Holky jak jste to řešily my máme 3 děti 2 holky a kluka + od přítele s rodiny 3kluky a 1 holka a od mého bráchy 1 kluk. Věkově jsou od 9let do 1 roku a vůbec nevím jak to řešit s družičkama a družbama. Nechceme aby se někdo cítil opovrženě nebo bezceně.
U nás bude na svatbě 15 dětí - 10 rodina, 5 přátel. Družičky ani družby nechceme, takže to nebude z dětí dělat nikdo. Být vámi, zkusím se rozmyslet, kdo vám dělá svědky, jestli ti mají děti a případně vhodného věku. Rok je ještě dost málo, pokud na nich trváte, šla bych od dvou let nahoru. Devět se mi zdá zas moc - moje neteřky by to třeba v tomhle věku odmítly.
Zalezi taky na vyspelosti ditete, jestli zvladne jit samo bez rodicu ulickou a vydrzi behem obradu stat vklidu. Mne i dva roky prijdou malo (kdyz myslime opravdove druzicky a druzby, ne jen to, ze rodice maji dite u sebe, jen ho obleknou do bile). Tak bych ty male vynechala. My mame proto jen jednu druzicku, protoze ostatni jsou na to proste jeste moc mali (srdnate odmitam navrhy tchyne).
Byla jsem na hodně svatbách a podle mě hodně družiček není až tak problém, nicméně pokud stojí všichni okolo ženicha a nevěsty, tak to problém trochu je. Byla jsem na jedné svatbě spolu s manželem jako fotografka. Ve předu stáli ženich s nevěstou, kazatel a okolo 4 družičky. Musím říct, že z pohledu fotografa bylo dost nepříjemné něco vyfotit, protože to byl jeden velký chumel. Můžu poslat foto, jestli chcete. :-) K tomu tam byl 1 kameraman, já s manželem jako fotografové a jeden fotograf, kterého objednala tchýně :-D.
My jsme měli na svatbě 1 dítě a to podávalo prstýnky, určitě bych neměnila, protože lidi mohli díky tomu dobře vidět na prstýnky než když by je podával dospělý a manželova sestřička měla radost :-).
Asi bych se zkusila těch dětí zeptat, jestli vůbec chcou jít za družičky (těch, co zvládnou jít uličkou), mohou být stydlivé a nemusí chtít, takže by stejně pak šli ti, kteří by se na to těšili.
Řešili jsme podobný problém. Z mé strany 3 synovci (10, 10 a 16 let) a z partnerovy strany 3 neteře (17, 10 a 6 let) a 1 synovec (6 let). :-) A protože jsem nechtěla, aby to někomu bylo líto, napadlo mě, že vezmeme všechny. :) Takže jich máme 7 a vyšlo nám to krásně jako schůdky. Nejstarší páreček, potom 3 desetiletí: 2 kluci a uprostřed 1 holka a nakonec páreček šestiletých. ;-) Všichni se na to už moc těší a my jakbysmet. :-N Věřím, že takto to byla nejlepší volba... =-) :-N
my budeme mít 25 dětí ve věku 1-8 let, tak uvidíme jak je podělíme :-D Nepředpokládám, že děti rvaly o to, kdo půjde jako družba či družička :D .... i když, družičky by se poprat mohly :-D
Ahoj holky, mám podobný problém jako vy. My máme 5 holčiček a 4 kluky. Jsou to děti budoucí švagrové a bratranecké. Uvažuji, že jako družičku a družby vezmeme jen děti švagrové (kluci 8 a 5, holčička 1,5 roku). Po příchodu si půjdou sednout, nebudou stát za náma, takže by to kluci s malou měli zvládnout.
Otázka ale zní, kdo platí šaty malých družiček? Rodiče nebo nevěsta?
@nevimnetusim Když je to nápad nevěsty (zvlášť když chceš mít nějaké určité sladěné šaty), je fér, aby šaty platila ona. Pokud by s tím přišli příbuzní a chtěli vám "vnutit" vlastní dítka, měli by si šaty zaplatit sami.
My jsme s tím měli taky problém, dětí jsme měli na svatbě opravdu požehnaně a ze začátku to vypadalo, že snad budeme mít 5 družiček, což jsem opravdu nechtěla. Nakonec se stačilo opravdu zeptat, která holčička by chtěla jít a docela dost se to zredukovalo díky tomu, že nakonec některé maminky usoudily, že jejich děti by to asi nezvládly. Takže nakonec jsem měla neteř a pak od bratrance dceru a úplně to stačilo. Byly to družičky, které šly přede mnou, rozhazovaly okvětní plátky, ale při obřadu stály u rodičů. Ale byly to trochu nervy, proto pokud vyloženě na družičkách netrváš, tak bych s poděkováním odmítla a neměla raději ani jednu.