku:-)
No já se právě obávám, že to bude složité, protože oni její rodiče jaksi sami takové situace nezvládají a jakmile začne malá být protivná (a to je často, protože je jinak zvyklá být skoro pořád jen doma), tak to skončí jejich vzájemnou hádkou, kdo za to může :-/ A když někdo se dovolí na malou jen trochu křivě podívat, tak je taky oheň na střeše.. Takže se obávám, že jakýkoli rozhovor bude k ničemu, protože to přeci bude v pohodě (a oni si to chtějí užít, takže se to prostě nějak zvládne SAMO).. Ono to bohužel na jakýchkoli akcích dopadá tak, že zatímco ostatní děti jsou relativně v klidu a rodiče si je hlídají, tak tahle maličká běhá všude a rodiče z toho mají jenom legraci..
@elineckaaa No tak to je blbý, ale tohle asi bude konečná:-( Jak se s nima nedá mluvit, tak s tím nic neuděláš. A jak jsem psala, ty kromě chůvy nemůžeš zařídit vůbec nic...
hele a co nemít tak malou družičku,pokud jak píšeš navíc dosti zlobí a vzteká se.... a prostě jim říci,ať si na ten den seženou hlídání,notabene když tam jiné dítě ani nebude.... ;-)
@elineckaaa A co jim zkusit nějak diplomaticky navrhnout, aby si zařídili hlídání a podat jim to v tom stylu, že bez dítěte si to lépe užijí a budou to mít bez stresu??
Já jsem se na družičku těšila, akorát jsem myslela, že tam budou i ty další dvě děti. Takže bych jí tam asi ráda měla, ale nedělám si iluze o tom, že by to nemuselo dobře dopadnout. O tom budu muset ještě promluvit s rodičema, aby jí kdyžtak odvedly a počkali s ní venku, kdyby při obřadu chtěla vyvádět..
Ale jde o to, že jednak oni by si hlídání nezařídili (nikomu jí nesvěří) a jednak pojedou přes celou republiku a budou tak muset na místě zůstat dva dny. Navíc oni už si plánují, jak si to užijí tak, že malou dají v 8 spát, k ní do postele chůvičku a budou se dole v restauraci bavit (ale myslím, že jim to nevyjde, protože doma chodí spát i v 11, tak těžko půjde spát v cizím prostředí dřív a ještě aby tam byla sama.
@elineckaaa Ještě teda mě tak napadlo... píšeš, že je to skoroneteř, což znamená, že to pravděpodobně bude dcera od sourozence tvého nastávajícího. Takže tam přítel bude mít i rodiče, ne? Čili babi a děda té malé... Co hodit řeč s nimi, pokud jsou rozumní? Kdyby na hostině viděli, že je zle, aby ji třeba vzali ven nebo rozptýlili, když rodiče nejsou schopni potomka usměrnit?
@kajovaevicka Ano, je to od přítelovy sestry dítě. On je z rozvedené rodiny, otec na svatbě ani nebude, takže jen máma. Ta jí během hostiny sice vzít ven může (a myslím, že to i udělá, je na rozdíl od rodičů malé rozumná). Ona jí bere ven docela často, ale je trošku problém v tom, že malá s ní moc dlouho nevydrží, protože tím, že většinou jsou doma, tak nikam moc nechodí a ona na to není zvyklá, aby někde déle vydržela. Vidím to tak, že si budou všichni hosté půjčovat postupně malou a budou se jí snažit zabavit dokud to půjde a pak prostě budou muset to nějak vyřešit rodiče. Já chápu, že se chtějí bavit, ale dítě by pro ně mělo být důležitější a za cenu toho, že by odešli z hostiny brzo a věnovali se malé na pokoji. Pak třeba by mohli ještě přijít dle situace.
Mě malé děti nevadí, mám je moc ráda a i nějaké to zlobení pochopím. Stejně tak to, že se takové dítě bude samo nudit. Jediné, co mi vadí je, když k tomu rodiče dítěte neumí a nebo odmítají zaujmout nějaký postoj a nijak neřeší, když už to překračuje únosnou mez vzhledem k dané situaci. U nich to tak bohužel je a jak jsem psala výše, většinou to skončí vzájemnou hádkou, kdo za to může.. Takže pak je to těžké. Ale nezbývá mi asi než věřit, že to zachrání babička a příp. dětský koutek, pokud se mi podaří sehnat restauraci s tím. Ale možná je to zbytečné, protože malá si stejně sama hrát neumí, vším akorát hází o zem, takže by to možná bylo na škodu, spíš se možná domluvím s jejími rodiči, aby jí vzali nějaké její hračky, které by nemuseli vadit a zabavili jí (nutno podotknout, že to budu muset zkontrolovat, nerada bych se dočkala hraček vydávajících zvuky, které jsou její nejoblíbenější, ale přehlušili by vše ostatní :-D )
Tak jsem sehnala super místo, kde nám udělají menší dětský koutek přímo v salónku a navíc je venku pískoviště, skluzavka atd. vše ve velké zahradě (sice není oplocená, ale myslím si, že je to to nejmenší, aby vždycky někdo s ní šel na chvíli ven, stejně jí to dlouho bavit nebude :-) Takže mám radost, doufám, že to bude v pohodě :-)