Diskuze o předmanželské smlouvě tady je,ale ráda bych jí obnovila a hlavně jí posunula trochu jiným směrem. Zajímalo by mě,zda někdo z vás do smlouvy zahrnul i věci týkající se soužití,nebo jak to nazvat?
Trosku sem pátrala a zjistila,že se do ní dá zahrnout v podstatě cokoliv. Kolikrát týdně bude sex,i kdo bude nakupovat pivo :-D (nadsázka)
My tam budeme mít,že pokud bude v manželství nevěra, přijde druhý o podíl na domě a že manželství může být rozvedeno až po roce od podání žádosti(aby byl čas na nápravu).
@escapelle dát si tam můžeš co chceš, ale počítej s tím, že blbosti typu sex 3x týdně jsou nevymahatelné, ustanovení o tom, že manželství je rozveditelné až po roce, rozvodu manželství fakt nezabrání, apod. ;-)
Do smlouvy si můžeš dát asi co chceš, ale většina těch věcí ze soužití je právně nevymahatelná.
@huwik Jenže to, že se ti dva nebudou moct rozvést jim v rozchodu nezabrání. Myšlenka je to hezká, ale když dva napravovat nechtějí, tak je k tomu nic nedonutí...
Jojo, s tím ročním odstupem je to poměrně fajn nápad. Ale myslím si, že to není moc o smlouvě. Bud ty dva chtějí nebo ne. Můžu se přece odstěhovat, žít si svůj život a být prostě vdaná. Takže pochybuji, že pokud se na tom nedohodnete v tu chvíli, kdy nastane nějaký problém, tak nějaká smlouva Vás k tomu těžko donutí. Ale to je můj názor.
Jinak my budeme mít smlouvu pouze kvůli majetku.
@mpbg ono nejde o názor, ale je to prostě holý fakt. Soud vážně žádná smlouva o zákazu rozvodu zajímat nebude. :-D Ale jinak je to celkem fuk, protože rok (i dýl) může trvat rozvodový řízení i bez smlouvy, když už jsme u toho :)))
@escapelle je dobré všechny vaše nápady, co dát do smlouvy, napřed probrat s právníkem. NOZ docela zásadně tenhle nástroj oslabil a právník vám nejlépe řekne, zda to, co tam dát chcete, je i právně nárokovatelné.
@mpbg to je pravda.asi to mozna opravdu zbytecne je,ale pro me to je asi znak toho,ze v tuto chvili,ted do toho oba jdeme s tim,ze budeme chtit pro zachranu manzelstvi oba udelat maximum.to,jestli to pak dodrzime je vec dalsi...
@escapelle Asi mi nerozumíš - jde o to, že když jeden z vás podá návrh k soudu, tak ten vás buď rozvede nebo nerozvede, ale určitě nebude rok čekat, až mu vaše smlouva umožní rozhodnout ;-) A v tom případě takové ustanovení smlouvy nemá žádný smysl - tj. vyhozené prachy za advokáta (pokud vám některý takový bullshit fakt napsal), čili nechápu ten smysl. Morálně si snad věrnost slíbíte u oltáře, na to nepotřebujete písemnou smlouvu.
@genelady k zadosti o rozvod se predmanzelska smlouva priklada,nebo ne?
nepopiram,ze tomu nerozumim a v podstate sem se o to jeste nijak hloubs nezajimala.jen jsem dneska projela par webu..
a prisli jsme na to tak,ze nedavno bylo v ordinaci kterou nesledujeme,ale prepli jsme to a zrovna tam byla scena kde nejaka dama predlozila nastavajicimu predmanzelskou smlouvu ve ktere stalo,ze manzelstvi nesmi byt rozvedeno 3roky po svatbe.na to konto jsme se o tom zacli bavit,ze bychom tam mimo vyporadani sjm dali klauzuli s tou neverou a rocni lhutou
@escapelle ježiš a protože to bylo v seriálu, tak to je pravda? :-D Ne, fakt není. Předmanželská smlouva je u rozvodu k ničemu, ta se může hodit až při vypořádání majetku (ten se ale při rozvodu neřeší, resp. může se předložit dohoda o vypořádání sjm, přičemž při splnění dalších podmínek soud už pak nemusí zkoumat příčinu rozvratu manželství, ale když se na majetku nedohodnete, rozvodu to nebrání). Jak podáš žádost o rozvod, soud bude konat. Samozřejmě můžeš vzít návrh zpět nebo navrhnout přerušení řízení, ale prostě pokud se jeden z vás bude chtít rozvést, tak vás soud zkrátka rozvede (ty případy, kdy soud nerozvede, jsou zcela výjimečné, v praxi jsem se s tím ještě nesetkala - dělám na soudě). Smlouva o tom, že vás soud rok rozvést nesmí, bude dobrá leda tak pro pobavení soudce. Tak jen abys nepočítala s něčím, co v praxi pak nefunguje :)
@escapelle v ordinaci! :-D :-D to snad nemyslíš vážně, ne?
Ty se seriózně domníváš, že co Nova, či prima naplácá do seriálu za kraviny, je podle skutečné reality?
Myslím si že ani ta klauzule s nevěrou není v ČR vymahatelná. I kdyby tě tisíckrát podvedl a ty jsi to mohla dokázat, jednou je tvůj manžel a má nárok na polovinu společného majetku.
@genelady@evzeniegrandetova
booooze zeny,ja sem preci nerekla,ze kdyz to bylo v serialu,tak je to pravda :-D
rekla sem jen to,ze to tam bylo a to nas privedlo na myslenku.......
@evzeniegrandetova pravo sice ma,ale kdyz napiseme,ze v tom a tom pripade se ho vzdame?
opravdu jsem se o tom s nikym neradila,takze nevim..proste jsme se o tom bavili,prislo nam to spravne,vhodne...samozrejme kdyz nam advokat rekne,ze to nema zadny smysl,tak nenadelame nic ;-)
@escapelle My tedy upravovali jen majetek, ale dovolím si čerstvou zkušenost. Tady nejsme v Americe... Smlouvu sepisuje notář, nikoli advokát, a notář jede podle paragrafů, které do smlouvy přímo cituje a na které se ve smlouvě odvolává. Protože platnost smlouvy samozřejmě stvrzuje, silně pochybuji, že by vám tam napsal něco, co není v souladu se zákonem. Tipuji, že zmínka o tom, po jaké době se můžete rozvést, asi nebude úplně OK...
Mě teda pobavilo, že paní se evidentně tři roky po této diskusi vdávala znovu. Takže ta vytuněná smlouva, inspirovaná Ordinací v růžové zahradě, asi nakonec přišla ke slovu. 😄 (Ale berte to prosím jako nadsázku, je jasné, že každý rozvod je smutný a může se to stát komukoli - nechci se posmívat.)