Ahoj,
prosím moc o radu a zkušenosti :-)
Řešíme s partnerem dilema - platit fotografovi s asistentem a DJovi útratu na svatbě, tedy je brát jako právoplatné hosty se vším všudy nebo jako "zaměstnance"...
Vzhledem k tomu, že je mám objednané za nějaké částky, které kolikrát nejsou i zanedbatelné, nechce se nám platit jim celý den jídlo a pití (např. oběd by ještě šel, ale pak pití až do noci už se nasčítá), nejen z důvodu napjatého rozpočtu, ale i po zkušenostech jiných lidí, aby se dotyčný nakonec ještě neopil a nesplnil práci, na kterou byl najatý...
Díky moc za pomoc!
Petra
Každý ze slušnosti pití a jídlo zařídí, ale čistě principielně (a prosím nekamenovat:-) ), kolik z vás má v práci od zaměstnavatele po celý den neomezeně pití a jídlo?:-)
Já jsem přemýšlela, že fotografa pohostím až na rautu, ale holky tady mě přesvědčily, ať ho pozvu i na oběd a že má mít normálně místo u stolu...takže dostane oběd a pak volnou ruku na rautu. Předpokládám, že je to profesionál a nebude se tam cpát, protože je to zadarmo :-D To samé DJ, máme ho za více než slušnou cenu, takže tam je jídlo samozřejmostí.
@ditava to je sice pravda......... ale cela svatba se vice mene toci okolo jidla a piti ( vseho je dost a nemyslim si ze 2-3 porce navic nekoho zabijou). Navic fotograf ani DJ tam nejsou od toho, aby cely den jenom jedli (nebo pili alkohol). Ale pokud jsou tam cely den( fotograf) a celou noc (DJ) tak je myslim slusne se o ne postarat. Nikdo nerika, ze pokud ma nekdo nejake 'spesl' svatebni menu, ze se jim musi davat to stejne jidlo, ale obcerstveni by se jim dat melo, to je prece slusnost. To je muj nazor. :-)
Pokud je dj profesionál, jistě se Vám tam neopije a nebo nebude přejídat na rautu.Ono na to ani není vlastně moc čas.Já jsem dostal občerstvení v podobně nealka a něco na zub vždy :-)
no, my jsme meli domluveno s personalem, ze se nam o dodavatele postara, ale tomu tak nebylo. Kdybych se fotografa a videokameramana nezeptala, tak se nedozvim, ze jim odmitali behem hostiny dat najist (A NAPIT!!) tak bych to nemohla vyresit. Nastesti jsem se zeptala, jestli je vsechno vporadku a tak jsem se dozvedela, ze neni, a behem vteriny to s hlavnim cisnikem razne vyresila. Stejny problem byl i s kapelou (ale ti za nami zasli a dali nam vedet jak se situace s cateringem ma) a stejne tak i s agenturou (ale ti nam nerekli, takze tam jsme nic nemohli vyresit, coz je obrovska skoda, protoze nam pripravili krasnou vyzdobu a dekoraci). Jinak my jsme behem hostiny meli par prazdnych zidli (nekteri hoste neprisli, ci se rozhodli hostiny nezucastnit a sli domu po obrade), tak kdyz se nad tim zpetne zamyslim, mohli jsme na volna mista k hostum posadit fotografa a kameramana, ale opravdu nas to ani jednoho nenapadlo, uz jen protoze jsme meli s sefem cateringu a provozni domluveno, ze se nam o dodavatele postaraji. Je to zvlastni, ze nekteri lide proste snoubencum a jejich hostum nepreji a maji potrebu delat takoveto potize v tak krasny a specialni den dvou lidi a jejich rodin a pratel. Zkusenost to rozhodne byla a poucila jsem se, ze je treba se pravidelne ptat a nepovazovat samozrejme veci za samozrejmost, ale naopak. ;-)
Dobry den,
vidim, ze nazory jsou ruzne ale pracoval jsem 15 let v Americe jako fotograf a kameraman vcetne Dj servis, kzery byl soucasti me firmy. Ve Statech je fotograf, kameraman a Dj povazovan za soucast svatby a tedy je kazdy jako host. Nestalo se ani jednou, ze by nebyl nekdo obslouzen jako host a alespon tam v Americe si samozrejme nevesty dobre vybiraji kdo bude pro ne delat foto - video nebo DJ a toto jsou pro ne velmi duleziti lide, protoze dobry Dj musi umet dobre bavit hosty, dobry fotograf musi zachytit ty nejlepsi momenty a kameraman Vam udela zivy a nezapomenutelny zaznam na cely zivot... Chcete tyto lidi snad trapit hladem, kdyz k Vam treba jedou kus cesty a delaji pro Vas maximum ..? Tady potom vetsinou plati - za malo penez malo muziky .. :-) a profesional si nemuze dovolit se opit apod ... !!! V me firme plati perfektni ustrojeni, vystupovani a zadny alkohol.. je dobre se pojistit v nejake smlouve, kterou uzavirate ohledne tohoto mozneho problemu a o to zaplatit mensi castku na ktere jste byli domluveni ... verim ale, ze se nic podobneho nestane .. Hezky den, Z.U.
U nás to je taky samozřejmostí, že dostanou pití i jídlo, jako každý jiný na svatbě :-) Cítila bych se asi trapně udělat to jinak. A co se týká pití, určitě nám nebude vadit si dát s kapelou nebo DJ nějakého panáčka, aby se jim dobře hrálo, ale zase si nemyslím, že by to byli takový neprofesionálové opili se :) Prostě no stress :)))
Ahojky, sdílím názory těch, kteří píšou, že je přinejmenším slušností se o ty, které na svatbu zvu ,postarat. Ani my nedělali rozdíl, zda se jedná o hosta, či DJ nebo fotografa. My měli to štěstí, že fotograf i DJ byli naši známí. Ale i dkyby tomu tak nebylo, tak by mi bylo trapné je nechat "na suchu".Ať už to bylo jídlo,nebo pití. A jak už tady bylo několikrát řečeno, profesionál ví, co si může dovolit. Takže žádný problém. ;-)
My měli jako fotografa kamaráda a s dj to samé. Bylo samozřejmostí je pozvat jak na jídlo, tak na občerstvení. Ani jeden nezneužil příležitosti a nenamazali se,až večer jak bylo kolem půlnoci a bylo nás tam jen pár si dali sklenku něčeho.
@ditava - v práci nemám od zaměstnavatele jídlo ani pití, zato mám pauzu na oběd a kantýnu, ve které si ten oběd mohu dát. Na svatbě se od dj/kapely/fotografa očekává, že budou snoubencům nepřetržitě k dispozici, což prakticky vylučuje jít se najíst jako v práci. A vzhledem k tomu, že člověk bez jídla a pití nevydrží a rozhodně nemůže podávat výkony, je pro všechny strany nejjednodušší, když tito lidé jí a pijí z téhož zdroje jako hosté.
Přijde mi automatické, že fotograf, kamerman, hudba dostanou občerstvení stejně jako ostatní hosté,,ty 2-5 porcí ( dle počtu hudebníků) se v tom množství už ztratí,,,,, a upřímně, nedovedu si ani představit, že my bychom se cpali dobrotama a někde v koutku si fotograt rozbalil svačinu,,,, fakt trapas,,,, ale pokud už se tak někdo rozhodne, rozhodně by o tom dodavatel měl dopředu vědět,,,, přece jen automaticky si asi nikdo sváču s sebou nebere :DDDD
My jsme samozřejmě jídlo i pití kameramanovi a fotografovi platili (DJ nám dělal kamarád, který byl na svatbu pozvaný, takže ten měl také samozřejmě jídlo i pití zajištěné) a ani nás nenapadlo uvažovat o tom, že bychom to tak neudělali - za 1. člověk jíst a pít musí (zvlášt když má u toho ještě podávat nějaký pracovní výkon) a za 2. mi to příjde slušné. Oběd měli s námi - i když seděli kousek bokem a snědli ho postupně, podle toho když zrovna nefotili a netočili a večer byl potom raut, tak si mohli vzít sami podle chuti. Ačkoliv jsme ve smlouvě nic o alkoholu neměli, vybrali jsme si opravdu profesionály, takže žádný exces nestal. Dokonce jsme pro ně měli připravené i výslužky, protože už během představebních schůzek byli oba moc hodní a příjemní a věděli jsme, že udělají maximum pro to, aby jsme s nimi byli spokojení, což se také stalo ;-)