Chtějí si den udělat podle sebe a nerespektují moje přání

Zdravím Vás. Mám těsně před svatbou (22.2.2025), s přítelem plánujeme po obřadu (pouze svědci, rodiče a sourozenci) si zajít na oběd, následně jsme vymysleli "malé rodinné posezení" pro ostatní (nejbližší rodinný okruh-babičky, dědové, tety, strýcové, atd...)... Moje babička s tetou se mi rozhodly s tímto "rodinným posezením" pomoci. Moc si toho vážím, jenže problém je v tom, že nerespektují moje přání a snaží se mě stále něčím přeargumentovat. Například, že musí tam být hlučná hudba (vědí, že to nesnáším), ale oni si prý chtějí zapařit, nechtějí mi ani sdělit, jaký chtějí udělat raut (prý se o to nemám starat), nechci žádnou výzdobu, prostě to vůbec nehrotit, ale oni výzdobu chtějí. Obávám se, že jakmile na to rodinné posezení pak s přítelem přijedeme, tak se akorát tak zhroutím a odejdu s rim, že si udělali vše podle svého a nic tak, jak bych chtěla já. Přijde mi, že si to chtějí naplánovat jen podle sebe a vůbec nemyslí na to, co chci já. Už opravdu nevím, co mám dělat.. snažím se jim to slušně vysvětlit, jenže vždy slyším ,,nestarej se o to, my se o to postaráme"...
Odpovědět
Vaše svatba, vaše pravidla. Pokud neslyší na nic jiného, nezbyde ti, než si "dupnout" a holt přežít pár vyčítavých pohledů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rraadka:

Vaše svatba, vaše pravidla. Pokud neslyší na nic …
@rraadka Bohužel, neslyší. Zkoušela jsem snad vše, ale prostě si furt dělají podle svého. Objednala jsem dort, a oni objednali bokem druhý, protože ten můj není podle jejich představ a odmítají ho jíst.. už i z mojí strany proběhl názor, že se na to vykašlu a nic nebude, nacož řekli "jak chceš", a na další den za mnou dojdou s tím, že mají objednané koláčky. Ani můj taťka (syn babičky a bratr tety) se do nich pustil a neposlouchají.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od natalis888:

@rraadka Bohužel, neslyší. Zkoušela jsem snad vše…
@natalis888 tak tohle je opravdu blbá situace, kterou ti nezávidím, myslím, že bude dost těžké nějak vše vyřešit. Ono je asi dost důležité si uvědomit jaké že to vlastně malé rodinné posezení plánuješ, koho tam zveš, oni totiž babička a teta jsou úplně jiná generace, tehdy bylo naprosto normální, že svatbu chystala rodina a nevěsta do toho moc nemohla mluvit. Bohužel tví příbuzní jsou asi stále zaseklí v jiné době, nechápou rozdíly a asi je ani chápat nechtějí. Tady je asi důležitá ještě jedna věc, kterou neuvádíš, kde vlastně to posezení bude, to totiž taky hodně ovlivní jaké máte možnosti. Co je ale fajn je, že tvůj taťka je na tvé straně a že tě chápe, tohle bych brala jako velké pozitivum. A co mám tak zkušenost, tak malé rodinné posezení obvykle znamená nějaký kompromis, prostě tu širší rodinu nechceš přímo na svatbě, ale chceš pro ně něco svatebního udělat. Takže z toho bych řekla, že ti ta první část, obřad a oběd jen s nejbližší rodinou vyhovuje, že to je to co chtělas. Jestli ti můžu poradit, tak se snaž tuhle část mít co nejdelší, užíj si ji. Tu rodinou sešlost klidně posuňte na co nejpozdější hodinu (pokud ji tedy nechceš úplně zrušit). Užij si v klidu posezení s nejbližší rodinou a třeba i focení. Určitě není nejlepší si třeba naplánovat hodinku na focení, hodinku na oběd a pak letět na oslavu, kterou ti chystá babička s tetou. Užij si část, která bude podle tebe a pak se třeba později přesuňte na tu "retro" oslavu. Snaž se to brát tak, i když chápu že to pro tebe bude asi dost těžké, že jste jednou vymysleli tohle řešení s malou rodinnou sešlostí jako kompromis, aby ta hlavní část byla jen pro nejblížší rodinu a pak už bohužel budete tedy asi v něčem ustupovat, pokud oslavu nebudete chtít zrušit. A já osobně bych si klidně ten "svůj " dort vzala do restaurace (řada z nich to po domluvě dovoluje) a dala si ho v klidu tam . Pokud by mi bylo líto, že nestrávím víc času např. s nějakou oblíbenou sestřenicí, nebo někým, tak si dala s nimi sraz už před oslavou právě v restauraci a klidně tam s nimi seděla... Prostě bych částečně převzala organizaci odpoledne do svých rukou a na oslavu šla později. Babičku s tetou bych postavila před hotovou věc, že oslava bude později. Asi by to vyšlo o trošku dráž, ale zas bych měla pocit, že svatba a oslava jsou víc podle mě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?